Barajul Vidraru, construcţia colosală ridicată cu sacrificii umane: toţi morţii au fost trecuţi sub tăcere. Avaria din `74 a fost la un pas de o catastrofă de proporţii 34

Istoria barajului Vidraru, unul dintre obiectivele strategice ale sistemului energetic românesc, s-a scris de-a lungul a peste cinci ani şi jumătate, cu eforturi materiale şi umane greu de imaginat. Statisticile oficiale ale Epocii de Aur nu consemnează nicio victimă umană cu excepţia celor doi morţi înregistraţi, mai târziu, la avaria din 1974, cea mai grea cumpănă pe care a trecut-o impozantul edificiu proiectat să reziste oricărui cutremur.

Barajul Vidraru, construcţia colosală ridicată cu sacrificii umane: toţi morţii au fost trecuţi sub tăcere. Avaria din `74 a fost la un pas de o catastrofă de proporţii Vezi comentarii 34

Cine a fost de fapt Ana, nevasta Meşterului Manole, femeia zidită de soţ în pereţii Mănăstirii Argeş. Ce legătură a avut ea cu domnitorul Neagoe Basarab

Cine a fost de fapt Ana, nevasta Meşterului Manole, femeia zidită de soţ în pereţii Mănăstirii Argeş. Ce legătură a avut ea cu domnitorul Neagoe Basarab

Legenda Meşterului Manole, cu impresionanta sa baladă asociată zămislirii Mănăstirii Curtea de Argeş - ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab, aparţinând secolului al XVI-lea – face trimitere la unul dintre miturile fundamentale ale poporului român, acela că nimic nu se poate cladi şi nimic nu poate dăinui dacă nu are la bază un sacrificiu. În spatele acestei legende stau o serie de adevăruri istorice.

Agresorul soţilor Cristescu, de negăsit. Tâlharul care, sâmbătă, a băgat doi piteşteni în spital a fost filmat, dar nu poate fi identificat

Agresorul soţilor
Cristescu, de negăsit. Tâlharul care, sâmbătă, a băgat doi piteşteni în spital a fost
filmat, dar nu poate fi identificat

Individul care i-a bătut cu ranga, în vila lor din cartierul Găvana, pe soţii Ovidiu şI Camelia Cristescu nu a fost identificat nici până la această oră. Deşi camerele de luat vederi au surprins intrarea şI ieşirea  tâlharului din imobil,  fizionomia Individului care i-a băgat în spital pe cei doi şi care a plecat din locuinţa victimelor cu 5.000 de euro şi 7.000 de lei, nu poate fi distinsă.

Cum învăţau elevii români acum 200 de ani. Şcoala Slobodă Obştească de la Goleşti, locul unde copiii pălmaşilor puteau studia alături de cei ai boierilor

Cum învăţau elevii români acum 200 de ani. Şcoala Slobodă
Obştească de la Goleşti, locul unde copiii pălmaşilor puteau studia alături de cei ai boierilor

Înfiinţat la 7 iunie 1939, de Regele Carol al II-lea, Muzeul Goleşti din Argeş păstrează intacte, printre multe alte repere culturale şi istorice, conacul renumitei familii de cărturari, dar şi Şcoala Slobodă Obştească, înfiinţată de Dinicu Golescu. Aici învăţau deopotrivă, cot la cot, copii de boieri, de ţărani şi robi ai pământului şi, pentru prima dată, la învăţătură erau primite şi fete, alături de băieţi.

Primarul Smădu, despre fotografiile şocante cu cei şapte urşi împuşcaţi în Ocolul Silvic Domneşti: „Există multă rea credinţă în postarea aceea”

Primarul Smădu, despre fotografiile şocante cu cei şapte urşi împuşcaţi în Ocolul Silvic Domneşti: „Există multă rea credinţă în postarea aceea”

Edilul şef de la Domneşti Argeş, el însuşi vânător sportiv, a demarat propria sa anchetă legată de imaginile care, de ieri, scandalizează Internetul şi pe care organizaţia non-profit Christian Adventure le-a prezentat ca fiind făcute în comuna pe care Nicolae Smădu o păstoreşte. Primarul bagă mâna în foc pentru legalitatea vânătorii încheiate cu imaginea cruntă a celor şapte leşuri de urs întinse de-a lungul unui drum forestier.

Cătălin Rădulescu e noul preşedinte al PSD Diaspora. Deputatul este de trei ani trimis în judecată pentru mită şi, până acum, nu putea să părăsească ţara | victor ponta

Cătălin Rădulescu e noul preşedinte al PSD Diaspora. Deputatul este de trei ani trimis în judecată pentru mită şi, până acum, nu putea să părăsească ţara

La propunerea premierului Victor Ponta, Cătălin Rădulescu este, mai nou, preşedinte al PSD Diaspora. Deputatul Rădulescu se află însă sub control judiciar, după ce, în urmă cu trei ani, a fost trimis în  judecată pentru dare de mită, iar una dintre măsurile ce i-au fost impuse din acel moment se referă la interdicţia de a părăsi ţara.

Istoria Rusiei este cea a unui vulcan în erupţie, nu pare să vrea să se liniştească, afirmă Ryszard Kapǘscinski. Fiodor Mihailovici Dostoievski considera că Rusia este o enigmă pentru Europa. Istoria sa este brăzdată de evenimente cu întorsături ciudate, de la imperiul ţarist, la imperiu roşu, de la mărire şi decădere, până la prosperitate şi sărăcie.

luna trecuta · comentarii (7)

Au trecut mai mult de 9.000 de zile de când am crezut că ne-a bătut Binele la uşă. Pe vremea aceea, vreo 18.363.782 de persoane stăteau zilnic la coadă ca să ia nişte Bine pe cartelă. Toţi voiau mai mult, dar primeau mai puţin, aşa că asta era cea mai bună dovadă că poţi să îţi doreşti tu mult şi bine, că dacă cei care stau la butoane nu vor, păi atunci mori cu speranţa în braţe.

luna trecuta · comentarii (46)

1.Nu am comentat emisiunea de vinerea trecută de la Realitatea tv în decursul căreia un număr mereu în creştere şi din ce în ce mai penibil de falşi jurnalişti au încercat din răsputeri să îl linşeze mediatic pe fostul preşedinte Traian Băsescu, făcându-i praf mandatele. Nu-i vorbă, fostul preşedinte o face zilnic, prin ieşirile sale publice, televizate şi de pe Facebook.

luna trecuta · comentarii (12)

Acest dialog a avut loc într-o cafenea din centrul Bucureştilor, la o masă retrasă, într-o zonă de penumbră. Înger: Propun să-i închidem pe toţi, să le confiscăm averile şi să recuperăm prejudiciile. Dracu’: Cum o să faceţi asta? Cu 80 de procurori? Glumeşti! Sunt mii de dosare şi o mână de oameni. Cam câţi ani v-ar lua?

luna trecuta · comentarii (9)

Noi, moldovenii, vrem schimbare, dar şi nu prea. Fiindcă ne este frică de ea. Fiindcă suntem timoraţi de însăşi gândul de a ne modifica percepţiile, moravurile sau conduita. „Mai bine cu rău decât fără de rău” e unul dintre proverbele răspândite în spaţiul mioritic. Însă rigiditatea noastră, soră cu fatalitatea, poate fi explicată, nu doar declamată.

luna trecuta · comentarii (3)

Noi, moldovenii, vrem schimbare, dar şi nu prea. Fiindcă ne este frică de ea. Fiindcă suntem timoraţi de însăşi gândul de a ne modifica percepţiile, moravurile sau conduita. „Mai bine cu rău decât fără de rău” e unul dintre proverbele răspândite în spaţiul mioritic. Însă rigiditatea noastră, soră cu fatalitatea, poate fi explicată, nu doar declamată.

luna trecuta · comentarii (3)

Din 20 ianuarie 2009, de când preşedintele Statelor Unite ale Americii este Barack Obama, politica externă americană a fost marcată de negocieri, de evitarea recursului la soluţia manu militari, de utilizarea sancţiunilor economice pentru a determina terţe ţări să îşi revizuiască opţiunile agresive. Vom vedea cine va fi succesorul lui Obama. Deocamdată observăm baletul Unchiului Sam, între Berlin şi Moscova.

luna trecuta · comentarii (9)

În anii guvernării sale şi imediat după, Tăriceanu se bucura de o simpatie în rândul populaţiei similară cu cea din anii de glorie ai lui Petre Roman. Bătrânicile se înghesuiau să îl pupe în pieţe, intelectualii îi apreciau discursul, membrii PNL îl respectau, mulţi îl vedeau un prezidenţiabil cu şanse pentru epoca post Băsescu. Halul în care a reuşit să se autodistrugă în mai puţin de un an suprinde şi pe cel mai experimentat analist.

luna trecuta · comentarii (47)

Având în vedere recenta discuţie care a ocupat ştirile săptămânilor trecute în România privind comunitatea gay sau mai degrabă LGBTI din ţara noastră, poate ar fi interesant de reamintit care este statutul acestei comunităţi în America latină şi care sunt ţările care recunosc căsătoria sau uniunea civilă între persoane de acelaşi gen.

luna trecuta · comentarii (25)

Călătoria la Petra începe cu Iordania, locuri şi oameni. Un drum într-o lume a nisipului, apei, esenţelor, sau într-o lume a bărbaţilor. Pentru mine, Iordania a început la Aqaba, în miez de noapte. Mi s-a părut că am coborât din avion direct în deşertul bătut de vânt – într-un fel, chiar aşa era. Dincolo de pistă se întindea nisipul cenuşiu. Şi de aici a început călătoria.

luna trecuta · comentarii (5)

În timp ce luptele în noroi continuă să fie servite publicului românesc şi planurile de ţară rămân uitate între pauzele publicitare, lumea se schimbă radical în jurul nostru. Dacă cineva şi-ar asuma responsabilitatea să propună societăţii româneşti răspunsuri măcar la trei întrebări, atunci, am avea poate şi o altă perspectivă pentru ce va urma, nu pe termen lung, ci în viitorul cât mai apropiat.

luna trecuta · comentarii (32)

Publicam o parte din viziunea implementarii reducerii TVA la 9% mai devreme decat era programat. Principii simple: guvernare centrata pe cresterea bunastarii populatiei; acord cu recomandările CE si FMI; reducerea inegalitatii sociale; balans intre temperarea presiunii sociale si impactul macroeconomic favorabil; incurajarea productiei interne si micsorarea evaziunii fiscale.

luna trecuta · comentarii (3)

Filosoful german Friedrich Nietzsche vorbea despre existenţa la oameni a unei “voinţe către dominare”. Iar în psihologia socială este cunoscut termenul “necesitatea de putere”, pentru a descrie dorinţa accentuată a unor persoane de a deţine controlul asupra proceselor politice, de a conduce mulţimea într-o direcţie anume. Pentru aceşti oameni, puterea este un loc care trebuie ocupat.

luna trecuta · comentarii (145)

Pentru mine nu a existat un singur moment în care am ştiut cu certitudine că am ajuns pilot. Sigur, există o mulţime de paşi meniţi să te pregătească să ajungi pilot. Licenţele, examenele şi orele de zbor te duc mai aproape de un scop, însă scopul propriu-zis nu este definit de încrederea autorităţilor în abilităţile tale de a manipula manşa unui avion.

luna trecuta · comentarii (2)

Miliarde de euro pierde România anual datorită corupţiei, devenită în acest moment principala ameninţare asupra securităţii statului român. În timp ce guvernanţii păstrează salarizarea cadrelor medicale şi a celor din învăţământ la standarde mediocre şi care afectează grav proiectul de stat românesc, banii se scurg în conturi din paradisuri fiscale.

acum 7 luni · comentarii (7)

Puţină lume ştie că Nicolae Manolescu, criticul literar de mare prestigiu, se şi joacă uneori (când lucram împreună la „România literară“, Gabriel Dimisianu îl numea „directorul nostru ludic“). Îmi amintesc câteva farse pe care le-a făcut pe vremuri la Oneşti, la „Zilele G. Călinescu“. I-am fost de fiecare dată fie complice, fie... victimă.

acum 7 luni · comentarii (9)

Prima mea reacţie la necazul cucoanei Vasilica, ce-şi cheltuie bănuţii de la stat (vreo 5000 de lei pe lună) doar pe coafor şi e ţinută în viaţă de soţ şi părinţi a fost una, să mă ierte doamnele şi domnişoarele, eminamente misogină. E limpede că parlamentarii ar trebui să fie bărbaţi, eventual cu chelie. Doar aşa ar putea, sărăcuţii, să supravieţuiască.

luna trecuta · comentarii (37)
Postari Recente