Meryl Streep, atac dur la una dintre legendele Hollywoodului, Walt Disney. „A fost un rasist şi un sexist“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mery Streep este una dintre feministele convinse de la Hollywood FOTO Reuters
Mery Streep este una dintre feministele convinse de la Hollywood FOTO Reuters

Meryl Streep, una dintre cele mai apreciate actriţe americane, a criticat vehement una dintre legendele Hollywoodului, Walt Disney, pe care l-a numit misogin, rasist şi antisemit. Acest lucru s-a întâmplat în cadrul galei National Board of Review Awards.

Meryl Streep i-a înmânat marţi Emmei Thompson premiul pentru cea mai bună actriţă la gala National Board of Review Awards, pentru rolul din „Saving Mr. Banks: În căutarea poveştii“ (o peliculă despre Walt Disney şi despre realizarea filmului-cult „Mary Poppins“). În discursul său, actriţa a vorbit despre atitudinea „bigotă“ faţă de femei a lui Walt Disney, reflectată în strategiile companiei sale de producţie.

„Unii dintre colaboratorii lui Walt Disney au povestit că acestuia nu-i prea plăceau femeile. Nu avea încredere în femei şi nici în pisici“, a spus actriţa, citându-l pe Ward Kimball, un fost asociat al lui Disney.

„Disney, care a adus bucurie, după cum ştim, în viaţa a miliarde de oameni a fost probabil rasist sau a avut anumite înclinaţii rasiste. El a format şi a susţinut un grup de lobby antisemit din industrie. Şi a fost, fără îndoială, după cum arată strategiile companiei sale, un bigot sexist“, a continuat actriţa.

Aceasta şi-a exemplificat afirmaţiile citând dintr-o scrisoare din 1938 a lui Walt Disney, adresată unei tinere din Arkansas, care dorea să devină animator. „Femeile nu au nicio contribuţie creativă în legătură cu pregătirea desenelor animate pentru proiectarea pe marele ecran, deoarece această sarcină este realizată în întregime de tineri bărbaţi. Din acest motiv, fetele nu sunt luate în considerare pentru şcoala de pregătire“, preciza Disney în scrisoare, potrivit Mediafax. Meryl Streep a explicat că a ales acest discurs critic la adresa lui Disney, „ca omagiu faţă de Emma, deoarece este o feministă convinsă, ca şi mine“.

Unii dintre colaboratotrii lui Walt Disney au povestit că nu-i prea plăceau femeile. Nu avea încredere în femei şi nici în pisici.

Emma Thompson a primit premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, la gala National Board of Review Awards, interpretând rolul lui P.L. Travers, autoarea cărţii pentru copii „Mary Poppins“, în filmul „Saving Mr. Banks: În căutarea poveştii/ Saving Mr. Banks“, regizat de John Lee Hancock. Filmul urmăreşte modul în care Walt Disney, interpretat de Tom Hanks, a ajuns să ecranizeze celebra carte pentru copii, după ce, iniţial, s-a lovit de împotrivirea autoarei.

Regizor, producător, animator, scenarist, de 22 de ori câştigător al premiului Oscar, Walt Disney (1901 - 1966) a lăsat în urma sa nu doar un imperiu, ci şi unele dintre cele mai îndrăgite personaje din desene animate, care au hrănit visele unor generaţii întregi de copii. Disney şi echipa sa au creat filme  celebre şi personaje personaje, inclusiv pe cel pe care majoritatea îl consideră alter ego-ul său, Mickey Mouse.

El a fost, totodată, un personaj controversat, iar una dintre „petele“ carierei sale constă în acuzaţiile de antisemitism şi rasism care i s-au adus de-a lungul timpului. Exemple în acest sens stau chiar nevinovatele personaje animate din producţiile Disney. De pildă, lupul cel rău din „Cei trei purceluşi“ poartă haine evreieşti, iar Mickey Mouse îşi pictează pe faţă, într-unul dintre filmuleţe, o mască neagră. În celebra „Carte a junglei“ este o scenă în care Mowgli îi spune ursului Baloo că speciile diferite nu pot trăi împreună. În ultimii ani, însă, studiourle Disney au avut o atitudine „corect politică“ şi au creat prima prinţesă de culoare, Tiana.

Vedete


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri