Vaideeni, stațiunea din Oltenia de sub munte care a trecut cu succes de la oierit la turism FOTO
0Cea mai recentă dintre cele nouă stațiuni de interes național și local din Vâlcea, Vaideeni, pariază pe agroturism și turism montan în loc de oierit pentru a se promova și dezvolta pe termen lung.
În România, sunt atestate la acest moment 54 de stațiuni turistice de interes național și 147 de interes local. Dintre acestea, nouă se află în județul Vâlcea: patru interes național: Băile Olănești, Călimănești, Băile Govora, Vidra – Voineasa (trei balneare și una montană), iar alte cinci de interes local: Ocnele Mari, Horezu, Brezoi, Malaia și Vaideeni.
Cea mai nouă dintre ele, Vaideeni, declarată stațiune turistică de interes local, la finele anului trecut, a devenit celebră pe vremea comunismului datorită oieritului și a bogăției de tradiții și obiceiuri păstrate nealterate (vezi galeria foto) de-a lungul timpului.
Mare parte dintre localnicii de aici sunt urmași ai ungurenilor de peste munte, din Mărginimea Sibiului, care secole la rând au fugit peste munți din cauza asupririi imperiului austro-ungar.
De câțiva ani, localitatea de la poalele Munților Căpățânii, din Oltenia de sub munte, a înțeles că trebuie să se adapteze vremurilor, mizând pe cartea ospitalității, prin dezvoltarea turismului, la fel ca localitățile învecinate: Horezu (Vâlcea), Polovragi, Novaci, Baia de Fier (Gorj) etc.
Căsuțele de basm, tocanul, brânza și pastrama de Vaideeni
Stațiunea turistică Vaideeni Vâlcea deține astăzi peste 20 de pensiuni agroturistice, dintre care una are un parc de aventură unicat în țară, realizat integral din sculpturi în lemn concepute în cadrul unui festival al carverilor devenit deja tradiție și care se organizează anual aici, o salină artificială și niște căsuțe ce par desprinse dintr-o lume de basm, dar și 15 puncte de gastronomie și mai multe produse locale certificate, precum tocanul, brânza și pastrama de Vaideeni.
De asemenea, în prezent, se lucrează la crearea unui sat de vacanță pe crestele munților, aflat acum la stadiul de implementare a infrastructurii necesare: acces, apă, canal, energie electrice, pentru care sunt necesare fonduri.
În plus, comuna deține în parteneriat cu Primăria Voineasa Domeniul Schiabil Transalpina, cel mai spectaculos din țară, unde se dorește crearea unui Adventure Park, cu roller coaster, bob și schi de vară și alte atracții de sezon.
„Declararea localității drept stațiune reprezintă de fapt noi oportunități de accesare a fondurilor europene pentru dezvoltarea turistică a comunității. Coroborat cu magistrala de gaze (gazoductul BRUA) care va trece prin Vaideeni, va însemna un pas uriaș pentru întreaga zonă. Mizăm pe trei direcții principale de dezvoltare turistică: satul de vacanță Ursulețu, dezvoltarea agro-pensiunilor și a punctelor gastronomice, dar și a stânelor din zona montană”, a menționat pentru „Adevărul” primarul stațiunii Vaideeni, Daniel Achim Băluță.
„Nu e normal ca oamenii să se apuce să facă investiții de milioane de euro pe tarla”
Magistrala de gaze de care amintea șeful administrației publice locale face legătura între Gazoductul BRUA și rețeaua națională, pentru care lucrările în Vaideeni sunt așteptate începând cu luna mai a acestui an.
În ceea ce privește satul de vacanță din Vaideeni, lucrările au stagnat în lipsa finanțării.
„Suntem interesați în acest sens de orice linie de finanțare putem accesa. Bani de la Guvern nu au mai venit, iar pe fonduri europene până acum era nevoie de construcții deja realizate pentru a fi proiectul eligibil. Energia este deja în lucru pe zona Horezu (vecini - n.red.). Nu vrem să urmăm exemplul Rânca. Nu e normal ca oamenii să se apuce să facă investiții de milioane de euro pe tarla”, a recunoscut Daniel Achim Băluță, interesat de o dezvoltare mai degrabă după modelul austriac.
Proiecte macro prin crearea unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară
Primarul din Vaideeni a mărturisit că are mari speranțe pe partea de PORR - program la care până acum localitatea nu avea acces. O primă dezbatere pe această temă este preconizată spre sfârșitul lunii ianuarie, la Craiova.
Interesul este cu atât mai crescut cu cât se dorește crearea în zonă a unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) din care să facă parte parte toate localitățile din împrejurimi interesate de turism: Polovragi, Novaci, Baia de Fier din Gorj, Vaideeni, Horezu, Malaia și Voineasa din Vâlcea pentru a se putea accesa proiecte macro pentru toată zona.
Dezvoltarea turismului și prin intermediul stânelor din zona alpină
Până atunci, Vaideeni pune accent pe oferirea de facilități pentru dezvoltarea de afaceri implicit realizarea de noi pensiuni agroturistice și puncte gastronomice, mai ales de către tineri. Comuna oferă deocamdată peste 120 de locuri de cazare.
În plus, există un interes special pentru dezvoltarea turismului și prin intermediul stânelor din zona alpină: „Din cele 13 stâne, 11 sunt funcționale. Una o vom reabilita în acest an. Pe lângă ele suntem interesați să creăm posibilitatea unor locuri de agrement, dar și a acestei gastronomii locale”.
Promovarea localității are loc și prin diverse proiecte dezvoltate direct de comunitate precum: „Cu săculețul de Vaideeni prin lume”, sau „Povestea caselor albastre”, ale Asociației Culturale Moștenitorii.