Oscar 2014: marii perdanţi în cursa nominalizărilor
0Dacă Leonardo DiCaprio sau Christian Bale au şanse la un Oscar, nu acelaşi lucru se poate spune despre Tom Hanks sau despre Forrest Whitaker, în ciuda unor roluri memorabile, care nu au prins lista nominalizărilor Academiei Americane de Film.
O mare parte a actorilor de la Hollywood s-au trezit peste noapte cu nominalizări la cele mai prestigioase premii ale Academiei de Film Americane. Printre ei, Leonardo DiCaprio, Christian Bale, Cate Blanchett sau Julia Roberts. Pe lângă acestea, filme precum „12 Years A Slave/12 ani de sclavie“, „Gravity: misiune în spaţiu“ sau „American Hustle/Ţeapă în stil american“ au fost desemnate la cele mai prestigioase categorii.
Încă o dată, Academia de Film Americană a dovedit că este destul de selectivă în ceea ce priveşte peliculele care vor primi sau nu o nominalizare. După campanii întregi de promovare, cuvinte încurajatoare şi speranţe la o statuetă de aur este normal ca foarte mulţi regizor şi actori să fie dezamăgiţi de alegerile pentru cea de-a 86-a ediţie a Premiilor Oscar.
În cinstea unor filme care pot să intre în istorie şi pentru interpretările demne de indiviat ale unor nume celebre de la Hollywood, site-ul deadline.com a întocmit o listă cu actorii şi filmele care nu au prins lista nominalizărilor la Oscar, dar care meritau să fie acolo. Printre actori se numără Oprah Winfrey, Robert Redford sau Tom Hanks, iar în categoria filmelor unul dintre marii absenţi a fost „Lee Daniels’ The Butler/Majordomul“.
Actori
Oprah Winfrey
Fosta regină a talk-show-urilor americane a revenit pe marele ecran odată cu filmul „Lee Daniels’ The Butler/Majordomul“, după o pauză de mai bine de 15 ani, cu o reprezentaţie foarte apreciată de criticii de film. Premiile SAG, Premiile BAFTA sau Critics Choice Awards, toate au nominalizat rolul Gloriei Gaines, soţia majordomului, numai Academia Americană de Film nu s-a arătat interesată de o revenire spectaculoasă.
Robert Redford
Poate că nu spune foarte multe în pelicula „All Is Lost/Când totul e pierdut“, în rolul unui bătrân fără nume care navighează în orb pe apele Oceanului Indian, însă Robert Redford a dat publicului una dintre cele mai bune interpretări ale sale cu ajutorul regizorului J.C. Chandor. Au trecut, totuşi, 40 de ani de la ultima nominalizare a acestuia pentru categoria Cel mai bun actor, pentru rolul din filmul „The Sting“, însă pentru acest ultim rol, Redford a primit premii şi nominalizări în cadrul Festivalului de film de la Gotham, de la New York Film Critics sau de la Festivalul Independent Spirit. Totodată, „All Is Lost/Când totul e pierdut“ a primit un premiu şi o nominalizare la Globul de Aur şi o nominalizare la Premiile BAFTA. Cu toate acestea, cel mai recent film al lui Robert Redford nu a fost luat în calcul pentru Oscaruri.
Tom Hanks
Chiar dacă filmul „Captain Phillips/Căpitanul Phillips“ a primit şase nominalizări la Premiile Oscar, un Glob de Aur şi nouă nominaliări BAFTA, protagonitul dramei biografice, Tom Hanks, nu a fost nominalizat la nicio categorie. Interpretarea în rolul căpitanului luat ostatic de pe o navă comercială a fost, cu siguranţă, una dintre cele mai bune. Nici chiar semnele de pe mare nu ar fi putut preconiza o lipsă de interes din partea Academiei de Film.
Daniel Brühl
Mai puţin cunoscutul actor de origine germană Daniel Brühl, a realizat unul dintre cele mai bune roluri ale sale de până acum, portretizându-l pe pilotul de Formula 1 Niki Lauda, în filmul „Rush/Rivalitate şi adrenalină“, în regia lui Ron Howard. Alături de Chris Hemsworth, în rolul lui James Hunt, şi Olivia Wilde, germanul a reuşit să aducă peliculei două nominaliări la Globnl de Aur şi patru nominalizări la Premiile BAFTA. Chiar şi aşa, pentru categoria Cel mai bun actor în rol secundar, Brühl a pierdut în faţa lui Jared Leto, la ediţia din acest an a Globurilor de Aur, iar în cursa Oscarurilor nu a fost menţionat. Filmul urmăreşte vieţile celor doi, iubirile lor, dar şi extraordinarul sezon de Formula 1 din 1976, în timpul căruia ambii şoferi au fost dispuşi să rişte totul pentru a fi campioni în sportul care nu permite erori.
James Gandolfini
Ultimul rol al lui James Gandolfini pe marile ecrane, din filmul „Enough Said/Am spus destul“, în regia lui Nicole Holofcener, a surprins versatilitatea şi profunzimea acestuia în calitate de actor. Filmul a primit o nominalizare la Globul de Aur, Premiul SAG şi Premiul Independent Spirit pentru Cel mai bun actor în rol secundar. Pe lista nominalizărilor Oscar, interpretarea lui Gandolfini nu a fost luată în calcul.
Scarlett Johansson
Chiar dacă a fost adusă pe post de rezervă a Samanthei Morton pentru ca vocea ei să aducă viaţă sistemul de operare din filmul „Her“, al lui Spike Jones, era greu de crezut că Scarlett Johansson nu ar fi prins o nominalizare la Oscar. Cu toate acestea, pelicula a primit cinci nominalizări la Oscar şi două nominalizări la Globul de Aur.
Film
„Lee Daniels’ The Butler/Majordomul“
Dacă Oprah nu a fost nominalizată la nicio categorie, nici pelicula în sine, „Lee Daniels’ The Butler/Majordomul“, nu a prins un loc în rândul categoriilor Academiei Americane de Film. Interpretarea lui Forrest Whitaker a readus în prezent dramele unei naţiuni care s-a văzut furată de drepturi civile. Motivele, spun criticii, pot să fi ţinut de amploarea evenimentelor, de acţiunea liniară sau de o poveste mult prea învechită.
„Saving Mr. Banks: În căutarea poveştii“
Iniţial, povestea Disney, regizată de John Lee Hancock, avea toate ingredientele pentru a deveni un pretendent serios măcar la categoria Cel mai bun film, chiar şi cu o nominalizre din partea Producers Guild. În final, filmul în care Disney în sine (Tom Hanks) încearcă să o convingă pe autoarea cărţii „Mary Poppins“ că viziunea sa este cea mai bună pentru aducerea pe marele ecran a celebrului personaj, nu a apucat niciun loc pe lista Oscarurilor.
„August: Osage County/Ţinutul din mijlocul verii“
Poate că Meryl Streep a primit cea de-a 18-a nominalizarea a sa la Oscaruri, însă comedi-drama cu două nominalizări la Globul de Aur merita menţionarea în rubrica Cel mai bun film şi Cel mai bun scenariu adaptat.