Uitându-ne la cifrele furnizate de Eurostat anul trecut, observăm că Moldova, tradusă în termeni bruxelezi drept Regiunea Nord-Est, e cea mai săracă zonă din Uniunea Europeană. În ciuda acestei realităţi crunte, instituţiile europene pun la coada priorităţilor atât o autostradă spre vestul sau centrul ţării, cât şi alte drumuri expres care ar contribui la dezvoltarea economică a regiunii, sub privirea pasivă a guvernanţilor noştri.

acum 2 zile · comentarii (40)

Alegerea lui Victor Ponta ca preşedinte al PSD în 2010 a fost orchestrată de baronii ”bătrâni” din partid care i-au aruncat atunci la gunoi pe Mircea Geoană şi Cristian Diaconescu. Alegerea a fost gândită pentru ca ei să îşi poată păstra puterea şi să nu rişte reapariţia unui politician experimentat precum Năstase care le-ar submina influenţa. Astăzi, la 5 ani de la acel moment, Ponta i-a îngropat, pas cu pas, pe toţi aceia care l-au girat.

acum 2 zile · comentarii (54)

"Ştiu că o mare parte din ziariştii din sală vor fi dezamăgiţi, pentru că vestea că această primă conferinţă media a ieşit bine, este o veste bună, iar veştile bune nu reprezintă o ştire, dar conferinţa noastră este chiar reuşită". Eduards Stiprais, secretar de stat în Ministerul afacerilor externe din Letonia.

acum 2 zile · comentarii (0)

Sunt destui cei care cred că epoca cea mai bună a ţării noastre a fost cea interbelică, pe când se făcuse “România Mare”. Şi visează la reîntregire. Sunt destui care cred în “românism” şi în valorile sale. E normal. Discuţia despre “specificul naţional” şi despre identitatea noastră naţională e veche. Dar nu întotdeauna ştim, de fapt, despre ce vorbim.

acum 2 zile · comentarii (21)

Mâine va începe la Riga summit-ul Consiliului European dedicat Parteneriatului Estic. Dacă în a doua jumătate a anului 2013, în timpul preşedinţiei unui alt stat baltic, Lituania, se lua decizia semnării Acordurilor de Asociere cu Republica Moldova, Ucraina sau Georgia, iar previziunile referitoare la parcursul european al acestor ţări erau optimiste, astăzi predomină reticenţa

acum 2 zile · comentarii (2)

Pariorii văd România pe locul 3 la Eurovisionul de anul acesta. Ca să fiu mai realist, eu văd Voltaj-ul ca fiind situat între primii 7 finalişti. Piesa are sound european, are mesaj bun, interpreţii cei mai abilitaţi să ne reprezinte acum (pentru gurile rele să nu uităm că noi i-am trimis). Şi totuşi… chiar mesajul ar putea deranja pe unii europeni. Britanicii par primii.

acum 2 zile · comentarii (18)

Alocaţia unică pentru copii ascunde sub aparenţa uniformităţii ei o situaţie inechitabilă.  Problema alocaţiei pentru copii atinge numeroase puncte sensibile. Din acest motiv dezbaterea este blocată, căci prea puţini şi-au asumat riscul de a pune la îndoială valabilitatea măsurii. Miercuri, în Camera Deputaţilor a fost, la finele votului, un fel de sărbătoare naţională.

Cu siguranţă că aţi auzit de puştii, aceşti adolescenţi frumoşi (şi cu un dram de nebunie, care face bine artistic), autorii lui Tibi. Ei bine au ajuns pe Croisetă şi sunt fericiţi încât te molipsesc de entuziasm - un ingredient pe cale de dispariţie - de am avut convingerea că, într-o bună zi, după o carieră strălucită, se va face un film şi despre ei.

acum 2 zile · comentarii (0)

Exerciţiu de imaginaţie – cum ar fi să credem că toţi adversarii noştri au şi ei puţină dreptate? Cum ar fi să dăm la o parte valul de ură, şi să ascultăm şi ceva din fond? Nu-i aşa că am începe să vorbim unii cu alţii, în loc să aruncăm cu noroi din instinct? Nu-i aşa că am începe să ne dăm seama că problemele se pot rezolva şi că există soluţii pentru viitor?

acum 2 zile · comentarii (3)