Topul alimentelor care creează dependenţe şi contribuie la apariţia obezităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

De Ziua Europeană Împotriva Obezităţii, celebrată în 22 mai, Anca Alungulesei, terapeut în nutriţie, a făcut un top 5 al celor mai periculoase alimente care creează dependenţe alimentare nesănătoase  care conduc la obezitate dar şi un top 5 al alimentelor sănătoase pe care să le integrăm în alimentaţia zilnică pentru a putea contracara efectul alimentelor adictive.

Cele mai periculoase alimente, după expertiza Ancăi Alungulesei, care pot duce la instalarea dependenţelor nesănătoase şi apoi la apariţia obezităţii: 

-        Zahăr alb rafinat: care este de fapt un „condiment” şi nu un aliment. Aşadar ar trebui consumat ca atare. Consumul de zahăr determină organsimul să se „auto-protejeze” şi va stoca grăsimea internă;

-        Hrana procesată: aditivii din hrana procesată creează dependenţă şi cresc pofta, conducând la perturbarea metabolismului;

-        Băuturile carbogazoase: pe lângă conţinutul mare de zahăr (câteva linguri la o sticluţă), găsim în ele acid fosforic care extrage calciul din oase.

-        Grâul: este modificat din punct de vedere chimic şi nu mai are aproape nicio legatură cu bobul de grâu de acum 30-40 de ani. Este indigerabil şi extrem de bogat în zahăr. O felie de pâine din grâu alb rafinat poate conţine până la 3 linguri de zahăr. Este mai mult decât evident că, toate produsele pe bază de grâu (pâine, pizza, paste, produse de patiserie) cresc nivelul de zahâr din organism, iar corpul este forţat să facă depozite de grăsime.

-        Chipsurile: nu au nicio legătură cu cartoful (deşi aşa pare). Sunt „plastic” bogat în grăsimi trans, aditivi şi sare. 

Cele mai bune 5 alimente sănătoase care pot contracara efectul alimentelor adictive sunt cele care ajuta organismul in productia de serotonina. Acestea sunt după părerea terapeutului în nutriţie Anca Alungulesei: avocado, curcan, oua, coriandru, banana. 

„Principiul este acesta: Alimentele adictive consumate zilnic amplifică lipsa serotoninei în organism, adică hormonul starii de bine şi amplifică secreţia dopaminei, activând astfel sistemul de învaţare şi recompensare al creierului. Astfel, orice acţiune repetată şi recompensată devine obicei şi comportament la nivel neuronal. Este un sistem de învăţare al creierului, care promovează, evident, o stare de bine şi de plăcere, prin secreţia serotoninei şi a dopaminei. Astfel, persoanele ajung de fapt să se se „autotrateze” cu alimente fără să-şi dea seama. Se folosesc de mâncare pentru a se seda, pentru a se calma, pentru a se simţi mai bine şi pentru a-şi ridica starea de spirit.”, consideră Anca Alungulesei care detectează că cel mai des dependenţa este confundată cu pofta, ceea ce menţine persoana pe un drum fals. 

„Pofta este o reacţie fizică normală, este atunci când vezi ceva de mâncare si te gândeşti că vrei să guşti însă poţi trece mai departe. Dependenţa este atunci când eşti stimulat de aceleasi simţuri (văz, miros), iar reacţia este atât fizică (salivezi, simţi un gol în stomac) dar mai ales mentală (nu-ţi poţi lua gândul de la ceea ce ai văzut. Şi 100% manânci! Carbohidraţii cu amidon, inclusiv pastele, pâinea, biscuiţii, orezul şi cartofii stimulează sedative precum substanţele chimice ale creierului. Mulţi oameni descoperă că pot mânca în mod rezonabil şi pot păstra controlul toată ziua, dar seara, se confruntă cu pofte nestăvilite de pâine, prăjituri, bicuiţi, dulciuri. Acestea sunt alimente reconfortante faţă de care nu simţim doar o poftă, ci de care suntem deja dependenţi. Cu alte cuvinte au devenit o necesitate biochimica ce trebuie împlinită.”

Sunt 4 paşi esenţiali în eliberarea de dependenţele alimentare conform Psiho-Dietei create de Anca Alungulesei:

1.     Autenticitate: fii autentic cu tine însuţi şi învaţă cum să alegi diferit;

2.     Asumare: asumă-ţi cu responsabilitate punctul în care te afli fără să mai dai vina pe mediu (pofte, sărbători, zile stresante etc)

3.     Acţiune: treci la acţiune şi învaţă să mergi pe un alt drum decât ai făcut-o până acum;

4.     Atenţia: pune-ţi atenţia pe ceea ce se află dincolo de farfuria cu mâncare adică pe mecanismul care te împinge pe tine ca adult către aceste alegeri nepotrivite şi re-învaţă un nou sistem de recompensare.

În sprijinul persoanelor care vor să slăbească şi nu reuşesc, Anca Alungulesei a creat un curs de 8 săptămâni care a adus succes în eliberarea a zeci de kilograme pentru sute de persoane până acum: “Controlează cu uşurinţă mâncatul emoţional şi depăşeşte dependenţele alimentare”.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite