Patriarhul BOR, blestemat de un călugăr de la Muntele Athos: „Nu vă fie frică de Satana Daniel!“. Ortodocşii români, chemaţi la protest în Dealul Mitropoliei

Patriarhul BOR, blestemat de un călugăr de la Muntele Athos: „Nu vă fie frică de Satana Daniel!“. Ortodocşii români, chemaţi la protest în Dealul Mitropoliei

Revolta unor preoţi şi enoriaşi faţă de ierarhii din fruntea Bisericii Ortodoxe Române s-a mutat pe Facebook. Pe reţeaua de socializare a fost creată o pagină dedicată organizării unui protest la Patriarhia Română, faţă de „patriarhul mason-ecumenist-apostat“. În acelaşi timp, discursul violent al unui călugăr de la Muntele Athos devine viral pe Facebook.

Circulă în spaţiul public variante de premier după alegerile parlamentare. PSD+ALDE se văd deja câştigătorii alegerilor, după modelul alegerilor locale. Purtători de cuvânt ai PSD, Gabriela Firea, Ion Iliescu, Victor Ponta şi alţii,  ne „fezandează”, încercând să ne obişnuiască cu ideea că Liviu Dragnea merită şi chiar va fi viitorul premier,  în cazul în care alianţa pe care o conduce va câştiga majoritatea în parlament.

acum 13 zile · comentarii (14)

Am avut o copilărie comunistă frumoasă şi liniştită, într-un mic sat din Moldova. Ai mei aveau carne, am fi putut să mâncăm şi de două ori pe săptămână, dacă am fi vrut, ba poate chiar şi mai des – de la Crăciun până spre martie sau chiar aprilie, pentru că se tăia porcul şi o parte din carne era pusă la borcan, în untură.

acum 13 zile · comentarii (39)

Ţara lui Abuliu e o piesă cu cheie scrisă de Dumitru Solomon şi jucată pe vremea comuniştilor, dar şi după (la Teatrul de Comedie în regia lui Horaţiu Mălăele care i-a şi dat acest titlu) despre un rege somnoros şi plictisit pe care slujitorii s-au gândit să-l trezească la realitate cu trilurile unei privighetori aduse la palat.

acum 13 zile · comentarii (1)

Ce au în comun girofarul lui Oprea şi permisul lui Tăriceanu? Ambele situaţii demonstrează că România este parazitată de către un grup compact de indivizi, ale căror interese personale sunt transformate în politici de stat. Statul, pentru pseudo-elitele noastre, nu este construit pentru binele tuturor, ci numai pentru avantajele personale ale acestei eczeme sociale.

acum 13 zile · comentarii (51)

Pentru că am trecut deja de jumătatea drumului dintre remarcabila conferinţă de presă din 5 mai 2016, când Sănătatea a fost declarată prioritatea numărul unu, nefiind clar dacă acest fapt a fost cu adevărat un progres, de vreme ce cu două săptămâni în urmă era etichetată drept prioritatea zero. Mai sunt doar 3 luni până la sfârşitul mandatului guvernului Cioloş şi consider că este adecvată o inventariere a promisiunilor făcute cu acea ocazie.

acum 13 zile · comentarii (23)

Propunerea de amplasare a monumentul într-un sens giratoriu ne uşurează sarcina. Într-adevăr, Piaţa Alba-Iulia – care nu e altceva decât o bifurcaţie de trafic şi în care automobilele sau pietonii se învârt în jurul unei pastile centrale – ne va da ocazia să privim monumentul dintr-o infinitate de unghiuri, fizic vorbind.

acum 14 zile · comentarii (3)

În urmă cu 700 de ani, în 19 august 1316, Clujul era ridicat, de către regele Carol Robert de Anjou, la rangul oraş (civitas), moment culminant al unei lupte pentru libertate purtate timp de patru decenii. O luptă care a avut însă mai multe momente importante. O luptă pe care clujenii nu au abandonat-o niciodată, nici chiar când au fost singuri împotriva tuturor.

acum 14 zile · comentarii (11)

Statele membre UE şi NATO au fost atacate unul câte unul de către Rusia, posibil în conjuncţie cu alte entităţi, prin dezinformare şi operaţiuni politice, pentru a genera implozia Uniunii Europene,  izolarea statelor nucleu şi transformarea lor în surse financiare, de inovaţie, înalte tehnologii şi produse de lux – transformarea lor într-o anexă economică la o ordine mondială economică centrată pe Asia.

acum 14 zile · comentarii (10)

Documentarea pentru eseul despre Fondul Antonescu mă obligă să ştiu cîte ceva despre refugiaţii politici români. Citesc pentru asta „Opisul emigraţiei politice. Destine în 1222 de fişe alcătuite pe baza dosarelor din arhivele Securităţii“, lucrare tipărită de regretatul Mihai Pelin, în 2002, la Editura Compania.

acum 15 zile · comentarii (16)

În ultimele zile, refrenul „Era mai bine pe vremea lui Ceauşescu“ s-a împletit cu „Ar fi fost mai bine cu monarhia“. Înmormântarea Reginei Ana nu a adus în lumină numai familia regală, ci şi România măruntă, încremenită în satele şi în oraşele dintre Bucureşti şi Curtea de Argeş.

acum 15 zile · comentarii (183)

Cum numai de bun simţ tout court, cu atât mai mult de bun simţ politic nu îi pot suspecta pe domnii Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu,  îmi este teribil de neclar care ar fi motivul în virtutea căruia cei doi peltici cu pretenţii de lider de partid au amânat pe mai târziu, foarte posibil pe nicicând, mult trâmbiţata moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de dl. Dacian Cioloş.

acum 15 zile · comentarii (31)

Dincolo de jocurile politice, de declaraţii şi ameninţări mai mult sau mai puţin voalate, pe linia de fractură care desparte spaţiul lumii occidentale şi euroatlantice de cel al estului apropiat şi îndepărat, ruşii au stabilit acum o linie de forţă cu un uriaş potenţial distructiv. Cea care începe de la Marea Baltică trece prin Marea Neagră, exact pe la poarta de est a României, şi ajunge în Mediterană.

acum 15 zile · comentarii (171)

Iremediabil ahtiat după apariţii tv spectaculoase, generatoare de ştiri de senzaţie şi comentarii îmbelşugate, fostul preşedinte al României, dl. Traian Băsescu, are toate motivele să fie îmbufnat la capătul unei săptămâni pe care o plănuia a fi a lui şi a partidului în fruntea căruia se află din octombrie trecut încoace.

luna trecuta · comentarii (27)

Lovitură grea dată birocraţiei din România de Guvernul condus de Dacian Cioloş: se vor modifica normele de aplicare ale Legii 50 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, iar întreaga procedură de obţinere a autorizaţiei de construire se va putea desfăşura online.

acum 16 zile · comentarii (5)

Rare sunt momentele când vedem diavolul la treabă. Sau, cu o rotire a caleidoscopului minţii şi înţelegând altfel, rare sunt momentele în care se face clară confruntarea dintre sistemele cerebrale superioare şi structurile subcorticale, cele unde iau naştere pofta şi căutarea plăcerii imediate. Diavolul nu este doar un slujbaş anonim care scutură scara celui care urcă pe ea, ci şi o voce în mintea fiecăruia dintre noi.

acum 17 zile · comentarii (14)