Ursula von der Leyen, despre starea Uniunii Europene: Putin va eșua în fața solidarității europenilor

0
Publicat:

Europenii și ucrainenii vor izbândi doar prin solidaritate în fața atacurilor lui Vladimir Putin, a declarat președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, în discursul său de miercuri privind starea Uniunii Europene (UE).

Ursula von der Leyen în fața Parlamentului European FOTO EPA-EFE
Ursula von der Leyen în fața Parlamentului European FOTO EPA-EFE

„Acest Parlament nu a dezbătut niciodată starea Uniunii în situație de război pe teritoriul european”, a remarcat Ursula von der Leyen în discursul susținut în fața europarlamentarilor reuniți la Strasbourg.

În prezența soției lui Volodimir Zelenski, Olena Zelenska, șefa Executivului european și-a adus aminte despre „acea dimineaţă fatidică de 24 februarie când europenii s-au trezit în război”.

„După acea zi, un întreg continent s-a ridicat în solidaritate. Străzile noastre s-au umplut de steaguri europene, şcolile noastre s-au umplut de copii ucraineni”, a remarcat von der Leyen, potrivit Agerpres.

În opinia Ursulei von der Leyen, UE s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor, răspunzând „puternic, hotărât și imediat” ce trupele ruseşti au trecut frontiera Ucrainei. „Putem fi mândri de acest lucru”, apreciază ea.

Totuși, atrage atenția șefa Executivului european, cetățenii UE vor avea nevoie în continuare să-și mențină puterea interioară, „pentru că timpurile care ne stau în faţă nu sunt uşoare”.

„Miza este foarte mare, nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă şi întreaga lume. Vom fi încercaţi de cei care vor să exploateze orice fel de diviziune între noi. E un război în energie, în economie, împotriva viitorului nostru, e vorba de autocraţia care se luptă cu democraţia. Dacă găsim solidaritatea necesară, Putin va eşua, iar Ucraina şi Europa vor izbândi”, a subliniat preşedinta CE.

„Astăzi, curajul are un nume. Acest nume este Ucraina. Curajul are un chip. Acest chip este cel al tuturor bărbaţilor şi femeilor din Ucraina care rezistă în faţa Rusiei”, a insistat ea.

„Îmi amintesc momentul în care Olena Zelenska s-a adunat împreună cu părinţii copiilor ucişi în Ucraina. Am văzut-o pe prima doamnă conducând acest cortegiu de părinţi îndureraţi, care au agăţat clopoţei pe crengile copacilor. Draga mea Olena Zelenska, a fost nevoie de curaj pentru a rezista cruzimii lui Putin, dar aţi rezistat, s-a ridicat o naţiune de eroi”, i-a transmis Ursula von der Leyen soției președintelui Ucrainei.

Olena Zelenska a fost aplaudată în picioare de eurodeputaţi, în frunte cu preşedinta PE Roberta Metsola, notează corespondentul Agerpres.

Totodată, președinta CE a anunțat că se va deplasa miercuri seara la Kiev, pentru o întrevedere cu Volodimir Zelenski. Cei doi au programat discuții despre integrarea Ucrainei pe piaţa unică a UE, care garantează circulaţia liberă a mărfurilor, capitalurilor, serviciilor şi persoanelor.

Este vorba despre a treia vizită a lui von der Leyen în Ucraina de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie. În aprilie, Ursula von der Leyen s-a deplasat la Kiev și la Bucea, unde a văzut ororile lăsate în urmă de soldații ruși, iar în iunie președinta CE s-a deplasat în capitala Ucrainei pentru a vorbi cu Volodimir Zelenski și premierul Denîs Șmîhal despre ambițiile țării lor de a adera la UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite