Egipt: islamiştii au incendiat peste 20 de biserici ale creştinilor, pe care-i acuză pentru căderea regimului Frăţiei Musulmane

0
0

Decizia armatei de a împrăştia violent taberele de susţinători ai preşedintelui demis Mohamed Morsi din Cairo a avut consecinţe asupra creştinilor din Egipt. În provincie, unde Frăţia este mult mai puternică, iar armata nu şi-a concentrat forţe, islamiştii au demarat o campanie de discriminare pe motive religioase a creştinilor, marcându-le casele cu cruci tăiate şi incendiind zeci de biserici doar noaptea trecută.

UPDATE Al-Arabiya confirmă incendierea bisericii din Assiut. Al Jazeera confirmă incendierea unei biserici din provincia Suez. 

La Cairo, peste 340 de persoane au murit şi alte 3.500 au fost rănite după ce armata a intervenit în forţă, miercuri dimineaţă, pentru a distruge taberele de susţinători ai Frăţiei Musulmane şi ai preşedintelui Mohamed Morsi, înlăturat la începutul lunii iunie de armată prin lovitură de stat. 

Cei mai mulţi dintre cei morţi sunt protestatari, printre ei numărându-se şi cel puţin şase militari şi mai mulţi cetăţeni străini. Raportul de forţe este însă cu totul altul în provincie, unde Frăţia este mult mai puternică şi unde armata nu a mobilizat trupe precum a făcut în capitală. 

De la demiterea lui Morsi, în mai multe oraşe mari sau mici din Egipt, islamiştii au demarat o campanie de terorizare a creştinilor copţi (denumirea dată creştinilor egipteni), pe care-i acuză că ar fi orchestrat căderea regimului Frăţiei Musulmane. 

În momentul de faţă există informaţii despre incendierea a până la 20 de biserici doar în noaptea de miercuri spre joi, ca urmare a intervenţiei militare de la Cairo, potrivit publicaţiei „Jerusalem Post”. 

Pe lângă arderea bisericilor, au fost semnalate zeci de cazuri în care musulmanii au distrus casele sau alte proprietăţi precum magazine deţinute de creştini. Deocamdată, agenţia publică de ştiri din Egipt, Mena, a confirmat trei incendii pornite de islamişti asupra unor biserici creştine. 

image

Biserica din Suez a fost incendiată ieri de musulmani. FOTO: bigpharaoh.org Potrivit AFP, una dintre biserici este din Sohag, un oraş aflat pe malul vestic al Nilului, în care trăieşte o comunitate numeroasă de creştini copţi, iar celelalte două sunt din El-Menia, unde se află un important complex monahal creştin. Toate cele trei atacuri ar fi fost săvârşite cu ajutorul cocktailurilor Molotov.

Prigoana creştinilor din Egipt: islamiştii le marchează casele cu cruci tăiate

     

Episcopul Bisericii Ortodoxe Copte din Melbourne, Anba Suriel, a scris pe Twitter că „peste 20 de atacuri separate au avut loc în tot Egiptul asupra bisericilor şi asupra altor instituţii creştine”. Episcopul a adăugat că „aceste atacuri la adresa creştinilor sunt fără precedent în era modernă”, cerând acţiuni din partea comunităţii internaţionale. 

image

Biserica Sfânta Maria de la Fayoum a fost incendiată de musulmani. FOTO: Twitter

16 grupuri pentru drepturile omului din Egipt s-au coalizat şi au cerut miercuri autorităţilor să-i protejeze pe creştini, care reprezintă 10% din populaţia totală a Egiptului, avertizând că violenţele se vor intensifica. Totodată, organizaţiile au atras atenţia asupra „discriminării cronice” îndreptate împotriva creştinilor din Egipt. 

Au existat informaţii conform cărora biserica Fecioarei Maria din Minya, o biserică ridicată în secolul IV, ar fi fost cuprinsă de flăcări, însă deocamdată nu au fost confirmate de autorităţi. 

Potrivit bloggerului egiptean The Big Pharaoh, au fost arse şi bisericile Sfânta Ana din Assiut, mănăstirea Sfântul Ion şi şcoala călugăriţelor iezuite din Meniah. Totodată, au fost arse biserici şi în Arish şi Ezber el-Nakhl, potrivit aceleiaşi surse. 

image

La Sohag, unii musulmani s-au solidarizat cu creştinii şi i-au ajutat să-şi apere biserica de extremişti. FOTO: Twitter

De la lovitura de stat prin care a fost înlăturat de la putere preşedintele islamist Mohamed Morsi, şapte creştini egipteni au fost ucişi din motive religioase. 

De la lovitura de stat prin care a fost înlăturat de la putere preşedintele islamist Mohamed Morsi, şapte creştini egipteni au fost ucişi din motive religioase. Într-un oraş ridicat pe vremea faraonilor, prin care au trecut Fecioara Maria, Sfântul Iosif şi Iisus în fuga de Irod, situaţia este critică: casele creştinilor sunt însemnate cu vopsea, iar aceştia se tem să mai iasă pe străzi.

image

CITEŞTE MAI MULT

Cameramanul unui post de televiziune britanic a fost omorât în timpul protestelor din Cairo

Un cameraman al postului de televiziune britanic Sky News a fost împuşcat mortal în timpul protestelor din Egipt, miercuri dimineaţa.

Bilanţul morţilor din Egipt creşte la câteva sute. Luptele dintre susţinătorii lui Morsi şi armată continuă

Sute de persoane au fost rănite şi alte câteva mii rănite în luptele dintre susţinătorii preşedintelui demis Mohamed Morsi şi forţele armate care au preluat conducerea Egiptului prin lovitură de stat, la începutul lunii iunie.

Contrarevoluţia din Egipt, în imagini. Cele mai puternice momente ale luptelor dintre islamişti şi armată (ATENŢIE, IMAGINI ŞOCANTE)

Câteva sute de persoane au murit şi alte câteva mii au fost rănite în confruntările dintre susţinătorii preşedintelui demis Mohamed Morsi şi armata care l-a înlăturat de la putere prin lovitură de stat la începutul lunii iunie.

Comunitatea internaţională şi presa pun presiune pe SUA să sisteze ajutoarele financiare către Egipt

Administraţia Obama este aspru criticată chiar şi de presa tradiţional favorabilă democraţilor din cauza deciziei de a continua programele de asistenţă financiară cu Egiptul, stat căruia îi furnizează anual împrumuturi şi ajutoare în valoare de 1,5 miliarde de dolari. Acum, în contextul intervenţiei violente a armatei asupra poporului, voci tot mai multe şi mai puternice vor ca SUA să nu mai finanţeze Egiptul.

FOTO VIDEO Ciocnirile sângeroase între manifestanţii pro-Morsi şi armata egipteană instaurează haosul în Egipt

Forţele de securitate egiptene au demarat miercuri o operaţiune brutală de îndepărtare a două tabere din Cairo, ocupate de susţinătorii preşedintelui islamist destituit Mohamed Morsi. Armata a scos în stradă tancuri, buldozere, vehicule blindate şi au aruncat cu gaze lacrimogene, în timp ce lunetiştii şi elicopterele urmăreau de la înălţime evoluţia operaţiunii. Violenţele de până acum au făcut cel puţin 47 de victime.

Armata din Egipt previne manifestaţiile în afara Cairo: trenurile au fost blocate

Trenurile spre şi dinspre Cairo au fost blocate miercuri, în urma asaltului sângeros asupra pieţelor ocupate de susţinători ai fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, cu scopul de a evita regruparea manifestaţiilor în afara capitalei, a anunţat Guvernul, relatează AFP.

UPDATE VIDEO Violenţe la Cairo. Cel puţin 95 morţi în timpul operaţiunii de dispersare a susţinătorilor fostului preşedinte Mohamed Morsi

Cel puţin 95 persoane au fost ucise miercuri în timpul operaţiunilor armatei care a început să disperseze protestatarii din cele două tabere ridicate în Cairo.

Armata din Egipt îndepărtează două tabere de protestatari din Cairo

Susţinătorii preşedintelui destituit Mohamed Morsi au spus că forţele de securitate au demarat miercuri o operaţiune de îndepărtare a două tabere ale protestatarilor amplasate în Cairo.

VIDEO Ciocniri între susţinătorii lui Mohamed Morsi şi locuitori din Cairo

Poliţia a folosit grenade lacrimogene, marţi, pentru a dispersa mulţimea după ciocnirile dintre susţinătorii preşedintelui destituit Mohamed Morsi şi locuitorii din centrul oraşului Cairo, a constatat un fotograf al AFP.

Israelienii au interceptat o rachetă lansată din Egipt

Forţele israeliene au detectat şi interceptat cu succes o rachetă lansată din regiunea egipteană Sinai spre staţiunea Eilat, din sudul Israelului, , în noaptea de luni spre marţi. De la înlăturarea preşedintelui islamist Mohamed Morsi, Sinai a devenit refugiul grupurilor de jihadişti care se opun armatei şi cer eliberaarea lui Morsi şi a capilor Frăţiei Musulmane, arestaţi de la începutul lunii iulie.

Justiţia egipteană a prelungit detenţia preventivă a fostului preşedinte Mohamed Morsi

Justiţia egipteană a anunţat luni prelungirea cu 15 zile a detenţiei preventive a preşedintelui Mohamed Morsi, demis şi arestat de armată pe 3 iulie, informează AFP.

Poliţia intenţionează să disperseze treptat manifestanţi pro-Morsi din pieţe, la Cairo

Poliţia va dispersa în mod "treptat", în decurs de "mai multe zile" şi după "mai multe somaţii", mitinguri ale susţinătorilor fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, destituit de armată, care ocupă de o lună două pieţe în Cairo, au anunţat duminică oficiali de rang înalt, potrivit Mediafax.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite