FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Ţeapă în stil american“, filmul de 10 nominalizări la Oscar

0
0
Actorii Amy Adams, Bradley Cooper, Jeremy Renner, Christian Bale, Jennifer Lawrence FOTO Ascot Elite
Actorii Amy Adams, Bradley Cooper, Jeremy Renner, Christian Bale, Jennifer Lawrence FOTO Ascot Elite

Comedia „American Hustle/ Ţeapă în stil american“, câştigătoare a Globului de Aur la categoria Cel mai bun film – comedie sau musical, are astăzi premiera pe marile ecrane din România.

Trei Globuri de Aur, câte zece nominalizări la premiile Oscar şi BAFTA, 13 nominalizări la premiile Critics' Choice Awards, aşa s-ar putea rezuma succesul răsunător de care se bucură comedia „Ţeapă în stil american“.

Şi dacă la Globurile de Aur, filmul a reuşit să traducă în victorii trei din cele şapte nominalizări (Cel mai bun film - comedie sau musical, Cea mai bună actriţă - Amy Adams şi Cea mai bună actriţă în rol secundar - Jennifer Lawrence), la Oscar şi-a asigurat nominalizările la cele mai importante categorii, printre care Cel mai bun film, Cea mai bună actriţă în rol principal şi Cel mai bun actor în rol principal.

christian bale

Actorii Christian Bale, Amy Adams şi Bradley Cooper în comedia „Ţeapă în stil american“ FOTO Ascot Elite

Filmul este regizat de David O. Russell şi vag bazat pe operaţiunea FBI ABSCAM de la sfârşitul anilor 1970 şi începutul anilor 1980: FBI-ul a folosit un actor şi un şeic pentru a ademeni într-o capcană mai mulţi oficiali guvernamentali corupţi.

Acţiunea este plasată „în lumea fascinantă a celui mai grozav scandal“, iar filmul spune povestea unui „escroc genial“, Irving Rosenfeld (interpretat de Christian Bale), care alături de „seducătoarea şi parşiva“ sa parteneră, Sydney Prosser (Amy Adams), este obligat de împrejurări să lucreze cu un agent FBI, „plin de idei trăsnite“, Richie DiMaso (Bradley Cooper), după cum apreciază cinemagia.ro. 

american hustle

Bradely Cooper şi Christian Bale fac echipă în filmul „Ţeapă în stil american“ FOTO Ascot Elite

Comedia ia amploare atunci când agentul FBI îi împinge pe cei doi în sferele puterii şi ale Mafiei din New Jersey, care sunt pe cât de fascinante, pe atât de periculoase. Mai mult, „imprevizibila soţie“ a lui Irving, Rosalyn (Jennifer Lawrence) este cea care stârneşte un adevărat haos. 

„Ţeapă în stil american“ este un film în care regulile sunt încălcate, liniile sunt traversate, capcanele sunt stabilite şi prind contur nelipsitele sentimente: ură, iubire, gelozie. 

american hustle

Actorii Bradley Cooper şi Amy Adams FOTO cinemagia.ro

Mai presus de orice, pelicula dispune de o distribuţie de excepţie: Amy Adams, Jennifer Lawrence, Christian Bale şi Bradley Cooper, actorii fetiş al lui David O. Russell cu care a colaborat şi în celelalte două filme aclamate atât de cinefili, cât şi de critici: „The Fighter/ Luptătorul“ şi „Silver Linings Playbook/ Scenariu pentru happy-end“. 

american hustle

Bradley Cooper joacă rolul lui Richie DiMaso, un agent FBI FOTO cinemagia.ro

   

Fiecare are un rol croit perfect, dovadă stau premiile şi nominalizările primite de cei patru artişti: Amy Adams şi Jennifer Lawrence au primit Globul de Aur la categoriile Cea mai bună actriţă, respectiv Cea mai bună actriţă în rol secundar, şi au fost nominalizate la Oscar pentru aceleaşi categorii. 

Personajul Rosalyn (interpretat de Jennifer Lawrence, n.r.) – un amestec de Carole Lombard, Lady Macbeth şi poate şi puţin din Regan din «The Exorcist/ Exorcistul» – este de departe un fenomen   Liam Lacey, critic de film

Cât despre Christian Bale şi Bradley Cooper, cei doi au fost nominalizaţi la Oscar pentru Cel mai bun actor în rol principal, respectiv Cel mai bun actor în rol secundar.

american hustle

Christian Bale, în rolul escrocului Irving Rosenfeld FOTO cinemagia.ro

   

În ceea ce priveşte distribuţia, Jennifer Lawrence este fără îndoiala revelaţia ultimilor doi ani: „Păstraţi admiraţia pentru jocul actoricesc, mai ales pentru Lawrence, care este acum cea mai importantă prezenţă din faţa camerelor. La doar 23 de ani a demonstrat că are abilităţi pentru a juca în drame («Winter's Bone/ Mâinile tatălui meu»), a devenit o stea a unor francize de succes («The Hunger Games/ Jocurile foamei» şi «X-Men») şi, sub tutela lui Russell, a arătat că este o actriţă extraordinară, obţinând Oscarul pentru rolul din «Silver Linings Playbook/ Scenariu pentru happy-end». Personajul Rosalyn – un amestec de Carole Lombard (actriţă cunoscută pentru comediile din anii '30, n.r.), Lady Macbeth (personaj shakespearian, n.r.) şi poate şi puţin din Regan din «The Exorcist/ Exorcistul»– este de departe un fenomen“, a fost de părere criticul Liam Lacey. 

   

   

„Fiecare actor joacă un rol care îl defineşte şi prin care are şansa de a-şi pune în valoare talentul: Christian Bale joacă cel mai bun rol de până acum, Bradley Cooper este absolut genial, la fel ca şi cele două actriţe. Cred că fiecare actor merită câte un premiu“, apreciază indiatoday.com.

american hustle

Jennifer Lawrence, în rolul Rosalyn Rosenfeld, soţia escrocului FOTO Ascot Elite

   

„Patru personaje absurde aterizează într-o comedie de rutină sau poate un cvartet de jazz atonal. Aceştia sunt oameni care se iubesc, se urăsc şi se suspectează reciproc. Fiecare este resemnat cu posibilitatea de a fi păcălit de către partenerul de afaceri şi fiecare, într-o manieră filosofică, este înclinat spre ideea că autoamăgirea şi agitaţia te ajută să depăşeşti cu bine încă o zi“, apreciază criticul Peter Bradshaw, de la publicaţia „The Guardian“.

Irv (Christian Bale, n.r.) este căsătorit cu Rosalyn (Jennifer Lawrence, n.r.), pe care o numeşte «Picasso al karatelor pasiv-agresive», o replică pentru care scenariştii David O. Russel şi Eric Singer merită un Oscar special   Peter Bradshaw, critic de film la „The Guardian“

     

american hustle

Amy Adams, în rolul Sydney Prosser FOTO cinemagia.ro

„Christian Bale îl joacă pe Irv Rosenfeld, un escroc gras, urât, care se autocompătimeşte şi este la limita dintre prost şi inteligent. Este o versiune mai agresivă a personajului lui Woody Allen din «Broadway Danny Rose». Irv este căsătorit cu Rosalyn, pe care o numeşte «Picasso al karatelor pasiv-agresive», o replică pentru care scenariştii David O. Russel şi Eric Singer merită un Oscar special“, a mai precizat Bradshaw.

   

„«Ţeapă în stil american» nu este sub nicio formă o lecţie de istorie, dar probabil, şi pe bună dreptate, va îngrozi câţiva cinefili, iar micul avertisment de la începutul filmului «O parte din aceste lucruri chiar s-au întâmplat» nu va linişti toate sufletele“, a scris Lisa Kennedy de la Denver Post.

   

american hustle

Actriţele nominalizate la Oscar, Jennifer Lawrence şi Amy Adams FOTO cinemagia.ro

„Tot ce se întâmplă în filmului lui David O. Russell se întâmplă în stil mare“, a punctat criticul de film Steven Rea. 

„«Ţeapă în stil american» este un film construit pe temelia reinventării Visului American. Dacă nu eşti mulţumit de cum eşti sau de ce cred oamenii despre tine, atunci devin-o altcineva. Fă tot ce poţi pentru a supravieţui şi pentru a te îmbogăţi“, a mai scris Rea pe Philly.com. 

Filme


Ultimele știri
Cele mai citite