Cum arată, văzut din dronă, paradisul alb. Motivul pentru care i se spune „Elveția României” VIDEO

0
Publicat:

O stațiune montană din România este deseori comparată cu zone similare din Alpi datorită peisajelor sale care-ți taie pur și simplu răsuflarea, iar una dintre așezările sale este denumită constant „Elveția României”.

O filmare cu drona, realizată la începutul sezonului de iarnă 2023 - 2024, vine să demonstreze de ce este atât de specială zona montană din nord-vestul județului Vâlcea cuprinsă între Valea Oltului și cea mai înaltă șosea a țării – Transalpina.  

Facem referire la stațiunea Voineasa Vâlcea - dar nu porțiunea cunoscută altădată drept „perla turismului montan”, unde se află casele localnicilor și sediul administrativ al așezării, ci în mod special la zona cuprinsă între Vidra și Obârșia Lotrului, în care se află și Domeniul Schiabil Transalpina Voineasa și Lacul Vidra, din Munții Lotrului.

Filmarea postată pe YouTube (VEZI VIDEO), de către cei de la Drone and nature Romania, surprinde paradisul alb de văzut în România din Carpații Meridionali, ce cuprinde grupa muntoasă Lotrului - Parâng - Șureanu - o regiune acoperită de primul strat de zăpadă al acestui început de sezon de iarnă.

Transalpina-Vidra-Obârșia Lotrului din dronă la începutul iernii 2023-2024 Captură YouTube
Transalpina-Vidra-Obârșia Lotrului din dronă la începutul iernii 2023-2024 Captură YouTube

„Imagini uluitoare, filmare cu drona 4K Obârșia Lotrului” 

„Stațiunea Obârșia Lotrului este localizată într-o regiune pitorească din județul Vâlcea, la o altitudine de aproximativ 1400 metri, pe suprafața Munților Lotrului. Aflată la o distanță de 40 km de stațiunea Voineasa și în jur de 30 km de orașul Petroșani, Obârșia Lotrului reprezintă în același timp un pas de trecere între județul Vâlcea și județul învecinat, Hunedoara”, se arată în descrierea filmării postate pe YouTube sub denumirea „Imagini uluitoare, filmare cu drona 4K (Obârșia Lotrului)”. 

Oficial, nu regăsim în nici un document stațiunea Obârșia Lotrului. Ea este parte componentă din Voineasa, ultima așezare înainte de șoseaua Transalpina, dezvoltată din punct de vedere turistic în ultimul deceniu de către privații care au construit aici pensiuni, cabane, case de vacanță și restaurante, într-un ținut în care înainte erau doar un sat de vacanță cu căbănuțe din lemn.

Ce a mai rămas din salba de stațiuni plănuită încă de pe vremea comunistă

Pe vremea comunismului, undeva prin anii ´70, când s-au pus bazele celei mai complexe amenajări hidroenergetice de pe râurile interioare ale României - cea a Lotrului - unică în țara noastră, s-a născut ideea unei salbe de stațiuni montane în creierii munților. Atunci s-au construit Lacul de acumulare Vidra și Hidrocentrala Ciunget cu al său sistem fascinant de 180 de kilometri de galerii subterane (mai multe amănunte pe acest subiect AICIși au apărut stațiunile Voineasa și Vidra.

Pârtiile Transalpina Resort Ski din Vâlcea Foto Domeniul Schiabil Transalpina Voineasa
Pârtiile Transalpina Resort Ski din Vâlcea Foto Domeniul Schiabil Transalpina Voineasa

Scriptic cele două așezări sunt pomenite în documente sub denumirea de stațiuni, chiar dacă între timp s-a ales praful de patrimoniul hotelier preluat după 1990 de sindicate,  dar Obârșia Lotrului este neoficial stațiune.

Revenind însă în deceniul șapte al secolului trecut, pe atunci, se plănuia ca toată zona montană cuprinsă între județele Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Alba și Sibiu să fie conectată printr-un sistem integrat format din resorturi / domenii schiabile / pârtii / instalații pe cablu, iar în zona Lacului Vidra să existe chiar un sat olimpic al sporturilor de iarnă.  

Între stațiunea Voineasa și stațiunea Vidra sunt aproximativ 30 de kilometri distanță, iar între Vidra și Obârșia Lotrului mai puțin de 20 de kilometri, toate aceste zone fiind legate între ele de drumul național DN7A, care începe de la intersecția cu Valea Oltului, la Brezoi și se sfârșește la cea cu Valea Jiului, în Petroșani, intersectându-se cu Transalpina.

DN7A în Vâlcea drum surprins din dronă la începutul sezonului de iarnă 2023-2024 Captură YouTube
DN7A în Vâlcea drum surprins din dronă la începutul sezonului de iarnă 2023-2024 Captură YouTube

Peisaje pitorești, aerul curat și trasee pentru drumeții montane

Pentru necunoscători, Domeniul Schiabil Transalpina Voineasa - resortul cu cele mai spectaculoase priveliști din țară - este amplasat între Vidra și Obârșia Lotrului, la coada vestică a Lacului Vidra. De aceea, când se vorbește despre amplasarea lui se pomenește deseori de zona Vidra Obârșia Lotrului, fără să se poată spună cu exactitate de care dintre acestea aparține, de aceea a preluat și numele stațiunii-mamă Voineasa.

În textul atașat filmării se mai menționează și că: „Turiștii sosiți la Obârșia Lotrului se pot bucura, pe lângă peisajele naturale pitorești și aerul curat și proaspăt de munte și de diversele trasee pentru drumeții montane de-a lungul cărora se găsesc izvoarele râului Lotru, Lacul Gâlcescu (Câlcescu - lac glaciar - n.red.), sau Lacul Vidra și Rezervația Naturală Miru - Bora (de lângă domeniul schiabil - n.red.) sau Rezervația Naturală Cristești”.

Transalpina și pârtiile care i-au împrumutat denumirea

De asemenea, se amintește și despre cea mai înaltă șosea montană din România, care traversează zona la care facem referire din județul Vâlcea: „Un alt aspect ce are o contribuție semnificativă la potențialul turistic al acestei zone este dat de prezența celei mai pitorești șosele transcarpatice - Transalpina, cunoscută și sub numele de „Drumul Regelui" (se face deseori confuzie între aceste denumiri asupra căreia nu vom insista de această dată - n.red.), ce leagă localitatea Novaci din Oltenia de orașul Sebeș din Transilvania”.

Vidra-Obârșia Lotrului, din dronă, la începutul sezonului de iarnă 2023-2024 Captură YouTube
Vidra-Obârșia Lotrului, din dronă, la începutul sezonului de iarnă 2023-2024 Captură YouTube

În plus, autorul mai menționează și că în apropierea Obârșiei Lotrului „s-a deschis recent... Pârtia de Ski Obârșia Lotrului”, cu referire la Domeniul Schiabil Transalpina. Doar că resortul menționat a fost pus în funcțiune în urmă cu un deceniu: „Datorită acestui domeniu schiabil, nou și modern, viitorul stațiunii este destul de promițător și pe durata sezonului rece, această stațiune fiind cel mai apropiat punct de pârtie, în care turiștii sosiți aici pot găsi cazare... Întreaga regiune este propice pentru momente de recreere și relaxare, datorită aerului curat, ozonat și bogat în ioni negativi, benefici organismului. La toate acestea, se adaugă de asemenea și frumusețea peisajelor naturale întâlnite în acești munți”.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite