Rușii au fugit pe biciclete furate și deghizați în localnici, pe fondul victoriilor surprinzătoare ale Ucrainei în Harkov

0
Publicat:

Retragerea haotică a rușilor din localitățile din Harkov a făcut parte dintr-o nouă realitate uimitoare care a luat lumea prin surprindere în weekend: invadatorii sunt pe fugă din unele părți ale Ucrainei pe care le-au cucerit la începutul conflictului. În urma contraofensivei ucrainene, rușii au fugit cum au putut vineri, pe biciclete furate, deghizați în localnici.

Un biciclist trece pe lângă o clădire distrusă de bombardamente în Harkov FOTO AFP
Un biciclist trece pe lângă o clădire distrusă de bombardamente în Harkov FOTO AFP

La câteva ore după ce soldații ucraineni s-au năpustit în zonă, sutele de soldați ruși cantonați în satul Zaliznichne au dispărut, mulți după ce unitățile lor i-au abandonat, lăsând în urmă locuitorii stupefiați să se confrunte cu ruinele a 28 de săptămâni de ocupație, relatează The Washington Post. 

„Pur și simplu au aruncat puștile pe jos", a spus Olena Matvienko duminică, în timp ce stătea, încă dezorientată, într-un sat plin de lăzi de muniție și vehicule incendiate, inclusiv un tanc rusesc încărcat pe o platformă. Primii anchetatori de la Harkov tocmai se opriseră pentru a colecta cadavrele civililor împușcați de ruși, unele care zac expuse de luni de zile.

„Nu-mi vine să cred că am trecut prin așa ceva în secolul 21”, a spus Matvienko, cu lacrimi în ochi.

Ucrainenii din satele abia eliberate la sud-est de Harkov au salutat sfârșitul calvarului lor, dar se întreabă dacă acesta s-a terminat cu adevărat.

„Numai Dumnezeu știe dacă se vor întoarce”, a declarat Tamara Kozinska, în vârstă de 75 de ani, al cărei soț a fost ucis de o explozie de mortier la scurt timp după sosirea rușilor.

Nu s-a terminat nici pe departe, au avertizat experții militari. Rusia deține încă aproximativ o cincime din Ucraina și a continuat bombardamentele intense în weekend în mai multe regiuni. Și nimic nu garantează că Ucraina poate menține în siguranță zonele recucerite.

O dubiță trece pe lângă un vehicul militar rusesc distrus în Balakliia, Harkov FOTO Profimedia
O dubiță trece pe lângă un vehicul militar rusesc distrus în Balakliia, Harkov FOTO Profimedia

„O contraofensivă eliberează un teritoriu și după aceea trebuie să îl controlezi și să fii pregătit să îl aperi”, a avertizat ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov într-un interviu acordat Financial Times.

Dar, în timp ce soldații ucraineni continuau duminică să pătrundă mai adânc în teritoriile care fuseseră deținute de Rusia, tot mai mulți dintre ei erau dispuși să vadă campania ca pe un posibil punct de cotitură.

Ministerul rus al Apărării a prezentat o hartă care arată că forțele rusești se retrag în spatele râului Oskil, la marginea estică a regiunii Harkov - la o zi după ce ministerul a confirmat că trupele sale au părăsit zona Balakliia și Izium din regiunea Harkov, în urma unei decizii de „regrupare”.

Duminică, comandantul suprem al Ucrainei, Valeri Zaluzhny, a declarat că forțele ucrainene au recucerit peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu, o afirmație care nu a putut fi verificată independent, adăugând că acestea avansau spre est, sud și nord.

„Forțele ucrainene au pătruns în liniile rusești la o adâncime de până la 70 de kilometri în unele locuri”, a raportat Institutul pentru Studiul Războiului, care urmărește îndeaproape conflictul. Ele au capturat mai mult teritoriu în ultimele cinci zile „decât au capturat forțele rusești în toate operațiunile lor din aprilie”, se arată în evaluarea campaniei sale publicată duminică.

Clădire distrusă de bombardamente in Izium, Harkov FOTO AFP
Clădire distrusă de bombardamente in Izium, Harkov FOTO AFP

Aparenta prăbușire a forțelor ruse a provocat unde de șoc la Moscova

Liderul republicii cecene, Ramzan Kadîrov, care și-a trimis propriii combatanți în Ucraina, a declarat că, dacă nu se vor produce schimbări imediate în comportamentul Rusiei în timpul invaziei, „va trebui să contacteze conducerea țării pentru a le explica situația reală de pe teren”.

Dovezile câștigurilor ucrainene au continuat să apară duminică, cu imagini ale soldaților ucraineni ridicând un steag în centrul orașului Izyum, după ce acesta a fost abandonat de forțele rusești, și imagini similare din alte orașe și sate precum Kindrashivka, Chkalovske și Velyki Komyshuvakha.

Președintele ucrainean a refuzat să dea detalii despre următoarele mișcări ale armatei sale

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a refuzat să dea detalii despre următoarele mișcări ale armatei sale, cu excepția unei declarații într-un interviu acordat CNN: „Nu vom sta pe loc. Vom avansa încet, treptat”.

Într-o declarație energică adresată Rusiei duminică seara, Zelenski a insistat că invadatorii vor fi expulzați. „Citiți-mi pe buze”, a spus el. „Fără gaz sau fără voi? Fără voi. Fără lumină sau fără voi? Fără voi. Fără apă sau fără voi? Fără voi. Fără mâncare sau fără voi? Fără voi. Frigul, foamea, întunericul și setea nu sunt la fel de înspăimântătoare și mortale pentru noi ca «prietenia și fraternitatea» voastră”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite