Aici se află cel mai persistent strat de zăpadă din România. Se face un complex de lux chiar lângă pârtii FOTO VIDEO

0
Publicat:

Pasionații de natură, de peisaje, de sporturi de iarnă sau de aer curat cunosc locul din Munții Lotrului, ce se numără printre cele mai întinse localități din România ca suprafață. Stațiunea este clasată pe locul cinci la nivel național.

Vidra Obârșia Lotrului în Voineasa Vâlcea Colaj
Vidra Obârșia Lotrului în Voineasa Vâlcea Colaj

Deși iarna s-a întors în Munții Lotrului, sezonul de schi 2023-2024 la Domeniul Transalpina din Voineasa (Vălcea) s-a încheiat. Autoritățile locale susțin că sunt vești bune despre dezvoltarea infrastructurii de cazare în zona Obârșia Lotrului.

Cea mai mare problemă a domeniului schiabil cu cele mai frumoase priveliști din țară - Transalpina Ski - o reprezintă infrastructura de cazare subdimensionată, în ciuda potențialului uriaș, din apropierea pârtiilor (VEZI GALERIA FOTO VIDEO).

„Stăm prost la infrastructura de cazare”, recunoaște primarul Gabriel Năstăsescu, din Voineasa - Vâlcea, de care aparține complexul de schi.

Accesul la obiectivele turistice din zonă și rețeaua de distribuție a energiei electrice - subdimensionată și aceasta - se află de asemenea printre chestiunile reclamate deseori atât de către agenții economici care operează în extremitatea nord-vestică a județului Vâlcea, cât și de către turiști.  

Pentru cea dintâi temă, lucrurile se mișcă, chiar dacă mai greu. Afluxul mare de turiști pe Valea Lotrului și în mod special în zona de schi a atras atenția investitorilor care construiesc, extind și modernizează unități de cazare în zona Vidra-Obârșia Lotrului.

De la finele lunii noiembrie 2023 și până la finele lunii martie-începutul lunii aprilie 2024, de pârtiile de la Vidra-Voineasa s-au bucurat peste 60.000 de turiști.

Efectul încălzirii globale pe pârtiile cu cel mai persistent strat de zăpadă

„Cred că sunt mai mult de 60.000 de turiști care au venit la Transalpina, încă nu am terminat raportarea pentru Ministerul Turismului, pe baza biletelor (skipass, telegondolă, teleschi) vândute. Numărul celor care au ajuns aici a fost cu siguranță mult mai mare, având în vedere că o parte dintre turiști au venit doar pentru săniuș. Comparativ însă cu ultimii doi-trei ani a fost, cred, mai slab. Cel puțin asta este senzația mea, înaintea de a vedea cifrele finale. Nu cu mult, însă”, a menționat pentru „Adevărul” primarul stațiunii montane Voineasa, Gabriel Năstăsescu.

Printre cauzele care au determinat acest lucru se numără și lipsa zăpezii, determinată de încălzirea globală atât de resimțită în întreaga lume. „A afectat sezonul de schi. Acum să vedem ce spun și hârtiile, că n-am fost zi de zi pe pârtii”, arată Năstăsescu.

Chinezi și mulatri pentru schiori

Printre turiștii care iau an de an cu asalt pârtiile de lângă Lacul Vidra sunt și străini.

„Sunt chiar multicei, în ultima vreme. Din ce am observat, în ultimul sezon de schi, mulți sunt asiatici - chinezi, în general - și mulatri vorbitori de limba engleză. Bănuiesc că sunt dintre cei care locuiesc în țara noastră și vin în mod special din București și alte orașe mari, profitând de faptul că ne bucurăm de cel mai persistent strat de zăpadă din țară. Am văzut și spanioli, dar nu știu dacă vin din afară sau sunt rezidenți”, a mai precizat primarul.

Resort de patru stele, cel mai apropiat de domeniul schiabil

Potențialul turistic a atras atenția. „Sunt solicitări de construire în zonă, merge însă foarte greu, din cauza faptului că trebuie să se facă scoatere din fond forestier a suprafețelor pe care urmează să se construiască. Sunt mai costisitoare astfel de investiții, decât dacă ai construi pe o pășune, spre exemplu”, a explicat Gabriel Năstăsescu.

Printre cei interesați să mărească infrastructura de cazare din zona Vidra - Obârșia Lotrului se numără și un investitor care dorește să construiască un hotel cu 30 de camere. Va fi, gata, cel mai probabil în următorii doi-trei ani și va fi așadar cel mai apropiat hotel de pârtiile de schi ale Resortului Transalpina„Va fi un hotel select, de lux, de patru - cinci stele, cu tot ceea ce este nevoie”.„Este cineva potent financiar, care cred că va finaliza construcția în următorii doi ani. A realizat deja scoaterea suprafeței din fondul forestier, a defrișat.... Se va construi un hotel până în zona pârtiilor, la aproximativ 700 - 800 de metri depărtare. Acum a venit pentru autorizație de construcție. Este un resort”, a mai spus primarul.

„Vor fi 400-500 de locuri de cazare”

Pe lângă hoteluri și pensiuni există un interes crescut în zonă și de construire de case de vacanță ori de extindere și modernizare a spațiilor de cazare deja existente.

„Sunt câțiva proprietari care și-au construit case de vacanță, alții au venit cu certificate de informare. Avem și niște lotizări prin PUZ-uri... Ce pot să vă spun este că se construiește în continuare, dar fiind zona de pădure, procesul e mai de durată. Mai sunt și în Obârșia Lotrului niște extinderi la alte hoteluri deja existente, la unele pensiuni se lucrează la finisaje, este vorba despre pensiuni care au vreo 20 și ceva de camere. Ușor - ușor vor fi undeva la 400 - 500 de locuri de cazare, doar în zona aceasta (Vidra – Obârșia Lotrului – n.red.)”, afirmă primarul. 

Potrivit primarului stațiunii Voineasa, Gabriel Năstăsescu, în Domeniul Schiabil Transalpina s-au investit peste 130.000 de euro în turism, în 2023, în instalații și sistemul de ticketing, inclusiv un magazin online pentru cartele de ski. „Mai avem de lucru la instalații și cu mașinile de bătut zăpada”, enumeră edilul-șef.

Voineasa (Vâlcea) se numără printre cele mai întinse localități din România ca suprafață, fiind clasată pe locul cinci la nivel național. Stațiunea din Munții Lotrului are în alcătuire și zonele Vidra și Obârșia Lotrului, între care se află Domeniul Schiabil Transalpina, fiind amplasată pe drumul național DN7A, care leagă Valea Oltului de cea mai înaltă șosea din România – Transalpina și de Valea Jiului.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite