Căutătorii de comori îşi apără hobby-ul: „Nu detectăm decât în locurile permise de lege, în afara siturilor arheologice“

Căutătorii de comori îşi apără hobby-ul: „Nu detectăm decât în locurile permise de lege, în afara siturilor arheologice“

Asociaţia ProDetecţie, un ONG care reuneşte pasionaţii de detecţie de metale din România, a lansat în mediul online o petiţie prin care respinge  acuzele aduse de un grup de arheologi. Aceştia s-au adresat recent Ministerului Culturii cerând interzicerea detectoarelor de metale şi a recompenselor acordate de statul român pentru descoperirile făcute de detectorişti.

Şi al treilea candidat PNL la Primăria Capitalei a căzut. După Marian Munteanu, urmează Predoiu. Timpul scurt rămas până la data limită la care se pot înscrie candidaţii, 26 aprilie, lasă loc unei speculaţii hazardate, totuşi, în acest context: Predoiu va reuşi să intre efectiv în cursa pentru Primăria Capitalei.

acum 11 zile · comentarii (76)

Pentru a face o alegere, trebuie să distingi între bine şi rău. Pentru a fi acuzat de imoralitate, se presupune că-ţi sunt cunoscute principii şi valori, ca să ai idee despre ce terfeleşti. Am ajuns să nu mai deosebim valoarea de impostură, raţiunea de speculaţie şi agoniseala cinstită de îmbogăţirea prin furt şi înşelăciune. Într-o perpetuă confuzie, România nici nu poate fi blamată că se autocondamnă la autodistrugere prin amoralitate.

acum 11 zile · comentarii (103)

S-a scris mult şi cu substanţă despre rolul tăcerilor în teatru. Indiferent că ele vin dinspre scenă sau dinspre spectatori. „Tăceri active”, cum inspirat le numea încă din 1937 Camil Petrescu sau „semne zero”, cum le-a spus ceva mai târziu semiotica salvată azi de la uitarea definitivă de pragmatică

acum 10 zile · comentarii (0)

Leacuri băbeşti, supremaţia dacilor, extratereştri, ocultism, pseudo-astrologie, masoni, conspiraţii, false descoperiri ştiinţifice: pe unde întorci capul pe internet, dai peste asemenea subiecte. Iar răspândirea Facebook (care are 8.500.000 de utilizatori români, cam 95% dintre cei conectaţi la internet) a sporit interesul pentru astfel de preocupări. S-ar părea că, la români, iraţionalul de duzină şi misticismul mărunt au în continuare succes.

acum 11 zile · comentarii (50)

Ultimele săptămâni nu au fost deloc uşoare pentru favoriţii la obţinerea nominalizării. Hillary Clinton a văzut cum rivalul Bernie Sanders a câştigat opt curse din nouă, în timp ce Donald Trump a avut de suportat consecinţele unei serii de afirmaţii neinspirate, care i-au adus critici, dar şi înfrângeri electorale.

acum 11 zile · comentarii (6)

Prima reprezentaţie din programul celei de a X a ediţii a Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova ne-a tăiat respiraţia. Teatrul Saitama din Tokyo a prezentat în regia celebrului regizor Yukio Ninagawa, care-l şi conduce în ciuda celor peste 8o de ani ai săi, capodopera shakespeariană, mai rar jucată – „Richard al II-lea“.

acum 11 zile · comentarii (0)

Ne aflăm, fără nici umbră de dubiu, alături de toate statele europene, în mijlocul unui război hibrid în plină dezvoltare, în marea bătălie care se poartă acum pentru redefinirea sferelor de influenţă. Şi, aşa cum o spun toate manualele militare specializate, prima componentă a acestei acţiuni o constituie componenta psihologică, destinată să pregătească terenul pentru episodul final, cel al războiului propriu-zis.

acum 11 zile · comentarii (56)

Robert D. Kaplan, „În umbra Europei“ – Două războaie reci şi trei decenii de călătorie prin România şi dincolo de ea. O carte pe care ar trebui să o citească şi aprofundeze toţi politicienii români, toţi aşa zişii analişti, oameni de stat, geostrategi, specialişti în intelligence, jurnalişti, profesori, demnitari mai mari sau mai mici care se joacă fără să ştie cu viitorul acestei ţări, istorici, oameni de cultură, simpli cetăţeni.

acum 11 zile · comentarii (16)

Printre explozii, atacuri sângeroase şi alte atrocităţi comise de terorişti, din mila lui Allah, zilele acestea pe fluxul de ştiri s-a strecurat şi o informaţie pozitivă, complet diferită de avalanşa de nenorociri care ne vin de obicei din lumea orientală şi anume: după patru ani de restaurare, faimoasa bibliotecă marocană Al-Karaouine îşi redeschide maiestuoasele porţi.

acum 11 zile · comentarii (8)

Ştim foarte bine că preşedintele Klaus Iohannis a dat dovadă de maximă eficienţă în procesul de irosire a imensului capital de încredere de care a beneficiat în noiembrie 2014, atunci când a fost ales, dar şi o lună mai târziu, atunci când a fost învestit în funcţia de preşedinte al României.

acum 11 zile · comentarii (20)

La începutul lui aprilie a.c., apăreau primele informaţii despre Mossack Fonseca, o firmă din Panama care oferă servicii financiare. Publicarea a fost asumată de o reţea de jurnalişti de investigaţie din peste 70 de ţări. Conţinutul era exploziv. Ieşeau la iveală date referitoare la peste două sute de mii de companii, ascunse, cu ajutorul Mossack Fonseca, în mai multe paradisuri fiscale: Bahamas, Samoa, Seychelles ş.a.m.d.

acum 11 zile · comentarii (7)

În primele câteva bune zeci de minute, de fapt aproape pe toată durata primei părţi a spectacolului cu piesa Romeo şi Julieta, prezentat în cadrul Festivalului Internaţional „Shakespeare” de Teatrul Beer-Sheva din Israel, conflictul dintre familiile Capulet şi Montague e unul „istoric”. Un  conflict „îngheţat”, cum se spune.

acum 12 zile · comentarii (0)

Eveniment iniţiat în urmă cu trei ani de către un grup de studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Politice din Bucureşti, conferinţa organizată miercuri, 13 aprilie, la Palatul Parlamentului, a avut invitaţi de marcă din mediul universitar şi academic. Rolul de „keynote speaker" a fost oferit diplomatului Bogdan Aurescu, fost ministru al afacerilor externe.

acum 12 zile · comentarii (1)
Postari Recente