FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Lupul de pe Wall Street“, „un tsunami de nebunie“ care înfurie cinefilii şi dă palpitaţii bancherilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comedia „The Wolf of Wall Street/ Lupul de pe Wall Street“, cel de-al patrulea film al echipei de succes Martin Scorsese – Leonardo Di Caprio, prezintă astăzi, pe marile ecrane din România, odiseea plină de adrenalină, cinism şi extravaganţă a unei perioade în care banii se câştigă mult prea uşor.

Filmul are la bază volumul de memorii scris de Jordan Belfort şi urmăreşte destinul unui broker al cărui vis american s-a transformat într-un adevărat coşmar: în anii '80 devine milionar, iar în anii '90 cariera lui este zdruncinată, iar în cele din urmă ajunge după gratii.

lupul de pe wall street

Leonardo Di Caprio îl portretizează pe brokerul Jordan Belfort FOTO Universal Pictures Switzerland   

Cariera lui Belfort a avut o ascensiune fulgerătoare, iar lăcomia corporatistă, succesul şi puterea dobândită l-au transformat dintr-un broker onest într-un infractor implicat în scandaluri de corupţie, înşelăciune şi crimă. 

„Lungmetrajul este unul spectaculos, care trece prin toate registrele, de la comedie nebună la erotism şi policier plin de suspans“, după cum notează cinemagia.ro. 

image

Imagine din comedia „Lupul de pe Wall Street“ FOTO Universal Pictures Switzerland 

Filmul este unul al exceselor: bani, femei, putere, petreceri, distracţii decadente, droguri. Nu e de mirare că a bătut recordul recordul de cuvinte obsene folosite într-o peliculă, cuvântul care începe cu F (fuck) putând fi auzit de nu mai puţin de 506 ori pe parcursul celor 190 de minute ale peliculei. Totuşi, filmul păstrează o „decenţă“ faţă de roman, unde acest cuvânt apare de 737 de ori.

lupul de pe wall street

Leonardo Di Caprio, alături de Matthew McConaughey, în „Lupul de pe Wall Street“ FOTO  Universal Pictures Switzerland

„Lupul de pe Wall Street“: „trei ore de tortură“

Filmul a fost aplaudat şi criticat deopotrivă, dar a primit deja două nominalizări la Globul de Aur, trei la Premiile BAFTA şi are şanse mari să fie nominalizat şi la Oscarurile din 2014. 

Martin Scorsese a fost criticat de câţiva membri ai Academiei de Film Americane, care i-au reproşat celebrului regizor faptul că „a glorificat decadenţa de pe Wall Street“.

image

Echipa de succes: actorul Leonardo Di Caprio şi regizorul Martin Scorsese FOTO  Universal Pictures Switzerland

Potrivit contactmusic.com, filmul a fost descris ca fiind „dezgustător“ de unii dinrtre membrii cu drept de vot ai Academiei, iar unul dintre scenariştii prezenţi la proiecţie l-a mustrat sever pe Scorsese. 

Noaptea trecută a fost o veritabilă tortură la proiecţia pentru membrii Academiei. «Lupul de pe Wall Street» - trei ore de tortură. Acelaşi rahat dezgustător prezentat din nou şi din nou.   Hope Holiday, actriţă

Mai mult, Hope Holiday, o actriţă veterană a Hollywoodului, a criticat la rândul ei acest film într-un mesaj publicat pe contul personal de Facebook: „Noaptea trecută a fost o veritabilă tortură la proiecţia pentru membrii Academiei. «Lupul de pe Wall Street» - trei ore de tortură. Acelaşi rahat dezgustător prezentat din nou şi din nou. După proiecţia filmului, realizatorii au participat la o discuţie cu spectatorii, dar mulţi dintre noi am preferat să plecăm“.

image

Leonardo Di Caprio în cel mai apreciat rol al său, Jordan Belfort FOTO  Universal Pictures Switzerland

Nu ştiu însă dacă va fi pe placul tuturor, nu cred că va fi. Nu este un film făcut pentru spectatori în vârstă de 14 ani   Martin Scorsese, regizor

Cineastul Martin Scorsese, însă, a declarat într-un interviu că noul lui film nu va fi pe placul tuturor. „Este brutal. L-am văzut alături de spectatori şi cred că le-a plăcut. Nu ştiu însă dacă va fi pe placul tuturor, nu cred că va fi. Nu este un film făcut pentru spectatori în vârstă de 14 ani“. 

lupul de pe wall street

Actorii Jonah Hill şi Leonardo Di Caprio, în „Lupul de pe Wall Street“ FOTO Universal Pictures Switzerland

Di Caprio, fascinat de caracterul autodistructiv al „Lupului“

De asemenea, viaţa conturată pentru bancherul Jordan Belfort a fost interpretată în sens negativ de mulţi, dar şi protagonistul Leonardo Di Caprio a răspuns criticilor: „Filmul a fost înţeles greşit de unii. Sper ca oamenii să înţeleagă că nu încurajăm acest comportament. Cartea a fost un avertisment şi dacă stai până la finalul filmului, realizezi ceea ce vrem să spunem despre aceste persoane şi despre această viaţă, pentru că este una toxică“, a declarat actorul pentru Variety. 

M-am simţit ca un star rock în faţa unui public în delir. Ironia e că Jordan îşi încuraja angajaţii să profite de naivitatea altora. Pentru mine, au fost scene memorabile, pe care le-am planificat în detaliu pentru a ieşi perfect   Leonardo Di Caprio, actor
image

Margot Robbie şi Leonardo Di Caprio, în „Lupul de pe Wall Street“  FOTO Universal Pictures Switzerland

În plus, Di Caprio s-a declarat fascinat de caracterul autodistructiv al personajului interpretat, dar şi de dialogurile realizate de scenaristul Terence Winter: „Onestitatea severă cu care Jordan Belfort a prezentat viaţa exagerată de pe Wall Street. Cu toţi aceşti oameni de pe Wall Street care au distrus atât de multe vieţi din 2008, am fost obsedat să interpretez un personaj care să mă facă să înţeleg mentalitatea de pe Wall Street. Terry mi-a oferit o parte dintre cele mai frumoase replici, pe care am avut ocazia să le rostesc în toată cariera. Discursurile susţinute în faţa angajaţilor erau extrem de interesante. Mă simţeam ca la un concert U2. Aceste momente au devenit un fenomen în sine. Jordan trebuia să motiveze cât mai bine o mulţime de brokeri însetaţi de bani. M-am simţit ca un star rock în faţa unui public în delir. Ironia e că Jordan îşi încuraja angajaţii să profite de naivitatea altora. Pentru mine, au fost scene memorabile, pe care le-am planificat în detaliu pentru a ieşi perfect“, a explicat celebrul actor. 

   

  

„Când am vazut filmul prima oara, am ramas cu gura cascata. Era exact asa cum îl scrisesem“, a declarat scenaristul Terence Winter. „Nu mi-a venit sa cred nivelul de nebunie, intensitate si umorul filmului. Iar felul în care s-au implicat actorii, mai ales Leo, este admirabil. Marty are harul de a crea o capodopera vizuala din rândurile scrise pe hârtie. A creat un tsunami de nebunie“

Pe de altă parte, criticul de film al revistei „Rolling Stone“ a numit „,Lupul de pe Wall Street“ cel mai bun al treilea film din 2013, după „12 Years A Slave/ 12 ani de sclavie“ şi „Gravity/ Misiune în spaţiu“.

lupul de pe wall street

Actorul Matthew McConaughey, în rolul lui Mark Hanna în filmul „Lupul de pe Wall Street“ FOTO 

Universal Pictures Switzerland

„Lupul“ i-a venit mănuşă lui Leonardo Di Caprio

RottenTomatoes, o platformă dedicată cronicilor de film, a decscris pelicula ca fiind „amuzantă, de referinţă, fără reproş. «Lupul de pe Wall Street» arată dinamica molipsitoare a lui Leonardo Di Caprio şi a lui Martin Scorsese“.

«Lupul de pe Wall Street» înfurie cinefilii, dă palpitaţii bancherilor şi este menit să facă tone de bani   VanityFair

Cu siguranţă rolul jucat de Leonardo Di Caprio este unul dintre cele mai lăudate din întreaga carieră a artistului. „Leonardo Di Caprio îşi joacă rolul fără niciun defect, adăugându-i personajului său câteva dintre elementele sale defintorii ce l-au făcut remarcat de-a lungul anilor.«Lupul de pe Wall Street» este o reuşită a cinematografiei americane la sfârşit de 2013 şi un alt As în pachetul de cărţi al lui Martin Scorsese“, scrie Cristian Mihăilă de la site-ul roevents.ro.

lupul de pe wall street

În cele din urmă Jordan Belfort (Leonardo Di Caprio) ajunge la închisoare FOTO Universal Pictures Switzerland

„Unele filme sunt foarte bune mai ales datorită capacităţii regizorului de a lucra cu actori mari, dar regizori de calibru mare au tendinţa de a alege filme care sunt provocatoare şi demne de talentul lor. Nu este nicio surpriză că Martin Scorsese l-a ales pe Leonardo Di Caprio pentru rolul lui Jordan Belfort“, a notat jurnalista June Thompson de la News-Herald Media.

„«Lupul de pe Wall Street» înfurie cinefilii, dă palpitaţii bancherilor şi este menit să facă tone de bani“, a titrat „VanityFair“. Din distribuţie mai fac parte actorii Jonah Hill, Matthew McConaughey, Jean Dujardin, Jon Bernthal şi Jon Favreau.

FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite