Secretul unui creier „tânăr şi sănătos“, dezvăluit de un nutriţionist de la Harvard. Ce trebuie să mâncăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimentele care conţin vitamina B contribuie la menţinerea unui creier sănătos FOTO Shutterstock
Alimentele care conţin vitamina B contribuie la menţinerea unui creier sănătos FOTO Shutterstock

Un nutriţionist de la Harvard spune că cea mai bună vitamină pentru a menţine creierul tânăr şi a-l proteja în faţa bolilor neurologice care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă este vitamina B.

Uma Naidoo a dezvăluit pentru CNBC care sunt alimentele pe care le consumă în fiecare zi şi care este vitamina potrivită pentru sănătatea creierului, relatează digi 24.

Nutriţionistul spune că cel mai important este complexul de vitamine B care protejează împotriva unor maladii grave. Conform specialiştilor, depresia, demenţa şi alte probleme de natură cerebrală sunt adesea asociate cu o deficienţă de vitamine B.

„Lipsa vitaminei B12 este cauza cea mai frecventă pentru problemele cognitive, mult mai frecventă decât credem, în special în rândul vârstnicilor care trăiesc singuri şi nu mănâncă corespunzător”, spune Rajaprabhakaran Rajarethinam, psihiatru.

Ce beneficii aduc organismului

Există opt vitamine B diferite, fiecare cu propriile sale beneficii pentru sănătate. Iată cum acţionează şi ce beneficii aduc organismului:

Vitamina B1 este crucială pentru funcţia de bază a celulelor noastre şi pentru metabolismul nutrienţilor pentru energie. Vitamina B2 ajută la dezvoltarea celulelor, la producerea de energie şi la descompunerea grăsimilor. Vitamina B3 este un antioxidant care ajută la reducerea inflamaţiei în exces. Vitamina B5 este esenţială pentru producerea unui compus molecular numit coenzima A, care ajută enzimele corpului nostru să descompună acizii graşi pentru energie. De asemenea, este printre cele mai importante vitamine în susţinerea sănătăţii creierului.

Vitamina B6 este remarcabilă pentru rolul său în prevenirea bolilor, deoarece nivelurile adecvate ale acestei vitamine sunt asociate cu un risc mai mic de apariţie a cancerului. B6 ajută la multe reacţii chimice din organism care susţin funcţia imunitară şi sănătatea creierului. 

Vitamina B7 reglează circuitele celulare pentru o comunicare rapidă şi eficientă în întregul organism. B9 este o vitamină cheie pentru susţinerea sănătăţii creierului şi a sistemului neurologic, precum şi pentru susţinerea detoxifierii celulare.

Vitamina B12 este esentiala pentru formarea globulelor roşii şi ADN-ului, precum şi pentru a susţine dezvoltarea şi funcţionarea sistemului nervos.

Nutriţionistul precizează că vitaminele B sunt printre cel mai uşor de introdus în dietă, deoarece alimentele bogate în această vitamină le conţin de obicei pe toate. Uma Naidoo dezvăluie că regimul zilnic trebuie să conţină ouă, iaurt, somon, seminţe de floarea soarelui, linte, fasole, spanac sau varză.

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski aminteşte de dezastrul de la Cernobîl şi cere noi sancţiuni împotriva Rusiei

Analist politic de la Belgrad: Rusia caută un nou război pentru a ieşi din impasul din Ucraina, iar Kosovo îi poate servi drept prilej

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite