VIDEO Predicţii pentru Oscar 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actriţa Amy Adams este nominalizată la categoria Cea mai bună actriţă pentru rolul din „Ţeapă în stil american“ FOTO Ascot Elite
Actriţa Amy Adams este nominalizată la categoria Cea mai bună actriţă pentru rolul din „Ţeapă în stil american“ FOTO Ascot Elite

ANALIZĂ Comparat de criticii de la „Vanity Fair“ cu anul 1939, când printre lungmetrajele nominalizate la Oscar s-au aflat pelicule-cult precum „Pe aripile vântului“ (câştigătorul din acel an), „Vrăjitorul din Oz“ şi „La răscruce de vânturi“, acest sezon cinematografic este unul dintre cele mai bune din istoria Hollywoodului.

Într-un sezon cinematografic mai competitiv ca niciodată, trei pelicule sunt favorite în cursa pentru marele premiu al Academiei Americane de Film, fiecare cu atuuri importante.

Teme şi subiecte diverse, abordări îndrăzneţe, creativitate, imaginaţie, toate aceste atuuri aduc în cursa pentru un premiu mulţi candidaţi cu şanse reale.

Însă după ce Academia Americană a anunţat nominalizările pentru cea de-a 86 ediţie a Oscarurilor (ceremonie care se va desfăşura pe 2 martie), trei pelicule par să se desprindă de restul plutonului. Este vorba despre „Ţeapă în stil american/American Hustle“ şi „Gravity: Misiune în spaţiu“, care conduc în top, cu zece nominalizări fiecare, urmate îndeaproape de „12 ani de sclavie/Twelve Years a Slave“, cu nouă. Nominalizat şi el la Cel mai bun film, „Lupul de pe Wall Street/Wolf of Wall Street“, este una dintre cele mai controversate pelicule de la această ediţie, dar ar putea furniza o mare surpriză.

Sezonul galelor premergătoare Oscar este în plină desfăşurare, iar câteva asociaţii importante de la Hollywood şi-au desemnat deja câştigătorii, furnizând indicii importante despre potenţialii premianţi ai Academiei Americane. Cele trei producţii favorite la Oscar au obţinut până acum cele mai importante trofee la Globul de Aur 2014, Premiile Sindicatului Actorilor Americani şi Critics’ Choice Awards.

statueta oscar - afp

La cea mai recentă gală, SAG Awards (Premiile Sindicatului Actorilor Americani), desfăşurată pe 18 ianuarie, marele câştigător a fost filmul „Ţeapă în stil american“, premiat pentru Cea mai bună distribuţie. SAG Awards este una dintre cele mai urmărite gale din sezonul premiilor cinematografice de la Hollywood, deoarece actorii alcătuiesc una dintre cele mai mari categorii din rândul membrilor cu drept de vot din cadrul Academiei de film americane şi pot influenţa masiv rezultatul final.

Indicii pre-Oscar

„Ţeapă în stil american“ a primit marele trofeu şi la Globul de Aur, pe 12 ianuarie, la categoria Cel mai bun film – comedie, în timp ce „12 ani de sclavie“ a avut câştig de cauză la categoria Cel mai bun film – dramă.

Într-un „scenariu“ repetitiv, aceste două producţii au obţinut aceleaşi două premii şi la Premiile Criticilor (Critics’ Choice Awards), desfăşurate pe 16 ianuarie. Şi această gală are o importanţă deosebită deoarece, în ultimii 14 ani, mai mult de jumătate dintre câştigătorii de aici au fost premiaţi şi la Oscar (interpretare şi Cel mai bun film).

La People’s Choice Awards (8 ianuarie), în schimb, preferatul publicului şi marele câştigător a fost „Gravity: Misiune în spaţiu“. Filmul tratează una dintre temele preferate ale Hollywoodului şi ale publicului american (cucerirea spaţiului extraterestru), astfel că are mari şanse la un Oscar. 

Anul rolurilor memorabile

Dacă în ceea ce priveşte Cel mai bun film lucrurile par să capete un contur, în ceea ce priveşte categoriile de interpretare părerile sunt împărţite. Considerată favorită pentru Cea mai bună actriţă în rol principal („Blue Jasmine“), Cate Blanchett (foto) are adversare redutabile: Sandra Bullock („Gravity: Misiune în spaţiu“) şi Meryl Streep („Ţinutul din mijlocul verii/ August: Osage County“).

blue jasmine

Şi la categoria Cel mai bun actor câştigătorul este greu de estimat, în condiţiile în care trei staruri au avut prestaţii foarte bune: Leonardo DiCaprio în rolul vieţii lui („Lupul de pe Wall Street“), Matthew McConaughey („Dallas Buyers Club“) şi Christian Bale ( „Ţeapă în stil american“). Lucrurile par să fie tranşate la categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar, unde favorita Hollywoodului, Jennifer Lawrence („Ţeapă în stil american“) are cele mai mari şanse să câştige, deşi Lupita Nyong’o („12 ani de sclavie“) ar putea furniza o surpriză. Pentru Cel mai bun actor în rol secundar favorit este, de departe, Jared Leto, care s-a supus unor transformări extreme pentru rolul transsexualului din „Dallas Buyers Club“.

„Lupul de pe Wall Street“

Cel de-al patrulea film al echipei de succes Martin Scorsese – Leonardo DiCaprio, „Lupul de pe Wall Street“, a fost aplaudat şi criticat deopotrivă. Dacă unii i-au reproşat regizorului că „a glorificat decadenţa de pe Wall Street“, alţii au fost de părere că realitatea a fost denaturată, filmul prezentând într-o notă comică fapte foarte grave, care au distrus vieţile multora. Cu toate acestea, criticii sunt de părere că DiCaprio a jucat rolul vieţii lui, motiv pentru care avem toate motivele să credem că gala Oscar 2014 va fi una plină de surprize.

„12 ani de sclavie“

Aclamat de critici, apreciat de cineaşti şi aplaudat de cinefili, „12 ani de sclavie“, regizat de Steve McQueen, este considerat în unanimitate un film realizat şi interpretat superb, dar care şochează prin brutalitate. Drama istorică, căreia criticii de specialitate i-au acordat deja Oscarul, are la bază romanul autobiografic omonim al lui Solomon Northup, un new yorkez de culoare, un om liber a cărui viaţă ia o întorsătură dramatică în momentul în care este răpit şi vândut ca sclav.

„Ţeapă în stil american“

Comedia „Ţeapă în stil american“, regizată de David O. Russell, s-a bucurat de un succes răsunător, mai ales datorită distribuţiei de excepţie. Irving Rosenfeld (Christian Bale) este un escroc genial, care alături de seducătoarea sa parteneră, Sydney Prosser (Amy Adams), este obligat de împrejurări să lucreze cu un agent FBI plin de idei trăsnite, Richie DiMaso (Bradley Cooper), dar şi să facă faţă unei soţii imprevizibile, Rosalyn (Jennifer Lawrence).

„Gravity: misiune în spaţiu“

Semnat de apreciatul regizor mexican Alfonso Cuaron, „Gravity: Misiune în spaţiu“, unul dintre cele mai bine primite thrilleruri SF, urmăreşte lupta pentru supravieţuire a doi astronauţi aflaţi în derivă în spaţiu, după ce naveta lor a fost distrusă în timp ce efectuau o ieşire pe orbită. Protagoniştii sunt Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock), un medic aflat la prima sa misiune în spaţiu, şi Martt Kowalsky (George Clooney), care se află pentru ultima dată la comanda unei navete înainte de pensionare.
 

Walt Disney, rasist şi misogin

După ce Academia Americană de Film a anunţat nominalizările pentru cea de-a 86-a ediţie, au existat şi câteva surprize. Este şi cazul lui Tom Hanks care a ratat competiţia din acest an chiar dacă a interpretat două roluri magistrale: capitanul Phillips, în filmul biografic cu acelaşi nume, şi Walt Disney, una dintre cele mai importante figuri ale Hollywoodului, în „Saving Mr. Banks: În căutarea poveştii“. Pelicula arată cum Walt Disney încearcă s-o convingă pe autoarea cărţii „Mary Poppins“, P.L. Travers (Emma Thompson), că viziunea sa este cea mai bună pentru aducerea pe marele ecran a celebrului personaj.

Iniţial povestea lui Disney avea toate ingredientele pentru a deveni un pretendent serios la Oscaruri. Însă comentariile făcute de Meryl Streep ar putea să fie considerate factorul decisiv pentru excluderea peliculei din competiţia celor mai bune filme. În timp ce se afla la gala National Board of Review, cu o săptămână înainte de anunţarea nominalizărilor Oscar, Streep, o feministă convinsă, l-a numit pe Walt Disney un „antisemit hidos“, cu o atitudine „bigotă“ faţă de femei.

Afirmaţiile actriţei au fost întărite de Abigail Disney, strănepoata ilustrului creator de desene animate. „Antisemit? Verificat. Misogin? Desigur! Rasisit? Să fim serioşi, a făcut un film (n.r. - „Cartea junglei“) în care arăta că speciile diferite nu pot trăi împreună. Mai e nevoie de alte informaţii?“, a declarat ruda lui Disney.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite