Contraofensiva ucraineană și noul discurs permis în Rusia: Ce urmărește Kremlinul

0
Publicat:

Autoritățile ruse încă nu au ordonat mobilizarea generală în contextul războiului din Ucraina, dar fac pași pentru a o activa la un moment dat, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Fapt rar, Moscova recunoaște că suferă înfrângeri în Ucraina FOTO Shutterstock
Fapt rar, Moscova recunoaște că suferă înfrângeri în Ucraina FOTO Shutterstock

Potrivit ISW, Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, pregătește un proiect de lege special cu privire la recrutare.

ISW remarcă totodată un fapt rar, și anume că autoritățile ruse recunosc să suferă înfrângeri, cum e în cazul contraofensivei ucrainene din regiunea Harkov. Această recunoaștere ar putea urmări creșterea sentimentelor patriotice în rândul rușilor și dorința de a intra în război împotriva ucrainenilor, apreciază ISW.

Evocând noua lege pregătită pentru recrutare, ISW menționează că aceasta prevede simplificarea procedurii. Citația pentru recrutare poate fi făcută prin intermediul unei scrisori, nu neapărat persoal, cum este cazul acum, iar citatul este obligat să se prezinte la biroul de recrutare.

Pe de altă parte, Consiliul pentru Securitatea Ucrainei suspectează la rândul său că asigurările Kremlinului precum că „totul este sub control” și îndemnurile de a nu ceda panicii în fața contraofensivei ucrainene fac parte dintr-o campanie de manipulare a opiniei publice pentru a stimula în cele din urmă mobilizarea generală.

Într-o luare de cuvânt ținută marți în Duma de Stat, liderul comuniștilor ruși, Ghennadi Ziuganov, a declarat că „operațiunea militară specială” s-a transformat într-un „război în adevăratul sens al cuvântului”. „Operaţiunea politico-militară împotriva naziştilor, ultranaţionaliştilor şi fasciştilor în Ucraina s-a transformat într-un război în adevăratul sens al cuvântului pe care ni l-au declarat americanii, ţările NATO şi Europa unită”, a spus Ziuganov, care folosește în această frază toate ingredientele propagandei permise de Kremlin mai ales după primul său eșec în Ucraina, soldat cu retragerea din împrejurimile Kievului.

Ziuganov a mai declarat că „un război şi o operaţiune specială se deosebesc în mod radical, întrucât operaţiunea specială odată declanşată poate fi întreruptă”, în timp ce un război presupune o „mobilizare maximă” și are două rezultate: victorie sau înfrângere.

Liderul „Rusiei Juste”, Serghei Mironov, a avut un discurs în aceeași notă: „Am început o operațiune militară specială, dar acum vedem un război adevărat cu NATO. Este necesară o mobilizare economică și bugetară, o mobilizare a minților”.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite