LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski, în vizită la Izium pentru a marca succesele contraofensivei. Rușii se retrag din Melitopol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a marcat contraofensiva armatei sale printr-o vizită în orașul strategic Izium, revenit recent sub steagul Ucrainei. Soldații ruși se retrag și din orașul Melitopol, un nod între Peninsula Crimeea și Donbas.

Echipament militar rusesc abandonat FOTO Arhiva Adevărul
Echipament militar rusesc abandonat FOTO Arhiva Adevărul

UPDATE 22.03 Cameră de tortură a invadatorilor ruși, descoperită la Balaklia. Pe pereți era scrijelit „Tatăl Nostru“

Ministerul Apărării din Ucraina a postat ceea ce oficialii cred că este o „camera de tortură” folosită de trupele ruse pentru a ține prizonierii ucraineni în orașul Balaklia, recent eliberat, din regiunea Harkov.

În celula este scrijelită pe perete, în ucraineană, rugăciunea „Tatăl Nostru“.

Cu aproximativ 8.000 km pătrați recuceriți până acum, autoritățile ucrainene au avertizat în repetate rânduri despre ororile pe care trupele ruse le-au lăsat în urma plecării lor. După eliberarea regiunii Kiev, forțele ucrainene au descoperit o serie de crime de război, inclusiv gropi comune în care se aflau cadavre de civili cu semne de tortură. Ucrainenii se așteaptă să găsească aceleași semne și în regiunea Harkov. Detalii aici...

UPDATE 20.41 Kadîrov susține că rușii nu se retrag din Harkov și că, dacă ar putea, ar implementa legea marțială în întreaga țară

Ramzan Kadîrov, liderul pro-rus al Ceceniei, a susținut că informațiile privind retragerea trupelor rusești din regiunea Harkov sunt „știri false și o provocare occidentală”, conform Ukrainska Pravda. Aceasta după ce acum câteva zile amenințase că i se va adresa lui Putin dacă trupele rusești nu recuceresc teritoriile din care s-au retras.

Sunt aici pentru a-i calma pe cei mai îngrijorați și sceptici indivizi. În cadrul desfășurării Operațiunii militare speciale, nu ne retragem din nicio parte a frontului. Toate acestea sunt știri false și provocări occidentale. Nu-i lăsați să vă păcălească.

Există noțiuni precum tactica și strategia, care sunt mai subtile în forțele noastre.

Generalii noștri, care au absolvit academiile militare, sunt familiarizați cu subtilitățile războiului și îl lasă pe adversar să facă ceea ce este benefic pentru noi. Pentru a distruge unitățile inamice, trebuie să folosim diferite tehnici: împrăștile forțele pe linia frontului, atrageți-i, încercuiț-i, faceți-i să meargă pe câmpul de luptă sau să atrageț-i într-o capcană. Comandamentul armatei combină cu măiestrie toate aceste metode”, a spus Kadîrov.

El a susținut de asemenea că Rusia „încearcă să reducă la minimum victimele umane”. Detalii aici...

UPDATE 20.00 Guvernele occidentale care au împrumutat Ucraina sunt de acord cu înghețarea serviciului datoriei externe

Creditorii oficiali occidentali ai Ucrainei au încheiat miercuri un memorandum de înţelegere cu privire la suspendarea serviciului datoriei externe, transmite Reuters.

Grupul, din care fac parte Canada, Franţa, Germania, Japonia, Marea Britanie şi SUA, a anunţat încă din luna iulie că va oferi autorităţilor de la Kiev o suspendare coordonată a serviciului datoriei externe până la finele lui 2023, şi posibil pentru încă un an suplimentar.

„Acest memorandum de înţelegere reduce presiunile de lichiditate asupra Ucrainei şi permite Guvernului de la Kiev să majoreze cheltuielile sociale, cu asistenţa medicală şi cheltuielile economice ca răspuns la războiul de agresiune nejustificat, neprovocat şi ilegal declanşat de Rusia", a informat grupul creditorilor oficiali într-un comunicat remis de Ministerul francez al Finanţelor. Detalii aici

UPDATE 19.47 Surse Reuters. Putin ar fi respins un acord de pace negociat de un consilier apropiat în preajma invaziei în Ucraina

Reuters citează surse potrivit cărora unul dintre locotenenții lui Putin i-ar fi prezentat un acord provizoriu de pace convenit cu partea ucraineană, dar liderul de la Kremlin l-a respins.

Șeful emisarului principal al lui Vladimir Putin pentru Ucraina i-a spus liderului rus la începutul războiului că a ajuns la un acord provizoriu cu Kievul care ar satisface cerința principală a Rusiei ca Ucraina să rămână în afara NATO, dar Putin l-a respins, hotărând să continue campania militară, potrivit a trei persoane apropiate de conducerea rusă.

Potrivit surselor Reuters, trimisul de origine ucraineană, Dmitri Kozak, l-a informat pe Putin că are convingerea că înțelegerea pe care a încheiat-o a eliminat necesitatea ca Rusia să urmărească o ocupație pe scară largă a Ucrainei. Recomandarea lui Kozak către Putin de a adopta acordul este dezvăluită în premieră de către Reuters. Detalii aici

UPDATE 17.48 Ce urmărește Kremlinul prin discursul permis în Rusia în contextul contraofensivei ucrainene

Autoritățile ruse încă nu au ordonat mobilizarea generală în contextul războiului din Ucraina, dar fac pași pentru a o activa la un moment dat, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Potrivit ISW, Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, pregătește un proiect de lege special cu privire la recrutare.

ISW remarcă totodată un fapt rar, și anume că autoritățile ruse recunosc să suferă înfrângeri, cum e în cazul contraofensivei ucrainene din regiunea Harkov. Această recunoaștere ar putea urmări creșterea sentimentelor patriotice în rândul rușilor și dorința de a intra în război împotriva ucrainenilor, apreciază ISW.

Evocând noua lege pregătită pentru recrutare, ISW menționează că aceasta prevede simplificarea procedurii. Citația pentru recrutare poate fi făcută prin intermediul unei scrisori, nu neapărat persoal, cum este cazul acum, iar citatul este obligat să se prezinte la biroul de recrutare.

Pe de altă parte, Consiliul pentru Securitatea Ucrainei suspectează la rândul său că asigurările Kremlinului precum că „totul este sub control” și îndemnurile de a nu ceda panicii în fața contraofensivei ucrainene fac parte dintr-o campanie de manipulare a opiniei publice pentru a stimula în cele din urmă mobilizarea generală. Detalii aici


UPDATE 17.15 Reportaj CNN din orașul Izium, recâștigat după șase luni de ocupație: „Pe cine am venit să eliberăm aici?” VIDEO

Jurnaliștii de la postul american CNN sunt primii care au filmat în orașul eliberat Izium, în urma unei contraofensive fulgerătoare care a forțat trupele ruse să părăsească în grabă acest oraș strategic cucerit la începutul invaziei.

După șase luni de ocupație, orașul este de acum „eliberat”, la fel ca și aproape întreaga regiune Harkov, a declarat o sursă din armata ucraineană pentru CNN. Din ceea ce au putut observa jurnaliștii la fața locului, localnicii sunt bucuroși, deși încă prudenți să se aventureze pe străzi. Majoritatea celor abordați de CNN s-au arătat speriați să vorbească liber despre ce au trăit în lunile de ocupație

Trupele ruse au lăsat în urmă epave de tancuri și camioane însemnate cu simbolul războiului purtat de Rusia, un pod prăbușit, clădiri puse la pământ dar și echipamente în bună stare și cantități însemnate de muniție. Detalii aici


UPDATE 16.36 Reacția Kremlinului la noile garanții de securitate cerute de Ucraina

Kremlinul a apreciat miercuri că proiectul de garanţii de securitate pe care Ucraina le caută cu participarea Occidentului reprezintă o ameninţare la adresa Rusiei deoarece documentul nu prevede statutul de neutralitate al ţării.

Preşedinţia ucraineană a prezentat marţi un proiect de recomandări privind garanţiile de securitate pentru Ucraina cu participarea Occidentului, ceea ce presupune mai multe arme pentru ţară şi mai multe sancţiuni împotriva Rusiei.

„Nimeni nu ascunde că ei vor să aibă acest document până la intrarea ţării în NATO. Aceasta înseamnă că ei continuă să caute să devină membri ai Alianţei. În consecinţă, principala ameninţare pentru ţara noastră rămâne”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Potrivit deputatului rus Leonid Sluţki, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale a Dumei de Stat (camera inferioară), această iniţiativă duce la „amplificarea confruntării cu Rusia în loc să rezolve situaţia actuală”.

„Nu este vorba despre nici un fel de garanţii de securitate, ci despre un pact care să implice ţările NATO şi aliaţii lor în conflictul din Ucraina”, a spus el. Detalii aici


UPDATE 16.17 În contextul contraofensivei, soldații ruși preferă să se predea decât să lupte

Imagini surprinse în regiunea Harkov arată că soldații ruși sunt predispuși mai degrabă să se predea decât să lupte împotriva trupelor ucrainene. În contextul contraofensivei, Kievul îi îndeamnă pe soldații ruși să depună armele.

Soldații tiranului Putin se află în colaps în Ucraina, scrie „The Sun”, care evocă „predări în masă”. Într-una dintre imaginile publicate de „The Sun” cu privire la aceste predări, mai mulți soldați ruși pot fi văzuți întinși pe un drum cu fața spre pământ și mâinile legate la spate.

FOTO The Sun
FOTO The Sun

Potrivit „The Sun”, Rusia a pierdut în ultimele zile arme în valoare de un miliard de euro și mii de soldați.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), contraofensiva ucraineană are un impact semnificativ asupra moralului și capacităților militare rusești de a folosi în Ucraina mai ales unitățile de voluntari nou formate.

Spionajul militar ucrainean afirmă că a obținut informații precum că Moscova a suspendat trimiterea de noi trupe în Ucraina din cauza pierderilor recente și a neîncrederii generalizate în comandamentul militar al Rusiei, factori care au determinat un număr mare de voluntari să refuze categoric să participe la luptă. Detalii aici


UPDATE 14.58 Papa Francisc, mesaj pentru Kirill I

Papa Francisc, aflat în vizită în Kazahstan, a declarat miercuri că Dumnezeu nu îndrumă religiile spre război, o critică implicită la adresa patriarhului ortodox Kirill I, care susţine agresiunea militară rusă din Ucraina şi care a boicotat o conferinţă a liderilor religioşi din întreaga lume.

„Dumnezeu este pace. El ne călăuzeşte întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului”, a afirmat Papa Francisc, care a avut o scurtă întrevedere cu mitropolitul Antonie, al doilea ierarh ca importanţă din structura Bisericii Ortodoxe Ruse.

„Să ne angajam, aşadar, să insistăm şi mai mult asupra necesităţii de a rezolva conflictele nu prin mijloacele neconcludente ale puterii, cu arme şi ameninţări, ci prin singurele mijloace binecuvântate de cer şi demne de om: întâlnirea, dialogul şi negocierile răbdătoare”, a subliniat Suveranul Pontif.

„Sacrul nu trebuie să fie niciodată un sprijin pentru putere, nici puterea un sprijin pentru sacru!”, a insistat Papa Francisc, care i-a transmis acum câteva luni patriarhului Kirill I să nu fie „băiatul de altar” al lui Vladimir Putin. Detalii aici


UPDATE 14.28 Zelenski, în vizită în Izium

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat miercuri orașul Izium, revenit recent sub steagul Ucrainei în contextul unei contraofensive fulgerătoare împotriva armatei ruse.

„Președintele Ucrainei le-a mulțumit soldaților pentru eliberarea pământurilor ucrainene și a ridicat solemn steagul Ucrainei” peste clădirea administrativă a orașului, a anunțat Brigada A 25-a Separată Aeropurtată Siceslav într-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook.

Volodimir Zelenski în Izium FOTO Facebook/ Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski în Izium FOTO Facebook/ Volodimir Zelenski

Postarea include cu fotografii de la ceremonie în care apar președintele Volodimir Zelenski, viceministrul Apărării Apărării Hanna Maliar și comandanți militari.

„Mai devreme, când ne uitam în sus, căutam întotdeauna cerul albastru. Astăzi, când ne uităm în sus, căutăm un singur lucru, steagul Ucrainei. Steagul nostru galben-albastru este deja arborat la Izium. Și așa va fi în fiecare sat și oraș din Ucraina. Ne mișcăm într-o singură direcție - înainte și spre victorie”, a scris pe Telegram președintele ucrainean.


UPDATE 13.55 Ursula von der Leyen se duce la Kiev

Șefa Executivului european, Ursula von der Leyen, anunțat că se va deplasa miercuri seara la Kiev, pentru o întrevedere cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cei doi au programat discuții despre integrarea Ucrainei pe piaţa unică a UE, care garantează circulaţia liberă a mărfurilor, capitalurilor, serviciilor şi persoanelor.

Este vorba despre a treia vizită a lui von der Leyen în Ucraina de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie. În aprilie, Ursula von der Leyen s-a deplasat la Kiev și la Bucea, unde a văzut ororile lăsate în urmă de soldații ruși, iar în iunie președinta CE s-a deplasat în capitala Ucrainei pentru a vorbi cu Volodimir Zelenski și premierul Denîs Șmîhal despre ambițiile țării lor de a adera la UE.

În discursul său privind starea UE susținut miercuri în Parlamentul European, von der Leyen a declarat că Uniunea Europeană „nu este completă” fără Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi ţările din Balcanii de Vest.

„Vreau să le spun următoarele cuvinte cetăţenilor din Balcanii de Vest, Ucraina, Moldova şi Georgia: faceţi parte din familia noastră, viitorul vostru este în Uniunea noastră, iar Uniunea noastră nu este completă fără voi!”, a declarat șefa Executivului european în discursul său anual despre starea UE.

Albania, Republica Moldova, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia şi Ucraina sunt ţări candidate la aderarea la UE, în timp ce Georgia a depus în acest an solicitarea de a se alătura blocului comunitar. Detalii aici


UPDATE 13.50 Ursula von der Leyen: Putin va eșua în fața solidarității europene

Europenii și ucrainenii vor izbândi doar prin solidaritate în fața atacurilor lui Vladimir Putin, a declarat președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, în discursul său de miercuri privind starea Uniunii Europene (UE).

„Acest Parlament nu a dezbătut niciodată starea Uniunii în situație de război pe teritoriul european”, a remarcat Ursula von der Leyen în discursul susținut în fața europarlamentarilor reuniți la Strasbourg.

În prezența soției lui Volodimir Zelenski, Olena Zelenska, șefa Executivului european și-a adus aminte despre „acea dimineaţă fatidică de 24 februarie când europenii s-au trezit în război”.

„După acea zi, un întreg continent s-a ridicat în solidaritate. Străzile noastre s-au umplut de steaguri europene, şcolile noastre s-au umplut de copii ucraineni”, a remarcat von der Leyen, potrivit Agerpres.

În opinia Ursulei von der Leyen, UE s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor, răspunzând „puternic, hotărât și imediat” ce trupele ruseşti au trecut frontiera Ucrainei. „Putem fi mândri de acest lucru”, apreciază ea.

Totuși, atrage atenția șefa Executivului european, cetățenii UE vor avea nevoie în continuare să-și mențină puterea interioară, „pentru că timpurile care ne stau în faţă nu sunt uşoare”Detalii aici


UPDATE 12.26 Îngrijorările unui general american privind contraofensiva ucraineană

Generalul în rezervă american Mark Hertling a salutat ofensiva „strălucită” desfășurată de ucraineni în Harkov, dar a subliniat că are și trei îngrijorări în privința evoluției viitoare: „Tempo-ul, oboseala și lebedele negre”.

Tempoul este definit în doctrina armatei americane ca fiind „viteza și ritmul operațiunilor militare în raport cu activitățile inamicului”, scrie generalul în rezervă american Mark Hertling pe Twitter.

Tempoul nu înseamnă întotdeauna „rapid”. Uneori este rapid, alteori este lent... tempoul se bazează pe capacități și pe sprijinul acordat luptei.

Comandantul este cel care decide tempo-ul operațiunilor pe baza capacității de a menține inițiativa pentru operațiile ofensive.

Acest lucru este exprimat și mai bine astfel: „Nu mergeți prea departe, prea repede, fără să vă gândiți la toți cei care încearcă să țină pasul (artilerie, informații, combustibil, muniție, provizii)". Detalii aici


UPDATE 12.12 Soldații ruși se retrag din Melitopol

Trupele ruse se retrag din orașul Melitopol înspre Peninsula Crimeea, a anunțat miercuri primarul ucrainean al acestui oraș din sudul regiunii Zaporojie.

Potrivit edilului Ivan Fedorovov, coloane de material militar au fost constatate la Cionhar, un sat situat la granița dintre Crimeea și restul teritoriului ucrainean.

Melitopol a fost capturat de ruși la începutul lui martie. Prezența soldaților ruși a stârnit numeroase proteste din partea localnicilor și a fost afectată de acțiuni ale partizanilor.

Reîntoarcerea armatei ucrainene în Melitopol oferă Kievului posibilitatea de a perturba liniile de aprovizionare între Peninsula Crimeea și Donbas, unde forțele armate rusești ocupă teritorii. Detalii aici


UPDATE 11.32 Propuneri pentru securitatea Ucrainei

Guvernul de la Kiev a prezentat marţi garanţiile de securitate pe care le consideră necesare pentru Ucraina odată ce războiul cu Rusia se va fi încheiat.

Planul, care a fost prezentat de Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, şi de Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al NATO, include echipamentul şi pregătirea solicitate de către armata ucraineană de la aliaţii occidentali pentru ca Ucraina să se asigure că îşi poate apăra suveranitatea în viitor.

Printre altele, planul propune ca mai multe state europene şi SUA, Canada, Australia şi Turcia să garanteze securitatea Ucrainei şi ca această ţară să-şi continue eforturile în vederea aderării sale la Alianţa Nord-Atlantică. Detalii aici


UPDATE 10.20 „Nu avem unde să fugim“: discuția unui soldat rus cu tatăl său

O transcriere și o înregistrare audio a conversației înregistrate la o dată nespecificată au fost postate pe YouTube de către Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării. O traducere realizată de The Daily Beast a dezvăluit un fiu anxios care și-a surprins tatăl spunând că rușii „pierd" în regiune. Detalii aici


UPDATE 06.44 Kremlinul și-a recunoscut înfrângerea în Oblastul Harkov. Este pentru prima dată când Moscova a recunoscut în mod deschis o înfrângere de la începutul invaziei Ucrainei din februarie 2022. Oficialii de la Kremlin și propagandiștii din mass-media de stat discută pe larg motivele înfrângerii Rusiei în Oblastul Harkov, o schimbare marcantă față de modelul lor anterior de a raporta cu detalii limitate succesele rusești exagerate sau fabricate. Kremlinul nu a admis niciodată că Rusia a fost învinsă în jurul Kievului sau, mai târziu, pe Insula Șerpilor, încadrând retragerea de la Kiev ca o decizie de a acorda prioritate „eliberării” Donbasului și retragerii din Insula Șerpilor drept „gest de bunăvoință”..„ rus al Apărării (MOD) a oferit inițial o explicație similară pentru eșecul Rusiei de la Harkov, susținând că forțele ruse își retrag trupele din Oblastul Harkiv pentru a se regrupa, dar această narațiune falsă a fost criticată rapid și puternic online.

Surse de la Kremlin lucrează acum pentru a-l elibera pe Putin de orice responsabilitate pentru înfrângere, în schimb dând vina pe pierderea aproape a întregii regiuni ocupate a regiunii Harkiv pe consilierii militari subinformați din cercul lui Putin. Un membru al Consiliului pentru Relații Interetnice al Kremlinului, Bogdan Bezpalko, a declarat chiar că oficialii militari care nu au reușit să vadă concentrarea trupelor și echipamentelor ucrainene și au ignorat canalele Telegram care avertizează despre iminenta contraofensivă ucraineană în Oblastul Harkov ar trebui să aibă capul lor. „întins pe biroul lui Putin.” ISW a raportat anterior că Kremlinul a întârziat întâlnirea lui Putin cu oficialii ruși ai apărării imediat după retragerea trupelor din jurul Harkivului, sporind aspectul unei rupturi între Kremlin și Ministerul Apărării Rusiei. Recunoașterea de către Kremlin a înfrângerii de la Harkov arată că Putin este dispus și capabil să recunoască și chiar să accepte o înfrângere a Rusiei, cel puțin în anumite circumstanțe, și să se concentreze pe abaterea vinovăției de la sine.


UPDATE 06.22 Kremlinul caută probabil să folosească înfrângerea de la Harkov pentru a facilita eforturile de mobilizare. Declarațiile lui Ziuganov, Mironov și Sluțki ar putea avea ca scop ridicarea de îngrijorare și patriotism în rândul rușilor pentru a-i încuraja să se implice mai mult în război. Proiectul de lege ar putea facilita și mai mult campania de mobilizare criptografică în curs, care are ca scop promovarea recrutării în serviciul contractual prin înșelăciune, constrângere sau recompense financiare promise. Centrele de recrutare din toată Rusia au livrat somații neoficiale care arată ca notificări de recrutare prin poștă și apeluri telefonice, dar mulți bărbați sunt conștienți de faptul că legea rusă impune centrelor de recrutare militare să emită notificări de recrutare în persoană. Bărbații ruși care au răspuns la somațiile neoficiale au povestit recrutorii care au încercat să-i convingă sau să-i facă presiuni să semneze un contract militar. Proiectul de lege care legalizează notificările de recrutare trimise prin poștă va facilita această practică necinstită. Atât proiectul de lege, cât și declarațiile parlamentarilor pot evoca teama de mobilizare generală în rândul bărbaților, ceea ce i-ar putea stimula pe unii să semneze contracte militare și să primească bonusuri financiare pentru voluntariat, spre deosebire de a fi recrutați și forțați să servească fără o astfel de compensație.

Voluntari ceceni care luptă de partea Ucrainei, la Izium. Foto: Nexta TV via Twitter
Voluntari ceceni care luptă de partea Ucrainei, la Izium. Foto: Nexta TV via Twitter

UPDATE 05.53 Nimic din proiectul de lege al Dumei nu sugerează că Putin se pregătește să ordone mobilizarea generală și este departe de a fi clar că ar putea face acest lucru rapid. Conscripția pe scară largă ar depăși foarte probabil capacitatea Ministerului Rusiei de a introduce, antrena și echipa noi soldați, mai ales că baza de antrenament rusă pare să fie încordată în pregătirea numărului limitat de batalioane de voluntari care se află în prezent. Probabil că Rusia va trebui mai întâi să-și extindă în mod semnificativ baza de antrenament, un proces care consumă timp, și apoi să găsească și să se pregătească pentru luptă suficient echipament pentru a pregăti un număr mare de noi unități înainte de a putea chiar să înceapă să facă față unui aflux mare de noi recrutați. Lipsa de material rusă raportată pe scară largă sugerează eșecuri profunde în industria militară rusă, care ar face foarte dificilă generarea de echipamente, muniție și provizii necesare pentru o armată mare de recrutați.


UPDATE 04.40 Kremlinul a adoptat narațiuni care reflectă cererile și plângerile de lungă durată ale milbloggerilor, sugerând că Putin încearcă să liniștească și să recâștige comunitatea critică de milblogger, mai degrabă decât să o cenzureze. Milbloggeri ruși s-au plâns de mult timp de Ministerul Apărării din Rusia și de înaltul comandament militar, iar acum mass-media de stat de la Kremlin își exprimă deschis nemulțumirea față de progresul războiului și lipsa de cunoaștere a situației evenimentelor de pe teren Milbloggeri fac publicitate canalelor Telegram care acoperă evoluțiile din prima linie 24/7 și îndeamnă cititorii să se aboneze dacă „cred” în Putin. Mass-media controlată de Kremlin și influențată de Kremlin solicită acum în mod deschis o campanie intensivă de rachete împotriva infrastructurii critice civile ucrainene și a rutelor de tranzit, o idee cu sprijin larg în rândul multor bloggeriști.[14] Aceste noi apeluri sunt o abatere totală de la linia anterioară a Kremlinului, care susținea că forțele ruse nu au vizat infrastructura civilă, iar această nouă narațiune câștigă sprijinul public al Kremlinului în rândul milbloggerilor.


UPDATE 03.39 Înfrângerea Rusiei în regiunea Harkov provoacă panică în rândul rușilor din teritoriile ucrainene ocupate, al militarilor și al milbloggerilor. Serviciul de Informații Militare Principalele Ucrainene (GUR) a raportat că autoritățile ruse din Crimeea și-au îndemnat familiile să fugă în Rusia, în timp ce angajații Serviciului Federal de Securitate Rus (FSB) își vând casele din peninsulă și își evacuează de urgență familiile din cauza contorului ucrainean. -ofensive. Statul Major ucrainean a raportat că unitățile de proxy mobilizate forțat suferă de probleme morale și psihologice scăzute.Milbloggeri ruși sunt din ce în ce mai îngrijorați cu privire la contraofensivele ucrainene în diferite zone de-a lungul liniei de front din regiunea Donețk-Zaporizhia și identifică preventiv pozițiile vulnerabile ale Rusiei.


UPDATE 03.15 Forțele ucrainene au continuat să își consolideze câștigurile în estul Oblastului Harkov pe 13 septembrie și probabil că efectuează atacuri la sol în nordul Oblastului Donețk. Forțele ucrainene probabil speră să profite de câștigurile recente de la Sviatohirsk (chiar la sud de granița Harkov-Donețk, la 20 km nord-vest de Slovyansk) pentru a se deplasa spre est pe pozițiile rusești în Lyman, unde surse ruse susțin Republica Populară Donețk (DNR) și BARS Special Combat Forțele de rezervă resping atacurile ucrainene. Surse ruse au mai declarat că forțele ucrainene luptă în jurul orașului Bilohorivka (la 30 km est de Lyman) în încercarea de a face presiuni asupra apărării rusești în vestul regiunii Lugansk și în zona Lysychansk-Severodonetsk.


UPDATE 02.57 Forțele ucrainene ar putea amenința pozițiile rusești de-a lungul râului Oskil, pe care bloggerii ruși l-au identificat drept noua linie de front. Un milblogger rus a susținut că trupele ucrainene au pătruns pe râul Oskil la Borova (la aproximativ 30 km nord-est de Izyum și în apropierea graniței Harkov-Lugansk), indicând că forțele ucrainene continuă atacurile terestre localizate pentru a amenința pozițiile ruse din spatele râului Oskil. Este puțin probabil ca trupele ruse să fie suficient de puternice pentru a preveni noi progrese ucrainene de-a lungul întregului râu Oskil, deoarece nu par să primească întăriri, iar trupele ucrainene vor putea, probabil, să exploateze această slăbiciune pentru a relua contraofensiva peste Oskil, dacă vor alege.


UPDATE 02.34 Partizanii ucraineni și-au continuat atacurile asupra oficialilor ruși din admi nistrația de ocupație pe 12 septembrie. Centrul de rezistență ucrainean a raportat că partizanii ucraineni au efectuat un atac cu dispozitiv exploziv improvizat (IED) pe 12 septembrie, vizându-l pe rectorul desemnat de Rusia al Universității de Stat Herson, Tetyana Tomilina, în apartamentul ei. Se pare că atacul a ucis un bodyguard cecen și a dus la spitalizarea lui Tomilina. Centrul de Rezistență Ucrainean a subliniat că Tomilina „a organizat colectarea ilegală de date personale ale studenților pseudouniversitari de ocupație” și a fost „responsabilă pentru rusificarea regiunii și propagandă”. Partizanii ar fi atacat, de asemenea, o patrulă rusă din Mariupol cu ​​explozibili, în timp ce patrula a încercat să șteargă un simbol „Ї” care a fost pictat pe o clădire. Atacul a rănit trei membri ai for'elor de ocupație ruse. Ї, o literă care se găsește în alfabetul ucrainean, dar nu în cel rus, a devenit un simbol al rezistenței ucrainene de când a început invazia.


UPDATE 02.15 Kremlinul a intenționat în mod demonstrabil să anexeze regiunea Harkiv. Șeful ucrainean Derhachi Hromada, Vyacheslav Zaporenko, a raportat pe 13 septembrie că forțele ruse au conectat satul Kozacha Lopan, regiunea Harkov, la rețeaua energetică rusă în timpul ocupației. Kozacha Lopan se află la 10 km de granița cu Rusia și a fost unul dintre primele orașe capturate de forțele ruse la sfârșitul lunii februarie. Conectarea teritoriului ucrainean ocupat la rețeaua energetică rusă este un pas evident către integrarea economică și administrativă completă a teritoriului ucrainean ocupat și anexat în Federația Rusă. Contraofensiva Ucrainei din Harkov și sudul Ucrainei a forțat probabil întârzierea pe termen nedeterminat a planurilor de anexare a Rusiei.


UPDATE 01.55 Surse rusești au discutat în plus despre manevrele terestre ucrainene din vestul Oblastului Herson, lângă râul Inguleț, mai multe surse susținând că trupele ucrainene au lansat atacuri asupra lui Davydiv Brid.O sursă rusă a susținut că trupele ucrainene se regrupează lângă Sukhyi Stavok (10 km sud-vest de Davydiv Brid) pentru a ataca spre Bruskynske, care se află de-a lungul autostrăzii T2207 care susține pozițiile rusești în Davydiv Brid. Oficialii militari ucraineni au raportat, de asemenea, că trupele ruse au încercat să atace spre Bezimenne, chiar la sud de Sukhyi Stavok, indicând că luptele au loc în buzunarul Sukhyi Stavok.

Forțele ucrainene au continuat contraofensiva în regiunea Herson pe 13 septembrie. Surse ucrainene și ruse au indicat că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol în trei zone principale de-a lungul liniei frontului Herson-Mykolaiv; nordul regiunii Herson, la sud de granița cu regiunea Dnipropetrovsk; vestul regiunii Herson de-a lungul râului Inhulets; și la nord-vest de orașul Herson. O sursă rusă a raportat că trupele ucrainene își consolidează pozițiile în Olhyne (5 km sud de granița Dnipropetrovsk-Herson Oblast) și se pregătesc pentru atacuri de-a lungul liniei Arkhanhelske spre Novopetrivka (5 km sud de Olhyne).


UPDATE 01.36 Ambele surse ucrainene și ruse au vorbit despre lupte la nord-vest de orașul Herson în zona Ternovi Pody. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a declarat că trupele ruse au încercat să atace de-a lungul liniei Ternovi Pody-Lyubomirivka, la aproximativ 30 km nord-vest de orașul Herson. Milbloggeri ruși au susținut că luptele sunt în desfășurare în apropiere de Ternovi Pody, deoarece trupele ucrainene încearcă să se deplaseze spre sud, spre Chornobaivka și zona orașului Herson.Consilierul biroului președintelui ucrainean, Oleksii Arestovych, a susținut că trupele ucrainene au preluat controlul asupra Oleksandrivka, la 33 km nord-vest de orașul Herson.Forțele ucrainene continuă, de asemenea, o campanie de interdicție la nivel operațional pentru a viza mijloacele militare, logistice și de transport rusești din sudul Ucrainei pentru a sprijini manevrele terestre de-a lungul liniei de front Herson-Mykolaiv. Statul Major ucrainean a remarcat că aviația ucraineană a efectuat 11 lovituri împotriva concentrărilor de trupe și echipamente rusești pe parcursul zilei de 13 septembrie. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a declarat că trupele ucrainene au continuat misiunile de foc împotriva mijloacelor militare și logistice ale Rusiei în toată regiunea Herson. Imaginile de pe rețelele de socializare din interiorul orașului Herson indică faptul că trupele ucrainene au lovit suburbiile orașului Herson pe 13 septembrie, ca parte a campaniei de interdicție mai ample.

Ministerul rus al Apărării (MOD) nu a comentat deloc acțiunile ucrainene din regiunea Herson pe 13 septembrie, în ciuda unei aparente creșteri a acoperirii ofensivei de către bloggeriștii ruși în comparație cu ultimele zile.


UPDATE 00.27 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate în regiunea Donețk pe 13 septembrie și au obținut câștiguri marginale în jurul localității Bakhmut. Milbloggeri ruși au susținut că luptătorii Grupului Wagner au preluat controlul asupra Mykhailivka Druha, o mică așezare de-a lungul autostrăzii T0513, la 10 km sud-vest de Bakhmut. Institutul de știri rus Izvestia a susținut că trupele ruse au ajuns în suburbiile Bakhmutului și au ocupat poziții în zona industrială de la periferia estică a acestei loclități. Trupele ruse au continuat, de asemenea, atacuri la sol localizate la nord și nord-vest de zona orașului Donețk și au efectuat bombardamente de rutină de-a lungul liniilor de front din orașul Bakhmut și Avdiivka-Donețk.


ȘTIREA INIȚIALĂ Sursele ruse își exprimă din ce în ce mai mult îngrijorarea că trupele ucrainene retrag forțele la sud-vest de orașul Donețk și în apropierea frontului din estul Oblastului Zaporijia. Un membru al administrației de ocupație a Zaporijiei, Vladimir Rogov, a susținut că acumularea de forțe ucrainene în direcția Zaporizhia este „colosală” și fără precedent. Milbloggeri ruși au mai susținut că trupele ucrainene se adună lângă Vuhledar (45 km sud-vest de orașul Donețk), unde au declarat că luptele sunt în desfășurare. ISW nu poate confirma în mod independent dacă forțele ucrainene se află într-adevăr în această zonă, dar discursul milbloggerului rus despre zona de la sud-vest de orașul Donețk indică un sentiment general de nervozitate față de vulnerabilitățile rusești percepute în Donbas și sudul Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite