Ce înseamnă reducerea riscurilor asociate fumatului? O abordare progresivă, pragmatică şi viabilă - politicile de sănătate publică ar trebui să se bazeze pe dovezi ştiinţifice | aleg sa inteleg

Ce înseamnă reducerea riscurilor asociate fumatului? O abordare progresivă, pragmatică şi viabilă - politicile de sănătate publică ar trebui să se bazeze pe dovezi ştiinţifice

Reducerea riscurilor asociate fumatului (Tobacco Harm Reduction – THR) reprezintă o strategie de sănătate publică care urmăreşte să minimizeze impactul negativ al fumatului asupra sănătăţii prin încurajarea fumătorilor, care altfel ar continua să fumeze, să treacă complet la produse alternative cu risc redus*.

Politici şi Bani
Articol publicitar

Importanţa companiilor private în construirea unor sisteme de sănătate mai puternice

Importanţa companiilor private în construirea unor
sisteme de sănătate mai puternice

Criza sanitară creată de pandemie a întreţinut dezbaterea despre cât de eficiente sunt sistemele de sănătate astăzi şi cum pot fi ele sprijinite inclusiv prin ajutorul companiilor private. Într-un context în care sistemele de sănătate publice au fost copleşite, intervenţia companiilor private poate fi semnificativă pentru asigurarea unor servicii medicale, în special pentru categoriile vulnerabile ale populaţiei.

Prof.dr. Dafin Mureşanu a fost reales preşedinte al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare

Prof.dr. Dafin Mureşanu a fost reales preşedinte al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare

Neurologia românească a primit recent o nouă reconfirmare a valorii profesionale la nivel european. Prof.dr. Dafin Mureşanu, directorul Departamentului de Neuroştiinţe din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj Napoca, a fost reales pentru un nou mandat de preşedinte al  Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare.

261 de spitale publice şi private din totalul de 763, acreditate de ANMCS în aproape 5 ani. Cele neacreditate nu pot avea contract cu CNAS

261 de spitale publice şi private din totalul de 763, acreditate de ANMCS în aproape 5 ani. Cele neacreditate nu pot avea contract cu CNAS

Medicul Vlad-Teodor Berbecar, preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), instituţie publică aflată în suborninea Guvernului a explicat pentru News.ro care este situaţia la zi în ceea ce priveşte numărul de unităţi sanitare acreditate ANMCS sau aflate în curs de acreditare.

Forum PALMED - Vicepreşedinte CNAS: Medicina dentară a primit doar 0,33% din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate în 2020

Forum PALMED - Vicepreşedinte CNAS: Medicina dentară a primit doar 0,33% din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate în 2020

Medicina dentară din România a primit doar 0,33% din din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate în 2020, deşi incidenţa cariilor dentare este de 99%, a declarat vicepreşedintele CNAS Adela Cojanu la primul eveniment dedicat industriei de stomatologie organizat de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED).

Paşii pe care trebuie să-i urmeze pacienţii care aleg servicii medicale la un spital privat. Cât decontează Casa de Asigurări

Paşii pe care trebuie să-i urmeze pacienţii care aleg servicii medicale la un spital privat. Cât decontează Casa de Asigurări

Românii se vor putea trata şi la spitalele private, iar o parte din bani va fi decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. Înainte de decontare, pacientul poate cere oferte de la mai multe unităţi medicale. Va primi şi un deviz estimativ, valabil 5 zile lucrătoare, timp în care va putea să caute şi alte oferte pentru tratamentul necesar. Decontarea se face doar în baza cardului de sănătate pe care îl prezintă bolnavul.

Condiţiile de acordare a asistenţei medicale, schimbate prin Hotărâre de Guvern. Ce prevede actul normativ

Condiţiile de acordare a asistenţei medicale, schimbate prin Hotărâre de Guvern. Ce prevede actul normativ

Guvernul a modificat, prin Hotărâre adoptată sâmbătă, condiţiile de acordare a asistenţei medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale, introducând noţiuni precum devizul estimativ pe care pacienţii care se internează în spitalele private trebuie să îl primească cu cel mult cinci zile înainte de internare, dar şi contribuţia personală pe care pacienţii care merg la aceste spitale o pot plăti.

Problema cu crizele nu este atât că nu pot fi prevenite, cât mai degrabă că preferăm de cele mai multe ori să ignorăm avertismentele experţilor. Acesta a fost şi cazul pandemiei de coronavirus. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a semnalat cu ani în urmă iminenţa izbucnirii unei pandemii. Guvernele din întreaga lume au ignorat aceste avertismente, iar criza a fost accentuată de lipsa de pregătire a sistemului medical.

acum 2 ani · comentarii (4)

Nu sunt veşti deloc bune pentru cei din grupurile minoritare. Pe timpuri de criză, precum cele de astăzi, accesul la serviciile de sănătate se înrăutăţeşte major. Opiniile negative ale personalului medical despre romi şi persoanele LGBT sunt comparabile cu cele ale populaţiei generale (România deţinând constant câteva din recordurile nefericite în rândul ţărilor membre ale UE) şi riscă să fie transferate în exercitarea actului medical.

acum 2 ani · comentarii (18)

Sume importante de bani intră lunar, în buzunarele statului, care în loc să garanteze serviciile medicale asiguraţilor din sistemul de sănătate ce-şi plătesc onest, cotizaţia, îi mai taxează de ”N” ori prin costurile analizelor plătite. Evident, nimeni nu-i despăgubeşte pe bolnavi pentru cheltuielile suplimentare pe care sunt obligaţi să le facă. În mod normal, fiecare asigurat ar trebui despăgubit pentru costurile analizelor plătite.

acum 3 ani · comentarii (4)

Sistemul de sănătate este o intreprindere pe scară foarte largă în care totul este subordonat banilor. În ţările normale, calitatea îngrijirii medicale este cel mai important indicator pentru calitatea vieţii oamenilor. La noi acest indicator este un „fleac”. O eroare medicală este o treabă „banală”! Se discută doar despre venituri, sporuri salariale etc.

acum 4 ani · comentarii (1)

Comemorăm astăzi Ziua Mondială de Combatere SIDA în solidaritate cu cele 35 milioane persoane răpuse, dar şi cu cei peste 14 000 de cetăţeni români care trăiesc cu HIV. Vestea bună este că, în întreaga lume, se fac eforturi consistente şi sistematice pentru eradicarea epidemiei până în 2030.

acum 6 ani · comentarii (10)

Sistemele de sănătate din întreaga lume, nu doar din România, se află sub presiunea a 3 mari trenduri: demografia (fenomenul de îmbătrânire a populaţiei), creşterea costurilor (prin creşterea consumului de resurse medicale, pe fondul îmbătrânirii, dar şi prin creşterea costului noilor tehnologii) şi dezvoltarea tehnologică.

acum 6 ani · comentarii (2)

Am avut şansa de a discuta despre medicina personalizată şi despre accesul la inovaţia în medicină, în ţările din Centrul şi Estul Europei, într-o sesiune specială despre medicina personalizată, organizată la sfârşitul săptâmânii trecute, la New York, în săptămâna celei de-a 71-a Adunare Generală ONU

acum 6 ani · comentarii (1)

Migrarea creierelor (aşa-numitul „brain drain") este considerată o problemă extrem de importantă cu care se confruntă numeroase state în curs de dezvoltare, printre care şi România. Majoritatea studiilor efectuate pe această temă sugerează că fenomenul are două efecte negative distincte.

acum 7 ani · comentarii (0)

De ziua Păcălelilor, două ştiri pozitive au trecut aproape neobservate: Preşedintele CNAS Vasile Chiurchea semnala ca o noutate (dar nu este aşa) faptul că spitalelor li se va interzice să mai trimită pacienţii să-şi cumpere medicamente, solicitând pacienţilor să semnaleze de îndată astfel de situaţii. A doua ştire este punerea în dezbatere publică a unui ordin de ministru.

acum 7 ani · comentarii (11)

Ne-am edificat, românii au fost jefuiţi barbar plătind medicamente exagerat de scumpe vreme de mai mulţi ani, duios, gingaş, astfel încât nimeni nu a simţit şi nu a protestat. Se pare că s-a ajuns la un consens, autorităţile se laudă (culmea tupeului) că vor scădea preţul medicamentelor cu 20%, producătorii internaţionali asociaţi în ARPIM salută şi ei măsura, lăsând să se înţeleagă că ar fi făcut-o de mai mult dacă li s-ar fi cerut (sic!).

acum 7 ani · comentarii (6)

Ministrul Sănătăţii şi-a amintit brusc de un ordin îngheţat de vreo 6 ani, şeful CNAS aplaudă spasmotic şi neîntrebat trezirea din somnul cel de moarte a grijii faţă de banul public, în timp ce reprezentanţii industriei farmaceutice au nopţi albe şi zile negre la gândul scăderii cu până la 20% a preţurilor medicamentelor comercializate în România.

acum 7 ani · comentarii (3)
Modifică Setările