Mihail Moruzov, spionul cu trei clase şi omul lui Carol al II-lea, care a înfiinţat primul Serviciu Secret din România

Mihail Moruzov, spionul cu trei clase şi omul lui Carol al II-lea, care a înfiinţat primul Serviciu Secret din România

Cu doar trei clase primare, Mihail Moruzov a reuşit să creeze o reţea de spioni care concura în secolul trecut cu cele ale marilor puteri europene, cu care a capturat agenţi nemţi şi a cules informaţii importante pentru front. Om de încredere al lui Carol al II-lea, a sfârşit împuşcat de legionari într-o celulă de la Jilava, în 1940, în timp ce pregătea o alianţă a serviciilor secrete române, italiene şi germane.

FOTO VIDEO Jurilovca, vedetă la Târgul de Turism de la Viena. Cum a reuşit un tânăr din Constanţa să promoveze Delta Dunării fără niciun buget

FOTO VIDEO Jurilovca, vedetă la Târgul de Turism de la Viena. Cum a reuşit un tânăr din Constanţa să promoveze Delta Dunării fără niciun buget

O mică localitate din judeţul Tulcea a fost marea surpriză a Târgului de Turism de la Viena. Totul s-a datorat unui film făcut de o echipă de voluntari din Constanţa. Pasionaţi de film şi de turism ei au realizat, din banii lor, o peliculă de prezentare. Filmul va ajunge de acum înainte la toate târgurile de turism care promovează Delta Dunării.

De cele mai multe ori, cele mai importante cuvinte, cele mai grave situaţii nu sunt cele rostite, vizibile, ci cele pe care doar le presupunem sau simţim. Cele pe care nu îndrăznim nici măcar să le numim. Este cazul, de exemplu, al schimbării frontierelor noastre. Este cazul acelor gesturi unilaterale comise de alţii dar ale căror consecinţe incomensurabile ne afectează profund, direct.

acum 8 ore · comentarii (1)

Dintr-o epocă în care fiecare fura ce vroia şi de la cine vroia iar a fura era o virtute ne îndreptăm astăzi spre perioadă a pocăinţei sociale în care atât oamenii politici cât şi afaceriştii de carton din spatele lor merg încolonaţi către arest cântând în cor ”noi nu comentăm deciziile instanţei” iar procurorii dinamitează toate instituţiile statului, aşa cum le-am cunoscut noi în 25 de ani.

acum 8 ore · comentarii (3)

Neconstituţionalitatea articolului privind numărul de semnături necesare înregistrării unui partid politic cu distribuirea lor teritorială obligă Parlamentul la revizuirea legii partidelor politice în favoarea dreptului cetăţenilor la asociere. Indiferent de calculele lor de putere, partidele actuale trebuie să renunţe la monopolul asupra politicii. Astfel, se pune punct unei inginerii politice care a dus la vicierea acestui câmp timp de 12 ani.

acum 16 ore · comentarii (4)

Graţie prieteniei pe Facebook cu simpaticul şi talentatul jurnalist Viorel Ilişoi, mutat temporar la Galaţi, am avut „privilegiul” să fiu conectat la zbaterile sociale prin care au trecut în ultima perioadă o bună parte a locuitorilor din oraşul de pe malul Dunării. Viorel Ilişoi a scris în repetate rânduri, e adevărat cu umor, despre o situaţie inimaginabilă în mileniul III, mai ales într-o ţară din Uniunea Europeană.

acum 17 ore · comentarii (0)

Marea realizare a Revoluţiei din 1989 a fost câştigarea libertăţii pentru întreg poporul român. Numai că în Dicţionar, alături de cuvântul „libertate”, mai apar şi cuvintele „libertinism” şi chiar „libertinaj”. Cuvântul „inorog” poate sta cuminte în Dicţionar sau poate să iasă din acesta, pentru a intra în basmele de adormit copiii, sau în alegorii politice, ca aceea a lui Dimitrie Cantemir.

acum 4 zile · comentarii (2)

Să incluzi o ţară în procedura de dezechilibru macroeconomic pe motivul încheierii acordului cu creditorii internaţionali mi se pare o bătaie de joc. Să arunci pe listă o ţară care te împrumută azi cu credibilitate folosindu-te de nerespectarea unui singur criteriu din cele unsprezece stabilite în Mecanismul de Alertă a Dezechilibrelor Macroeconomice mi se pare o discriminare cruntă.

acum 4 zile · comentarii (4)

Pot spune că am ajuns la vârsta la care încep să înţeleg câte ceva despre oameni. Despre lumea în care trăiesc, mai puţin. Şi asta pe măsură ce o cunosc tot mai bine. Acum, când scriu aceste rânduri, mă aflu în Nepal, unde am ajuns după trei săptămâni de stat în Kuweit. Asta după ce mai înainte lăsasem în urmă, în sens geografic, fiindcă altfel o port peste tot cu mine, lumea de acasă.

acum 4 zile · comentarii (2)

„The romanians are coming” e bun. E bine filmat şi nu-i nici pe departe ofensator. OK, nu-i Columna, nu-i Mihai Viteazu, nu-i nici Wild Carpathia, nu e despre Eminescu, Vuia, Ana Aslan, Viscri sau laserul de la Măgurele. E doar despre nişte amărâţi care dorm pe sub podurile englezeşti ca să aibă câţiva euro pe care să-i trimită acasă, în România.

acum 4 zile · comentarii (3)

Chiar, nu vi se pare ciudat? Refuzul e clar, an după  an, în condiţiile în care, politicos, diplomatic şi la vedere, cât mai la vedere, s-au multiplicat mesajele, rezoluţiile, luările de poziţie ale Comisiei Europene, Parlamentului şi Consiliului European zicând că da, indubitabil, România îndeplineşte criteriile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen.

acum 4 zile · comentarii (18)

Victor Ponta reaminteşte întrucâtva de Adrian Mutu. Oportunităţi nenumărate în carieră, expunere media enormă, speranţe multe şi realizări puţine, impresariaţi de oameni puternici şi cu influenţă care termină invariabil în puşcărie. La care se adaugă escapadele nepotrivite venite în momentele de cădere. Diferenţă majoră constă în faptul că Victor Ponta nu a bătut nici un ospătar până acum.

acum 4 zile · comentarii (20)

Victor Ponta nu poate să-şi depăşească reflexele mimetice. Am mai avut un personaj ilustru care mai întâi îţi gâdea un cap în gură, aşa ca-n port la ore târzii, după care venea şi-şi cerea public scuze. Pe Băsescu îl prindea cumva. Ponta a simţit nevoia să înceapă partea de şedinţă de guvern destinată presei, fără a fi obligat de nimeni, cu un autodenunţ.

acum 4 zile · comentarii (1)
Postari Recente