Protest al elevilor de la un colegiu din Târgu Mureş, nemulţumiţi că trebuie să schimbe sala de clasă la fiecare oră

Protest al elevilor de la un colegiu din Târgu Mureş, nemulţumiţi că trebuie să schimbe sala de clasă la fiecare oră

Sute de elevi ai Colegiului Economic din Târgu Mureş protestează, luni, în curtea şcolii, nemulţumiţi de o decizie a conducerii unităţii, potrivit căreia la fiecare oră trebuie schimbată sala de clasă. În unitate, fiecare profesor are clasa lui, iar elevii se mută în pauze, în funcţie de orar. Elevii au pancarte, scandează, fluieră, iar câţiva dintre ei s-au urcat pe acoperişul de la intrarea în clădire.

Primarul din Târgu Mureş, trimis în judecată de DNA

Primarul din Târgu Mureş, trimis în judecată de DNA

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru complicitate la uzurparea funcţiei, fiind acuzat că i-a creat premisele unui fost viceprimar să îndeplinească atribuţii de semnare de documente, deşi acest lucru îi fusese interzis prin sentinţă judecătorească. Primarul, fostul viceprimar şi fostul secretar al comunei sunt acuzaţi de DNA de semnarea a peste 9.000 de documente.

Sute de maghiari au protestat la Târgu Mureş faţă de închiderea unui liceu romano-catolic. Ungaria ameninţă să rupă relaţiile diplomatice cu România

Sute de maghiari au protestat la Târgu Mureş faţă de închiderea unui liceu romano-catolic. Ungaria ameninţă să rupă relaţiile diplomatice cu România

Sute de oameni au protestat miercuri, 6 septembrie, în faţa Prefecturii Mureş pentru funcţionarea unui liceu catolic desfiinţat de o hotărâre judecătorească definitivă din iunie 2017. Desfiinţarea acestei şcoli a determinat Guvernul Ungariei să-şi retragă sprijinul pentru aderarea României la OCDE şi a convocat ambasadorul României la Budapesta.

Un an nou, poate primul an pentru unii dintre voi. Faceţi parte dintre cei aleşi, aveţi o şansă pe care mulţi alţi tineri nu o au – în România şi în lume. La nivel global, faceţi parte dintre cei 1% care au (vor avea) studii superioare. Pentru că facem parte din „global village“ numit Pământ, avem fiecare dintre noi o responsabilitate asociată acestei poziţii privilegiate.

acum 2 luni · comentarii (6)

Cum a început criza catalană? Guvernul catalan a cerut Parlamentului la începutul lunii septembrie să adopte două legi: una prin care să se organizeze un referendum despre independenţa regiunii, iar alta prin care să se adopte o declaraţie de independenţă la 48 de ore de la validarea rezultatelor referendumului. Summary

acum 2 luni · comentarii (19)

Întrebarea cea mai prezentă pe o piaţă liberalizată este legată de previzionarea preţului la gaze. Anticiparea tendinţei preţului la gaze se poate realiza, apelând la instrumente matematice şi statistice, în situaţia în care dispunem de o cantitate suficientă de date, stabilite urmare a interacţiunii cererii şi a ofertei.

acum 2 luni · comentarii (1)

"A venit momentul să arătăm tuturor că a fi judecător înseamnă a fi curajos şi demn. [...] Vă este frică? Plecaţi. Aveţi un trecut care vă urmăreşte? Plecaţi. Vreţi să trăiţi confortabil, în mediocritate şi supuşi? Plecaţi." Mesajul sec, devenit viral, al preşedintei Tribunalului Timiş, Adriana Stoicescu, pune chirurgical diagnosticul unei societăţi bolnave cronic, în inima fiinţării sale. Dacă VALORI nu sunt, nimic nu e.

acum 2 luni · comentarii (3)

Începând cu 30 septembrie a expirat termenul până la care se putea obţine Autorizaţia de Securitate la Incendiu, fără a exista pericolul închiderii. Este de aşteptat să apară controale tematice ale inspectorilor I.G.S.U., dar ceea ce sperăm este ca aceştia să înceapă a aplica legea la Clădirile Publice aparţinând statului, sau cel puţin să fie o pondere echitabilă a controalelor.

acum 2 luni · comentarii (1)

Vom vedea în următoarele ore, în zilele viitoare, care vor fi urmările a ceea ce are loc acum în Catalonia unde s-a deschis o rană care nu va fi deloc uşor nici de uitat, nici de vindecat. Dar, dincolo de asta, nebunia referendumurilor pentru independenţă continuă în Europa, netulburată şi parcă într-un ritm din ce în ce mai intens.

acum 2 luni · comentarii (66)

Domnul Pop a postat pe Facebook următorul mesaj: „Îi mulţumesc domnului Pleşu pentru că mă onorează cu atenţia sa, dacă nu cu vorbe alese. Mi-aş fi dorit să fi fost dumnealui un reper când a fost ministru, l-aş fi luat ca model, oricând apreciez un exemplu de calitate. Din păcate, nu oricine reuşeşte să ţină ştacheta sus, dovada faptului că mândria bate tichia, inclusiv pentru unii cu pretenţii de intelectualitate şi eleganţă“.

acum 2 luni · comentarii (24)

Am mai avut ocazia de a vorbi despre semnificaţia specială pe care o are pentru mine numele jurnalistului de origine maghiară Paul Lendvai. De multă vreme, puţin după tragicele evenimente din toamna budapestană a anului 1956, stabilit la Viena, loc de unde a publicat nenumărate articole şi cărţi dedicate unor evenimente consumate în Europa est-europeană.

acum 2 luni · comentarii (26)

Doar o zi ne mai desparte de un moment crucial pentru viitorul Europei. Am discutat cu expertul juridic internaţional în probleme de libertăţi civile, fost consilier principal al Reprezentantului OSCE pentru libertatea de presei, dr. Joan Barata, despre ce se va întâmpla în Catalonia duminică şi de ce ar trebui să ne îngrijoreze precedentul creat în regiunea sa natală.

acum 2 luni · comentarii (30)

Am mai avut guverne care minţeau populaţia cu nonşalanţă. Actuala putere le întrece pe toate. Atâtea minciuni, aberaţii, informaţii eronate n-au mai fost aruncate în spaţiul public de către nici o altă guvernare. De câte ori gogoşile electorale rămân în sfera imaginarului, clasa politica apelează la minciuni, sperând că alegătorii sunt prea proşti să facă distincţie între minciună şi realitate.

acum 2 luni · comentarii (52)

Să asculţi „Şeherezada” cu inima în palmă, cu inima în gât. Asta nu se poate întâmpla decât atunci când cântă Orchestra Filarmonică din München condusă de Valery Gergiev. Iar mie îmi vine să-i sărut mâna stângă dirijorului acestuia – mâna aceea care se zbuciumă şi care scoate din orchestră culoare, sunet plin şi... inimă.

acum 2 luni · comentarii (0)

Cum era ilustrată mobilitatea viitorului pe o carte poştală din 1905? Pe fundalul unui mare oraş german se vede o aglomeraţie teribilă de domni în costume elegante şi de doamne în crinoline superbe, printre care se strecoară automobile şi trăsuri, şi peste pălăriile cărora se etalează o flotă pestriţă de obiecte zburătoare de toate formele şi mărimile, la toate înălţimile, din toate şi spre toate direcţiile – zepeline, baloane cu nacela, biplane.

acum 2 luni · comentarii (6)