La Leova a început construcţia unui apeduct magistral

La Leova a început construcţia unui apeduct magistral

Compania desemnată câştigătoare a licitaţiei publice a început construcţia apeductului magistral Leova – Iargara, care va avea o lungime de circa 23 de kilometri şi va conecta la servicii de apă şi canalizare oraşele Leova şi Iargara, satele Filipeni, Romanovca, Sărata Nouă, Hănăsenii Noi şi Cupcui, cu un număr total de peste 23 de mii de locuitori, transmite IPN.

Banca Transilvania a devenit acţionar al Victoriabank

Banca Transilvania a devenit acţionar al Victoriabank

Banca Transilvania (BT) a devenit acţionar al Victoriabank, a treia bancă ca mărime din Republica Moldova. BT va avea o participaţie de peste 66% împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), transmite IPN cu referire la un comunicat de presă semnat de către Laura Petrehuş, director adjunct al departamentului comunicare şi PR al BT, cu sediul Central în Cluj Napoca, România.

Cât va costa chiria bunurilor proprietate publică în 2018

Cât va costa chiria bunurilor proprietate publică în 2018

Tariful de bază pentru chiria anuală a unui metru pătrat de spaţiu în Chişinău în 2018, stabilit în bugetul de stat pentru 2018, constituie 336,5 lei, faţă de 322,6 lei în anul trecut. În Bălţi, tariful este de 238,6 lei, cu 9,8 lei mai mult decât în anul trecut. În alte oraşe, tariful de bază constituie 173,5 lei/m2, în localităţile suburbane din componenţa municipiilor – 130,2 lei/m2, iar în localităţile săteşti – 43,5 lei/m2, transmite IPN.

Opt sate din Hânceşti au optat pentru energia verde

Opt sate din Hânceşti au optat pentru energia verde

Opt sate din raionul Hânceşti şi-au conectat instituţiile de învăţământ şi primăriile la sistemele de încălzire pe biomasă, înlocuind astfel încălzirea cu gaze sau cărbune. Două dintre aceste localităţi au apelat la energia verde în toate instituţiile publice. Iniţiativa a fost susţinută prin Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană.

Posibilităţi de finanţare pentru întreprinderile mici şi mijlocii în 2018

Posibilităţi de finanţare pentru întreprinderile mici şi mijlocii în 2018

În 2018, întreprinderilor mici şi mijlocii le va fi oferit suport prin intermediul mai multor programe şi fonduri finanţate de la bugetul de stat. În buget sunt prevăzute 29,4 milioane de lei în scopul stimulării investiţiilor pentru dezvoltare regională prin crearea locurilor de muncă. Din această sumă, 10 milioane de lei vor ajunge către Programul de abilitare a femeilor din regiuni, transmite IPN.

Stanislav Rusu: Apartamentele private care oferă cazare pentru turişti generează concurenţă neloială

Stanislav Rusu: Apartamentele private care oferă cazare pentru turişti generează concurenţă neloială

Apartamentele private care oferă cazare pentru turiştii străini creează concurenţă neloială în sfera turistică. Deşi desfăşoară o activitate economică, aceşti patroni nu plătesc taxe locale şi impozite. Directorul Agenţiei Turismului, Stanislav Rusu, a declarat pentru IPN că, pentru a activa legal, proprietarul apartamentului ar trebui să schimbe destinaţia imobilului din locativ în nelocativ.

Şi eu sunt George Simion! George Simion, liderul Platformei unioniste Acţiunea 2012, are din nou interdicţie de a intra în Republica Moldova. Un grup de intelectuali români din România şi Republica Moldova lansează campania ”Şi eu sunt George Simion!” printr-o scrisoare deschisă adresată preşedinţilor şi premierilor Republicii Moldova şi României.

acum 2 ani · comentarii (13)

Sucombarea inevitabilă a Platformei Cinice „Debilitate şi Amnistie” Ţopilor, cauzată atât de veleităţile liderilor săi, cât şi de alierea cu principalii lachei ai Moscovei, i-a determinat pe ideologii din umbră să caute „soluţii”, după modelul lui Dodon. Asemeni paraziţilor care se hrănesc şi trec de la un organism la altul, dadaiştii încearcă să se agaţe de ideea unionistă.

acum 2 ani · comentarii (13)

Principalul proiect politic al Platformei Demnitate şi Adevăr pare să fie modificarea procedurii de alegere a preşedintelui Republicii Moldova. Liderii şi susţinătorii Platformei par convinşi de faptul că reintroducerea votului direct în alegerile prezidenţiale va schimba cardinal situaţia din Republica Moldova în bine. E vorba despre situaţia din toate domeniile: economic, politic.

acum 2 ani · comentarii (4)

Într-un moment în care mioriticii, din stânga şi din dreapta Prutului, se gândesc la mărţişoare, Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a venit cu unul aparte, marcat de eticheta "poziţia antirusească şi antisovietică" a Bucureştiului. Această sintagmă mi-a atras  atenţia, pentru că este parţial incorectă. Şi mă refer la ceea ce simte cetăţeanul de rând, care vorbeşte limba lui Mihai Eminescu...

acum 2 ani · comentarii (148)

Federaţia Rusă a ieşit cu greu din perioada postsovetică. Iar capitalismul sălbatic „a la russ“ a lăsat urme profunde şi astăzi, când mulţi îşi imaginează că drumul spre capitalism şi privatizare trece prin hoţie, detrunare de fonduri şi preluare de proprietăţi ale statului de către potentaţi, pe nimic.

acum 2 ani · comentarii (28)

Sângele vicitimelor de la Bataclan strigă din pământ precum cel vărsat de Cain în illo tempore. El reclamă o luare-aminte autentică. Asaltul asupra Parisului şi reacţia optimă se cer bine înţelese şi bine cumpănite.„La arme cetăţeni”, au intonat pe Wembley, în melodia marseillezei, englezii şi francezii veniţi să asiste la un meci de fotbal amical.

acum 2 ani · comentarii (5)

Compania din Ucraina DTEK Trading, deţinută de Rinat Akhmetov, şi compania de stat Energocom au semnat un contract pentru furnizarea energiei electrice către distribuitorii din Moldova. Unicul concurent al Energocom/DTEK a fost Centrala de la Cuciurgan (Transnistria), care aparţine gigantul rus Inter RAO.

acum 10 luni · comentarii (9)

Fluctuaţiile de pe piaţa valutară a Republicii Moldova sunt un fenomen răspândit, cu care ne-am obişnuit. Ceea ce deranjează, însă, este deprecierea bruscă a monedei naţionale şi lipsa vreunei perspective de a-i restabili valoarea. În loc să fim asiguraţi că situaţia se va redresa, suntem mustraţi că am ţine banii la saltea.

acum 3 ani · comentarii (6)
Postari Recente