Video Cum reușește cel mai spectaculos domeniu schiabil să concureze cu Sinaia și Poiana Brașov, cu încasări departe de potențial

0
Publicat:

Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară, datorită peisajelor impresionante și a potențialului său imens, Transalpina Voineasa, se confruntă, din cauza dificultăților semnificative legate de încasări - care sunt la mai puțin de jumătate din potențialul estimat - cu provocări majore. Cu toate acestea, reușește să rămână un competitor serios al altor stațiuni cu tradiție din țară, fiind printre primele care își deschid pârtiile în fiecare an și printre ultimele care le închid, continuând totodată să investească în dezvoltarea infrastructurii.

Transalpina Voineasa este una dintre primele alegeri ale celor care își doresc o vacanță la munte, pe pârtiile de schi. Anul acesta, sezonul a început pe 30 noiembrie 2024, iar pârtiile au rămas deschise zilnic începând cu 12 decembrie. Cu toate acestea, puțini sunt cei care cunosc dificultățile cu care se confruntă acest domeniu schiabil deosebit.

Problemele își au rădăcina în crearea pârtiilor într-o zonă cu un potențial turistic uriaș – probabil cel mai mare din țară – fără o infrastructură corespunzătoare pregătită în prealabil. Deși în trecut a existat o infrastructură bine dezvoltată, cea mai mare parte a acesteia a fost abandonată și lăsată în ruină de la Revoluție încoace.

Colaj imagini de pe pârtiile Domeniului Schiabil Transalpina Voineasa din județul Vâlcea
Pârtiile cu cea mai spectaculoasă priveliște din țară Colaj DMS

„Încasăm doar 30-40% raportat la condiții, număr de pârtii și suprafețe schiabile”

Din cauza deficitului de infrastructură turistică, în toți acești ani de la inaugurarea sa (2012), domeniul schiabil a funcționat pe pierdere. Acest lucru explică de ce administratorii pârtiilor afirmă că încasările sunt la mai puțin de jumătate din estimări. Cu toate acestea, reușesc, an de an, să deschidă pârtiile și chiar să facă investiții.

S-au mai deschis câteva locații de cazare, însă mult prea puține față de potențialul zonei. Din acest motiv suferim în continuare, având în vedere ceea ce oferim. În prezent, încasările sunt undeva la doar 30-40%, raportat la condițiile oferite, numărul de pârtii și suprafețele schiabile. Această situație este cauzată exclusiv de deficitul de spații de servicii și cazare”, explică Adrian Epure, administratorul Domeniului Schiabil Transalpina Voineasa, pentru „Adevărul”.

Din cauza lipsei de spații, mulți turiști preferă să se cazeze în județele vecine

Într-un interviu recent, administratorul pârtiilor Transalpina Voineasa a discutat despre aspecte importante ale turismului local, precum cazare, drumuri, accesibilitate, facilități și servicii oferite, dar și despre mituri și oferta turistică din zonă, precum și alte subiecte ce vor fi detaliate în edițiile următoare.

Referitor la deficitul de cazare, care afectează direct încasările domeniului schiabil, Adrian Epure a precizat: „În zona Vidra – Obârșia Lotrului sunt aproximativ 600 – 800 de locuri de cazare, iar în zona Voineasa, în jur de 700 – 800 de locuri. Însă, nu toate unitățile de acolo sunt clasificate. Mulți turiști aleg însă să se cazeze și în unități neclasificate”.

13 km de drum închis, din cauza lipsei de rentabilitate. Ocol de sute de kilometri

În ciuda problemelor legate de cazarea în zonă, unii turiști preferă sau preferau să se cazeze și în județele vecine, zona montană fiind situată la granița cu județele Alba, Sibiu, Hunedoara și Gorj. Însă, din păcate, cea mai mare parte a Transalpinei (DN67C) este închisă pe timpul iernii, inclusiv porțiunile dintre Obârșia Lotrului (Vâlcea) și Rânca (Gorj) și dintre Vâlcea și Alba/Sibiu, între Obârșia Lotrului și Curpăt. Astfel, accesul pentru mulți turiști care veneau la schi în special din vestul țării a fost restricționat.

„De multe ori, turiștii noștri se cazează chiar și în Petroșani. În anii trecuți, când tronsonul Curpăt – Obârșia Lotrului era deschis, turiștii veneau și pe Valea Sebeșului. Din păcate, autoritățile nu au mai deschis acest tronson, susținând că nu prezintă interes, deși zilnic primim întrebări pe această temă. Mulți dintre turiștii din vestul țării au fost nevoiți să ocolească mult mai mult din cauza închiderii celor 13 km dintre Curpăt și Obârșia Lotrului, în ultimele două sezoane”, au explicat reprezentanții Domeniului Schiabil Transalpina, subliniind unul dintre motivele pentru care încasările nu au atins potențialul dorit, în ciuda interesului existent. Găsiți aici mai multe detalii despre accesul turiștilor din vestul țării la pârtiile de la Transalpina Ski.

Drumul spre Petroșani, care face parte din DN7A și leagă Valea Oltului de Valea Jiului prin inima munților, este accesibil și iarna: „Acesta a fost parțial reabilitat și se deszăpezește zilnic, ca și tronsonul Voineasa – Obârșia Lotrului (tot DN7A)”.

Mit demontat: „Sunt perioade în care pensiunile și cabanele rămân goale”

Confuzia legată de lipsa locurilor de cazare apare în principal în perioadele de sărbători și la sfârșit de săptămână, în rest nefiind probleme majore, conform administratorului Adrian Epure. Acesta susține: „Diferența este vizibilă în perioadele de vârf ale sezonului, când ar fi nevoie de mai multe locuri de cazare. S-a creat, într-un fel sau altul, impresia greșită că nu există cazare în zonă. De multe ori, turiștii abandonează din start ideea de a veni în zonă, deși există perioade când pensiunile și cabanele rămân goale”.

Lupta cu ideile preconcepute

Administrația domeniului schiabil a oferit lămuriri și cu privire la lipsa de investiții în zonă: „Am transmis un semnal destul de puternic potențialilor investitori. Într-adevăr, raportat la situația juridică, cel puțin în apropierea pârtiilor, este destul de greu în acest moment să construiești. Există terenuri care sunt implicate în litigii sau care fac parte din fondul forestier, iar pentru scoaterea lor din circuit sunt necesare investiții foarte mari. Dar s-a creat și o idee preconcepută – pentru care și în prezent lucrăm mult la a o schimba – că aici nu ar fi o afacere serioasă”.

Potrivit administrației actuale, lipsa de interes a investitorilor a fost amplificată și de faptul că, până recent, pârtiile se deschideau cu întârziere: „Din păcate, sub vechea administrație, sezoanele începeau foarte târziu, spre finalul lunii ianuarie. În ultimii ani, am demonstrat că deschidem printre primii și închidem printre ultimii, raportat la stratul de zăpadă (cel mai persistent din întreaga țară - n.red.)”.

Paradoxul de la Transalpina Voineasa ar putea deveni un studiu de caz, fiind probabil singurul domeniu schiabil din țară care nu se confruntă nici cu lipsa zăpezii, nici cu lipsa de interes din partea turiștilor, ci doar cu un deficit de cazare, în contextul în care are numeroase unități de cazare, dar majoritatea sunt închise cu lacăt.

Paradoxul de la Voineasa: stațiunea cu hoteluri abandonate, dar cu deficit de cazare

Pentru cei care nu știu, Domeniul Schiabil Transalpina se află în stațiunea montană Voineasa, județul Vâlcea, la granița Munților Lotru și Parâng, având la bază Lacul Vidra – adesea confundat cu Vidraru din Argeș. Accesul se face pe DN7A, care pornește din DN7 (Valea Oltului), intersectează DN67C – celebra șosea Transalpina – și ajunge până la Petroșani, în Valea Jiului.

Istoria domeniului schiabil este legată de un vis măreț al lui Nicolae Ceaușescu, care intenționa să transforme zona într-o destinație pentru Jocurile Olimpice de Iarnă. Astfel, în perioada comunistă, au luat naștere stațiunile Voineasa și Vidra, iar la Obârșia Lotrului, ultima localitate pe drumul spre Transalpina, s-a construit un sat de vacanță. În prezent, aceste trei locații sunt integrate în stațiunea Voineasa, deși sunt separate de o distanță de aproximativ 40 de kilometri, ceea ce o face una dintre cele mai întinse localități din România.

În anii ’70-’80, odată cu realizarea celui mai complex sistem hidroenergetic din țară, Lotru-Ciunget, au fost ridicate și primele unități de cazare în zona Voineasa - Vidra. Din păcate, astăzi niciuna dintre acestea nu mai este funcțională. Ultimele hoteluri au fost închise la finalul anului trecut.

În ciuda existenței mai multor hoteluri, vile și cabane, parte din patrimoniul sindical, acestea sunt complet ieșite din circuitul turistic. Singurele opțiuni de cazare sunt oferite de privați în cele trei așezări menționate.

Această situație paradoxală explică de ce capacitatea de cazare în proximitatea pârtiilor de la Transalpina este atât de redusă, în ciuda peisajului de o frumusețe aparte și a potențialului imens.

Dincolo de cazare, și dezvoltarea pârtiilor este mult sub nivelul posibilităților zonei. La un moment dat, se discuta despre crearea a 80 de kilometri de pârtii. Dar în prezent, domeniul oferă mai puțin de 15 kilometri, iar ultimii cinci reprezintă doar o pârtie în devenire, parte dintr-un traseu de schi neomologat, deschis în sezonul de iarnă 2024-2025. Există și un proiect de extindere depus la Ministerul Dezvoltării, însă nu se știe când va fi luat în considerare pentru finanțare

Inaugurate în 2012, datorită inițiativei ministrului Turismului de atunci, Elena Udrea, pârtiile de la Transalpina Voineasa sunt dotate cu instalații moderne, precum telegondolă, telescaun și teleschi. Cu toate acestea, domeniul schiabil este încă departe de a-și atinge adevăratul potențial: cei 80 de kilometri de pârtii prevăzuți în proiectul inițial. Dacă acest vis ar deveni realitate, Transalpina Voineasa ar putea concura nu doar cu stațiunile de top din România, ci și cu celebrele resorturi alpine din Elveția și Austria. Până atunci, însă, peisajele spectaculoase rămân singurul element cu adevărat comparabil cu cele ale marilor destinații europene.

Călătorii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite