Una dintre imaginile care circulă în buclă este că am fi o ţară de genii informatice care trăiesc în nenumărate bule tip Silicon Valley. Este o imagine construită şi folosită cu deosebire în discursurile patriotice în perioade electorale sau la nenumăratele momente festive, oricum electorale în esenţa lor sau de care se profită cu neruşinare pentru strângerea de capital public politic. Ce bine ar fi dacă măcar ceva ar fi şi real. Nu e.
Guvernanţii încearcă iarăşi să ne îmbrobodească
cu bilanţuri festive. Iohannis se laudă cu „cel mai stabil şi performant guvern
din ultinii mulţi ani”. CE nu este de acord şi critică România pentru
dezechilibrele macroeconomice. Iar se păcălesc guvernanţii încercând să-şi păcălească
alegătorii. N-au înţeles, nici în 32 de ani, că votul trece prin buzunar!
România trece prin cea mai dificilă perioadă din toate
punctele de vedere, economic, social, cultural, ba chiar şi naţional dacă avem
în vedere că la graniţe se desfăşoară un război absurd, inutil şi criminal – ca
orice război.
Zilele acestea a fost sărbătoare mare la PNL. 147 ani de liberalism. Primari, lideri de organizaţii, parlamentari şi miniştri, avându-i în frunte chiar pe măreţul Klaus Iohannis şi pe emotivul Nicolae Ciucă, s-au reunit în diverse locaţii, formule şi evenimente pentru a celebra impostura, minciuna, falsitatea şi demagogia.
Profesorul Dan Dungaciu, Director ISPRI – Academia Română, şi Ambasadorul Viorel Istricioaia Budura, fost director general al Departamentului Asia-Pacific din cadrul Serviciului European de Acţiuni Externe (SEAE) al UE, au participat la dezbaterea moderată de Claudiu Lucaci, expert comunicare strategică.
La un tur de orizont, înţelegem temerile Ucrainei de a pierde definitiv Crimeea, litoralul nordic al Mării Azov şi Donbasul, privim circul de la Chişinău, unde terţi cred că ipotetica intervenţie militară rusă în Republica Moldova poate fi stopată de arestarea comicului Dodon, observăm determinarea Bulgariei de a fi parte a NATO, nu ne miră opţiunile pro-Kremlin ale unora din Serbia şi reţinem că la Budapesta s-a înfiinţat un fond de apărare.
Judecătorul Cristian Dănileţ a fost dat afară pentru a doua oară din magistratură. Politicienilor nu le place de el, pentru că explică prea mult, desface firul în patru când explică proiecte controversate de lege.
Există o diferenţă între ”marile realizări” ale primarilor faţă de realităţile din zonele lor de activitate. Există şi opinii extrem de diferite între ce declară edilii şi părerile cetăţenilor, care de cele mai multe ori, cu unele excepţii în care unii primari au reuşit să-şi fabrice o imagine pozitivă, dar falsă, îi acuză pe aleşii administraţiilor locale că nu fac nimic pentru comunitate, că fac afaceri necurate şi că fură!
Conflictul se lungeşte şi dacă în Vest impactul acestuia începe să fie acoperit de problematicile interne (alegerile legislative la mijloc de mandat din SUA şi războiul indirect, prin candidaţii pe care îi sprijină, dintre Trump şi fostul vicepreşedinte Pence, din nou Boris Johnson şi veşnicele sale petreceri din pandemie, Macron şi ”noua Europă”, vrea Scholz cu adevărat victoria Ucrainei?) noi, aici în Est, încă nu ne putem permite acest lux.
Bursa zvonurilor merge spre Corsage, din Luxemburg, un portret al împărătesei Sissi, din alt unghi decât celebru miniserial (încă nici nu-i zicea aşa în 1955), rol care a lansat-o şi mai apoi a exasperat-o pe Romy Schneider, despre al cărui documentar dedicat tot de o femeie, de Lucie Caries, la 40 de ani de la parţial încă inexplicabila plecare la stele a starului, am mai pomenit.
În biblioteca din spatele biroului meu, se află o selecţie de literatură investită cu dorinţa mea de a reciti mereu prozele unor maeştri, dar şi o exigentă selecţie de cărţi de istoria teatrului şi de programe ale unor stagiuni înfăţişând Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti.
Suntem parte a efortului
de război al lumii civilizate cu Rusia barbară, război ce ne priveşte direct
securitatea, suveranitatea şi valorile. Trebuie, deopotrivă, să fim şi parte a
procesului de reconfigurare a arhitecturii europene. Un proces pe care Putin
l-a impulsionat fără voie. Şi o reconfigurare din care vor rezulta învingători
şi perdanţi.
În timp ce liderii Coaliţiei nu ştiu cum să o scoată
la capăt cu dezechilibrele bugetare, sume enorme din fondurile europene
destinate României sunt pe punctul să se piardă, pentru că guvernele şi
administraţia nu au fost capabile să
absoarbă aceşti bani.
Episodul XVII al podcast-ului Avangarda, cu Ionuţ Vulpescu, aduce în prim plan un interviu exclusiv şi inedit cu poetul, eseistul, traducătorul Ştefan Augustin Doinaş, într-un an în care sărbătorim 100 de ani de la naşterea sa (26.04.1922) şi 20 de ani de la moartea marelui scriitor (25.05.2002).
„Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto” este ideea de la care a pornit părintele Europei de astăzi, Robert Schuman.
Există o stradă în Bucureşti, unde mitropolitul Cozma, mort fără urmaşi direcţi, a îngropat un sipet cu scrisori. Expeditorul lor era un tip căruia nimeni nu-i scrie numele, el rămânând anonim ori mai degrabă ştiut numai după cognomen, care era Desfrânatul.