Cum au ajuns italienii în Tulcea, la Greci. Imigranţii cioplitori în piatră de pe tărâmul românesc al făgăduinţei: „Aici au găsit porci, lapte şi n-au mai plecat”

Cum au ajuns italienii în Tulcea, la Greci. Imigranţii cioplitori în piatră de pe tărâmul românesc al făgăduinţei: „Aici au găsit porci, lapte şi n-au mai plecat”

Mai mulţi italieni care au încercat să scape de sărăcie au venit în Dobrogea, după anul 1878. Cioplitori în piatră, şlefuitori sau pur şi simplu agricultori, oamenii s-au amestecat cu localnicii şi au schimbat istoria unor aşezări în care şi în zilele noastre se mai vorbeşte limba italiană

Mă gândesc de multe ori la câtă nesimţire zace în politicienii români. Şi n-am văzut, până acum, măcar unul care să-mi zdruncine câtuşi de puţin credinţa că-s puşi numai pe furat. Sunt obsedaţi de şpagă, de corupţie, de gândul acela pur mizerabil de a ne prosti şi jefui până la ultimul ban, până la ultima speranţă.

acum 4 zile · comentarii (71)

Discursul pronunţat la Passau, în Germania, de Jean Claude Juncker, Preşedintele Comisiei Europene, poate fi considerat, în actualele condiţii geo-politice, drept Discursul Mileniului. Anunţă o etapă nouă ce poate fi decisivă şi cu consecinţe pe termen lung, nu numai în relaţia UE-Rusia ci şi, ceea ce într-adevăr poate fi fundamental, poate determina o resetare majoră a raporturilor de putere pe plan internaţional.

acum 4 zile · comentarii (462)

Banii erau într-o geantă. Am oprit maşina lângă nişte bălării, să facă aia mică pipi. Mergeam să iau un porc dintr-un sat de aici, de aproape. Iar fetiţia mi-a zis: «tati, e o geantă aici, în bălării». «Cum să fie, măi, o geantă?» Când mă uit: o geantă în câmp. Când mă uit în ea, multe teancuri de bani.

acum 4 zile · comentarii (3)

Dacă spaţiul lumii moderne este invadat de tot felul de fotografii frivole, narcisiste şi de multe ori caraghioase, omul renascentist a ştiut să exploateze rafinamentul artei portretului transformându-l într-o armă culturală şi politică. Diferenţa este că atunci se cultiva bunul gust şi distincţia, iar familia de Medici a excelat şi în acest domeniu, lăsând posterităţii imagini elegante şi poate, uneori, înşelătoare, dar niciodată ridicole.

acum 14 zile · comentarii (0)

Întâlnirea de 100 de minute, de luni seara, dintre şefii de stat american şi rus, a fost una marcată de francheţe. Preşedintele american a reiterat necesitatea plecării de la putere a actualului lider al regimului din Siria. Omologul rus a reafirmat opţiunea sa pentru menţinerea lui Bashar al-Assad la putere. Noutatea fiind că Putin ar fi afirmat că va urma exemplul SUA, prin bombardarea obiectivelor militare ale Statului Islamic.

acum 14 zile · comentarii (18)

Oricâte păcate ar avea poporul român şi oricâte minusuri ar număra firava noastră democraţie, problemele lumii de astăzi nu provin din Bucureşti. Continentul european nu stă să explodeze din pricina cititorilor lui Kafka din Praga sau din cauza catolicilor strânşi într-o catedrală din Cracovia. Ameninţarea la adresa civilizaţiei apusene se coace într-altă parte.

acum 14 zile · comentarii (31)

Îmi pun de la bun început cenuşă în cap pentru lectura subiectivă pe care am făcut-o textului scris de Nicolae Manolescu despre femeile de altădată. Motivul este unul simplu. L-am cunoscut pe Nicolae Manolescu prin intermediul cărţilor sale şi ca profesor înainte de a afla despre laturile ideatice şi activiste ale feminismului.

acum 15 zile · comentarii (38)

O orchestră formată din muzicieni tineri, de până în 30 de ani, acordă un bis la finalul unui concert. Sunt îmbrăcaţi cu haine colorate şi fiecare instrumentist se ridică în picioare atunci când vine rândul momentului său solistic din muzica unei polci. Publicul e în delir. Tinereţea va cuceri întotdeauna.

acum 14 zile · comentarii (0)

Baroc, romantic, contemporan...           ... în noapte, graţie a trei ansambluri reputate, The King’s Consort (orchestră, cor dirijate de Robert King), Il pomo d’oro (dirijor stabil Riccardo Minasi, care pentru Bucureşti a cedat bagheta tânărului Maxim Emelyanychev) şi Orchestra and Choir of the Age of Enlightenment (dirijor Laurence Cummings).

acum 13 zile · comentarii (0)

Nu ştiu dacă, într-adevăr, la Casa Albă, se conştientizează ireversibila cale adoptată de Kremlin, cu clemenţa preşedintelui SUA, deţinător al Premiului Nobel pentru Pace. Abia în ceasul al 12-lea a început să se rostogolească bulgărul demisiilor de onoare, precum aceea a lui Evelyn Farkas, care a gestionat dezastruos, la Pentagon, timp de cinci ani, relaţiile militare cu Ucraina, Rusia şi Eurasia. Ar fi cazul să urmeze şi altele.

acum 13 zile · comentarii (62)

Pe la sfârşitul anilor 2000, a apărut o butadă care descria eliptic, cam pe diagonală şi fără nuanţe, situaţia maronie în care se afla ţara în urma alternanţei stânga-dreapta la guvernare: unii sunt prea hoţi, ceilalţi sunt prea proşti. De atunci, butada a căpătat noi şi noi confirmări şi aproape că s-a transformat într-o axiomă.

acum 13 zile · comentarii (80)

În anul 2008 Federaţia Rusă avea să îşi trimită tancurile până la 30 de kilometri de capitala Georgiei. Se folosea în acel moment, ca şi pretext, de cererile de ajutor venite din partea zonelor separatiste, aflate într-un moment de cumpănă în relaţiile cu Georgia.

acum 13 zile · comentarii (9)

Un nou sondaj INSCOP arată că încrederea cetăţenilor români în Armată şi Biserică – acest cuplu inseparabil al tranziţiei – rămâne foarte mare. Între ele s-a strecurat Jandarmeria. Dar partea cea mai interesantă pentru mine este cea referitoare la instituţiile europene. Să fi murit euro-entuziasmul românesc?

acum 13 zile · comentarii (6)

După chinuitoare eforturi, la aproape patru ani de la demararea campaniei, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti a fost pus în dezbatere publică. Aceasta înseamna că fiecare cetăţean îşi poate trimite pe adresa Ministerului Mediului părerea sa cu privire la acest proiect. Iar Ministerul Mediului are obligaţia să o ia în considerare.

acum 13 zile · comentarii (8)

Am trecut, în vara lui 2015, prin Răşinarii unde s-a născut Cioran, în 1911. Un sat plin de praf la propriu, cîrpit pe alocuri cu asfalt, traversat deopotrivă de căruţe şi Audi: vai de sufletul şi de plămînii celui care vine să suprapună mitul paradisului de pe Coasta Boacii peste realitate. Şi, miraculos, suprapunerea funcţionează. De ce ?

acum 12 zile · comentarii (9)

Când am aflat că un steag adus de veteranii români nu a putut flutura deasupra Primăriei Sfântu Gheorghe, am simţit mânie. Apoi am văzut steaguri româneşti la parterul instituţiei. Şi, mai târziu, BurePişta mi-a povestit cum vede el, ca tânăr intelectual maghiar, povestea steagurilor. E rândul vostru să aflaţi părerea prietenului meu, mai jos. (Sever Ioan Miu)

acum 12 zile · comentarii (78)
Postari Recente