Pe pârtia cu cea mai spectaculoasă vedere din țară: în ii pe schiuri, cu mândrulițe și haiduci VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Domeniul Schiabil Transalpina - Vâlcea i-a așteptat pe iubitorii sporturilor de iarnă, weekendul trecut, 4 - 5 martie, la hora cămășilor tradiționale. Pentru luni, 6 martie, s-au anunțat pârtii închise.

Față de anii trecuți, schiorii nu s-au prea înghesuit să mai vină pe pârtii în port tradițional. Au cam lipsit de această dată imaginile senzaționale cu hora iilor pe schi surprinsă, la început de primăvară, din zona renumită pentru peisajele sale spectaculoase, de deasupra Lacului Vidra, din județul Vâlcea.

Iar ca un făcut, spre disperarea iubitorilor sporturilor de iarnă, utilajele s-au și defectat, în acest weekend, motiv pentru care reprezentanții Transalpina Ski s-au văzut nevoiți să închidă pârtiile luni, 6 martie.

„Prinde-te și tu în horă și ia din energia magică a cusăturilor tradiționale”

Sâmbătă și duminică, 4 și 5 martie, mândrulițe în ii și haiducii în cămeși au fost așteptați să încingă o horă la cota 1850 a Domeniului schiabil Transalpina.

„Poftiți la răsăritul unor zile ce se anunță minunate! Care sunteți mândrulițe, care haiduci?! Îmbrăcați straie străvechi și veniți la hora iilor pe clăpari și boots!... Prinde-te și tu în horă, alături de ei și ia din energia magică a cusăturilor tradiționale, a oamenilor frumoși și a locului pe care toți îl admiră”, a sunat invitația pe care reprezentanții pârtiilor au făcut-o tuturor iubitorilor sporturilor de iarnă, dar și ai portului tradițional românesc.

Prea puține ii pentru hore pe pârtii

Doar că, în ciuda primăverii, a zilelor cu mult soare, și a stratului încă generos de zăpadă - în comparație cu pârtiile de la Poiana Brașov, spre exemplu -, turiștii nu s-au prea înghesuit la Transalpina Ski, în contextul în care au funcționat și toate instalațiile, cum rar se mai întâmplă: Telegondola 1, Telegondola 2, Telescaun, Teleschi 1, Teleschi 2.

Iile și cămășile n-au mai încins hore pe pârtii (galeria foto), după cum reiese și din ce s-a postat pe rețelele de socializare. Video atașat este un colaj realizat cu imagini oferite de Domeniul Schiabil TransalpinaCiclism Vâlcea și 6AM Travel.

Utilajele de bătut zăpada au închis pârtiile

Colac peste pupăză, în weekend s-au stricat și utilajele de bătătorit zăpada, motiv pentru care operatorul care exploatează Domeniul Schiabil Transalpina, de la Vidra Voineasa Vâlcea, a anunțat că luni, 6 martie, instalațiile și pârtiile vor rămâne închise: „Din cauza unor defecțiuni tehnice apărute la mașinile de bătut zăpada care nu au putut fi remediate... având programată și pornirea instalației de zăpadă artificială și temperaturi optime în noaptea aceasta. Prin urmare nu putem prepara pârtiile pentru mâine! Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru neplăcerile create!”.

Turiștii s-au arătat însă nemulțumiți de incident, mai ales că vremea a scurtat foarte mult în acest an sezonul de iarnă în România, în comparație cu alte zone de pe glob: „Pe bune? Anul asta au fost închise pârtiile cât pentru ultimii 10 ani... și când e vremea "bună", se pare că nu funcționează utilajele... sau merg instalațiile doar cât să se poată posta imagini cu peisajele faine de acolo.” 

Operatorul a explicat: „Oamenii au muncit continuu de la ora 07:00 dimineața, de când a rămas blocat unul dintre ele (utilaje - n.red.) și sunt mai bine de 20 de ore de când se lucrează continuu... în frig și în condițiile în care la debut de sezon reviziile au fost efectuate la zi. Dar de atunci au apărut diverse probleme care au fost soluționate pe parcurs, iar acum se așteaptă încă din februarie după piesele comandate, dar deh, orice mașinărie, utilaj, poate să-ți ofere din când în când surprize, nu-i așa? Nu vi s-a întâmplat niciodată cu propria mașină, deși aveați toate reviziile efectuate?”

Vremea se încălzește în toată țara

Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au anunțat că vremea o va la razna la început de martie când vom trece prin aproape toate anotimpurile. Dacă pentru jumătatea de nord a țării, se așteaptă temperaturi sub cele normale pentru această perioadă, în jumătatea sudică, meteorologii au menționat că vor fi maxime peste cele normale pentru perioada calendaristică, de peste 10 grade.

Iar de marți, 7 martie, în toată țara, vremea va intra într-un proces de încălzire, motiv pentru care în sudul țării se vor înregistra până la 17-18 grade Celsius. Precipitațiile vor fi și ele slabe cantitativ și nu pe arii extinse. 

În atare condiții, dacă vremea va permite, weekend-ul viitor, 11 martie, pârtiile dintre Vidra și Obârșia Lotrului vor găzdui concursul „Transalpina Winter Bike & Run”, pentru bicicliști, schiori și alergători, ocazie cu care se speră să vină mai mulți turiști.  

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite