În următorii ani vor creşte accizele la produsele de tutun, cu scopul de a majora veniturile la buget şi a îmbunătăţi sănătatea populaţiei

În următorii ani vor creşte accizele la produsele de tutun, cu scopul de a majora veniturile la buget şi a îmbunătăţi sănătatea populaţiei

În perioada 2017- 2019, cotele accizelor la produsele de tutun vor fi ajustate la rata  prognozată a inflaţiei – de circa 5% pentru aceşti trei ani. O prevede documentul de Obiective ale politicii fiscale şi vamale pe termen mediu. În paralel, la 1.000 de bucăţi de ţigarete cu filtru, în 2017 se va aplica accize de 350 de lei + 12%, dar nu mai puţin de 460 de lei.

Perioadă mai mare pentru prezentarea declaraţiilor pe venit

Perioadă mai mare pentru
prezentarea declaraţiilor pe venit

Persoanele fizice rezidente în Republica Moldova au timp până pe 30 aprilie să prezinte declaraţia privind impozitul pe venitul obţinut anul trecut. Până acum, data limită era 31 martie. Schimbarea termenului de prezentare a declaraţiei a fost făcută prin modificări la Codul Fiscal, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017, transmite IPN.

Premierul s-a întâlnit cu Misiunea FMI | fmi

Premierul s-a întâlnit cu
Misiunea FMI

În următoarele două săptămâni, misiunea Fondului Monetar Internaţional va face o evaluare a situaţiei macroeconomice din Republica Moldova şi o revizuire pe dimensiunea de politici. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu premierul Pavel Filip de către noul şef al misiunii FMI, Ben Kelmanson, care a succedat-o în acest post pe Ivanna Vladkova-Hollar, începând cu luna ianuarie anul curent, transmite IPN.

Economii de 30% la facturile pentru încălzire

Economii de 30% la
facturile pentru încălzire

Trei apartamente dintr-un bloc de locuit din Capitală au renunţat la încălzirea autonomă în favoarea celei centralizate, după ce blocul a optat pentru modernizarea sistemului intern de distribuţie şi instalarea unui Punct Termic Individual, direct la subsolul clădirii. Potrivit SA „Termoelectrica”, locatarii au înregistrat economii cu circa 30% la facturi, transmite IPN.

Ministerul Finanţelor cedează acţiunile societăţii „Loteria Naţională a Moldovei”

Ministerul Finanţelor
cedează acţiunile societăţii „Loteria Naţională a Moldovei”

Acţiunile întreprinderii de stat „Loteria Naţională a Moldovei” SA vor fi transmise  Agenţiei Proprietăţii Publice din subordinea Ministerului Economiei. O decizie în acest sens a fost luată de Guvern. Întreprinderea a fost fondată printr-o decizie a executivului în anul 2011. Capitalul social al acesteia constituie 250 de mii de lei, divizat în 2500 de acţiuni ordinare, cu valoarea de 100 de lei fiecare, transmite IPN.

Gazprom, presiuni asupra Moldovei?

Gazprom, presiuni asupra Moldovei?

Propunerea Chişinăului privind restructurarea datoriilor istorice la gaz acumulate de Moldovagaz, în aşa fel ca Moldova să ramburseze timp de 15 ani datoria malului drept al Nistrului, iar datoria malului stâng să fie pusă pe seama autorităţilor de la Tiraspol, a fost refuzată de Gazprom, scrie publicaţia rusă Kommersant.

Şi eu sunt George Simion! George Simion, liderul Platformei unioniste Acţiunea 2012, are din nou interdicţie de a intra în Republica Moldova. Un grup de intelectuali români din România şi Republica Moldova lansează campania ”Şi eu sunt George Simion!” printr-o scrisoare deschisă adresată preşedinţilor şi premierilor Republicii Moldova şi României.

acum 1 an · comentarii (13)

Sucombarea inevitabilă a Platformei Cinice „Debilitate şi Amnistie” Ţopilor, cauzată atât de veleităţile liderilor săi, cât şi de alierea cu principalii lachei ai Moscovei, i-a determinat pe ideologii din umbră să caute „soluţii”, după modelul lui Dodon. Asemeni paraziţilor care se hrănesc şi trec de la un organism la altul, dadaiştii încearcă să se agaţe de ideea unionistă.

acum 1 an · comentarii (13)

Principalul proiect politic al Platformei Demnitate şi Adevăr pare să fie modificarea procedurii de alegere a preşedintelui Republicii Moldova. Liderii şi susţinătorii Platformei par convinşi de faptul că reintroducerea votului direct în alegerile prezidenţiale va schimba cardinal situaţia din Republica Moldova în bine. E vorba despre situaţia din toate domeniile: economic, politic.

acum 1 an · comentarii (4)

Într-un moment în care mioriticii, din stânga şi din dreapta Prutului, se gândesc la mărţişoare, Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a venit cu unul aparte, marcat de eticheta "poziţia antirusească şi antisovietică" a Bucureştiului. Această sintagmă mi-a atras  atenţia, pentru că este parţial incorectă. Şi mă refer la ceea ce simte cetăţeanul de rând, care vorbeşte limba lui Mihai Eminescu...

acum 1 an · comentarii (148)

Federaţia Rusă a ieşit cu greu din perioada postsovetică. Iar capitalismul sălbatic „a la russ“ a lăsat urme profunde şi astăzi, când mulţi îşi imaginează că drumul spre capitalism şi privatizare trece prin hoţie, detrunare de fonduri şi preluare de proprietăţi ale statului de către potentaţi, pe nimic.

acum 1 an · comentarii (28)

Sângele vicitimelor de la Bataclan strigă din pământ precum cel vărsat de Cain în illo tempore. El reclamă o luare-aminte autentică. Asaltul asupra Parisului şi reacţia optimă se cer bine înţelese şi bine cumpănite.„La arme cetăţeni”, au intonat pe Wembley, în melodia marseillezei, englezii şi francezii veniţi să asiste la un meci de fotbal amical.

acum 1 an · comentarii (5)

Fluctuaţiile de pe piaţa valutară a Republicii Moldova sunt un fenomen răspândit, cu care ne-am obişnuit. Ceea ce deranjează, însă, este deprecierea bruscă a monedei naţionale şi lipsa vreunei perspective de a-i restabili valoarea. În loc să fim asiguraţi că situaţia se va redresa, suntem mustraţi că am ţine banii la saltea.

acum 2 ani · comentarii (6)
Postari Recente