FOTO Sufrageria învăţătoarei, „sală de clasă” pentru elevi. Clădirea şcolii din sat, degradată şi invadată de şobolani

FOTO Sufrageria învăţătoarei, „sală de clasă” pentru elevi. Clădirea şcolii din sat, degradată şi invadată de şobolani

O improvizaţie cum, probabil, doar în România putea fi întâlnită: învăţătoarea Ionela Păcuraru şi-a transformat casa în şcoală pentru cei patru elevi din Dîrmoxa, un cătun din Munţii Bistriţei. Şcoala veche din sat este de aproape un veac, dărăpănată, plină de şobolani şi lipsită de încălzire. Cea mai apropiată instituţie de învăţământ nouă ar fi la 20 de kilometri, mult prea departe pentru nişte micuţi.

Licitaţie suspectă a Primăriei Suceava, anulată de judecători. Cea mai scumpă ofertă era declarată câştigătoare

Licitaţie suspectă a Primăriei Suceava, anulată de judecători. Cea mai scumpă ofertă era declarată câştigătoare

Primăria municipiului Suceava a semnat, în august, un contract de 25,8 milioane de lei cu firma Geprocon Iaşi pentru asfaltarea unor străzi din oraş. Contractul a fost semnat cu firma care a depus cea mai scumpă ofertă, deşi licitaţia era contestată în instanţă. Judecătorii Curţii de Apel au decis, ieri, anularea documentelor care au dus la semnarea contractului.

Pentru generalul Vasile Apostol pasiunea pentru istorie s-a împletit cu meseria de ofiţer. Cu şefii săi  a fost dur, dar drept. În toată cariera sa a fost mai apropiat de subordonaţi, decât de superiori. Dialogul cu acest distins conaţional a pus în lumină aspecte inedite din istoria ultimelor două decenii, cea a forţelor armate naţionale.

acum 2 luni · comentarii (42)

Partea a doua a monitorizării drepturilor omului de pe mapamond în luna care se încheie este oarecum mai lejeră - posibilitatea creării unui nou tratat internaţional, rapoarte, discuţii şi atenţionări referitoare la drepturile omului - o notă mai jos de conflicte, crime de război şi crime împotriva umanităţii din prima parte. Monitorizare de Ana Budeanu.

acum 2 luni · comentarii (0)

Sancţiunile economice europene sunt menite să deschidă un nou front, economic, în confruntarea dintre Rusia şi blocul euroatlantic. Contraatacul comercial al UE riscă, însă, să fie compromis de încăpăţânarea unor state membre de a-şi promova interesele proprii în dauna celui strategic comun. Excepţiile de la sancţiunile decise marţi, mai ales în cazul vânzărilor de armament, subminează strategia de descurajare a expansionismului rus.

acum 2 luni · comentarii (8)

Integrarea deplină a României în Europa nu pare a fi o prioritate a politicii posibilului viitor preşedinte. De parcă România condusă Victor Ponta nu ar mai vrea în Europa. Dar vrea Europa o Românie condusă de Victor Ponta? Unul dintre cei mai cunoscuţi istorici germani îl descrie pe Victor Ponta, drept un „pretins social-democrat” şi îl consideră, alături de Viktor Orban, un element de risc pentru democraţie şi pentru stabilitatea Europei.

acum 2 luni · comentarii (21)

Domnul prim-ministru a produs, în discursul de lansare a candidaturii sale pentru preşedinţie, la Craiova, o discriminare gravă. Pe oamenii vizitaţi în nenorocirea viiturilor, de la care se întorsese pentru a-şi lansa candidatura, i-a numit „oameni care de fapt reprezintă România adevărată, nu România din cărţi sau de la televizor”. Adică „români adevăraţi”. Ceilalţi sunt neadevăraţi.

acum 2 luni · comentarii (17)

„Această arestare îmi va servi ca reabilitare pentru viitor”, le spunea Constantin Argetoianu agenţilor Securităţii Poporului, în noaptea de 5/6 mai 1950, în momentul în care aceştia i-au pus în vedere să se deplaseze la sediul Direcţiei Generale a Securităţii Poporului, sub pretextul că trebuie să dea nişte declaraţii.

acum 2 luni · comentarii (45)

Înconjuraţi de atât de multă violenţă, devenim neatenţi sau indiferenţi la una dintre formele sale cele mai des întâlnite: violenţa familială, considerată drept una dintre cele mai frecvente încălcări ale drepturilor fundamentale ale omului în Europa acestui început de mileniu.

acum 2 luni · comentarii (3)

Vocile, fie ele româneşti sau străine, care ne cer supunere şi tăcere în faţa nedreptăţii la care sunt supuşi românii din afara graniţelor au găsit acum o nouă scuză: să nu destabilizăm. După ce am solicitat public apărarea românilor din Ucraina supuşi unui proces ciudat de mobilizare în masă, ni s-a spus că românii trebuie să tacă şi să se supună, la fel şi noi, cei de la care ar trebui să vină sprijinul, pentru că altfel destabilizăm Ucraina!

acum 2 luni · comentarii (12)

Violenţele din Ucraina, evoluţia politică şi iminenţa războiului civil ţin primele pagini ale ziarelor din Polonia, iar premierul Donald Tusk şi-a exprimat îngrujorarea cu privire la posibil destrămare a statului vecin. Deşi am fi afectaţi în mod direct, în România subiectul este complet ignorat. De cine ne e frică în cazul conflictului din Ucraina şi cum ar trebui să procedăm?

acum 8 luni · comentarii (22)

Ucraina este în pragul războiului civil. Scindarea ţării între vestul proeuropean şi estul filorus nu este deloc exclusă. Este pregătită România să intervină şi să apere românii din Regiunea Cernăuţi şi sudul Basarabiei?

acum 8 luni · comentarii (142)
Postari Recente