Mărturii cutremurătoare din Siria, la granița cu Turcia: „Nu mai au nici tată, nici mamă. Este o catastrofă!”

0
Publicat:

La Jindires, un oraș din provincia Alep aflat sub controlul rebelilor, un bărbat devastat de durere leagănă trupul neînsuflețit al bebelușului său mort în urma cutremerelor care au afectat partea central-sudică a Turciei și nord-vestul Siriei. „Trezește-te, fiule! Mi se frânge inima”, repetă el, potrivit corespondentului AFP de la fața locului.

Distrugeri provocate de cutremure într-o localitate din Siria FOTO Profimedia
Distrugeri provocate de cutremure într-o localitate din Siria FOTO Profimedia

Peste 40 de locuințe s-au prăbușit precum castelele de nisip în această localitate de la granița cu Turcia. Localnicii încearcă să salveze supraviețuitorii de sub dărâmături cu mâinile goale sau cu tărnăcoapele, în lipsa altor mijloace. „Toată familia mea este sub ruine. Fiul meu, fiica mea, ginerele meu, nu e nimeni să ne salveze”, oftează Ali Battal, cu urme de sânge pe față.

„Le aud vocile, sunt vii, dar nu e nimeni să-i scoată”, continuă acest bărbat în vârstă de 60 de ani care s-a acoperit cu un șal de lână pentru a se proteja de frig. Seismele, cu epicentrele în Turcia, survin pe fondul unei vremi reci în regiune. Panicați, localnicii au rămas în stradă în pofida frigului, temându-se de replici.

Pe o altă stradă, civili și combatanți rebeli reușesc să scoată de sub ruine un bărbat pe care îl credeau mort. „Este viu!”, strigă ei. Puțin mai departe, în fața unei clădiri distruse complet, un tânăr își ține în brațe un nepot în vârstă de șapte ani. Băiatul și sora sa au supraviețuit, dar și-au pierdut părinții și cei trei frați ai lor. „Nu mai au nici tată, nici mamă”, plânge tânărul, care se află în stare de șoc, deoarece și el și-a pierdut mama.

Răniții scoși de sub ruine sunt tratați direct în stradă sau în mașini, în condițiile în care spitalele sunt suprasolicitate.

Potrivit Căștilor Albe, salvatorii aflați în zonele controlate de rebelii prot-turci din nordul Siriei, bilanțul provizoriu al seismelor se ridică la aproape 400 de morți în nord-vestul Siriei. Curentul electric este întrerupt, iar localnicii fac coadă la singurul magazin alimentar rămas încă deschis.

„Copiii noștri, soțiile noastre, bătrânii noștri, cu toții sunt sub ruine. Este o catastrofă”, deplânge Majed Nassari. El face apel la „conștientizarea” acestei catastrofe în întreaga lume. „Avem nevoie de o lună, chiar de trei, pentru a ne scoate morții din ruine”, adaugă el.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite