Oportunități și idei pentru vacanța prelungită de 1 mai și de Paște: de la turismul montan la cel identitar FOTO

0
Publicat:

Anul acesta, Paștele ortodox pică pe 5 mai, așa că la pachet cu 1-2 mai, românii se vor putea bucura de o vacanță prelungită de circa o săptămână. Operatorii în turism au intrat în febra pregătirilor.

Vâlcea județul turismului total Colaj
Vâlcea județul turismului total Colaj

Deși până la sărbători (Paștele pică în acest an pe data de 5 mai) mai este aproximativ o lună de zile, hotelierii au intrat de mult în febra pregătirilor, iar nenumărate unități de cazare deja și-au epuizat locurile disponibile.

Vâlcea, județ cu specific turistic, bogat în tradiții și obiceiuri, cu nenumărate atracții (VEZI GALERIA FOTO), stațiuni balneare și montane, de interes național și local, se află printre cele mai râvnite zone pentru o vacanță de 1 Mai - Paște.

Cu ajutorul platformelor gen „Booking” sau „Direct booking”, am dat o căutare a prețurilor și disponibilităților pentru perioada menționată, luând în calcul unitățile cu recenzii excelente, de la trei stele în sus, și am stat de vorbă și cu operatori în turism pentru a afla ce oferte mai există, dar și ce pot activități suplimentare au la îndemână turiștii.

„Călimăneștiul, Voineasa și Malaia se vând bine”

Pe Valea Oltului și Valea Lotrului pachetele de trei și patru stele sunt, dacă nu epuizate, aproape de epuizare.

În general, Călimăneștiul se vinde bine. De 8 Martie, spre exemplu, stațiunea era plină. La fel ne așteptăm să fie și în vacanța de 1 Mai – Paște. Același interes crescut există și pentru Valea Lotrului, pentru zonele montane Voineasa și Malaia. Din câte știm, mai sunt ceva locuri disponibile în Govora și Olănești”, a menționat pentru „Adevărul” Monica Gheorghiu, reprezentanta Centrului Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Vâlcea despre apetitul turiștilor români pentru turismul balnear și montan din județul Vâlcea.

De altfel, în Călimănești - Căciulata am mai găsit 20 unități de cazare disponibile, cu recenzii excelente, pentru un sejur de cinci stele, pentru două persoane. Tarifele pleacă de la 720 de lei/sejur într-o casă tradițională maramureșeană sau 1,750 de lei într-un apartament. Pentru cei care vor să închirieze case de vacanță, prețurile per sejur variază între 2.000 de lei pentru două dormitoare și 6.000 de lei pentru patru dormitoare. Dacă vă doriți să stați la privați tarifele pornesc de la 850 de lei, iar la pensiuni / hoteluri de la 1.185 de lei/cinci nopți/două persoane.

Turiștii speră să petreacă 1 Mai și Paștele pe pârtii

Pentru zona montană Voineasa – Vidra, unde mulți speră să prindă Paștele pe pârtiile de la Transalpina, unul dintre puținele domenii schiabile care încă este deschis, ofertele disponibile la cazare pornesc de la 810 lei și pot ajunge la 7.873 de lei pentru o casă de vacanță cu trei dormitoare, pentru cinci nopți. Pârtiile de aici sunt deschise în această perioadă de joi până duminică, inclusiv.

La Obârșia Lotrului, cea mai apropiată de pârtii, nu am găsit însă nici o disponibilitate pentru un sejur care să cuprindă întreaga vacanță de Paște. Am găsit în schimb locuri libere la o singură unitate de cazare doar pentru zilele din preajma sărbătorii de 1 Mai, la prețul de 350 de lei/noapte.

La Malaia, în schimb, am găsit un chalet pentru care se cere mai bine de 5.000 de euro/cinci nopți. Există însă și cazări mai atractive ca preț. Tot pentru un sejur de șase zile / cinci nopți o casă de vacanță cu trei dormitoare se închiriază cu 600 de euro.  De asemenea, mai există o unitate de cazare cu locuri disponibile, pentru cei care doresc să stea mai puține zile, dar tot în preajma sărbătorii de 1 Mai, la 278 de lei/noapte. 

Paște cu ateliere de olărit și întâlniri cu personaje de basm

O unitate de cazare din stațiunea balneară Băile Govora vine cu o ofertă inedită de Paște ce cuprinde ateliere de olărit și creație, dar și întâlniri cu personaje de basm: „Anul acesta, de Paște, hai să iei lumină la Palat și să te bucuri de natură. Avem în față trei zile pline și frumoase. Primire cu cocktailuri pentru adulți și cu ouă de ciocolată pentru copii, cine fastuoase, ateliere gratuite de olărit, cu Mihai Biscu – „Povestea ceramicii de Horezu”, întâlnire cu personaje Disney, minidiscotecă, atelier de creație pentru copii: vânătoarea de ouă, încondeierea ouălor și multe surprize. Avem stare de bine la spa, prânz pascal în aer liber cu proțap și gustări tradiționale”.

Pachetele turistice pleacă de la 1.555 lei/persoană/sejur de două nopți/ loc în cameră dublă și 1.930 lei/camera single/sejur.

Există însă și alte pensiuni / hoteluri bine recenzate care au oferte turistice ce pleacă de la 1.500 de lei dar pentru un sejur de cinci nopți, două persoane.

Sărbători cu „Ninja Iepurașul de Paște”

La Băile Olănești, un hotelier are o altă ofertă de neratat: „Ninja Iepurașul de Paște a făcut prețurile "harcea-parcea"! Vă poftim să descoperiți super reducerile la oferta de Paște 2024! Pentru că la noi distracția este maximă, accesul la SPA este inclus, cât și la piscina interioară și la piscina exterioară pentru copii, cu tobogan și loc de joacă, pe care le vom inaugura chiar atunci, împreună!”.

Reducerile sunt valabile, în limita locurilor disponibile, până pe 15 aprilie 2024, iar tarifele pentru un sejur de cinci nopți / șase zile ajung la aproximativ 2.000 de euro pentru două persoane. Există însă și alte oferte de 1.200 de lei, tot la un hotel de trei stele, iar cei mai puțin pretențioși se pot caza la o gazdă din zonă cu doar 738 de lei/cinci nopți/două persoane. Și aici am găsit un chalet ce se închiriază cu 4.214 lei/sejur sau case de vacanță cu trei dormitoare, cu prețuri cuprinse între 4.250 și 5.400 lei.

Circuit pentru turism identitar de 1 Mai

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea a lucrat cu o agenție de turism la un circuit mai puțin obișnuit – un proiect pilot ce va debuta chiar de 1 mai.

„Am propus unei agenții de turism să vină în județul Vâlcea pentru turism identitar. În sensul de a vizita Laboratorul «Fir de borangic», de la Stoenești, apoi atelierul țesătoarei de covoare oltenești de la Costești, iar doamna de la Biblioteca Costești va prezenta uluitorul costum al «Domnițelor de la Costești» care este absolut spectaculos. După aceea, turiștii vor fi invitați să servească masa la un punct gastronomic local din Vaideeni și o să facă o vizită la Muzeul Transhumanței din cadrul Școlii Vechi”, a dezvăluit în premieră pentru „Adevărul”, reprezentanta CNIPT Vâlcea, Monica Gheorghiu.

Laboratorul „Fir de borangic” de la Stoenești aparține singurului atelier din țară unde se prelucrează obiecte vestimentare tradiționale cu fir de mătase obținut din cultura proprie de viermi de mătase hrăniți cu frunze de dud din ferma atelierului. La Costești, o țesătoare duce mai departe secretele scoarțelor din Oltenia de Sub Munte. Ea este și creatoarea unei zăvelci cu 85.000 de mărgele. „Domnițele din Costești” reprezintă un grup folcloric înființat în urmă cu mai bine de patru decenii care se remarcă prin costumație, al cărei element specific este comănacul, inspirat de stilul monahal din zonă, ce amintește și de veșmintele fetelor din familiile de boieri de odinioară. Muzeul Transhumanței de la Vaideeni s-a înființat în cadrul celei mai vechi școli din localitate, reabilitată cu fonduri europene. Aici turiștii sunt delectați cu povești despre frumosul obicei al oierilor inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO.

„Vaideeni chiar se pretează la acest lucru, pentru că aici s-au păstrat vechi tradiții și obiceiuri. Apoi turiștii care vor participa la proiectul pilot al circuitului identitar se vor întoarce la București, nu înainte de a face un popas la Mănăstirea Hurezi, de asemenea inclusă în patrimoniul UNESCO”,  a mai menționat specialistul în turism despre oferta de 1 Mai.

„Vâlcea este un județ extrem de ofertant din punct de vedere turistic”

Tot în Vâlcea, turiștii se pot delecta, de asemenea, ca în orice altă perioadă a anului, și de aromele și senzațiile oferite de un circuit viticol pe „Drumul Vinului de Drăgășani”.

„Mulți sunt interesați să facă degustări de vinuri. Avem „Drumul Vinului”, iar în zonă sunt și multe ansambluri monahale istorice. Le propunem turiștilor și un astfel de circuit...”, a mai precizat reprezenta Centrului de Promovare Turistică Vâlcea.

Vâlcea turistică reprezintă un tărâm binecuvântat în foarte multe privințe, care poate oferi oricărui doritor de la turism monahal – fiind județul având cele mai multe mănăstiri – monument istoric din România, la  turism montan, muzical. cultural, identitar, viticol și balnear - datorită centrelor sale Spa premiate la nivel național, dar și a piscinelor termale și parcurilor acvatice din stațiunile balneare.

„Se migrează foarte mult, mai ales la început de primăvară, în Vâlcea. Este un județ extrem de ofertant din punct de vedere turistic”, a conchis Monica Gheorghiu, de la Centrul de Promovare Turistică.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite