Republica Moldova, pregătită să trimită 55 de salvatori în Turcia, afectată de cutremure

0
Publicat:

Peste 50 de salvatori cu 12 autospeciale de intervenție din Republica Moldova ar urma să fie trimiși în Turcia, potrivit Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău. Autoritățile din țara vecină așteaptă asigurarea transportului de către NATO.

O echipa de salvatori moldoveni așteaptă să plece în Turcia. FOTO: Shutterstock
O echipa de salvatori moldoveni așteaptă să plece în Turcia. FOTO: Shutterstock

Autoritățile de la Chișinău sunt gata să trimită 55 de salvatori, cu 2 câini dresați, dar și cu 12 autospeciale de intervenție autonome în Turcia. Republica Moldova a cerut un avion de la Uniunea Europeană și NATO pentru deplasarea în zona afectată de seisme.

,,O echipă specializată în Urban Search and Rescue (căutare și salvare urbană), a IGSU, este gata de intervenție cu 55 de salvatori, cu 12 autospeciale de intervenție complet autonome și 2 câini de căutare. Conform mecanismului european de intervenție la dezastre, Republica Moldova este în acest moment în așteptare. Încă din această dimineață, IGSU a transmit disponibilitatea pentru intervenția în Turcia către Centrul de Coordonare a Răspunsului la Situații de Urgență al Uniunii Europene și Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre, pentru a oferi suport Guvernului Turciei, în misiuni de căutare-salvare a victimelor cutremurului produs în această dimineață”, au anunțat reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova.

În așteptarea avionului, dar și confirmării cererii de ajutor 

Decizia a fost luată după ce Guvernul Turciei a cerut ajutorul moldovenilor, care așteaptă acum aparatul de zbor pe care l-a solicitat de la UE și NATO, dar și ca cererea de ajutor să le fie acceptată. 

,,Republica Moldova a primit solicitarea oficială a Guvernului Turciei și a depus oferta de ajutor către mecanismele Uniunii Europene și NATO responsabile în coordonarea asistenței în caz de dezastre. Echipa Republicii Moldova de căutare-salvare în medii urbane urmează să activeze cel puțin 7 zile în zona afectată din Turcia. Odată ce cererea de ajutor a Republicii Moldova va fi acceptată și va fi identificat un avion pentru transport, echipa de salvatori va zbura către locul dezastrului”, au conchis angajații IGSU. 

Liderii de la Chișinău au transmis mesaje de condoleanțe celor două țări 

Mai mulți lideri de la Chișinău, între care președintele Maia Sandu și șeful Legislativului, Igor Grosu, au transmis condoleanțe Turciei și Siriei.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) susțin că, din informațiile deținute până în acest moment, printre victimele cutremurelor nu se numără cetățeni ai Republicii Moldova. 

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a zguduit în zorii zilei de luni partea central-sudică a Turciei și a afectat totodată nord-vestul Siriei. Seismul cel mai grav din ultimii aproape 25 de ani în Turcia, a fost urmat de altele două, cu magnitudini de 6,7 și 7,5. Acestea au ucis și rănit mii de oameni din ambele state, iar  ultimul bilanț cunoscut este de peste 1.900 de morți și mai mult de 9.900 de răniți. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite