Spectacol interetnic în Tulcea. Minorităţile din Europa vor fi prezente la cel mai mare eveniment din România despre naţionalităţile conlocuitoare

Spectacol interetnic în Tulcea. Minorităţile din Europa vor fi 
prezente la cel mai mare eveniment din România despre naţionalităţile 
conlocuitoare

Timp de o săptămână, tineri minoritari din toată Europa se reunesc la Tulcea. Ei vor participa la ateliere de improvizaţie teatrală, fotografie, proiecţii de filme, concerte de muzică tradiţională, dansuri tradiţionale. Excursii în Delta Dunării şi sate locuite de aromâni vor completa experienţa tinerilor europeni.

Jurilovca este Satul Cultural al României. Comuna de lipoveni a impresionat cu evenimentele de excepţie, dar şi cu o marinată din peşte şi miere şi cu vinul Kazacului

Jurilovca este Satul Cultural al României. Comuna de lipoveni a 
impresionat cu evenimentele de excepţie, dar şi cu o marinată din peşte 
şi miere şi cu vinul Kazacului

Comuna Jurilovca a câştigat finala concursului „Satul Cultural al României“. Evenimentele derulate în mica aşezare de pescari lipoveni au făcut-o cunoscută în întreaga lume: aici se prepară cel mai bun borş de peşte, iarna pescarii se întrec la copcă, iar vara copiii învaţă să scrie în slavonă.

Informaţiile despre fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, pe care DNA le lasă să se scurgă în presă, oficial sau neoficial, au acaparat întreaga ţară de mai bine de o săptămână. După ce, zilele trecute, a apărut ştirea potrivit căreia demnitarul ar fi ascuns la prieteni aproape o sută de tablouri semnate de pictori renumiţi, românul de rând a rămas perplex. Aşa ceva nici în filme nu a văzut.

acum 3 zile · comentarii (6)

Orice formă de protest civic şi/sau politic trebuie să vizeze principiul, nu persoana. Or, în aceste două situaţii punctuale, la nivel principial, cazul domnului Vosganian este chiar mai grav decât cel al senatorului Şova. Pentru că ancheta este blocată total la senatorul PNL.

acum 3 zile · comentarii (6)

România este singura ţară în care procesul de restituire a proprietăţilor confiscate de regimul totalitarist  nu s-a încheiat, după 25 de ani de la prăbuşirea acestuia. Corupţia din jurul ANRP şi evacuarea chiarişilor din casele retrocedate, mulţi dintre ei foarte săraci cum sunt locuitorii de pe străzile Vulturilor şi Şerban Vodă din Bucureşti, sunt efectele incapacităţii clasei politice de a găsi consensul în jurul celei mai adecvate soluţii.

acum 2 zile · comentarii (5)

De ce copilotul care a prăbuşit intenţionat aeronava Germanwings în Alpii francezi nu este numit terorist, ci îl cunoaştem după numele întreg plus funcţia de copilot, ofiţer etc. ? Uciderea a 149 de persoane nu este un act de teroare? Germanii nu pot fi terorişti? Europenii fără vreo legătură cu organizaţii musulmane sunt scutiţi de o asemenea catalogare doar pentru că aşa au hotărât guvernele, presa şi procurorul de caz?

acum 2 zile · comentarii (45)

Nu ştiu ce ar putea fi mai copleşitor, chiar şi pentru un anchetator cu experienţă, decât participarea la o cercetare la faţa locului în cazul prăbuşirii unei aeronave. Poate doar imaginea unei maternităţi în flăcări, cu bebeluşi plângând, să depăşească oroarea produsă de amalgamul fumegând de fiare, pământ, măşti de aer şi bucăţi de om.

acum 2 zile · comentarii (7)

La o sută de ani de la naşterea lui Tadeusz Kantor celebrat în toată lumea (revista Scena.ro tocmai a publicat un consistent Dosar-Kantor) un alt polonez vestit vine să marcheze istoria contemporană a teatrului cu un mesaj la fel de neliniştitor. El este Krisztof Warlikowski, până mai ieri regizorul rebel al scenei poloneze şi nu numai, azi director la Nowy Teatr din Varşovia.

acum 2 zile · comentarii (0)

Asasinarea lui Boris Nemţov, oponent al puterii de la Kremlin, a stârnit, cum era de aşteptat, numeroase reacţii şi controverse. La o extremă, convingerea imediată şi fermă a mainstream-ului occidental că actul criminal este imputabil puterii de la Moscova şi, în special, „ţarului” „KGB-ist” aflat în fruntea sa.

acum 15 ore · comentarii (10)

Interesul enorm pentru cazul prăbuşirii avionului Germanwings nu e unul strict tabloidal (”tragediile vând”), ci e dublat de ceea ce psihologii denumesc ca fiind nevoia de predicţie şi control a a fiecărui om în parte (nu de a-i controla pe alţii, ci de a avea un control asupra propriului drum). Că niciunei persoane normale la cap nu-i vine să-şi încredinţeze viaţa în mâinile unui psihopat.

acum 16 ore · comentarii (0)

Se spune că amatorii vorbesc despre strategie în timp ce adevăraţii experţi se interesează de logistică. Dacă prima defineşte „Ce anume trebuie făcut”, cea de-a două detaliază „Cum trebuie făcut”. În cel de-al doilea termen trebuie căutate adesea motivele unui succes sau, dimpotrivă, ale unui eşec.

acum 16 ore · comentarii (19)

Accept critica, ba chiar o încurajez, dar nu pot să nu mă deranjez când mi se reproşează că nu împărtăşesc naivitatea pe care alţii o afişează. A mai trecut un 27 martie, s-au mai fluturat nişte drapele tricolore, s-au mai dezmorţit unii în hore, dar Unirea nu trebuie doar sărbătorită, ci şi înfăptuită.

acum 17 ore · comentarii (3)

Suferinţa bolii poate fi uneori explicată medical, de multe ori poţi filosofa despre suferinţă, însă niciodată nu ai altă alternative în faţa suferinţei unui copil bolnav, decât slujirea lui în tăcere, rugăciune şi lacrimă. Vă ofer câteva rânduri din „Jurnalul meu de Spital”, despre suferinţă şi minuni dumnezeieşti, despre neputinţele mele, un preot martor la graniţa dintre viaţă, moarte şi renaştere…

acum 20 ore · comentarii (9)

Credeţi că fentând statul toată lumea câştigă? Fals! Toată lumea pierde. Încetaţi băşcălia! Războiul cu evaziunea fiscală chiar începe şi cu un singur leu, pentru că este un leu pe care îl furaţi din buzunarul meu de onest contribuabil la bugetul statului.

acum 21 ore · comentarii (113)

Privind la ce se întâmplă, prin prezentarea media şi desigur, prin mesajele oficiale distribuite zi de zi, viaţa publică din România este masiv dominată de „evenimentele DNA”. Au intrat în plan 2,3,4 teme referitoare la evoluţia de ansamblu în domenii cheie: econonmie, dinamica socială, viaţa culturală, educaţie, sănătate şi multe altele. Au fost uitate ?!

acum 21 ore · comentarii (2)

Pe data de 20 martie am participat la Târgu Mureş la o sesiune de comunicări care au marcat împlinirea a 25 de ani de la evenimentele tragice din acest oraş. În urmă cu trei ani participam la Budapesta la o manifestare similară, rod al colaborării între Institutul Cultural Român şi Casa Terorii, muzeul care înfăţişează ororile regimurilor nazist şi comunist din Ungaria.

acum 21 ore · comentarii (1)