UPDATE Cutremur în Turcia: Mai mulți studenți români cer ajutor pentru a reveni în țară. Care este starea lor de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că a fost contactat pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de studenți Erasmus, cetățeni români, care se aflau cazați la un hotel din regiunea Maras, Turcia. Aceștia au solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

UPDATE 12:23

Sprijinul statului român oferit Turciei constă în trimiterea unei echipe complexe formată din: modul specializat de căutare-salvare RO-USAR din cadrul IGSU cu 2 câini și tehnică aferentă; echipă de căutare-salvare cu 2 câini antrenați pentru astfel de situații din cadrul Asociației Câinilor Utilitari; medici și asistenți ai UPU-SMURD București (Floreasca) și ofițeri de legătură din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

În total, echipa de sprijin este formată din 58 membri.

Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, două aeronave aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române vor efectua astăzi, 06.02.2023 o misiune internațională de sprijin în Turcia, cu plecare din București, care vor avea la bord echipele de salvatori români, cu tehnică specializată aferentă, în scopul sprijinirii autorităților turce, puternic afectate de cutremur.

Știre inițială

„Grupul de cetățeni români, alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator, a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere. Ca urmare a dialogului reprezentanților ambasadei cu cetățenii români și cu autoritățile locale, s-a confirmat faptul că cetățenii români sunt în siguranță”, se arată în comunicat MAE.

În urma apelului, o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara se deplasează la fața locului, cu două autovehicule, în vederea preluării cetățenilor români, urmând a fi stabilite ulterior detaliile privind transportul în România.

Potrivit MAE, până la acest moment, nu au fost înregistrate alte solicitări de asistență consulară în legătură cu acest cutremur sau semnalari din partea autorităților turce privind cetățeni români afectați. 

„Ambasada României la Ankara continuă dialogul cu autorităţile turce, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competențelor legale, dacă situația o va impune. MAE amintește că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare: +90.532.318.1726”, arată sursa citată.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a lovit provinciile turce Osmaniye (sud) şi Sanliurfa (sud-est). În urma seismului, guvernul Turciei a solicitat ajutor internațional. Noile cifre ridică bilanțul total temporar al sesimului la cel puțin 300 de morți în Turcia și Siria.

Sprijin din partea României

În cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență s-a decis trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție din cadrul IGSU. 

Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin”.

Sprijinul României se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite