stiri despre kelemen hunor

16

Vicepremierul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a ţinut un discurs la un eveniment din Alba Iulia, în timp ce pe un panou din spatele său era desenată harta stilizată a Ungariei Mari, care include şi Transilvania. Organizatorul evenimentului a explicat pentru G4Media că „este vorba despre cele 10 episcopii care s-au format după 1918” şi că simbolul a fost folosit la mai multe evenimente din ultimii ani. Vicepremierul a declarat că nu a observat.

Una dintre imaginile care circulă în buclă este că am fi o ţară de genii informatice care trăiesc în nenumărate bule tip Silicon Valley. Este o imagine construită şi folosită cu deosebire în discursurile patriotice în perioade electorale sau la nenumăratele momente festive, oricum electorale în esenţa lor sau de care se profită cu neruşinare pentru strângerea de capital public politic. Ce bine ar fi dacă măcar ceva ar fi şi real. Nu e.

acum 6 ore · comentarii (7)

Guvernanţii încearcă iarăşi să ne îmbrobodească cu bilanţuri festive. Iohannis se laudă cu „cel mai stabil şi performant guvern din ultinii mulţi ani”. CE nu este de acord şi critică România pentru dezechilibrele macroeconomice. Iar se păcălesc guvernanţii încercând să-şi păcălească alegătorii. N-au înţeles, nici în 32 de ani, că votul trece prin buzunar!

acum 4 ore · comentarii (3)

Profesorul Dan Dungaciu, Director ISPRI – Academia Română, şi Ambasadorul Viorel Istricioaia Budura, fost director general al Departamentului Asia-Pacific din cadrul Serviciului European de Acţiuni Externe (SEAE) al UE, au participat la dezbaterea moderată de Claudiu Lucaci, expert comunicare strategică.

acum 6 ore · comentarii (12)

La un tur de orizont, înţelegem temerile Ucrainei de a pierde definitiv Crimeea, litoralul nordic al Mării Azov şi Donbasul, privim circul de la Chişinău, unde terţi cred că ipotetica intervenţie militară rusă în Republica Moldova poate fi stopată de arestarea comicului Dodon, observăm determinarea Bulgariei de a fi parte a NATO, nu ne miră opţiunile pro-Kremlin ale unora din Serbia şi reţinem că la Budapesta s-a înfiinţat un fond de apărare.

Există o diferenţă între ”marile realizări” ale primarilor faţă de realităţile din zonele lor de activitate. Există şi opinii extrem de diferite între ce declară edilii şi părerile cetăţenilor, care de cele mai multe ori, cu unele excepţii în care unii primari au reuşit să-şi fabrice o imagine pozitivă, dar falsă, îi acuză pe aleşii administraţiilor locale că nu fac nimic pentru comunitate, că fac afaceri necurate şi că fură!

Conflictul se lungeşte şi dacă în Vest impactul acestuia începe să fie acoperit de problematicile interne (alegerile legislative la mijloc de mandat din SUA şi războiul indirect, prin candidaţii pe care îi sprijină, dintre Trump şi fostul vicepreşedinte Pence, din nou Boris Johnson şi veşnicele sale petreceri din  pandemie, Macron şi ”noua Europă”, vrea Scholz cu adevărat victoria Ucrainei?) noi, aici în Est, încă nu ne putem permite acest lux.

Bursa zvonurilor merge spre Corsage, din Luxemburg, un portret al împărătesei Sissi, din alt unghi decât celebru miniserial (încă nici nu-i zicea aşa în 1955), rol care a lansat-o şi mai apoi a exasperat-o pe Romy Schneider, despre al cărui documentar dedicat tot de o femeie, de Lucie Caries, la 40 de ani de la parţial încă inexplicabila plecare la stele a starului, am mai pomenit.

acum 6 ore · comentarii (0)

Suntem parte a efortului de război al lumii civilizate cu Rusia barbară, război ce ne priveşte direct securitatea, suveranitatea şi valorile. Trebuie, deopotrivă, să fim şi parte a procesului de reconfigurare a arhitecturii europene. Un proces pe care Putin l-a impulsionat fără voie. Şi o reconfigurare din care vor rezulta învingători şi perdanţi.

Modifică Setările