Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor se va alege cu peste 500 de procese dintr-un foc. Direcţia Silvică Suceava vrea să recupereze 16.000 de hectare de pădure

Arhiepiscopia
Sucevei şi Rădăuţilor se va alege cu peste 500 de procese dintr-un foc.
Direcţia Silvică Suceava vrea să recupereze 16.000 de hectare de pădure

Direcţia Silvică Suceava se pregăteşte să depune în jur de 540 de plângeri împotriva Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, prin care va cere anularea titlurilor de proprietate prin care parohiile din judeţul Suceava au primit câte 30 de hectare de pădure. Astfel, va porni un nou mare proces între Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi Direcţia Silvică Suceava, de această dată pentru o suprafaţă totală de circa 16.000 de hectare de pădure.

Ritualuri funerare din Moldova secolelor VIII-X: trupuri înhumate sau incinerate

Ritualuri
funerare din Moldova secolelor VIII-X: trupuri înhumate sau incinerate

Perioda secolelor VIII – X din istoria României nu este una foarte cunoscută. În spaţiul dintre Dunăre, Carpaţi şi Prut existau tot felul de probleme privind structurile social – etnice şi politice. Istoricii Cristian Luca şi Dragoş Măndescu vorbesc în cartea lor, „Rituri şi ritualuri funerare în sp̧atiul extracarpatic în secolele VIII-X”, despre cercetările lor arheologice privind necropolele şi mormintele izolate din perioada respectivă.

Un bolnav de la Spitalul de Psihiatrie Siret s-a spânzurat cu cearşaful de balustrada de la etajul unităţii medicale

Un bolnav de la Spitalul
de Psihiatrie Siret s-a spânzurat cu cearşaful de balustrada de la etajul
unităţii medicale

Un bărbat de 32 de ani, internat în urmă cu câteva zile la Spitalul de Psihiatrie din Siret, s-a spânzurat cu cearşaful de la pat de balustrada de la etajul unităţii medicale. El a fost descoperit de o asistenă în timp ce ceilalţi bolnavi ai spitalului luau cina. Poliţiştii, spitalul şi DSP Suceava au deschis o anchetă în acest caz pentru a se descoperi cine se face vinovat de faptul că bolnavul nu a fost supravegheat.

La 22 iunie 1941 a început Operaţiunea „Barbarossa“, care merită reamintită pentru ca această punere în mişcare, spre est, a maşinii de război naziste să nu se repete, în sens opus, prin acţiunea maşinii de război răsăritene, sub pretextul că federaţia estică este înconjurată, deşi la nivelul Cartierului General al NATO se ştie că Rusia se pregăteşte de război, oficial de apărare.

acum 5 zile · comentarii (124)

Nu este exgerată afirmaţia din titlu. Într-o lume agitată şi complicată, în faţa oportunităţilor deschise de recunoaşterea internaţională a rolului României în context regional şi european, drumul pe care va merge ţara în următoarele luni şi în următorii ani devine extrem de important.

acum 5 zile · comentarii (44)

Termenul postdramatic care a intrat în vocabularul critic contemporan face carieră şi e justificat de o realitate scenică în care textul de scenă e altceva decât ştiam. Adică nu doar o creaţie literară de sine stătătoare, o construcţie finită, premergătoare montării pe scenă, ci mai degrabă un scenariu de spectacol rezultat din creaţia colectivă a echipei de realizatori condusă de regizor care în anumite cazuri îşi asumă întregul.

acum 5 zile · comentarii (0)

Pe lângă zânzania muştelor roşii de a sta în vârful rahatului guvernamental, România, ca ţară, s-a făcut încă odată de râsul lumii. Politica-i mai grea decât carnea de porc, face victime tot timpul. A căzut guvernul, vom avea un nou guvern, dar cu aceeaşi păpuşari în spate. Firesc, opinia publică se întreabă dacă vom avea premier şi miniştri noi mai buni decât predecesorii. Să facă ceva şi pentru ţară şi cetăţenii ei.

acum 5 zile · comentarii (3)

Credeţi că fentând statul toată lumea câştigă? Fals! Toată lumea pierde. Încetaţi băşcălia! Războiul cu evaziunea fiscală chiar începe şi cu un singur leu, pentru că este un leu pe care îl furaţi din buzunarul meu de onest contribuabil la bugetul statului.

acum 2 ani · comentarii (158)

Din vârful buzelor e uşor să fii solidar cu Charlie Hebdo în timp ce la noi presa moare încet-încet. Pe tarabă numeri publicaţiile pe degetele de la o mână. Televiziuni, ziare şi agenţii de presă, câte au mai rămas, au mari probleme financiare. Multe sunt în insolvenţă. Oamenii sunt mai prost plătiţi, industria se deprofesionalizează, calitatea produsului scade.

acum 2 ani · comentarii (16)

Violenţele din Ucraina, evoluţia politică şi iminenţa războiului civil ţin primele pagini ale ziarelor din Polonia, iar premierul Donald Tusk şi-a exprimat îngrujorarea cu privire la posibil destrămare a statului vecin. Deşi am fi afectaţi în mod direct, în România subiectul este complet ignorat. De cine ne e frică în cazul conflictului din Ucraina şi cum ar trebui să procedăm?

acum 3 ani · comentarii (22)

Ucraina este în pragul războiului civil. Scindarea ţării între vestul proeuropean şi estul filorus nu este deloc exclusă. Este pregătită România să intervină şi să apere românii din Regiunea Cernăuţi şi sudul Basarabiei?

acum 3 ani · comentarii (142)