Papa Francisc, mesaj pentru Kirill I: „Dumnezeu călăuzește întotdeauna pe calea păcii”

0
Publicat:

Papa Francisc, aflat în vizită în Kazahstan, a declarat miercuri că Dumnezeu nu îndrumă religiile spre război, o critică implicită la adresa patriarhului ortodox Kirill I, care susţine agresiunea militară rusă din Ucraina şi care a boicotat o conferinţă a liderilor religioşi din întreaga lume.

Papa Francisc în Kazahstan FOTO EPA-EFE
Papa Francisc în Kazahstan FOTO EPA-EFE

În cea de-a doua zi a vizitei sale în Kazahstan, Papa Francisc s-a adresat celui de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale şi tradiţionale, care se desfăşoară la Nur-Sultan şi reuneşte lideri creştini, evrei, musulmani, budişti, hinduşi şi ai altor religii, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Patriarhul Kirill I, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, trebuia să fie prezent la eveniment, dar şi-a anulat participarea pe fondul tensiunilor legate de războiul din Ucraina. El a trimis o delegaţie condusă de mitropolitul Antonie, al doilea ierarh ca importanţă din structura Bisericii Ortodoxe Ruse.

„Dumnezeu este pace. El ne călăuzeşte întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului”, a afirmat Papa Francisc, care a avut o scurtă întrevedere cu mitropolitul Antonie.

„Să ne angajam, aşadar, să insistăm şi mai mult asupra necesităţii de a rezolva conflictele nu prin mijloacele neconcludente ale puterii, cu arme şi ameninţări, ci prin singurele mijloace binecuvântate de cer şi demne de om: întâlnirea, dialogul şi negocierile răbdătoare”, a subliniat Suveranul Pontif.

„Sacrul nu trebuie să fie niciodată un sprijin pentru putere, nici puterea un sprijin pentru sacru!”, a insistat Papa Francisc, care i-a transmis acum câteva luni patriarhului Kirill I să nu fie „băiatul de altar” al lui Vladimir Putin.

Kirill I și-a declarat sprijinul pentru războiul declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, țară pe care o consideră un bastion împotriva unui Occident pe care îl numeşte „decadent”. Poziţia sa a provocat o ruptură cu Vaticanul şi a declanşat o rebeliune internă care a condus la ruperea legăturilor unor biserici ortodoxe locale cu Biserica Ortodoxă Rusă, notează Reuters.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite