Aniversare: 109 ani de la naşterea tulceanului Grigore Moisil, matematician celebru şi părintele informaticii româneşti

Aniversare: 109 ani de la naşterea tulceanului Grigore Moisil, matematician celebru şi părintele informaticii româneşti

Savantul de renume internaţional Grigore Moisil s-a născut la Tulcea, pe data de 10 ianuarie 1906, în urmă 109 ani. A fost membru al Academiei de Ştiinţe din Bologna, Italia, membru al Institutului de Filosofie din Paris, preşedinte al Matematicienilor de Expresie Latină şi Membru al Academiei de Ştiinţe din Polonia. A murit pe 21 mai 1973, în Canada.

Crăciunul fără brad. La ruşii lipoveni sărbătoarea este strict religioasă: se merge la slujbă, se spun colinde şi se mănâncă 12 feluri de mâncare

Crăciunul fără brad. La ruşii lipoveni sărbătoarea este strict 
religioasă: se merge la slujbă, se spun colinde şi se mănâncă 12 feluri 
de mâncare

După „cina sfântă“, lipovenii se îmbracă în straie de sărbătoare şi merg la biserică, iar copiii cu colindul. De Crăciun, ucrainenii pun paie în casă, în amintirea locului unde a fost născut Iisus. Gospodinele coc Crăciunelul, o coptură în formă de opt, care este ţinut la icoană până de Bobotează.

Aniversarea împlinirii primului an de viaţă a micului creştin nu poate fi decât un moment de bucurie în orice familie. Cum însă pentru unii bucuria este înţeleasă mai mult ca o distracţie lumească, apar tot felul de obiceiuri profane, ca tăierea moţului, care vor să catalizeze evenimentul. Mai grav e când apare şi tenta superstiţioasă.

acum 5 zile · comentarii (65)

Primul preşedinte al României postrevoluţionare, Ion Iliescu, şi-a propus două obiective strategice fundamentale: 1) Prevenirea polarizării sociale a oamenilor, între bogaţi şi săraci; 2) Partidul pe care l-a înfiinţat să fie şi să rămână un „Partid de incoruptibili”. Situaţia la care s-a ajuns astăzi este exact una pe dos.

acum 5 zile · comentarii (11)

SUFLET Noul film al reputatului regizor mexican Alejandro G. Iñárritu, „Omul Pasăre“, cu fostul Batman Michael Keaton în rolul titular, este în acelaşi timp o satiră la adresa proliferării filmelor cu supereroi, cât şi o privire intensă în măruntaiele lumii teatrului, cum nu s-a mai făcut de mult în cinemaul american.

acum 5 zile · comentarii (0)

După criza declanşată de aprecierea francului elveţian şi decizia Băncii Centrale Europene de suplimentare a lichidităţilor pentru evitarea deflaţiei, Europa se confruntă, la acest final de săptămână, cu o nouă încercare: alegerile anticipate din Grecia. O victorie a stângii radicale ar avea un puternic ecou internaţional, deschizând drumul spre putere în UE unei noi generaţii de partide anti-austeritate, dar şi poarta Zonei Euro.

acum 5 zile · comentarii (4)

„Ah, ce nenorociţi! Uite cum i-au cocoşat pe bieţii foşti miniştri, sub presiunea întrebărilor! Uite cum se leagă vulturii cu reportofoane de sărmanii bănuiţi că şi-au înglodat buzunarele cu sute de mii de euro! Îmi dau lacrimile când îi văd încolonaţi la DNA, ce atrocitate! Ei, care vor numai binele ţării, să fie hăituiţi aşa cu microfoanele! Faceţi ceva, domnilor politicieni, nu suportăm să vă vedem anchetaţi, dezonoraţi, stresaţi!“

acum 6 zile · comentarii (38)

Unirea din 1859 conţine multe elemente determinante mai puţin cunoscute publicului. Pentru a nu permite conservatorilor blocarea unui vot favorabil, agitatori liberali au strâs în locul de desfăşurare al Adunării decidente peste 30 000 de români, cum scria un ziar unguresc al vremii, cu pistoale, cuţite şi furci.

acum 4 zile · comentarii (0)
Postari Recente