Mă întreabă taximetristul: „Şi ce se mai aude pe la ziar?“. Habar n-am ce să îi răspund şi arunc o vorbă acolo: „Păi, ce să se mai întâmple. Cu războiul ăsta!“. Se încruntă: „Păi da, ne-am săturat, domne, de atâta scandal. Ei, una-două, se porcăie, dar îşi văd interesul lor! Ne-am săturat! Mai bine să facă ceva pentru ţară“.

acum 16 ore · comentarii (6)

Dacă anul acesta vreţi să încondeiaţi ouăle de Paşte altfel decât cu clasica vopsea pe care o cumpăraţi din supermarket, atunci următorul proiect DIY vă este dedicat. Doamnelor, dacă vă era teamă că oja vi se usucă în sticluţe pentru că o aplicaţi prea rar, acum a venit vremea să îi daţi şi o altă utilizare!

acum 17 ore · comentarii (1)

Preşedintele Rusiei s-a arătat dezamăgit de „standardele duble“ pe care le practică amicii săi occidentali în relaţiile internaţionale şi a cerut eliminarea ipocriziei. Dacă SUA îşi urmează interesele în Irak sau Afganistan, Rusia de ce nu poate face acelaşi lucru? Întrebarea retorică a liderului de la Kremlin are sens şi este perfect legitimă într-o lume dominată de real politik, şi nu de marile idealuri ale omenirii.

acum 17 ore · comentarii (24)

Crin Antonescu are o problemă de formă şi de fond în acelaşi timp. Nu are crezuri, convingeri şi trăiri sincere. Le înţelege sensul semantic şi le mimează în funcţie de interesul propriu. Nu putem vota un om care ne spune că lipsa de scrupule e singurul lucru în care crede. Vidul nu poate fi preşedinte!

acum 18 ore · comentarii (51)

Sărbătorile de Paşte de anul acesta nu găsesc partea noastră de Europă într-o situaţie tocmai de invidiat. Trezit din adormire, dornic să îşi ia revanşa pentru anii de cvasi-absenţă, socotiţi tot atâţia ani de umilinţă, ursul rusesc, stimulat de orgoliile imperiale ale ţarului cu trecut kaghebist Vladimir Putin, a readus în actualitate primejdii, ameninţări reale ca şi fragmente de limbaj ori de atitudine specifice războiului rece.

acum 19 ore · comentarii (0)

Mai întâi mi-am intitulat articolul “Dilemele Ucrainei”, dar apoi mi-am adus aminte de tragicul  roman (şi film) “Alegerea Sofiei” al scriitorului american William Styron, când o mamă poloneză, deportată la Auschwitz (să nu uităm că polonezii creştini nu numai evrei au fost primii duşi acolo), se găseşte în faţa unei alegeri, - care dintre cei doi copii ai ei să rămână în viaţă. Cam aceasta este şi dilema ucraineană.

acum 21 ore · comentarii (3)

Se reinstaurează, rapid şi sigur, un climat de nou Război Rece. Actorii aduc în faţă din ce în ce mai multe elemente militare credibile pentru a încerca să-şi disuadeze oponenţii în a merge mai departe, ridicând mizele negocierii prin ameninţarea de acum foarte puţin voalată cu folosirea forţei.

acum 21 ore · comentarii (0)

Preşedintele repetă insistent că România nu va interveni militar în favoarea Republicii Moldova. Unora li se pare o abandonare a fraţilor de dincolo de Prut, alţii mai lucizi văd lucrurile aşa cum ele sunt, parcă o invitaţie la reflecţie: uşa este deschisă, vreţi securitate? Haideţi acasă.

După ani buni de evoluţii pe traiectorii diferite în societatea postdecembristă am reîntâlnit un conaţional de felul său molcom, care a trecut din mediul militar în cel al publicisticii axate pe idei pentru care nu a ezitat să treacă Prutul şi să cunoască mai bine Moldova răsăriteană, abia scăpată, în anii '90, din lagărul ideologic răsăritean. Tocmai din acest motiv am iniţiat un dialog punctual, cu scriitorul Pavel Coruţ.

După ani de zile în care am fost client fidel al PC Garage, am avut neplăcuta surpriză de a afla că această companie nu respectă dreptul clienţilor de a returna produsele cumpărate, atunci când acestea funcţionează într-un mod nesatisfăcător. Iată ce vi se poate întâmpla în interacţiunea cu PC Garage şi ce puteţi face pentru a vă apăra drepturile când vă aflaţi într-o situaţie similară.

acum 3 zile · comentarii (81)

Ultimele evenimente din scena politicii murdare a României mi se par că au ajuns la tensiuni şi atacuri fără precedent între combatanţi, fiind vizate nu doar număratul, înroşirea, ci şi distrugerea ouălor duşmanilor. Aceste bătălii fără menajamente, fără reguli de război, sunt acompaniate de corul tot mai mare al lupilor moralişti, care susţin o tabără sau cealaltă.

acum 3 zile · comentarii (2)

Rusia s-a lansat într-un joc foarte periculos, care o va costa enorm, din punct de vedere economic. O ţară care reclamă suma de 116 dolari per barilul de petrol, pentru a-şi păstra excedentar bugetul pe care şi-l formează, în mare parte, din exportul de hidrocarburi, este vulnerabilă în cel mai înalt grad la fluctuaţiile de pe piaţa mondială.

acum 3 zile · comentarii (100)

Există un binecunoscut aforism venit la noi din Antichitate în care filosoful, se pare că Arhimede însuşi, ar fi spus: Daţi-mi un punct de sprijin şi răstorn universul. Citarea este, evident, aproximativă. Acum nu este vorba de un punct, ci de un picior. De altminteri, aşa se intitulează cartea neurologului american Oliver Sacks pentru care editura Humanitas are drepturi depline de traducere şi publicare.

acum 3 zile · comentarii (0)

Aceasta analiză arată cum să nu scrii un articol economic dacă nu ştii să citeşti nişte date statistice. Exprimă calitatea redusă a unor articole scrise de pseudo economişti, prinşi în războiul politic. Să compari mere cu pere, să nu citeşti decât prima pagină a unor comunicate statistice - şi nici aceea în intregime, să scrii despre indicatori macroeconomici pe care nu-i înţelegi induce neîncredere. În tine şi în jurnalul pe care îl reprezinţi.

acum 3 zile · comentarii (16)

Dormi. Zorile n-au căzut în fereastră. Mi-e teamă... Mi-e teamă că n-am să te pot apăra de toate nenorocirile acestei lumi, de război, de foamete şi de boli. Mai ales de boli. Degeaba te bat la cap: spală-te pe mâini!, spală-te pe dinţi!, spală-te pe faţă!, am ajuns o moară stricată, care te bate la cap, spală-te pe mâini!, spală-te pe dinţi!...

acum 17 ore · comentarii (16)

Aţi auzit vreodată de OSCE? Este acea unitate internaţională care ar trebui să împrăştie Pacea şi Înţelegerea peste tot pe unde merge. În realitate OSCE reprezintă un instrument creat de Rusia ca alternativă la trupele ONU. OSCE se tot ocupă de 20 de ani de soluţionarea conflictului transnistrean şi ştim prea bine unde ne aflăm.

acum 12 ore · comentarii (11)