Patriarhul BOR, blestemat de un călugăr de la Muntele Athos: „Nu vă fie frică de Satana Daniel!“. Ortodocşii români, chemaţi la protest în Dealul Mitropoliei

Patriarhul BOR, blestemat de un călugăr de la Muntele Athos: „Nu vă fie frică de Satana Daniel!“. Ortodocşii români, chemaţi la protest în Dealul Mitropoliei

Revolta unor preoţi şi enoriaşi faţă de ierarhii din fruntea Bisericii Ortodoxe Române s-a mutat pe Facebook. Pe reţeaua de socializare a fost creată o pagină dedicată organizării unui protest la Patriarhia Română, faţă de „patriarhul mason-ecumenist-apostat“. În acelaşi timp, discursul violent al unui călugăr de la Muntele Athos devine viral pe Facebook.

Cînd mă plictisesc, sau ma înfurii, sau cad în depresie, sau îmi vine să las totul baltă, (ceea ce mi se întîmplă zilnic, de îndată ce răsfoiesc ziarele), mă salvez, sau măcar mă ţin pe linia de plutire, răsfoind scrierile lui Nenea Iancu. O adevărată vitamină naţională, un bărbat curajos, realist, necomplezent, plin de haz, de relativism mîntuitor şi de o sănătoasă melancolie…

acum 21 ore · comentarii (90)

Un val de isterie a cuprins Moldova şi o parte a clasei politice româneşti după declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău James Pettit. Dacă în ceea ce-i priveşte pe unioniştii de peste Prut, frustrarea poate fi înţeleasă, în contextul luptei lor pentru păstrarea românismului în ţara vecină, reacţiile de la Bucureşti sunt doar poziţionări electorale, care nu fac deloc bine României.

acum 12 ore · comentarii (57)

Mă uit în „vitae-le” oamenilor de un sfert de secol, asta fac în fiecare zi, şi văd că oamenii cu CV-uri apropiate seamănă mult mai mult decât le-ar plăcea lor să creadă. Când citesc o astfel de hârtie, şi apoi am în faţă un om care pare să nu-mi mai spună nimic nou faţă de ce am citit eu acolo, nu mai ştiu ce să cred. O fi lumea mult mai mică decât se spune...

acum 15 ore · comentarii (4)

Stagiunea estivală oferită (şi) anul acesta de către Lanto Communication şi al său dăruit Dorin Ioniţă a adus, la Ateneu, sub genericul deja familiar nouă, „Vara magică” - ajunsă la ediţia a V-a -, o adevărată paradă a ansamblurilor simfonice, chiar şi de peste hotare, toate din marea familie a orchestrelor de tineri, realizare posibilă prin implicarea efectivă a directorului artistic Marin Cazacu.

acum 15 ore · comentarii (0)

Este important de aflat dacă declaraţiile ambasadorului american în Republica Moldova, James Pettit, făcute într-un interviu prilejuit de Ziua Independenţei Republicii Moldova,  reprezintă opinii personale sau  poziţia oficială a Departamentului de Stat American? Declaraţiile dlui ambasador sunt cel puţin şocante.

acum 20 ore · comentarii (22)

Ca unul care am poposit la Departamentul de Stat al SUA, inclusiv în sala cu harta vizând intenţiile, pe diferite continente, ale superputerii lumii, pe un deceniu, îmi aduc aminte, cu plăcere, de interlocutorii tineri, extrem de bine pregătiţi, temeinic documentaţi, cu răspunsuri pertinente, la întrebările unor militari şi experţi civili veniţi din state europene centrale şi răsăritene.

În urmă cu o lună, publicam pe acest blog semnalul de alarmă „Atenţie la Vlad Voiculescu!”. Nu ştiu dacă semnalul respectiv a influenţat. Cert este că memorandumul semnat miercuri de premierul Dacian Cioloş oglindeşte o cu totul altă realitate decât cea din materialul amintit.

E ceva ce am visat înainte de 1989 şi am obţinut printr-o Revoluţie ea însăşi suprapusă unei lovituri de stat şi deturnată de eşalonul doi al nomenclaturii comuniste. Am fost atât de fericiţi să devenim liberi, încât parcă nu ne-a mai păsat că vechii activişti şi securişti, ascunşi în primele săptămâni de libertate, au devenit peste noapte capitalişti şi prosperi oameni de afaceri.

acum 2 zile · comentarii (8)

De mai bine de un deceniu intru în contact direct cu diferitele lumi musulmane şi nu rareori, ca femeie, am fost năprasnic şi onest recunoscătoare pentru privilegii „locale”, anterior tratate ca drepturi evanescent de banale, privilegii de care beneficiez aleatoriu, în virtutea propriei mele situări existenţiale; România, pentru femei, nu este Suedia, dar nici Afganistan.

acum 2 zile · comentarii (156)

În anul 1971 apărea la Editura Militară o carte intitulată  Şi a fost ora H, consacrată evenimentelor de la 23 august 1944. Tatăl meu, deşi de profesie inginer, era extrem de pasionat de astfel de lucrări, a cumpărat-o, a citit-o şi m-a sfătuit să o citesc şi eu. Am făcut-o, mai cu seamă că numele autorului ei, Haralamb Zincă, îm era foarte cunoscut datorită condiţiei sale esenţiale - aceea de autor de romane poliţiste.

acum 2 zile · comentarii (11)

Revista „Forbes” a publicat clasamentul celor mai bogate clanuri familiale ale Rusiei. În top se regăsesc bunii prieteni ai lui Putin, cei din familiile Rottenberg şi Şamalov. Mezinul familiei Şamalov este căsătorit cu o cetăţeană pe nume Katerina Tihonova, despre care s-a vehiculat în presa rusă şi internaţională că ar fi fiica lui Vladimir Putin.

acum 2 zile · comentarii (6)

Situaţia a devenit extrem de serioasă şi a fost lăsată să se dezvolte până la limita în care s-a transformat într-o sursă de nelinişte şi provocare majoră la care se încearcă formularea în disperare a unui răspuns logic. Asta, în contextul în care, în lipsa unei decizii politice comune la nivel european, mecanismele UE sunt folosite la un nivel socotit încă necorespunzător, prioritatea fiind acţiunea individuală a statelor membre.

acum 2 zile · comentarii (23)

Reţelele de socializare s-au inflamat din pricina unei declaraţii, atribuită unui Rector din „vechea gardă”, care ar fi afirmat că generaţia Facebook ar fi lipsită de cultură. De fapt inflamarea prin viralizare este şi ea o caracteristică a acestei noi generaţii, care, vrem nu vrem, are propria realitate socială. Iar tipul de tehnologii pe care le folosim ne schimbă, fundamental, modul de a gândi lumea.

acum 2 zile · comentarii (35)

Pe data de 27 august 1916, România avea să intre în război cu scopul expres şi declarat de eliberare de sub jugul austro-ungar a teritoriilor româneşti de dincolo de Carpaţi. Sfârşitul războiului a fost peste aşteptările românilor, trecând prin multe încercări, dar cu ajutorul celui de sus, reuşind mai mult decât ceea ce iniţial ne-am propus.

acum 2 zile · comentarii (7)