LIVE TEXT Cutremure cu magnitudini 7,8, respectiv 7,5, în Turcia, la granița cu Siria: Peste 2.600 de morţi. Imagini cu clădiri prăbușite | FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a zguduit în zorii zilei de luni partea central-sudică a Turciei și a afectat totodată nord-vestul Siriei. Acest seism, cel mai grav din ultimii aproape 25 de ani în Turcia, a fost urmat de altele două, cu magnitudini de 6,7 și 7,5. Ankara a cerut ajutor internațional. Ultimul bilanț cunoscut este de peste 2.600 de morți și 11.159 de răniți în Turcia și în Siria.

UPDATE 00:35 8 români sunt aduși din Turcia cu un avion MApN în România

Ministerul Afacerilor Externe a declarat, luni seară, că cinci studenți și trei cadre didactice au fost îmbarcați pe un zbor umanitar organizat cu misiunea DSU în Turcia și vor reveni în România. Acestora li se vor alătura și doi polonezi.

UPDATE 00:00 2.379 de morţi şi 14.483 de răniţi, conform celui mai recent bilanţ oficial

Cutremurele violente care au zguduit sud-estul Turciei au provocat 2.379 de morţi şi 14.483 de răniţi, a anunţat în noaptea de luni spre marţi vicepreşedintele turc Fuat Otkay, informează AFP.

UPDATE 20.30 Numărul morților depășește 2.600. Erdogan a decretat doliu naţional

Bilanţul comun al morţilor a crescut la peste 2.600 după cele mai puternice cutremure care au lovit Turcia şi Siria în aproape un secol, relatează luni AFP.

Potrivit ministrului turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, în urma seismelor şi-au pierdut viaţa 1.651 de persoane în Turcia, cel puţin 11.159 au fost rănite. Un număr de 3.471 de clădiri s-au prăbuşit, existând temeri că bilanţul ar putea creşte pe lângă sutele de morţi în Siria vecină.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni doliu naţional timp de şapte zile în Turcia. Potrivit acestui decret publicat de guvern, drapelele vor fi coborâte în bernă până la apusul soarelui, duminică, 12 februarie.

Cutremur în Turcia FOTO Profimedia
Cutremur în Turcia FOTO Profimedia

UPDATE 19.42 Mărturii cutremurătoare din Siria, la granița cu Turcia: „Nu mai au nici tată, nici mamă. Este o catastrofă!”

La Jindires, un oraș din provincia Alep aflat sub controlul rebelilor, un bărbat devastat de durere leagănă trupul neînsuflețit al bebelușului său mort în urma cutremerelor care au afectat partea central-sudică a Turciei și nord-vestul Siriei. „Trezește-te, fiule! Mi se frânge inima”, repetă el, potrivit corespondentului AFP de la fața locului.

Peste 40 de locuințe s-au prăbușit precum castelele de nisip în această localitate de la granița cu Turcia. Localnicii încearcă să salveze supraviețuitorii de sub dărâmături cu mâinile goale sau cu tărnăcoapele, în lipsa altor mijloace. „Toată familia mea este sub ruine. Fiul meu, fiica mea, ginerele meu, nu e nimeni să ne salveze”, oftează Ali Battal, cu urme de sânge pe față. Detalii aici

Dezastru în Siria după cutremur FOTO Profimedia
Dezastru în Siria după cutremur FOTO Profimedia

UPDATE 18.56 Sunetul ciudat produs de cutremurul din Turcia

Un om de știință de la Universitatea Kocaeli a înregistrat sunetul seismului cu magnitudine de 7,8 grade care a zguduit în zorii zilei de luni partea central-sudică a Turciei, relatează publicația turcă Cumhuriyet. Detalii aici

UPDATE 18.53 Consilier al lui Erdogan, despre operațiunile de salvare: Este o „cursă contracronometru” pe fondul vremii nefavorabile

Lnur Cevik, un consilier al președintelui Turciei, spune că nu se pune problema resurselor pentru salvarea victimelor cutremurelor, ci faptul că este o „cursă contracronometru” din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

„Lucrezi împotriva timpului. Condițiile meteorologice nefavorabile și oamenii care se află sub dărâmături... trebuie să-i salvezi înainte ca vremea să se răcească și mai tare, iar acești oameni să moară din cauza frigului”, a declarat oficialul turc într-o intervenție la BBC.

Potrivit CNN, mai mult de zece provincii din sudul Turciei se află până marţi sub avertizări meteorologice de cod galben şi de cod portocaliu de vreme rece. Detalii aici

UPDATE 18.32 Hagi, mesaj emoționant pentru poporul turc: Fiul său s-a născut la Istanbul

Gheorghe Hagi (58 de ani) are un meci crucial cu Farul, luni seară, urmând să întâlnească CS U Craiova, acasă, în partida care va încheia etapa a 24-a a Superligii. Chiar și așa, tehnicianul „marinarilor”, fost jucător la clubul de fotbal Galatasaray Istanbul, și-a făcut timp pentru a transmite un mesaj de solidaritate cu poporul turc.

„Toate gândurile mele merg către poporul turc, greu încercat în aceste momente. Rămâneți puternici! Sunt alături de voi!”, a transmis Hagi pe pagina sa de Facebook. Detalii aici

UPDATE 18.30 ONU evaluează situația umanitară din Turcia și din Siria

Personal al Naţiunilor Unite s-a deplasat în Turcia şi Siria pentru a evalua situaţia pe teren şi nevoia de ajutoare, transmite Reuters.

„Contăm pe comunitatea internaţională pentru a ajuta miile de familii afectate de această catastrofă, multe dintre ele având deja nevoie urgentă de ajutor umanitar în zonele greu accesibile”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Adunarea Generală a ONU a păstrat luni un moment de reculegere în omagiul victimelor din Turcia și din Siria.

UPDATE 17.44 Mărturii din infernul cutremurelor din Turcia: „Am crezut că este Apocalipsa“

„Am crezut că este Apocalipsa”, a mărturisit Melisa Salman, o jurnalistă în vârstă de 23 de ani din provincia Kahramanmaraș.

Melisa Salman a spus că nu a văzut niciodată cutremure atât de puternice, transmite AFP.

„Este o regiune seismică, deci avem obişnuinţa cutremurelor. Dar nu am trăit niciodată aşa ceva. Am crezut că este Apocalipsa”, a declarat ea pentru AFP, încă sub şoc, despre primul seism, cu magnitudinea 7,8, care a zguduit partea central-sudică a Turciei la ora locală 04.17.

Cei care au îndrăznit în cursul dimineţii să se întoarcă în locuinţele lor în aparenţă intacte au fost nevoiţi să evacueze din nou când un nou cutremur, cu magnitudinea 7,5, s-a produs la ora amiază.

Tulin Akkaya, în vârstă de 30 de ani, locuieşte la Diyarbakir, în sud-estul Turciei, la ultimul etaj al unui imobil. „Am ieşit în panică. A fost aproape la fel ca în această dimineaţă. Mi-e atât de frică acum, nu pot să mă mai întorc în apartament, nu ştiu ce se va întâmpla”, a declarat ea pentru AFP. Detalii aici

UPDATE 17.38 Bashar al-Assad cere ajutor din partea comunității internaționale

Regimul de la Damasc a solicitat luni ajutor din partea comunității internaționale pentru operațiunile de căutare și salvare în zonele din Siria afectate de cutremure.

„Siria îndeamnă statele membre ONU, Comitetul Internațional al Crucii Roșii și alte organizații umanitare (...) să susțină eforturile Guvernului sirian pentru a face față seismului devastator”, se arată într-un comunicat al diplomației regimului condus de dictatorul sirian Bashar al-Assad.

UPDATE 17.29 Marea Britanie a anunțat un sprijin imediat pentru Turcia

Marea Britanie a anunţat luni un sprijin imediat pentru Turcia, inclusiv o echipă de 76 de specialişti în căutare şi salvare, echipamente şi câini de salvare.

„Suntem pregătiţi să oferim sprijin suplimentar, dacă este necesar”, a anunțat pe Twitter ministrul de Externe James Cleverly.

UPDATE 17.27 Republica Moldova, pregătită să trimită 55 de salvatori în Turcia

Peste 50 de salvatori cu 12 autospeciale de intervenție din Republica Moldova ar urma să fie trimiși în Turcia, potrivit Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău. Autoritățile din țara vecină așteaptă asigurarea transportului de către NATO. Detalii aici

UPDATE 17.25 Ce a cauzat cutremurele devastatoare din Turcia. „Ar trebui să vorbim de epilinie“

Cu o magnitudine de 7,8, primul cutremur care a lovit sud-estul Turciei a fost unul dintre cele mai puternice pe care le-a înregistrat vreodată această țară.

Ceea ce face ca acest dezastru să fie atât de neobișnuit și, după toate probabilitățile, mult mai dăunător, este noul seism cu o magnitudine 7,5 care a avut loc nouă ore mai târziu, la aproximativ 100 kilometri nord de epicentrul inițial, scrie Sky News. În plus, au avut loc peste 100 de replici, și ele de mare intensitate. Detalii aici

UPDATE 17.03 - 2.343 de morți în Turcia și în Siria

Bilanțul a ajuns la 2.343 de morți în Turcia și în Siria. Potrivit AFAD, agenția publică turcă de gestionare a catastrofelor, serviciile de salvare au constatat moartea a 1.498 de persoane și 8.533 de răniți. În Siria, bilanțul anunțat de regimul de la Damasc și salvatorii din zonele rebele este de 810 morți.

UPDATE 17.00 Ce a cauzat cutremurele devastatoare din Turcia. „Ar trebui să vorbim de epilinie“

Cu o magnitudine de 7,8, primul cutremur care a lovit sud-estul Turciei a fost unul dintre cele mai puternice pe care le-a înregistrat vreodată această țară. În fiecare an, există mai puțin de 20 de cutremure mai mari de magnitudinea 7 oriunde pe planetă. Detalii aici 

Cutremur în Turcia FOTO Profimedia
Cutremur în Turcia FOTO Profimedia

UPDATE 16.40 Biden se declară „profund întristat” de cutremurele din Turcia și promite ajutoare

Președintele american Joe Biden s-a declarat „profund întristat” de pierderile de vieți omenești și distrugerile provocate de cutremurele produse luni în Turcia.

„Am cerut echipelor mele să continue să monitorizeze situația îndeaproape, în coordonare cu Turcia, și să furnizeze toate ajutoarele necesare, de orice natură”, a dat asigurări liderul de la Casa Albă. Detalii aici

UPDATE 16.35 Al doilea cutremur din Turcia, surprins LIVE: oamenii fug disperați, în timp ce clădirile cad în jurul lor

Un cameraman care transmitea live din orașul Malatya distrugerile provocate de cutremurul de azi-noapte a surprins noi scene apocaliptice după producerea unui al doilea seism: oameni alergau îngroziți, în timp ce în jurul lor clădirile se prăbușeau. Detalii aici 

UPDATE 16.15 Reacția lui Putin după cutremurul din Turcia

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a oferit să transmită echipe de salvare în Turcia și Siria, după ce un cutremur de magnitudine 7,8 a provocat moartea și rănirea a mii de oameni. Detalii aici 

UPDATE 15.49 Bilanțul deceselor se agravează: 1.904 morți în Turcia și în Siria

Bilanțul morților din cauza cutremurelor de luni a urcat la 1.121 în Turcia, potrivit Agenției naționale privind dezastrele (AFAD). În plus, 7.634 de persoane au fost rănite.

Ultimul bilanț provizoriu din Siria era 783 de decese.

De asemenea, 2.834 de clădiri s-au prăbușit în Turcia.

UPDATE 15.32 Papa Francisc, „profund întristat”

Papa Francisc s-a declarat „profund întristat” de cutremurele puternice care au afectat luni partea central-sudică a Turciei și nord-vestul Siriei.

„Papa Francisc a fost profund întristat să afle de pierderile enorme de vieți umane cauzate de seism”, scrie cardinalul Pietro Parolin, numărul doi de la Vatican.

Suveranul Pontif a transmis „condoleanțe din adâncul inimii” sale.

UPDATE 15.08 Bilanțul se agravează în Siria

Conform unui nou bilanț provizoriu, 783 de persoane au murit și 2.280 au fost rănite în Siria din cauza cutremurelor produse luni.

Ultimul bilanț era de 592 de morți în Siria, atât în zonele controlate de regimul de la Damasc, cât și în cele stăpânite de rebeli.

În total, 1.695 de morți au fost declarați în urma seismelor în Siria și Turcia.

UPDATE 14.59 Unde pot suna românii din Turcia pentru asistență consulară

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat datele de contact ale Ambasadei României la Ankara pentru cetățenii români afectați de cutremurele produse în Turcia. Instituția recomandă cetățenilor români din zonele afectate de cutremur să respecte instrucțiunile autorităților turce.

Românii pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726. Detalii aici

UPDATE 14.57 Ankara a cerut ajutorul NATO

Turcia a cerut oficial luni ajutorul NATO după cutremurele devastatoare în urma cărora au murit cel puţin 1.500 de persoane.

Pe lista solicitărilor către aliaţi figurează echipe medicale şi echipamente pentru urgenţe, unităţi de căutare şi salvare a victimelor, precum şi spitale de campanie izolate împotriva condiţiilor meteorologice extreme, transmite DPA, potrivit Agerpres. Detalii aici

UPDATE 14.45 1.500 de morți în Turcia și Siria. Vibrațiile seismelor din Turcia, resimțite până în Groenlanda

Vibraţiile puternicelor seisme care au lovit sudul Turciei şi ţara vecină Siria, provocând moartea a peste 1.500 de persoane în ambele ţări, au fost resimţite până în Groenlanda, a anunţat luni Institutul geologic danez, potrivit AFP. Detalii aici

UPDATE 14.43 Uniunea Europeană a mobilizat zece echipe de căutare şi salvare în Turcia

Uniunea Europeană a mobilizat rapid zece echipe de căutare şi salvare în Turcia, în urma solicitării acestei ţări de a activa Mecanismul de protecţie civilă al UE.

Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, România şi Ungaria, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat de presă preluat de Agerpres. Detalii aici

UPDATE 14.22 Turcia, îngrozită: „Ajutați-ne!“. Apelul disperat al unui fost fotbalist legendar

Turcia a fost zguduită de cutremure îngrozitoare și, deocamdată, se fac primele evaluări după această tragedie. Firește, în acest context, și competițiile sportive au fost suspendate. Nici nu putea fi altfel, în condițiile în care, de pildă, formația Hatayspor, locul 14 din 19 în prima ligă, a fost grav afectată de seisme.

Potrivit presei internaționale, mai mulți oficiali și jucători ai clubului au fost scoși, între timp, de sub dărâmături, la Hatay, oraș puternic afectat de cutremur. În acest context, a venit și apelul disperat lansat de antrenorul echipei, Volkan Demirel (41 de ani). Fostul mare portar, jucător de echipa națională, acesta a cerut ajutorul imediat al autorităților, îngrozit de ce vede în jurul său. Detalii aici

UPDATE 14.17 OMS, îngrijorată de situația din zonele izolate ale Turciei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la zonele din Turcia din care nu au sosit veşti referitoare la urmările cutremurelor devastatoare produse luni.

„Autorităţile naţionale se vor concentra pe moment pe căutare şi salvare”, a declarat un purtător de cuvânt al OMS într-un comunicat transmis agenției de presă Reuters.

„Apoi ne vom aştepta la un necesar crescut de îngrijire a traumelor pentru tratarea răniţilor şi pentru sprijinirea întregului sistem sanitar din zonele afectate”, a precizat oficialul OMS. Detalii aici

UPDATE 13.42 Administrația Kurdistanului Irakian a anunțat că a stopat din rațiuni de securitate exporturile sale de petrol via Turcia.

UPDATE 13.28 Aproape 600 de morți în Siria

Cutremur în Turcia FOTO Profimedia
Cutremur în Turcia FOTO Profimedia

Bilanțul provizoiu al victimelor înregistrate în Siria a urcat la 592 de morți. Potrivit „Le Monde”, bilanțul este de 371 de morți și 1.089 de răniți în zonele controlate de regimul de la Damasc și de 221 de morți și 419 răniți în zonele aflate sub stăpânirea rebelilor.

Ultimul bilanț cunoscut pentru Turcia este de 912 morți și 5.385 de răniți.

UPDATE 13.23 Atena se oferă să ajute Turcia

Grecia, vecina de la vest a Turciei, s-a oferit să contribuie imediat la eforturile de salvare.

„Grecia își mobilizează resursele și își va aduce ajutorul imediat. Suntem profund întristați de cutremurul devastator” din Turcia, a scris pe Twitter premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Două țări vecine, Grecia și Turcia întrețin de regulă relații tensionate din cauza unor dispute istorice și teritoriale.

UPDATE 13.12 Un nou cutremur puternic, de 7,5 magnitudine, lovește sudul Turciei

Un al doilea cutremur major, de magnitudine 7,5 potrivit USGS, s-a produs luni la prânz în aceeași regiune din Turcia lovită de seismele de luni dimineață.

Cel de-al doilea cutremur major s-a produs la ora 12.24, la patru kilometri de orașul Ekinozu, provincia Kahramanmaraş, în sudul Turciei. Detalii aici

UPDATE 12.48 Aeroporturile Diyarbakir și Malatya, paralizate de intemperii

Aeroporturile Diyarbakir și Malatya, cele mai importante din zona producerii cutremurului, sunt afectate de intemperii. În aceste condiții, numeroși supraviețuitori sunt nevoiți să îndure frigul îmbrăcați doar în pijamale.

La Diyarbakir, salvatorii intervin contra-cronometru pentru a salva vieți. „Auzim voci aici și dincolo. Credem că probabil 200 de persoane se află sub ruine”, a declarat un salvator pentru postul de televiziune NTV.

Disperați, mulți locuitori din întreaga zonă a cutremurului s-au mobilizat să ajute autoritățile folosindu-se doar de propriile mâini.

UPDATE 12.35 Un copil mic a fost salvat dintr-o clădire prăbușită în Siria

Un copil mic a fost scos dintre dărâmături în Azaz, Siria, după ce un cutremur devastator a zguduit această țară și Turcia, provocând moartea a mii de persoane.

copil salvat turcia jpg

Imagini video și detalii aici

UPDATE 12.27 Peste 1.200 de morți în Turcia și în Siria

Ultimul bilanț furnizat de autoritățile turce revizuiește în creștere numărul morților, la 912. De asemenea, 5.385 de persoane au fost rănite. Acest bilanț a fost anunțat de președintele Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit liderului de la Ankara, 2.818 clădiri s-au prăbușit în urma cutremurului.

În Siria, ultimul bilanț cunoscut în zonele aflate sub controlul guvernului este de 326 de morți.

UPDATE 12.09 Cutremurul din Turcia provoacă alertă de tsunami în Italia. Traficul feroviar, sistat temporar în regiunile sudice

Autoritățile din Peninsulă au anunțat că au ridicat alerta de tsunami care a vizat coasta din sudul Italiei, alertă emisă după cutremurul puternic din centrul Turciei şi nord-vestul Siriei.

Departamentul de Protecţie Civilă din Italia a emis un comunicat în care a recomandat populaţiei să se îndepărteze de zonele de coastă, însă ulterior a redus nivelul de alertă şi a transmis pe Twitter că alerta de tsunami a fost ridicată.

Traficul feroviar din regiunile sudice Sicilia, Calabria şi Apulia a fost sistat temporar ca măsură de precauţie, însă a fost reluat în cursul dimineţii, a precizat agenţia într-un comunicat, potrivit Agerpres. Detalii aici

UPDATE 12.05 Israelul se oferă să ajute Turcia

„La cererea Guvernului turc, am ordonat tuturor autorităților să se pregătească imediat să furnizeze asistență medicală și ajutoare”, a declarat premierul israelian Benjamin Nteanyahu, citat într-un comunicat.

„Vom decide în cel mai scurt timp asupra trimiterii unei delegații”, a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe a dat de înțeles în presă că plecarea ajutorului așteaptă încă aprobarea autorităților turce.

După mai mulți ani de criză diplomatică, Israelul și Turcia, țară musulmană, au decis în ianuarie să-și restabilească relațiile bilaterale.

UPDATE 11.59 Cel puțin 670 de morți

Ultimul bilanț furnizat de autorități este de 670 de morți, dintre care 284 în Turcia și 386 în Siria, o țară fără un guvern pe deplin funcțional din cauza războiului. De asemenea, mii de persoane au fost rănite, dintre care 988 în Siria.

image

UPDATE 11.42 Studenții români care au cerut ajutorul statului român vor fi repatriați astăzi

Guvernul României a anunțat că, din dispoziția premierul Ciucă, cei nouă studenți români și profesorul coordonator care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia vor fi repatriați astăzi.

„Din dispoziția Prim-ministrului Nicolae Ciucă, cei nouă studenți români și profesorul coordonator care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia vor fi repatriați astăzi. Ei vor fi preluați la bordul aeronavei care va transporta echipele de salvatori români către Turcia”, se arată într-o informare a Biroului de presă al Guvernului. Detalii aici  

UPDATE 11.28 Mărturii cutremurătoare, după seismul din Turcia. „Sub ochii noștri, ferestrele unei clădiri au explodat”

Mărturii de-a dreptul tulburătoare, ale supraviețuitorilor cutremurului din Turcia, după ce au crezut că își văd moartea cu ochii. Una dintre ele este a unul bărbat din Adana, în sudul Turciei. El și familia sa locuiesc la etajul cinci al unui bloc și a fost convins că le-a venit sfârșitul în timpul cutremurului. Ultima sa dorință a fost că, dacă vor muri, să moară cu toții împreună.

Nu am mai văzut așa ceva în viața mea. Ne-am legănat aproape un minut. [Le-am spus] Este cutremur, măcar să murim împreună în același loc… A fost singurul lucru care mi-a trecut prin minte.”, își amintește, cu stupoare Nilüfer Aslan, citat de BBC. Abia după ce cutremurul s-a oprit, Aslan a fugit afară și a văzut în jurul său patru clădiri prăbușite.

Nu am putut lua nimic cu mine, stau afară în papuci.”, a mai spus el. Mai multe detalii aici

UPDATE 11.17 Salvatori din România şi Olanda se deplasează deja către zona afectată

Comisarul european pentru Ajutor Umanitar şi Gestionarea Crizelor, Janez Lenarcic, a anunţat luni într-un mesaj postat pe Twitter, că Bruxellesul a activat Mecanismul de Protecţie Civilă al UE şi că echipe de salvatori din România şi Regatul Ţărilor de Jos se deplasează deja către zona afectată. Detalii aici

UPDATE 11.16 Zelenski: Ucraina, pregătită să ofere ajutor

Preşedintele Ucrainei a declarat luni că ţara sa, aflată în plin război din cauza invaziei ruse, este gata să ofere asistenţă poporului turc „prieten”.

„Sunt şocat de ştirile despre moartea şi rănirea a sute de persoane în urma cutremurului din Turcia,. Transmitem condoleanţele noastre familiilor victimelor, iar celor răniţi le dorim însănătoşire grabnică. Suntem în acest moment aproape de poporul turc prieten, gata să oferim asistenţa necesară”, a scris Zelenski pe Twitter, într-un mesaj adresat Ankarei. Detalii aici

UPDATE 10.45 Castelul Gaziantep, obiectiv din patrimoniul UNESCO, a devenit o ruină după cutremurul din Turcia

Castelul Gaziantep, un sit din patrimoniul mondial UNESCO din Turcia, a fost grav avariat după ce un cutremur puternic și replici au zguduit luni dimineață sudul țării.

„Unele dintre bastioanele din părțile de est, sud și sud-est ale castelului istoric Gaziantep din districtul central Șahinbey au fost distruse de cutremur, iar resturile au fost împrăștiate pe șosea”, a relatat agenția turcă de știri de stat Anadolu, scrie edition.cnn.com.

„Balustradele de fier din jurul castelului au fost împrăștiate pe trotuarele din jur. Zidul de sprijin de lângă castel s-a prăbușit, de asemenea,. În unele bastioane, au fost observate fisuri mari”. Detalii și imagini aici

UPDATE 10.25: CNN: Bilanțul victimelor poate ajunge la 10.000

Bilanțul victimelor cutremurului puternic care a lovit luni dimineață sudul Turciei ar putea ajunge la 10.000 de morți, a anunțat United States Geological Survey (USGS).

Potrivit estimărilor sale, USGS a precizat că există 47% șanse ca numărul victimelor să ajungă între 1.000 și 10.000 de persoane, în timp ce există 27% șanse să ajungă între 100 și 1.000 și 20% șanse să ajungă între 10.000 și 100.000, scrie edition.cnn.com. 

Estimările USGS provin din modelarea bazată pe cutremurele istorice din regiune, populația expusă la cele mai puternice zguduiri și vulnerabilitatea structurilor din zonele cele mai afectate.

UPDATE 10:05 Siria: Sute de răniţi şi zeci de morţi în zone aflate sub controlul opoziţiei

Salvatorii au anunţat că un seism produs la primele ore ale zilei de luni a lăsat în urmă zeci de morţi şi sute de răniţi în zone din Siria aflate sub controlul opoziţiei, deja afectate de aproape 12 ani de conflicte armate, transmite Reuters.

Organizaţia Căştile Albe a declarat să seismul "a avut drept rezultat sute de răniţi, zeci de morţi şi oameni rămaşi pe drumuri în frigul iernii".

Media de stat au relatat că peste 230 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului, un bilanţ care ar include doar persoane care locuiesc în zonele aflate sub controlul guvernului.

UPDATE 09.50 Numărul morților a crescut la peste 500

Cel puțin 284 de persoane au murit în Turcia în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade care a lovit luni sud-estul țării, a declarat vicepreședintele Fuat Oktay, în cel mai recent bilanț, potrivit agenției AFP.

Oktay a precizat că peste 2.300 de persoane au fost rănite în urma unuia dintre cele mai mari cutremure din Turcia din cel puțin un secol, adăugând că activitățile de căutare și salvare continuă în mai multe orașe mari.

Oficialul a precizat că 70 de persoane au murit în provincia Kahramanmaras, unde s-a aflat epicentrul seismului. De asemenea, 20 de persoane au decedat în Osmaniye, 18 în Sanliurfa, 14 în Diyarbakir şi 13 în Adiyaman.

Cutremurul a fost resimțit inclusiv în Siria, unde au murit cel puțin 237 persoane, și în Liban, conform specialiștilor.

UPDATE 09.45  Statele Unite, „profund îngrijorate”

Statele Unite au anunțat că sunt „profund îngrijorate” de dezastrele provocate de puternicul cutremur din Turcia, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan.

Președintele american Joe Biden a îndemnat Agenția de dezvoltare internațională a țării să analizeze și să stabilească modul în care SUA pot ajuta.

UPDATE 09.40: România trimite ajutor Turciei

„În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, luni, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU. Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută. Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin.

Precizăm faptul că sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă. România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență”, a reacionat Guvernului României.

UPDATE 09.30 Un grup de studenți români beneficiari ai unui program Erasmus a solicitat ajutor consular

Un grup de studenți români beneficiari ai unui program Erasmus a solicitat ajutor consular în Turcia. Nouă studenți și profesorul coordonator erau cazați la un hotel din Kahraman Maraş, un oraș la circa 50 de kilometri de epicentrul cutremurului.

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de studenți Erasmus, cetățeni români, care se aflau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremurul produs la 6 februarie 2023. Grupul de cetățeni români, alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator, a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere. Ca urmare a dialogului reprezentanților ambasadei cu cetățenii români și cu autoritățile locale, s-a confirmat faptul că cetățenii români sunt în siguranță.

O echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara se deplasează la acest moment la fața locului, cu două autovehicule, în vederea preluării cetățenilor români, urmând a fi stabilite ulterior detaliile privind transportul în România.

Până la acest moment, nu au fost înregistrate alte solicitări de asistență consulară în legătură cu acest cutremur sau semnalari din partea autorităților turce privind cetățeni români afectați. Ambasada României la Ankara continuă dialogul cu autorităţile turce, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competențelor legale, dacă situația o va impune.

MAE amintește că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare: +90.532.318.1726”.

UPDATE 09.00 Cel puțin 200 de morți în Siria

În Siria, cel puţin 200 de persoane au murit şi alte peste 600 au fost rănite, a anunţat luni un reprezentant oficial la televiziunea de stat. „Bilanţul cutremurului se ridică la 237 de morţi şi 639 de răniţi", a spus Ahmed Damiriyye, reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Siria.

Ministerul Sănătăţii anunţase anterior că în zonele aflate sub controlul regimului sirian, bilanţul se ridică la cel puţin 111 morţi şi 516 răniţi.

Căştile Albe, o echipă alcătuită din aproximativ 3.000 de voluntari care oferă ajutor în zonele controlate de rebeli din Siria, au indicat că numeroase clădiri s-au prăbuşit şi zeci de persoane au fost prinse sub dărâmături.

„Echipele Căştilor Albe declară stare de urgenţă; echipele noastre sunt la cel mai înalt nivel de alertă pentru a interveni şi a-i salva pe cei rămaşi blocaţi”, a declarat pe Twitter directorul organizaţiei, Raed Al Saleh.

Noile cifre ridică bilanțul total temporar al sesimului la cel puțin 300 de morți în Turcia și Siria.

UPDATE 08.05 Erdogan: „Vom trece împreună peste acest dezastru”

Președintele Turciei, Recep Erdogan, a postat un mesaj pe Twitter: „Sperăm că vom trece împreună peste acest dezastru cât mai curând posibil și cu cele mai mici pagube”.

UPDATE 08.00 Bilanț provizoriu

Cel puțin 195 de persoane au fost ucise, sute au fost rănite și se așteaptă ca bilanțul să crească, potrivit apnews.com. Dintre acestea, cel puțij 110 morți sunt în Siria, în regiunile Alep, Latakia, Hama și Tartus.

UPDATE 07.40 „Nivel 4 de alarmă”

Agenția turcă pentru dezastre a anunțat că 76 de persoane au murit și 440 au fost rănite, în timp ce autoritățile au trimis echipe de salvare și avioane de aprovizionare în zona din jurul orașului Kahramanmaras, declarând în același timp un „nivel 4 de alarmă”, care solicită asistență internațională, potrivit Reuters.

Zeci de persoane au murit în provincia Urfa, a declarat guvernatorul acesteia Salih Ayhan pentru televiziunea turcă NTV, după ce agenţia de stat Anadolu a raportat un bilanţ iniţial de cinci morţi în provincia Osmaniye.

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit luni sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, a raportat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri.

Un alt cutremur cu magnitudinea 6,7 s-a produs în centrul Turciei la ora 04.28 (01.28 GMT), la o adâncime de 9,9 kilometri, potrivit USGS.

Seismele au fost resimţite în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru.

Situată în zona unor plăci tectonice importante, Turcia este afectată deseori de cutremure.

Cutremurul de luni dimineața este cel mai grav din Turcia de la cel din 17 august 1999, soldat cu aproximativ 17.000 de morți.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite