Cum a ascuns Securitatea lui Ceauşescu focarele de holeră din Tulcea. „Celor bolnavi li se ard lucrurile şi casa“

Cum a ascuns Securitatea lui Ceauşescu focarele de holeră din Tulcea. „Celor bolnavi li se ard lucrurile şi casa“

În Deltă au izbucnit, în ultima jumătate de secol, mai multe focare de holeră, după ce localnicii au băut apă direct din Dunăre, netratată. Oraşul Sulina, în principal, a fost foarte afectat, aici înregistrându-se multe victime. Comuniştii au vrut să ţină secret epidemia de holeră, ziariştii neavând libertatea de a informa cititorii. Oamenii de rând aflaseră că locuinţele celor bolnavi erau arse şi că boala era adusă de peştele oceanic.

Malcoci sau superba poveste a primului sat al nemţilor din Dobrogea. Germanii au plecat „Acasă, în Rai“, iar biserica monumentală a devenit o ruină

Malcoci sau superba poveste a primului sat al nemţilor din Dobrogea. Germanii au plecat „Acasă, în Rai“, iar biserica monumentală a devenit o ruină

Malcoci este primul sat înfiinţat de nemţii care au căutat în Dobrogea un loc binecuvântat, aşa cum au făcut-o şi turcii, macedonenii şi ruşii. Istoria locului este ascunsă în ruinele bisericii monumentale şi în cele câteva case ridicate în urmă cu un secol de către germani şi care au mai rămas în picioare

Aveam vreo 14 ani pe atunci şi adormeam seara cu groaza că o să pice şi peste noi o bombă până dimineaţă. La vecinii încă iugoslavi era război, asta auzeam peste tot, iar lăţimea Dunării nu mai părea destulă ca să ne separe de o lume a violenţei şi a morţii. În unele nopţi puteam să jur că se aude bubuitul rachetelor de croazieră.

acum 4 zile · comentarii (12)

Luna noiembrie a programat în Sala Alexandra Trianti a complexului Megaron din Capitala Greciei o serie de spectacole cu populara „Traviata”, având-o printre interpretele rolului titular, ca vedetă, pe renumita soprană Elena Moşuc, cea care a purtat personajul verdian în triumf peste tot în lume, îndeosebi prin prezenţe memorabile pe marea scenă a teatrului Scala din Milano.

acum 4 zile · comentarii (0)

Majoritatea cetăţenilor întregi la minte ar sări ca arşi (în special azi): cum Dumnezeu să faci aşa ceva, şi (mai ales) să rămâi şi nepedepsit?! Păi...simplu, conform Legii. Româneşti şi americane, de pildă. E drept, foarte multe alte ţări democratice incriminează, în varii forme, un astfel de gest dement, confundat de mulţi (inclusiv de oameni de dreapta; prostia nu are doctrină...) cu "sfânta libertate de exprimare".

acum 4 zile · comentarii (14)

Pentru zilele de 1 şi 2 decembrie, forţele aeriene ale armatei ucrainene au planificat o serie de exerciţii în apropierea Crimeii, în spaţiul aerian ucrainean. În aceste exerciţii vor fi implicate toate subunităţile aviaţiei militare, de la trupele anti-aeriene şi aviaţia de luptă la aviaţia de transport şi la drone. De asemenea, urmează să aibă loc teste ale rachetelor cu rază medie.

acum 4 zile · comentarii (24)

Încerc de câteva luni încoace să înţeleg ce se întâmplă cu adevărat la Teatrul Sică Alexandrescu din Braşov. Informaţiile sunt contradictorii, ele vorbesc despre concursuri ba trucate, ba eşuate, ba cu dedicaţie, toate puse la cale de Primăria Municipiului Braşov. Mă rog, de Consiliul local de acolo. Dintr-un oraş care e marcat de ruşinea de a avut drept primar un ins cu mari vini penale şi care nu scapă de controlul judiciar

acum 4 zile · comentarii (18)

Mai sunt puţine zile până la alegeri şi este util să vedem care vor fi opţiunile preşedintelui şi cum îşi va îndeplini rolul, de departe cel mai greu şi important de când a fost ales preşedinte. Datele sondajelor încep să se uniformizeze, deşi pot exista diferenţe mari date, în special, de prezenţa la vot. Un element încă impredictibil.

acum 2 zile · comentarii (7)
Postari Recente