Există o situaţie, cu probabilitate mare de a se întâmpla, şi prin care România declanşează mecanismul NATO.Acest lucru va deschide un conflict armat între NATO şi Federaţia Rusă, în cazul în care aceasta din urmă nu va negocia. O situaţie similară a mai existat în 1989, dar cele două blocuri armate s-au înţeles, iar Federaţia Rusă a bătut în retragere.

acum 3 zile · comentarii (33)

Zilele trecute m-am întîlnit, la un eveniment academic, cu un coleg de breaslă cu care nu mai vorbisem de mult. Sau, mai exact spus, vorbisem, dar nu mai discutasem de prin anii ’90, cînd eram amîndoi la început de „drum nou“, prinşi în proiecte măreţe şi criticînd risipa de bani specifică entuziasmului acelor vremuri.

acum 3 zile · comentarii (4)

În domeniul tehnologiei informaţiei România nu duce lipsă de evenimente/conferinţe, la ora actuală având peste 34 de evenimente care se desfăşoară regulat. Techsylvania, cu desfăşurare in Cluj-Napoca (31 Mai-2 Iunie), este cea mai nouă conferinţă din peisajul românesc al acestui tip de evenimente.

acum 3 zile · comentarii (2)

Trăim într-un prezent nebulos pentru cei ce ignoră trecutul, previzibil pentru cei care ştiu precedentele unor conduite aparent noi, ale cărui rădăcini sunt temporar ascunse de ochii opiniei publice, din raţiuni conjuncturale. Trecând peste astfel de prejudecăţi pasagere am invitat la un dialog pe martorul vizitei unei delegaţii militare româneşti, la Departamentul Apărării al SUA, spre finalul epocii încheiate în decembrie 1989.

acum 3 zile · comentarii (49)

Biserica Sf. Nicolae, Mariupol. E noaptea de Înviere şi cei mai mulţi ucraineni se pregătesc să întâmpine Paştele. În ciuda filtrelor de control ce împânzesc fiecare drum de acces şi a prezenţei masive a forţelor de ordine, bisericile sunt pline, ucrainenii respectând tradiţiile şi obiceiurile pascale şi în acest an.

acum 4 zile · comentarii (3)

O capcană sau marea şansă pe care orice popor o merită într-o lume liberă şi democratică? Principiul autodeterminării este legat, în general, de afirmaţia tranşantă făcută în 1918 de Woodrow Wilson, pe atunci Preşedintele SUA :„De acum înainte, popoarele nu vor mai putea fi guvernate decât în funcţie de propriul lor consimţâmânt".

acum 4 zile · comentarii (18)

Am scris despre toate acestea pentru că an de an, nu lucrurile se schimbă, ci înţelegerea asupra lor. E mult mai important să vezi toate acestea decât să faci paradă de definiţii într-o pledoarie în care cei mai mulţi s-ar putea să nu se regăsească, din diferite pricini. Dar ca orice sărbătoare, a născut culturi şi subculturi.

acum 4 zile · comentarii (14)

O carte poate schimba o lume. E o idee care nu îmi aparţine, au spus-o mulţi alţi învăţaţi înaintea mea, dar subscriu din toată inima la acest lucru. Şi cred că Sărbătorile de Paşte sunt un răgaz cum nu se poate mai bun pentru a ne întoarce spre sine. Putem transcende înţelesul pe care ni-l oferă şi să vorbim despre sensul Reînvierii sau putem să privim totul ca pe câteva zile libere în care putem fi liniştiţi cu noi înşine.

acum 4 zile · comentarii (66)

Citesc, cu uimire, postărilor colegilor mei de spaţiu virtual referitoare la cum ar trebui să fie sărbătoarea Învierii Domnului. Privesc cu oarecare amuzament la judecăţile de valoare făcute pe seama românilor care nu mai ştiu să întâmpine această minune şi la adresa Bisericii care s-a transformat mai degrabă într-o societate comercială care obţine profit de pe urma pseudo-credincioşilor.

acum 4 zile · comentarii (25)

Gîndiţi-vă puţin la întrebarea asta şi veţi vedea că răspunsul nu este simplu. Este chiar iraţional. Radu Mazăre şi-a făcut un titlu de glorie din construcţia acelui cartier pentru săraci. S-a lăudat pe la televizor că a găsit el o soluţie minune prin care rezolvă problema cu săracii din Constanţa, le dă case ieftine construite de Primărie.

acum 4 zile · comentarii (31)

Federaţia Rusă a reuşit cu succes să menţină, cel puţin pentru moment, al doilea stat slav ca importanţă, în propria sferă de interese. Este posibil ca acest scenariu să continue şi strategia militară rusă să fie aplicată mai spre Vestul Europei? În acest caz România ar putea deveni prima ţintă, importanţa geopolitică a Republicii Moldova fiind foarte mică. Dar se poate repeta oare în România scenariul Ucrainian?

acum 4 zile · comentarii (65)

La această oră, în preajma sărbătorii Învierii, nimic nu este mai neclar decât situaţia din Ucraina şi din Transnistria. La Geneva s-a semnat un armistiţiu de Paşti, fără a se preciza nimic despre dreptul internaţional sau suveranitatea şi integritatea statelor - este cel mai mic numitor comun la care s-a putut ajunge. Federaţia Rusă declară însă că nu îi poate controla pe separatiştii din estul Ucrainei - de fapt, forţe para-militare ruse.

acum 5 zile · comentarii (40)

Printre numeroasele filtre militare, de-a lungul drumului spre Slaviansk, în huruit de elicoptere ce survolează regiunea, populaţia civilă se pregăteşte să sărbătorească Paştele. Anul acesta sărbătorile se suprapun unor evenimente tumultoase pentru orăşelul din estul Ucrainei de mărimea Buzăului.

acum 5 zile · comentarii (54)

Sărbătoarea Învierii ar trebui celebrată ca o sărbătoare a bucuriei, căci ni s-a adus vestea cea bună a învierii Mântuitorului, într-o bucurie nemaculată de vinovăţii induse. Dacă plecăm de la premisa că Dumnezeu este bun, boala nu poate fi o pedeapsă, aşa cum susţin unii teologi. Boala este doar feedback-ul care ni-l dă universul legat de faptul că mai avem ceva de schimbat în comportamentele sau în atitudinile noastre.

acum 5 zile · comentarii (17)
Postari Recente