Ce să nu mănânci când eşti răcit
0Specialiştii spun că sezonul gripei îşi ia avânt în luna februarie şi, dacă până acum s-a vorbit despre ce este bine să mâncăm atunci când suntem bolnavi, este timpul să aflăm şi ce nu trebuie să mâncăm pentru a avea parte de o însănătoşire grabnică.
Corpul este mult mai vulnerabil atunci când eşti răcit, aşa că trebuie să eviţi alimente care supun organismul unui stres suplimentar. Anumite produse pot înrăutăţi o experienţă deja urâtă: boala, notează „Huffington Post“.
Atunci când o răceală severă sau chiar o gripă nesuferită îţi distrug apetitul, nu trebuie să uiţi că, dacă nu mănânci, restricţionezi abilitatea organismului de a se vindeca. Este foarte important să fii hidratat şi să oferi corpului caloriile de care e nevoie pentru lupta împotriva bolii. De fapt, studiile sugerează că reducând numărul caloriilor atunci când eşti bolnav, nu doar că va creşte susceptibilitatea la răceală şi gripă, dar va înrăutăţi simptomele şi va prelungi durata bolii. Însă trebuie să ai grijă şi ce anume mănânci.
Evită zahărul
Aportul mare de zahăr poate dăuna sistemului imunitar şi poate cauza inflamare. De asemenea, „spre deosebire de grăsimi şi de proteine, zaharurile rafinate nu au absolut nicio valoare nutritivă! Dimpotrivă, organismul nu are nevoie de aceste zaharuri, adăugate în sucuri şi în mâncare, pentru a-şi căpăta energia“, spune dr. Aseem Malhotra, directorul ştiinţific al campaniei „Acţiune împotriva zahărului“, citat de „The Guardian“.
Evită grăsimile
Alimentele bogate în grăsimi sunt mai greu de digerat, comparativ cu carbohidraţii şi proteinele, şi pot cauza şi dureri de stomac, pe lângă agravarea celorlalte simptome.
Dacă simţi că-ţi face rău, nu te forţa să bei lapte
Mulţi oameni cred că lactatele impulsionează producţia de mucus, fapt care ar putea înrăutăţi congestia atunci când eşti bolnav. Studiile nu sunt foarte sigure şi se cam contrazic între ele pe această temă, totuşi ultimele cercetări spun că acest fapt s-ar putea datora efectului placebo: dacă tu crezi că laptele îţi va face rău, mai mult ca sigur că îţi va face.
Luptă cu răceala cu ajutorul lichidelor şi odihnei
În caz de răceală, nu trebuie să uiţi să te hidratezi. Bea multe lichide şi mănâncă alimente care să-ţi crească imunitatea. De la ceaiul fierbinte sau sucurile de legume, la supele de pui care şi-au dovedit capacitatea vindecătoare în multe studii, şi chiar la sucul de fructe îngheţat care te ajută să scapi de durerile din gât, dar te şi menţine hidratat, ai de unde alege pentru a-ţi asigura o recuperare cât mai rapidă.
Să nu uităm de mâncărurile condimentate deoarece, chiar dacă ne aduc lacrimi în ochi şi ne fac nasul să curgă, sunt eficiente pentru desfundarea nasului. Ardeii iuţi sau hreanul pot ameliora simptomele banalei răceli. Pentru a-ţi recăpăta pofta de mâncare, pâinea prăjită sau biscuiţii puţin săraţi sunt recomandaţi deoarece se digeră uşor. Eventual adaugă nişte crutoane la supa tradiţională de pui.
Citeşte şi:
Alimente bune pentru „înfometarea“ gripei
Atunci când eşti bolnav numai de mâncare nu-ţi arde. Însă, pentru a te face bine cât mai repede este necesar să mănânci câte ceva. Există anumite alimente care te ajută să treci mai uşor peste simptomele răcelii şi gripei, fie că influenţează starea de spirit, fie că ajută sistemul imunitar să lupte mai eficient boala.
Auzim des că nu trebuie să deschidem ferestrele iarna şi să nu petrecem prea mult timp în aer liber, fiindcă răcim. Sau că, atunci când afară e frig, dacă ai capul acoperit, nu vei pierde prea multă căldură corporală. Niciuna dintre aceste idei nu este adevărată, spun specialiştii.
De ce nu mai avem poftă de mâncare atunci când suntem bolnavi
Pierderea apetitului atunci când eşti bolnav nu este un lucru neobişnuit. Însă de ce ni se întâmplă asta? Experţii spun că nici dieta şi nici hrănitul cu forţa nu ne vor ajuta să ne recuperăm mai repede.