Amatori de schi în afara pârtiilor, înzăpeziți lângă Transalpina Ski: „Stratul de zăpadă era de 150 cm”

0
Publicat:

Sâmbătă, 4 februarie, doi turiști veniți să se dea cu placa pe pârtiile de la Transalpina Ski, din Munții Lotrului - Vâlcea, s-au dus să schieze off-piste și s-au rătăcit, rămânând înzăpeziți în pădure.

Schiori rătăciți în afara pârtiilor de la Transalpina Ski Vâlcea Foto Salvamont jpg
Schiori rătăciți în afara pârtiilor de la Transalpina Ski Vâlcea Foto Salvamont jpg

Dispeceratul Național Salvamont a anunțat pe pagina de socializare despre acțiunea de căutare a celor doi schiori, inițiată de Salvamont Voineasa: „Acțiune în derulare a salvamontiștilor din cadrul serviciului Salvamont Voineasa pentru căutarea și salvarea a două persoane rătăcite în pădure și blocate din cauza zăpezii foarte mari, după ce au părăsit pârtia amenajată, pentru a schia off piste (în afara pârtiilor - n.red.)”.

Sursa citată a mai pomenit și despre vremea nefavorabilă, ninsoare cu vânt puternic, întreaga zonă aflându-se sub atenționare de Cod portocaliu: „În curând se va întuneca și temperatura va scădea foarte mult. Intervin două echipaje de salvamontiști cu snow-mobile și pe schiuri de tură”.

După găsirea turiștilor rămași înzăpeziți, s-a menționat că aceștia se aflau la aproximativ trei kilometri depărtare de pârtii, pe munte: „Salvamont România vă îndeamnă la prudență și responsabilitate în derularea activităților montane. Salvamontiștii au ajuns la cei doi rătăciți, aceștia nu au probleme medicale și urmează o coborâre de circa 3 km din munte către zona de unde se poate ajunge la șosea”.

Când salvamontiștii au ajuns la baza pârtiei s-a transmis că acțiunea s-a finalizat cu succes iar în urma controlului medical nu au fost depistate probleme medicale.

Schiori rătăciți în afara pârtiilor de la Transalpina Ski Vâlcea Foto Salvamont jpg
Schiori rătăciți în afara pârtiilor de la Transalpina Ski Vâlcea Foto Salvamont jpg

„Decizia noastră de a intra în pădure a fost iresponsabilă. Mulțumim”

Unul dintre schiorii rătăciți avea să recunoască despre aventura sa pe munte și ajutorul primit de la salvamontiști: „Oamenii s-au comportat excelent, de la primul până la ultimul. Le-am spus la telefon că îmi este foarte foame, eram pe traseu de cinci ore, că n-am apucat de dimineață să mănânc. Au venit pregătiți cu apă, sandwich-uri, dulciuri. Mașina care ne-a preluat avea încălzire în banchetă, la locul de prim-ajutor am avut ceai, apă, magneziu, ni s-au oferit haine de schimb, totul a fost la superlativ”.

Roberto C. a recunoscut și că: „Decizia noastră de a intra în pădure a fost iresponsabilă, n-am anticipat stratul imens de zăpadă care avea în unele zone 150 cm. Le mulțumim încă o dată pentru ajutorul oferit”.

Al doilea caz de turiști rătăciți pe munte

Este pentru a doua oară, în ultimele două săptămâni, când schiorii se rătăcesc în pădurile de lângă pârtiile de la Transalpina Ski. 

Două fetițe, de 9 și 12 ani, au plecat de asemenea de pe pârtii în data de 21 ianuarie și s-au aventurat în pădurile de lângă Domeniul Schiabil Transalpina Voineasa, din zona Vidra - Obârșia Lotrului. S-au rătăcit și au fost găsite la aproximativ doi kilometri depărtare, după o operațiune de căutare care a durat aproximativ trei ore. 

Din fericire, și în cazul lor tot telefonul a fost de mare ajutor, fiindcă astfel s-a putut comunica în permanență cu ele. Copilele, de asemenea, erau echipate pentru schi, fapt ce le-a salvat de ger.     

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite