Capitalele Moldovei şi mizele domnitorilor. Cum a ars Alexandru Lăpuşneanu toate cetăţile Moldovei şi a mutat capitala de la Suceava la Iaşi

Capitalele Moldovei şi mizele domnitorilor. Cum a ars Alexandru Lăpuşneanu toate cetăţile Moldovei
şi a mutat capitala de la Suceava la Iaşi

De-a lungul timpului, Principatul Moldovei a avut patru capitale. Dacă la mijlocul Secolului al XIV-lea, localităţile Baia şi Siret, timp de mai bine de două decenii, au fost reşedinţa statului moldav, din 1388 Suceava a devenit capitala Moldovei. În 1564, reşedinţa statului a fost mutată la Iaşi, de Alexandru Lăpuşneanu, care a incendiat toate cetăţile din Moldova, pentru a intra în graţiile sultanului turc Soliman Magnificul.

Cupa Hagi Danone ajunge în acest weekend la Suceava

Cupa Hagi Danone ajunge în acest weekend la Suceava

Caravana celei mai importante competiţii de fotbal din România rezervată copiilor cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani se întoarce pe stadionul Areni din Suceava după o pauză de doi ani. Etapa zonală de la Suceava se va disputa sâmbătă şi duminică şi va reuni la start 32 de echipe.

Trei firme ridică gunoiul gratis în municipiul Suceava

Trei firme ridică gunoiul gratis în municipiul Suceava

După ce Rosal ”a contestat procedura selecţiei de oferte, prin care consorţiul Diasil - Florconstruct”a fost desemnat să se ocupe de salubrizarea menajeră pînă la stabilirea noului operator, în urma licitaţiei din 2 iunie, problema ridicării gunoaielor menajere din municipiul Suceava a rămas în aer. Deocamdată, gunoiul din Suceava este ridicat de toate cele trei firme, cu titlu gratuit.

Un criminal sucevean condamnat la 20 de ani de închisoare, pentru că şi-a omorât şi îngropat cumnatul în spatele casei, a fost prins în Italia

Un criminal sucevean condamnat la 20 de ani de închisoare,
pentru că şi-a omorât şi îngropat cumnatul în spatele casei, a fost prins în
Italia

Mihai Gheorghe Ureche, de 39 de ani, din comuna suceveană Frumosu, a fost reţinut de carabinierii italieni din regiunea Calabria. Pe numele suceveanului a fost emis un mandat european de arestare, după ce Curtea de Apel Suceava l-a condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omor. Ureche a fost acuzat că în anul 1999, împreună cu fratele său, l-au omorât pe un cumnat, după care l-au îngropat în spatele casei.

„Mâncătorul de femei” nu va sta nicio zi după gratii

„Mâncătorul de femei” nu va sta nicio zi
după gratii

Vasile Lavric, rădăuţeanul suspectat de dispariţia a trei surori din familia Iordache, denumit de presă „Mâncătorul de femei”, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru tentativă de omor calificat. Individul a primit această pedeapsă după ce ar fi bătut-o pe Nicoleta Lavric, una din cele trei dispărute, care i-a fost soţie, femeia alegându-se cu o lovitură puternică la cap.

Românii din Ucraina nu mai vor să recunoască limba „moldovenească” ca limbă maternă

Românii din
Ucraina nu mai vor să recunoască limba „moldovenească” ca limbă maternă

Asociaţia Naţional-Culturală „Basarabia” a Românilor din regiunea Odessa, prin preşedintele său Anatol Popescu, a cerut unificarea programelor de învăţământ din şcolile cu predare în limba română şi cele cu predare în limba „moldovenească”, pentru ca în şcoli să fie utilizată doar limba română, cea recunoscută ca şi limbă oficială până şi în Republica Moldova.

Credeţi că fentând statul toată lumea câştigă? Fals! Toată lumea pierde. Încetaţi băşcălia! Războiul cu evaziunea fiscală chiar începe şi cu un singur leu, pentru că este un leu pe care îl furaţi din buzunarul meu de onest contribuabil la bugetul statului.

acum 27 zile · comentarii (156)

Biroul de presă arondat comunităţii româneşti din cadrul Paradisului Ceresc este asaltat de atât de multe cereri din partea românilor încât a ajuns să aibă activitatea blocată pe termen nedefinit. Aşa se explică şi salvarea lui Dan Şova intervenită pe neaşteptate şi cauzată de o greşeală apărută din tratarea cu neatenţie a muntelui de cereri venite pe adresa lui Dumnezeu.

luna trecuta · comentarii (22)

Ieri, am avut surpriza să aud aprecieri entuziaste despre munca la Bruxelles a europarlamentarilor români. Era salutat votul masiv în favoarea raportului „privind drepturile omului şi democraţia în lume şi politica Uniunii Europene în această privinţă“, al italianului Pier Antonio Panzeri (60 de ani), membru al Grupului S&D.

luna trecuta · comentarii (14)

Televiziunea a devenit validarea supremă. Nu mesajul, nu ideea. Prezenţa pur şi simplu te face deţinătorul controlului. Eşti acolo, ai succes. Ai succes, faci bani. Faci bani, te pricepi la orice. Te pricepi la orice, poţi pretinde că eşti oricine vrei tu să fii. Puterea transmisiei e aproape nelimitată, pentru că ”aşa ceva nu se face” nu mai înseamnă nimic.

acum 28 zile · comentarii (0)

În articolul său „Încotro”, bloggerul Petre Abrudan consideră că minoritarii sunt discriminaţi prin însuşi învăţământul în limba maternă, care nu îi pregăteşte pentru bacalaureat şi integrarea în societate. Soluţia sa? Desfiinţarea învăţământului în limba maternă, cu excepţia unor ore de limbă şi cultură de care pot beneficia şi elevii majoritari. Mai jos, ideile lui Abrudan primesc o replică de la Daniel Plăiaşu, redactor MaghiaRomânia.

acum 3 luni · comentarii (60)

Se discută despre excluderea sau includerea religiei ca obiect de studiu în şcoli. Ca de obicei, părerile sunt paroxistice într-o direcţie sau alta. Pe reţelele sociale, rugăciunile postate public se luptă cu demonstraţiile că Dumnezeu nu există, într-o pornografie pe cât de înverşunată, pe atât de lipsită de soluţii.

acum 28 zile · comentarii (6)

Din vârful buzelor e uşor să fii solidar cu Charlie Hebdo în timp ce la noi presa moare încet-încet. Pe tarabă numeri publicaţiile pe degetele de la o mână. Televiziuni, ziare şi agenţii de presă, câte au mai rămas, au mari probleme financiare. Multe sunt în insolvenţă. Oamenii sunt mai prost plătiţi, industria se deprofesionalizează, calitatea produsului scade.

acum 3 luni · comentarii (16)
Postari Recente