Pogorârea (nu coborârea) Duhului Sfânt ne prilejuieşte un moment de reflecţie asupra Celui ce se pogoară. Căci rostul fiecărei sărbători nu este distracţia sau relaxarea (dorirea lor este semn de împovărare şi îngreunare a sufletului cu multe griji lumeşti) ci educarea şi înnobilarea sufletului cu virtuţi, prin agonisirea Duhului Sfânt.

acum 8 zile · comentarii (39)

Peste un an, Republica Moldova va aniversa 100 de ani de la ieşirea din componenţa Rusiei, prin proclamarea Republicii Democratice Moldoveneşti. Un act cu consecinţe, fără îndoială, istorice, căci el a deschis calea revenirii Basarabiei la românitate. Nu numai a unirii politice (prin care vechea provincie a Moldovei medievale a devenit provincie a Regatului României), ci şi a revenirii la cultura şi identitatea românească.

acum 6 zile · comentarii (12)

Am fi bătut Rusia? Nu în primele 90 de minute. România şi Rusia, calificate fără probleme şi rival în Finala Catastrofelor, ar fi terminat cu un 1-1 trudit. Noi am fi înscris din penalty, iar Rusia ar fi egalat cu un autogol românesc. Sau invers. În prelungiri am fi cîştigat cumva, tocmai pentru a-i da lui Iordănescu şansa să declare: N-a fost rău! Am luat un punct şi am cîştigat o finală!

acum 6 zile · comentarii (3)

E facil să te comporţi cu aroganţă faţă de ţări pe care le consideri mici. E simplu să auzi un nume de ţară şi să râzi, să priveşti de sus fără să ai vreo idee despre naţiunea care o locuieşte, visurile ei şi felul în care învinge sau se predă. Am căzut toţi în capcana asta de multe ori şi în continuare ne e greu să ne învăţăm minte.

acum 6 zile · comentarii (27)

Nu pentru că toţi actorii vor să joace Hamlet, cum ne încredinţa odinioară într-un vers celebru Carl Sandburg şi foarte mulţi dintre cei de azi nu se simt chiar foarte confortabil atunci când se văd puşi în situaţia de a rosti cum se cuvine versul clasic, a montat, în felul iconoclast în care a făcut-o, Ada Lupu Hausvater celebra piesă shakespeariană la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.

acum 7 zile · comentarii (0)

Pe la mijlocul anilor ’50 ai secolului trecut, la şcoala din satul meu natal exista o bază sportivă, modestă totuşi, în care noi, elevii, făceam mişcare. Nu aveam stadion, dar puteam face atletism şi volei, iar pe izlazul satului jucam fotbal. Profesorul de sport nu era un cadru didactic de „umplutură” în şcoală şi îşi făcea meseria cum ştia el mai bine. N-am crescut cocoşaţi, ci tineri atlelici, dispuşi la efort fizic.

acum 7 zile · comentarii (3)

Citesc şi mă crucesc. Milioane de români au scăpat de-a dura, pe internet, libertatea de exprimare şi fac apologia nimicului dintr-un eveniment banal – o joacă, la urma urmelor – pe care îl socotesc drama mileniului. Hai să fim serioşi, că facem valuri de pomană şi riscăm să creăm unul dintre marile momente penibile ale istoriei recente.

acum 7 zile · comentarii (3)

Dincolo de dezamăgirea legată de rezultatele din teren, ceea ce i se reproşează naţionalei noastre este lipsa de viziune, totala neangajare în raport cu performaţa, abdicarea de la luptă pe teren. Fotbalul confirmă ceea ce spunem despre naţiunea română sau despre elitele ei, ne lipseşte proiectul de ţară care să coaguleze un efort haotic şi individual.

acum 7 zile · comentarii (61)

Ca să cunoaştem misiunea, viziunea şi valorile învăţământului preuniversitar din România, mi-aş fi dorit ca documentul numit Statutul Elevului aflat în aceste zile în dezbatere publică să înceapă cu „Educaţia în România urmăreşte să dezvolte personalitatea elevului, talentele, abilităţile fizice şi psihice la cel mai înalt potenţial!

acum 7 zile · comentarii (8)

În Birstall (în Nordul Angliei), un bărbat de 52 de ani a omorât-o, cu focuri de pistol şi cu lovituri de cuţit (!), pe deputata laburistă Jo Cox, o tânără politiciană de 41 de ani şi mamă a doi copii. Curentul Bremain ‒ pentru rămânerea Marii Britanii în UE ‒ pare a fi recuperat un uşor avans. Va rămâne Jo Cox în istoria noastră comună drept femeia care a salvat UE din una dintre crizele sale reale?

acum 6 zile · comentarii (50)

El era însurat şi stătea într-o vilă drăguţă de prin Cotroceni: aer curat, clădiri vechi şi sănătate! Cum şi în sistemul nostru solar sînt rare planetele cu doar un singur satelit care să se rotească liniştit şi privind doar în pămînt prin jurul lor, orice muză care să graviteze prin preajma orbitei lui circumterestre avea acces liber pe propria-i poartă, frumoasă şi din fier forjat.

acum 6 zile · comentarii (0)
Postari Recente