Dragoste românească ucisă în capitala Franţei: „Se iubeau atât de mult, aveau tot ce şi-au dorit“. Ce au lăsat în urmă românii morţi în atentatele de la Paris

Dragoste românească ucisă în capitala Franţei: „Se iubeau atât de mult, aveau tot ce şi-au dorit“. Ce au lăsat în urmă românii morţi în atentatele de la Paris

Atentate la Paris. Ciprian Calciu din Tulcea şi Lăcrămioara Pop din Maramureş sunt cei doi români care şi-au pierdut viaţa în atentatele din Paris. Tinerii locuia în capitala Franţei şi aveau împreună un copil în vârstă de un an. „Adevărul“ vă prezintă un reportaj la rudele din ţară ale celor doi tineri.

Alăturarea celor două zile de Sărbătoare Legală, Sf. Ap. Andrei şi Ziua Naţională este un bun prilej de a reflecta la identitatea noastră. Dacă tot e “minivacanţă” să nu irosim timpul, ci să îl folosim în avantajul nostru, căutând să înţelegem rostul ei. Mult sânge şi sudoare au curs ca noi să fim astăzi liberi. Dar oare suntem?

acum 2 zile · comentarii (56)

A devenit deja o tradiţie. Pentru a treia oară consecutiv s-au acordat la Iaşi Premiile Operelor Naţionale, iniţiativă a managerului Operei Naţionale Române din municipiul moldav, Beatrice Rancea. Un demers care stimulează concurenţa şi polarizează atenţia lumii lirice naţionale. În ziua galei de premiere, Iaşiul devine centrul operei din România.

acum 4 zile · comentarii (1)

Papa Francisc declara deunăzi: Ştiţi care este soarta zidurilor (n.A.G. garduri de sârmă)? Toate se prăbuşesc. Astazi, mâine, într-o sută de ani. Este adevarat că Europa este în dificultate. Trebuie să fim inteligenţi când vine acest val migratoriu şi, este adevarat, nu e uşor să gaseşti soluţii. (...) Zidurile nu sunt niciodată  soluţii, pe când podurile sunt

acum 4 zile · comentarii (18)

În acest articol, nu intenţionez să iau apărarea Turciei în faţa Rusiei, în contextul recentului conflict politico-diplomatic provocat de doborârea bombardierului rus SU-24 care survola zona de frontieră turco-siriană. În schimb, voi trece în revistă argumentele invocate de fiecare parte, urmând să vorbesc apoi despre comportamentul lor din ultimele două zile şi să-i las pe cititori să tragă concluzii.

acum 5 zile · comentarii (75)

Franţa a avizat Consiliul Europei că măsurile ce decurg din starea de urgenţă instituită după atacurile teroriste de pe 13 noiembrie ar putea implica suspendarea respectării Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, autorităţile de la Paris invocând chiar o prevedere din această convenţie ce permite întreruperea aplicării ei în anumite circumstanţe excepţionale. (AGERPRES)

acum 5 zile · comentarii (11)

Am aflat, cu stupoare, că minunata conducere a RATB doreşte schimbarea numelui staţiei „Pasaj Mărăşeşti” în „Colectiv”, „în memoria victimelor”, afirmând  că „suntem susţinuţi în această idee şi de mulţi dintre călătorii noştri”. Am un mesaj pentru conducerea RATB şi pentru acei călători: sunteţi analfabeţi!

acum 5 zile · comentarii (57)

Terorismul instrumentează extremismul religios în scop politic. Ideea secularistă că religia este o chestiune strict privată falimentează în faţa oricărei explozii sau glonţ acţionat din convingere religioasă. De ce? Simplu. Religia nu defineşte doar relaţia mea personală cu divinitatea, ci şi relaţia cu aproapele meu. Ori asta e o chestiune socială. Deci publică.

acum 5 zile · comentarii (80)

A devenit o obişnuinţă ca procedurile pentru contractarea diferitelor servicii de către instituţii întârzie. Astăzi ne confruntăm cu întârzierea de la APIA: plata subvenţiilor în avans pe suprafaţă în agricultură are loc peste tot în Europa în perioada 16 octombrie-30 noiembrie, dar APIA a contractat softul de gestionare a acestor plăţi abia pe 10 noiembrie, după care a transmis specificaţiile de dezvoltare a softului pe 17 noiembrie.

acum 5 zile · comentarii (4)

Bruxellesul arată de câteva zile ca un oraş fantomă. Pe străzi nu mai vezi aglomeraţia pestriţă de oameni care dădea culoare metropolei. Metroul a fost închis, la fel ca şi centrele comerciale sau clădirile publice. Primarul oraşului le-a cerut proprietarilor de cafenele şi restaurante să îşi oprească activitatea, astfel încât viaţa publică a fost de facto suspendată până miercuri.

acum 5 zile · comentarii (0)

În urmă cu două luni am început să mă simt rău. În mod previzibil, înainte să las anxietatea generată de incertitudine să mă domine, am încercat, ca oricine, să găsesc o cauză şi un sens în ceea ce mi se întâmplă. Ca să putem exista avem nevoie de liniaritate, coerenţă, dar mai ales de sens.

acum 5 zile · comentarii (0)

Un text esenţial, cu date excepţionale şi concluzii grave. Este vorba despre un document  „cu circulaţie limitată“ (14438/15) difuzat pe 23 noiembrie de coordonatorul european din cadrul Consiliului European pentru lupta împotriva terorismului.

acum 5 zile · comentarii (5)

După anunţul făcut de Festivalul Enescu prin comunicatorul său oficial, OMA Vision, privind  conferinţa de presă la care urmează să fie anunţat oficial directorul artistic al bienalei, în persoana dirijorului Vladimir Jurowski, în care cuvântul „onorific” ataşat acestei funcţii părea pe cât de bine camuflat, pe atât de inevitabil, iată că a venit rândul Ministerului Culturii să lămurească definitiv lucrurile.

acum 5 zile · comentarii (0)

De câteva zile, printre miile de lumânări, mesaje de condoleanţe şi flori depuse în memoria victimelor sângeroaselor atentate de la Paris, au fost strecurate şi numeroase exemplare ale romanului „Paris est une fête“ de Hemingway. Evocare melancolică şi tandră a anilor boemi petrecuţi la Paris, cartea marelui scriitor american simbolizează nu numai un mesaj de pace, dar şi o formă de rezistenţă în faţa obscurantismului.

acum 2 zile · comentarii (2)
Postari Recente