Impardonabil de tânăr exponent al scriitorimii române, Andrei Ruse, cunoscut pentru titluri ca „Dilăr pentru o zi“ sau „Soni“, e din nou pe val, după ce şi-a lansat oficial,  la începutul acestei luni, romanul „Zaraza“. Îi reţinusem un vers (din volumul de poezii „Black Job“), „Viaţa asta e o zi de luni“, şi îi răsfoisem, fără să apuc să le şi citesc, romanele, fiindcă ziua asta de luni are atât de puţine ore!

acum 13 ore · comentarii (1)

O serie de analişti economici din străinătate au ajuns la o concluzie care anihilează teoriile cu privire la intenţiile Rusiei de anexare a altor teritorii din Ucraina. Pe baza calculelor proprii dar şi ale unor economişti ruşi, ei au arătat că, din punct de vedere financiar, Rusia nu ar putea susţine integrarea teritoriilor din estul Ucrainei.

acum 14 ore · comentarii (25)

Integrarea europeană reprezintă un plus imens, mai ales pentru tineri.  Doborârea barierelor pentru comunicare, transport, muncă şi studiu înseamnă dezvoltare multiculturală şi multilingvistiscă. Nu e de mirare că modelul noii generaţii europene este Erasmus de Rotterdam - filozof şi umanist olandez, care a trăit şi a lucrat în mai multe tări din Europa pentru a-şi lărgi cunoştinţele – un adevărat model pentru integrarea Europeană.

acum 17 ore · comentarii (1)

În timp ce multe din ţările est europene se mulţumesc să păstreze un număr constant de studenţi la master, sau în cel mai bun caz să crească numărul aplicaţiilor, economiile dezvoltate inovează. Franţa este unul dintre cele mai bune exemple – casa celui mai bun program de MBA din Europa (HEC Paris), nu lasă de dorit nici când vine vorba de mastere.

acum 18 ore · comentarii (0)

Era de aşteptat ca o carte de doar 200 de pagini, aşa cum e cea intitulată Monica Lovinescu în documentele Securităţii, scrisă de o tânără cercetătoare pe nume Iulia Vladimirov, apărută în 2012 în colecţia Istorie contemporană a Editurii Humanitas, să nu cuprindă tot ceea ce se presupune că ar exista în arhivele rămase de la fostele servicii secrete comuniste cu referire la subiectul („obiectivul”) în cauză.

acum 18 ore · comentarii (1)

Baronul local a fost atestat documentar, pentru prima oară, în guvernarea Năstase. Specialiştii încă studiază condiţiile în care s-a produs apariţia acestei malformaţii politico-administrative. Deocamdată, doar DNA pare să fie tratamentul eficient împotriva baronului local care a capturat democraţia şi economia locală. Dar nu e suficient.

acum 20 ore · comentarii (43)

Se prefigurează un sfârşit al erei toleranţei în Europa. Pe fundalul proceselor demografice şi identitare de pe continent, mişcările şi partidele cu un mesaj explicit naţionalist şi ultraconservator câştigă tot mai mult teren în ţările afecate de valul migraţionist şi supuse islamizării. De facto, suntem martori ai renaşterii ideologiei naţional-socialiste pe continentul european.

acum 20 ore · comentarii (68)

Pe 7 aprilie, ruşii au proclamat Republica Populară Doneţk, iar pe 16 aprilie – Republica Populară Odessa, în regiunile omonime de pe teritoriul Ucrainei, călcând în picioare suveranitatea acestui stat. Agresiunea lui Putin împrumută o formă politică veche, din vremea sovietelor – în fond, şi România a fost, între 1947 şi 1965, o „republică populară” – şi, în plus, maimuţăreşte principiul autodeterminării.

Dormi. Zorile n-au căzut în fereastră. Mi-e teamă... Mi-e teamă că n-am să te pot apăra de toate nenorocirile acestei lumi, de război, de foamete şi de boli. Mai ales de boli. Degeaba te bat la cap: spală-te pe mâini!, spală-te pe dinţi!, spală-te pe faţă!, am ajuns o moară stricată, care te bate la cap, spală-te pe mâini!, spală-te pe dinţi!...

acum 7 zile · comentarii (24)

Aţi auzit vreodată de OSCE? Este acea unitate internaţională care ar trebui să împrăştie Pacea şi Înţelegerea peste tot pe unde merge. În realitate OSCE reprezintă un instrument creat de Rusia ca alternativă la trupele ONU. OSCE se tot ocupă de 20 de ani de soluţionarea conflictului transnistrean şi ştim prea bine unde ne aflăm.

acum 6 zile · comentarii (31)
Postari Recente