Salvatori din pasiune. Şeful ISU Mureş: „Meseria de pompier este cea mai nobilă meserie şi nimic nu poate fi mai plăcut decât satisfacţia salvării unei vieţi”

Salvatori din pasiune. Şeful ISU
Mureş: „Meseria de pompier este cea mai nobilă meserie şi nimic nu poate fi mai
plăcut decât satisfacţia salvării unei vieţi”

Meseria de pompier este una dintre cele mai nobile profesii. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” Mureş are în fruntea instituţiei un comandant care a salvat nenumărate vieţi omeneşti şi care este un exemplu perfect pentru cei care vor să-i calce pe urme. Iar acum au şi şansa. I.S.U. Mureş îşi deschide porţile voluntarilor care vor să devină „salvatori din pasiune”.

Cum arată castelul Teleki, locul în care a locuit una dintre cele mai înstărite familii din România, scos la vânzare pentru jumătate de milion de euro

Cum arată castelul Teleki, locul în care a locuit una dintre cele mai înstărite familii din România, scos la vânzare pentru jumătate de milion de euro

Castelul Teleki, una dintre cele mai fastuoase clădiri lăsate moştenire peisajului ardelenesc de familia de nobili Teleki, proprietate deţinută de Samuel Teleki, cancelar al Transilvaniei şi totodată unul dintre cei mai bogaţi oameni din zona Mureşului, a fost scos la vânzare la un preţ de 500.000 de euro.

Alexandru Tomescu, revine la Târgu-Mureş

Alexandru Tomescu, revine la Târgu-Mureş

Un om şi o vioară sunt suficiente pentru a crea un Univers. Aşa începe descrierea violonistului Alexandru Tomescu, pe site-ul personal al artistului. Vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702, unul din cele mai bine conservate instrumente din lume din această serie, porneşte din nou la drum şi ajunge marţi în Târgu-Mureş.

Ce poţi face după Paşte cu ouăle care îţi rămân

Ce poţi face după Paşte cu ouăle care îţi rămân

Sărbătorile de Paşte sunt prilej de bucurie, mai ales pentru copiii care adună ouă roşii. În multe locuri din ţară, ei se adună în faţa bisericii şi ciocnesc ouă împreună cu ceilalţi copii şi cu localnicii. Iar apoi fac schimb de ouă. După sărbători, gospodinele pot folosi ouăle rămase: fie în reţete dulci, fie în cele sărate. Până şi coaja ouălor poate folosi la ceva.

13 iunie 1990, seara. Pentru  Ion Iliescu, tulburările din Bucureşti sunt opera Legionarilor. Prim adjunctul Ministrului Apărării Naţionale e informat că „pe sediul Politiei Capitalei s-a ridicat drapelul verde, legionar, deci miscarea este o rebeliune legionara si se trateaza ca atare“.A fost primul moment dintr-un lung de momente postdecembriste în care s-a invocat Pericolul reînvierii, în context democratic, a Mişcării legionare.

acum 9 zile · comentarii (37)

Carrie Fisher, prinţesa Leia din „Războiul stelelor“, a defilat pe covorul roşu, la premiera cu „Bright light“ – un documentar despre familia ei şi, mai ales, despre celebra sa mamă, octogenară şi încă atât de solicitată (de la „Singin’ in the rain“, din 1952, până la recentul „Behind the Candelabra“, din 2013, unde era mama lui Liberace alias Michael Douglas),

acum 9 zile · comentarii (0)

Psihoterapia cu ajutorul realităţii virtuale nu mai este un subiect science fiction. Terapia în virtuo, cum a fost denumită, este folosită cu succes încă din anii ’90 în SUA, iniţial ca un proiect al armatei pentru soldaţii care se întorceau de pe front şi sufereau de Stres Post Traumatic.

acum 9 zile · comentarii (0)

Ţinând seama de moştenirea actualului preşedinte al Romaniei la Sibiu, desi incitant, nu e chiar simplu şi confortabil să îi urmezi la Primărie. Ne convine sau nu, timp de 14 ani, Klaus Iohannis a condus Sibiul cum a ştiut el, obţinând ultima dată, în 2012, 77,9% din voturile sibienilor, în acel an când peste 48% din aceştia au ieşit la vot. Nu cred că viitorul primar, oricine ar fi, va mai obţine un procent atat de ridicat.

acum 9 zile · comentarii (8)

În fond, dacă asta ne purifică pe gustul lui Nicuşor Dan, politicienii pot fi eliminaţi. În tsunanimitate! Şi pe urmă? A doua sugestie a dlui Dan e ceva mai delicată: după potop, Firea! Aşadar, urmînd căile încurcate ale purismului civic, bucureştenii se pot alege cu două recorduri: scapă de politicienii corupţi şi îi aduc la putere. Situaţia merită cîteva rînduri în plus şi o tonă de naivitate în minus.

acum 9 zile · comentarii (69)

Am văzut, de curînd, un episod „Vax Populi“, construit în jurul întrebării „cine a inventat apa?“. Întrebarea era adresată, din cîte am înţeles, unor săteni din Prahova care, în genere, păreau să ştie despre ce e vorba. Nici unul n-a răspuns că întrebarea e fără sens sau măcar că nu ştie ce să spună. Toţi aveau o versiune la îndemînă.

acum 9 zile · comentarii (232)

O găselniţă mai mult sau mai puţin nouă a politicienilor dâmboviţeni de stânga, luatul la braţ cu Dumnezeu şi cu tot clerul bisericesc, revine în campania electorală cu o opulenţă greu de atribuit unui creştin sadea. Auto-plasarea umilă sub auspiciile unui plan divin când vine vorba de cariera politică mai longevivă decât un Sequoia, legitimarea prin activitatea religioasă, descifrarea laicului prin religios.

acum 10 zile · comentarii (3)

În limba română, cuvântul englez „prank” înseamnă farsă, glumă, ştrengărie, ghiduşie, năzbâtie, bazaconie. Un „pranker” este un farsor, un ştrengar. În societate, activitatea unui pranker se cere luată ca atare, adică precum o glumă, ceva neserios, rizibil. Răspunsul aşteptat din partea „victimei” este surprinderea, apoi o porţie sănătoasă de râs, ceea ce binedispune.

acum 10 zile · comentarii (14)

Am citit pe undeva că, mai demult prin istorie, era pe vremea taxelor pe ferestre şi a fumăritului de la noi, în Anglia, fiind mare nevoie de fonduri pe la „budget” sau cum i-o mai fi spus pe atunci, cineva, un filantrop desigur, a avut ideea de a se pune o taxă şi pe cîini. Că erau destui pe Insulă şi oricum Nelson trebuia să-şi repare flota, tocmai trecuse Războiul celei de-a treia Coaliţii şi se anunţa Bătălia de la Trafalgar.

acum 10 zile · comentarii (0)

Cineva mi-a reproşat că, scriind despre perspectivele actualei Republici Moldova, sunt prea pesimist. Trec peste etichetele („postac pro-rus“) sau lecţiile care-mi sunt servite, fără voia mea, de oameni care încă nu şi le-au luat pe ale lor. Sunt, ca vechi om de presă, imun la acest tip de comportament, pe care anonimatul zbuciumat îl încurajează.

acum 10 zile · comentarii (29)

Totul a început miercurea trecută, cu un email scurt din partea unui jurnalist neamţ cu care m-am intersectat în ultimii ani în câteva zone de conflict. „Numele şi datele tale personale au apărut pe o listă a jurnaliştilor terorişti în Ucraina. Ai grija de tine!“, semna scurt camaradul meu de relatări.

acum 10 zile · comentarii (22)

Un om minunat şi o profesoară genială, regizoarea Sanda Manu se străduia mai demult să mă convingă să transform o parte din ce scriu în texte „educative“ pentru public. Texte în care spectatorii să poată afla, prietenos, cum să uiţi şi ce să cauţi la un spectacol. Şi ea, care şi-a dedicat toată cariera unui teatru în acelaşi timp rafinat şi accesibil, avea dreptate.

acum 10 zile · comentarii (2)
Postari Recente