Economistul Iurie Gotişan: Securitatea energetică a Moldovei rămâne deocamdată doar pe hârtie 0

Peste 40% din consumatorii casnici şi circa 70% din întreprinderile industriale din Republica Moldova, în particular cele din sectorul energetic, utilizează gazele naturale ca sursă de încălzire. Ţara este dependentă in corpore de gazul rusesc livrat de Gazprom. De această părere este economistul IDIS „Viitorul” Iurie Gotişan, care a făcut comentariile în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”.

Economistul Iurie Gotişan: Securitatea energetică a Moldovei rămâne deocamdată doar pe hârtie Vezi comentarii 0

Experţi germani: Exporturile spre UE vor continua să crească cu suportul DCFTA

Experţi germani: Exporturile spre UE vor continua să crească cu suportul DCFTA

Exporturile către Uniunea Europeană vor creşte în continuare cu suportul Acordului de Comerţ Liber (DCFTA), susţinând dezvoltarea economică a Republicii Moldova. De această părere este Ricardo Giucci, liderul Echipei Economice Germane în Moldova, care a realizat un studiu despre „Impactul Acordului de Comerţ Liber asupra comerţului din Republica Moldova, inclusiv rolul investiţiilor străine directe în economia Republicii Moldova”.

FAO alocă Moldovei 800 de mii de dolari în cadrul a două programe

FAO alocă Moldovei 800 de mii de dolari în cadrul a două programe

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) oferă Republicii Moldova 800 de mii de dolari pentru consolidarea capacităţilor producătorilor de pomuşoare şi pentru dezvoltarea rurală. Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Vasile Bâtca, şi reprezentantul FAO în Moldova, Raimund Jehle, au semnat marţi, 14 noiembrie, două acorduri în acest sens, transmite IPN.

Banca Mondială va acorda suport pentru reforma Justiţiei

Banca Mondială va acorda suport pentru reforma Justiţiei

Două proiecte din sectorul justiţiei, care vor avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, urmează a fi implementate cu suportul tehnic al Băncii Mondiale. Subiectul a fost discutat vineri, 10 noiembrie, de către ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, cu reprezentanţii Băncii Mondiale în Moldova, transmite IPN.

Octavian Calmîc: Piaţa UE este mult mai stabilă pentru mărfurile moldoveneşti | uniunea europeana

Octavian Calmîc: Piaţa UE este mult mai stabilă pentru mărfurile moldoveneşti

Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, susţine că piaţa UE este mult mai stabilă pentru mărfurile moldoveneşti. Potrivit ministrului, aceasta oferă un preţ mai garantat, acolo lucrează toate instrumentele unei economii de piaţă, unde toată lumea are acces la justiţie şi îşi pot recupera pierderile. Astfel, s-ar fi minimizat  şi riscurile comerciale legate de aceste tranzacţii.

Banca Transilvania vrea să investească în Victoriabank. Banca română şi BERD pot deveni acţionari majoritari ai băncii din Republica Moldova

Banca Transilvania vrea să investească în Victoriabank. Banca română şi BERD pot deveni acţionari majoritari ai băncii din Republica Moldova

Banca Transilvania (BT) intenţionează să investească în Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, dobândind o participaţie iniţială de peste 39% din capitalul social al acesteia. Este pentru prima oara în ultimii zece ani când o bancă din afara Republicii Moldova îşi arată interesul pentru a intra pe respectiva piaţă, se menţionează într-un comunicat de presă al BT.

Zonele Economice Libere oferă condiţii preferenţiale pentru investitori | uniunea europeana

Zonele Economice Libere oferă condiţii preferenţiale pentru investitori

Semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a permis crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre UE şi Moldova. Lucru care a facilitat adoptarea mai multor legi privind reglementarea comerţului exterior, concurenţei, protecţiei drepturilor de proprietate industrială, precum şi ajustarea normativelor legislative cu cadrul juridic internaţional.

Şi eu sunt George Simion! George Simion, liderul Platformei unioniste Acţiunea 2012, are din nou interdicţie de a intra în Republica Moldova. Un grup de intelectuali români din România şi Republica Moldova lansează campania ”Şi eu sunt George Simion!” printr-o scrisoare deschisă adresată preşedinţilor şi premierilor Republicii Moldova şi României.

acum 2 ani · comentarii (13)

Sucombarea inevitabilă a Platformei Cinice „Debilitate şi Amnistie” Ţopilor, cauzată atât de veleităţile liderilor săi, cât şi de alierea cu principalii lachei ai Moscovei, i-a determinat pe ideologii din umbră să caute „soluţii”, după modelul lui Dodon. Asemeni paraziţilor care se hrănesc şi trec de la un organism la altul, dadaiştii încearcă să se agaţe de ideea unionistă.

acum 2 ani · comentarii (13)

Principalul proiect politic al Platformei Demnitate şi Adevăr pare să fie modificarea procedurii de alegere a preşedintelui Republicii Moldova. Liderii şi susţinătorii Platformei par convinşi de faptul că reintroducerea votului direct în alegerile prezidenţiale va schimba cardinal situaţia din Republica Moldova în bine. E vorba despre situaţia din toate domeniile: economic, politic.

acum 2 ani · comentarii (4)

Într-un moment în care mioriticii, din stânga şi din dreapta Prutului, se gândesc la mărţişoare, Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a venit cu unul aparte, marcat de eticheta "poziţia antirusească şi antisovietică" a Bucureştiului. Această sintagmă mi-a atras  atenţia, pentru că este parţial incorectă. Şi mă refer la ceea ce simte cetăţeanul de rând, care vorbeşte limba lui Mihai Eminescu...

acum 2 ani · comentarii (148)

Federaţia Rusă a ieşit cu greu din perioada postsovetică. Iar capitalismul sălbatic „a la russ“ a lăsat urme profunde şi astăzi, când mulţi îşi imaginează că drumul spre capitalism şi privatizare trece prin hoţie, detrunare de fonduri şi preluare de proprietăţi ale statului de către potentaţi, pe nimic.

acum 2 ani · comentarii (28)

Sângele vicitimelor de la Bataclan strigă din pământ precum cel vărsat de Cain în illo tempore. El reclamă o luare-aminte autentică. Asaltul asupra Parisului şi reacţia optimă se cer bine înţelese şi bine cumpănite.„La arme cetăţeni”, au intonat pe Wembley, în melodia marseillezei, englezii şi francezii veniţi să asiste la un meci de fotbal amical.

acum 2 ani · comentarii (5)

Compania din Ucraina DTEK Trading, deţinută de Rinat Akhmetov, şi compania de stat Energocom au semnat un contract pentru furnizarea energiei electrice către distribuitorii din Moldova. Unicul concurent al Energocom/DTEK a fost Centrala de la Cuciurgan (Transnistria), care aparţine gigantul rus Inter RAO.

acum 7 luni · comentarii (9)

Fluctuaţiile de pe piaţa valutară a Republicii Moldova sunt un fenomen răspândit, cu care ne-am obişnuit. Ceea ce deranjează, însă, este deprecierea bruscă a monedei naţionale şi lipsa vreunei perspective de a-i restabili valoarea. În loc să fim asiguraţi că situaţia se va redresa, suntem mustraţi că am ţine banii la saltea.

acum 3 ani · comentarii (6)