Cardul de sănătate: o problemă de mentalitate şi abia apoi de software 8

Vinerea este ziua neagră pentru funcţionarea cardului naţional de sănătate. Black Friday. Nu se fac reduceri, ba chiar se multiplică exponenţial cantitatea de adrenalină din sângele medicilor, al pacienţilor, al reporterilor.

Cardul de sănătate: o problemă de mentalitate şi abia apoi de software Vezi comentarii 8

Bunele practici de distribuţie paralelă: obligaţiile distribuitorilor angro implicaţi în activitatea de procurare şi livrare intracomunitară

Bunele practici de distribuţie paralelă: obligaţiile distribuitorilor angro implicaţi în activitatea de procurare şi livrare intracomunitară

Distribuţia paralelă reprezintă o componentă stabilită a procesului de distribuţie a medicamentelor de uz uman în Europa. Ca atare, distribuitorii angro care operează în piaţa intracomunitară respectă exact aceleaşi reguli de fabricaţie şi distribuţie ca şi alţi actori de pe piaţă, inclusiv companiile producătoare.

VIDEO Despre ultimele provocări ale industriei pharma, unul dintre cele mai reglementate domenii din România

VIDEO Despre ultimele provocări ale industriei pharma, unul dintre cele mai
reglementate domenii din România

Invitatul jurnalistului Ionuţ Ancuţescu la Adevărul Live, Călin Gălăşeanu, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, a vorbit despre temele fierbinţi ale industriei pharma: actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite, revizuirea metodei de calcul a taxei clawback, modul de stabilire a politicii de preţ pentru medicamente şi finanţarea sistemului de sănătate.

Mai multe bacterii, mai puţine medicamente | comisia europeana

Mai multe bacterii, mai
puţine medicamente

La nivel european consumul de antibiotice este în descreştere, iar populaţia europeană este din ce în ce mai informată în privinţa faptului că antibioticele nu omoară virusurile, potrivit unui sondaj recent realizat de Comisia Europeană. Totuşi, din cauza excesului de antibiotice de până acum, bacteriile prezintă o rezistenţă din ce în ce mai mare.

Sistemul de sănătate este o intreprindere pe scară foarte largă în care totul este subordonat banilor. În ţările normale, calitatea îngrijirii medicale este cel mai important indicator pentru calitatea vieţii oamenilor. La noi acest indicator este un „fleac”. O eroare medicală este o treabă „banală”! Se discută doar despre venituri, sporuri salariale etc.

acum 5 luni · comentarii (1)

Comemorăm astăzi Ziua Mondială de Combatere SIDA în solidaritate cu cele 35 milioane persoane răpuse, dar şi cu cei peste 14 000 de cetăţeni români care trăiesc cu HIV. Vestea bună este că, în întreaga lume, se fac eforturi consistente şi sistematice pentru eradicarea epidemiei până în 2030.

acum 2 ani · comentarii (10)

Sistemele de sănătate din întreaga lume, nu doar din România, se află sub presiunea a 3 mari trenduri: demografia (fenomenul de îmbătrânire a populaţiei), creşterea costurilor (prin creşterea consumului de resurse medicale, pe fondul îmbătrânirii, dar şi prin creşterea costului noilor tehnologii) şi dezvoltarea tehnologică.

acum 2 ani · comentarii (2)

Am avut şansa de a discuta despre medicina personalizată şi despre accesul la inovaţia în medicină, în ţările din Centrul şi Estul Europei, într-o sesiune specială despre medicina personalizată, organizată la sfârşitul săptâmânii trecute, la New York, în săptămâna celei de-a 71-a Adunare Generală ONU

acum 2 ani · comentarii (1)

Migrarea creierelor (aşa-numitul „brain drain") este considerată o problemă extrem de importantă cu care se confruntă numeroase state în curs de dezvoltare, printre care şi România. Majoritatea studiilor efectuate pe această temă sugerează că fenomenul are două efecte negative distincte.

acum 3 ani · comentarii (0)

De ziua Păcălelilor, două ştiri pozitive au trecut aproape neobservate: Preşedintele CNAS Vasile Chiurchea semnala ca o noutate (dar nu este aşa) faptul că spitalelor li se va interzice să mai trimită pacienţii să-şi cumpere medicamente, solicitând pacienţilor să semnaleze de îndată astfel de situaţii. A doua ştire este punerea în dezbatere publică a unui ordin de ministru.

acum 3 ani · comentarii (11)

Ne-am edificat, românii au fost jefuiţi barbar plătind medicamente exagerat de scumpe vreme de mai mulţi ani, duios, gingaş, astfel încât nimeni nu a simţit şi nu a protestat. Se pare că s-a ajuns la un consens, autorităţile se laudă (culmea tupeului) că vor scădea preţul medicamentelor cu 20%, producătorii internaţionali asociaţi în ARPIM salută şi ei măsura, lăsând să se înţeleagă că ar fi făcut-o de mai mult dacă li s-ar fi cerut (sic!).

acum 3 ani · comentarii (6)

Ministrul Sănătăţii şi-a amintit brusc de un ordin îngheţat de vreo 6 ani, şeful CNAS aplaudă spasmotic şi neîntrebat trezirea din somnul cel de moarte a grijii faţă de banul public, în timp ce reprezentanţii industriei farmaceutice au nopţi albe şi zile negre la gândul scăderii cu până la 20% a preţurilor medicamentelor comercializate în România.

acum 3 ani · comentarii (3)

Conform Hotnews.ro Ministerul Sănătăţii face un pas înainte pe calea abordării veniturilor necorespunzătoare ale personalului medical. Promisiunile privind acest proiect de lege sunt vechi, de mai mult de 12 luni. O vorbă de duh spune că nimeni nu poate atinge un obiectiv pe care nu-l are iar Ministerul Sănătăţii aduce o dovadă în plus în această privinţă, abordarea privind acest subiect fiind, în opinia mea una profund eronată.

acum 3 ani · comentarii (2)

De saşe ani ne văitam periodic că medicamentele care salvează vieţi în afara granitelor Romaniei nu sunt accesibile bolnavilor din această ţară. Cei din afara sistemului nu inteleg de ce este atit de greu sa se intre intr-o normalitate, asa cum se intimpla si in alte tari, inclusiv in cele vecine tarii noastre si foste tari comuniste. Iata mai jos trei explicatii:

acum 4 ani · comentarii (0)