În fond, dacă asta ne purifică pe gustul lui Nicuşor Dan, politicienii pot fi eliminaţi. În tsunanimitate! Şi pe urmă? A doua sugestie a dlui Dan e ceva mai delicată: după potop, Firea! Aşadar, urmînd căile încurcate ale purismului civic, bucureştenii se pot alege cu două recorduri: scapă de politicienii corupţi şi îi aduc la putere. Situaţia merită cîteva rînduri în plus şi o tonă de naivitate în minus.

acum 10 zile · comentarii (69)

Am văzut, de curînd, un episod „Vax Populi“, construit în jurul întrebării „cine a inventat apa?“. Întrebarea era adresată, din cîte am înţeles, unor săteni din Prahova care, în genere, păreau să ştie despre ce e vorba. Nici unul n-a răspuns că întrebarea e fără sens sau măcar că nu ştie ce să spună. Toţi aveau o versiune la îndemînă.

acum 10 zile · comentarii (232)

O găselniţă mai mult sau mai puţin nouă a politicienilor dâmboviţeni de stânga, luatul la braţ cu Dumnezeu şi cu tot clerul bisericesc, revine în campania electorală cu o opulenţă greu de atribuit unui creştin sadea. Auto-plasarea umilă sub auspiciile unui plan divin când vine vorba de cariera politică mai longevivă decât un Sequoia, legitimarea prin activitatea religioasă, descifrarea laicului prin religios.

acum 10 zile · comentarii (3)

În limba română, cuvântul englez ”prank” înseamnă  ”farsă,glumă, ştrengărie, ghiduşie, năzbâtie, bazaconie”. Un ”pranker” este un farsor, ştrengar. În societate, activitatea unui pranker se cere luată ca atare, adică precum o glumă, ceva neserios, rizibil. Răspunsul aşteptat din partea ”victimei” este surprinderea, apoi o porţie sănătoasă de râs, ceea ce binedispune.

acum 10 zile · comentarii (14)

Am citit pe undeva că, mai demult prin istorie, era pe vremea taxelor pe ferestre şi a fumăritului de la noi, în Anglia, fiind mare nevoie de fonduri pe la „budget” sau cum i-o mai fi spus pe atunci, cineva, un filantrop desigur, a avut ideea de a se pune o taxă şi pe cîini. Că erau destui pe Insulă şi oricum Nelson trebuia să-şi repare flota, tocmai trecuse Războiul celei de-a treia Coaliţii şi se anunţa Bătălia de la Trafalgar.

acum 10 zile · comentarii (0)

Cineva mi-a reproşat că, scriind despre perspectivele actualei Republici Moldova, sunt prea pesimist. Trec peste etichetele („postac pro-rus“) sau lecţiile care-mi sunt servite, fără voia mea, de oameni care încă nu şi le-au luat pe ale lor. Sunt, ca vechi om de presă, imun la acest tip de comportament, pe care anonimatul zbuciumat îl încurajează.

acum 10 zile · comentarii (29)

Totul a început miercurea trecută, cu un email scurt din partea unui jurnalist neamţ cu care m-am intersectat în ultimii ani în câteva zone de conflict. „Numele şi datele tale personale au apărut pe o listă a jurnaliştilor terorişti în Ucraina. Ai grija de tine!“, semna scurt camaradul meu de relatări.

acum 10 zile · comentarii (22)

Un om minunat şi o profesoară genială, regizoarea Sanda Manu se străduia mai demult să mă convingă să transform o parte din ce scriu în texte „educative“ pentru public. Texte în care spectatorii să poată afla, prietenos, cum să uiţi şi ce să cauţi la un spectacol. Şi ea, care şi-a dedicat toată cariera unui teatru în acelaşi timp rafinat şi accesibil, avea dreptate.

acum 10 zile · comentarii (2)

Vineri, în timpul unei interminabile călătorii spre Târgu Mureş, într-un autobuz ceva mai acătării, dar, totuşi, pretenţios numit autocar, am aflat că pe lista datornicilor Hexi Pharma s-ar afla însuşi Serviciul Român de Informaţii. Ştirea era difuzată de Digi FM şi putea fi lesne socotită explozivă.

acum 11 zile · comentarii (10)

Aceasta este explicaţia ineficientiei sistemului de învăţământ. Şcoala a rămas înţepenită în tiparele anterioare anilor 90, când răspundea comenzilor sistemului comunist. Dar n-a făcut efortul de imaginaţie şi transformare pentru a răspunde contextului economic-social actual. Şi multiplelor provocări cu care se confruntă societatea românească.

acum 8 zile · comentarii (7)

Despre „Balta Văcăreşti", lacul abandonat din sud-estul Bucureştiului, construit de Ceauşescu în anii '80, ştiau mai ales biologii, păsărarii şi fotografii de natură. Sau oamenii din cartier atraşi de liniştea locului. Fotografiile cu potecile inundate ale fostului cartier Văcăreşti circulau în anii 90 (pe-atunci fără Facebook) doar între prieteni.

acum 8 zile · comentarii (8)

În interiorul genului revenge movie, regizorul-cult sud-coreean Park Chan-wook se simte ca peştele în apă. În cel mai recent film al său, răzbunarea e prezentă în cantităţi industriale: Hideko se răzbună pe unchiul Kouzuki şi pe contele Fujiwara, Sook-hee se răzbună la rândul ei pe unchiul Kouzuki şi pe contele Fujiwara, contele Fujiwara se răzbună pe unchiul Kouzuki şi unchiul Kouzuki pe contele Fujiwara.

acum 8 zile · comentarii (0)

13 iunie 1990, seara. Pentru  Ion Iliescu, tulburările din Bucureşti sunt opera Legionarilor. Prim adjunctul Ministrului Apărării Naţionale e informat că „pe sediul Politiei Capitalei s-a ridicat drapelul verde, legionar, deci miscarea este o rebeliune legionara si se trateaza ca atare“.A fost primul moment dintr-un lung de momente postdecembriste în care s-a invocat Pericolul reînvierii, în context democratic, a Mişcării legionare.

acum 9 zile · comentarii (37)

Carrie Fisher, prinţesa Leia din „Războiul stelelor“, a defilat pe covorul roşu, la premiera cu „Bright light“ – un documentar despre familia ei şi, mai ales, despre celebra sa mamă, octogenară şi încă atât de solicitată (de la „Singin’ in the rain“, din 1952, până la recentul „Behind the Candelabra“, din 2013, unde era mama lui Liberace alias Michael Douglas),

acum 9 zile · comentarii (0)
Postari Recente