Ştii să combini corect alimentele?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nucile şi bananele sunt foarte sănătoase, dar dacă le consumi la aceeaşi masă, pot face mai mult rău decât bine. Combinaţiile alimentare nepotrivite duc la probleme digestive şi scad puterea de apărare a organismului împotriva bolilor.

O alimentaţie corectă nu înseamnă doar să consumi produse naturale, bogate în vitamine. Şi felul în care combinăm alimentele ne influenţează digestia. Acest lucru se întâmplă pentru că organismul nostru este „programat” să digere fiecare aliment pe rând.

Nu combina carnea cu carbohidraţi

Fiecare tip de aliment are timpul lui de digestie. Proteinele (carnea, nucile, brânzeturile, soia) stau cel mai mult în stomac pentru a fi digerate. În schimb, carbohidraţii (substanţe bogate în amidon, precum cartofi, paste sau orez) au nevoie de un timp mai scurt de digestie.

Dacă mâncăm proteine şi carbohidraţi la aceeaşi masă, cei din urmă vor rămâne blocaţi în tot acest timp în stomac şi vor fermenta, eliberând substanţe toxice pentru organism. Acelaşi lucru se întâmplă în cazul fructelor. Sunt alimentele care, consumate singure, se digeră cel mai repede, în 30-60 de minute.

Combinate cu proteine sau cu carbohidraţi, fermentează, putând produce şi alcool. Consumă fructele separat, dimineaţa sau ca gustări între mese, cu cel puţin 30 de minute înainte de masă şi cu cel puţin trei ore după masă.

Salvarea: legume şi zarzavaturi

Pentru că legumele fără amidon nu fermentează atunci când stau mult timp în stomac, acestea pot fi combinate atât cu proteine, cât şi cu carbohidraţi. Salatele pot fi consumate cu carne la grătar sau cu pilafuri, fasole sau cartofi.

Tot pentru a uşura digestia, nutriţioniştii recomandă să consumi la fiecare masă un aliment nepreparat termic (crud), de preferat o legumă.

Atenţie la alimentele acide!

Nutriţioniştii recomandă prudenţă în consumarea alimentelor acide, de tipul roşiilor sau al murăturilor.

Citeşte materialul pe clicksanatate.ro

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite