Rusia a finanțat discret partide din alte țări: Suma cheltuită din 2014 încoace

0
Publicat:

Rusia a finanțat în mod discret cu cel puţin 300 de milioane de dolari partide politice şi candidaţi din peste 20 de ţări începând din 2014 în scopul de a-şi exercita influenţa, informează AFP, care citează o estimare a serviciilor secrete americane.

Kremlinul văzut de pe râul Moscova FOTO Arhivă
Kremlinul văzut de pe râul Moscova FOTO Arhivă

SUA „consideră că este vorba despre estimări minimale şi că Rusia, probabil, în secret, a transferat mai multe fonduri care nu au fost reperate”, a declarat un oficial american de rang înalt, fără a preciza ţările vizate.

Potrivit oficialului american citat de AFP, un ambasador rus aflat în post într-o ţară din Asia i-a dat milioane de dolari unui candidat la alegerile prezidenţiale.

Această estimare a fost solicitată de administrația Biden în urma lansării invaziei ruse din Ucraina, pe 24 februarie, notează AFP, potrivit Agerpres.

Diplomaţia americană va pune detaliile și concluziile estimării la dispoziţia a peste 100 de ţări, în prelungirea summitului democraţiei organizat în format virtual de preşedintele Joe Biden în decembrie 2021.

Această evaluare nu analizează ingerinţa rusă în politica americană. Anterior, serviciile secrete americane au atras atenția că Moscova a intervenit în alegerile organizate în 2016 în SUA, recurgând mai ales la reţelele de socializare pentru a-l susţine pe Donald Trump.

„Statele Unite lucrează din greu pentru a ne remedia slăbiciunile şi încurajăm celelalte ţări să facă la fel şi să ni se alăture în acest efort important”, a declarat oficialul american citat de AFP.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite