În dorinţa de a arăta lumii că în România lucrurile „se aşează”, Statul s-a gândit să facă din ANAF o poliţie financiară, care să se comporte cu contribuabilul ca atare.  Probabil pe model american, că tot vorbeşte lumea că nu te joci cu Fiscul american. Aşa că ANAF are atribuţii, uniformă, sirenă şi girofar. Plus că, la nevoie, te poate opri în trafic.

acum 3 zile · comentarii (22)

În România o celebrăm mereu pe Hariclea Darclée, şi e foarte bine că ne raportăm tradiţia muzicală la această mare soprană, care a creat rolurile Tosca, La Wally şi Iris (o operă uitată azi, scrisă de Mascagni). Dar în acelaşi timp, le uităm prea uşor pe Viorica Ursuleac şi pe Maria Cebotari, cele care au creat Arabella, respectiv Aminta din Femeia tăcută.

acum 2 zile · comentarii (0)

Sâmbătă, 2 mai 2015, de la ora 18.00, Asociaţia Cuturală TransFestSilvania Theatrum prezintă, în sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, premiera clujeană a piesei „Frumoasa, deşteapta şi urâta”. În distribuţie: Sorin Oros, Vlad Mureşan, Tibor Szekely. Un spectacol de Sorin Oros.

acum 2 zile · comentarii (0)

Am citit în ultima vreme cărţi şi articole despre efectele negative ale Internetului. Sunt unii care cred – şi au argumente solide – că Internetul “ne prosteşte”, ne face superficiali, ne dezvaţă să citim şi să reflectăm asupra celor citite. Alţii nu sunt atât de pesimişti. Dar foarte mulţi uită că, de fapt, tot televizorul rămâne marele duşman.

acum 3 zile · comentarii (13)

Despre eGuvernare sau guvernarea electronică se vorbeşte mult şi se scrie sau postează pe net chiar şi mai mult. Ca orice noutate cu o conotaţie pozitivă este preluată adesea fără prea mult discernământ şi folosită dacă nu pentru a epata, cel puţin pentru anumite foloase individuale sau de grup. Are deci toate condiţiile pentru a fi considerată o modă. Moda este trecătoare, eGuvernarea însă nu. eGuvernarea este o necesitate.

acum 3 zile · comentarii (6)

Este suficient să privim biografia fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu ca să pricepem că nu este vorba de un ageamiu sau un individ care a făcut avere din contrabanda de ţigări. Nu, Tăriceanu are şcoală, a făcut afaceri chiar de când Revoluţia nu se răcise, a început politica în 1990 ca membru fondator al Partidului Naţional Liberal. Controversat sau nu, omul a făcut bani şi politică de când lumea.

acum 3 zile · comentarii (31)

Chef de recitit, de vorbit despre, de croit planuri, de mers pe urma paşilor lui. Comemorarea dispariţiei sale se apropie cu paşi repezi - 20 iunie, 20 de ani de la când nu mai este decât altfel, diafan, între noi - şi multiplicarea coincidenţelor legate de prezenţa sa se împleteşte cumva cu conceptul potrivit căruia nimic nu este întâmplător.

acum 3 zile · comentarii (17)

Anul trecut, un subiect de la examenul de capacitate i-a încuiat pe copiii de clasa a VIII-a: „Redactează o scurtă naraţiune în care să prezinţi o întîmplare petrecută în timpul participării la o întîlnire organizată de şcoală cu un scriitor contemporan“. Încerc să-mi imaginez ce o fi fost în mintea copiilor. Oare cum arată un scriitor contemporan?

acum 3 zile · comentarii (1)

Sunt la Bruxelles, şi e greva transportatorilor, şi am de vorbit trei ore la Comisie aşa că o să fiu scurtă că o să imi ia două ore să ajung acolo pe jos. E doar un semnal referitor la consultările pe teme electorale şi triumfalismul uşor, dar de netăgăduit, care se degajă din discuţiile de la Cotroceni, plus voturile majorităţii parlamentare.

acum 3 zile · comentarii (0)

De peste un an, Rusia lucrează la golirea de conţinut a fundamentelor securităţii europene. În faţa asaltului rusesc, Alianţa trebuie să se pregătească pentru respingerea unei agresiuni hibride. Astfel, războiul de gherilă, operaţiunile de insurgenţă şi chiar armele nucleare tactice ar putea juca un rol în apărarea statelor NATO vulnerabile, spune Matthew Kroenig, profesor la Universitatea Georgetown.

acum 3 zile · comentarii (8)

Mâine, la Bruxelles, se va desfăşura un Summit de urgenţă convocat de Donald Tusk, Preşedintele Consiliului European, care i-a convocat pe colegii săi, şefii de state şi guverne, pentru a se încerca găsirea unui răspuns imediat, dar şi începerea reformulării sistemului de reguli europene în domeniul atât de sensibil al imigraţiei ilegale.

acum 3 zile · comentarii (14)

Acest dialog a avut loc într-o cafenea din centrul Bucureştilor, la o masă retrasă, într-o zonă de penumbră. Înger: Propun să-i închidem pe toţi, să le confiscăm averile şi să recuperăm prejudiciile. Dracu’: Cum o să faceţi asta? Cu 80 de procurori? Glumeşti! Sunt mii de dosare şi o mână de oameni. Cam câţi ani v-ar lua?

acum 4 zile · comentarii (9)

Adevărul e că n-a fost doar despre turturele, ci şi despre prepeliţe! Pe 11 aprilie, Malta a votat pentru autorităţile locale, dar şi în cadrul unui referendum mai special. Cetăţenii au avut de răspuns la întrebarea: sunteţi de acord ca guvernul să îngăduie în continuare vânătoarea de primăvară a celor două specii? Cum s-a ajuns aici?

acum 3 zile · comentarii (5)

Noi, moldovenii, vrem schimbare, dar şi nu prea. Fiindcă ne este frică de ea. Fiindcă suntem timoraţi de însăşi gândul de a ne modifica percepţiile, moravurile sau conduita. „Mai bine cu rău decât fără de rău” e unul dintre proverbele răspândite în spaţiul mioritic. Însă rigiditatea noastră, soră cu fatalitatea, poate fi explicată, nu doar declamată.

acum 4 zile · comentarii (3)

Din 20 ianuarie 2009, de când preşedintele Statelor Unite ale Americii este Barack Obama, politica externă americană a fost marcată de negocieri, de evitarea recursului la soluţia manu militari, de utilizarea sancţiunilor economice pentru a determina terţe ţări să îşi revizuiască opţiunile agresive. Vom vedea cine va fi succesorul lui Obama. Deocamdată observăm baletul Unchiului Sam, între Berlin şi Moscova.

acum 5 zile · comentarii (9)

Călătoria la Petra începe cu Iordania, locuri şi oameni. Un drum într-o lume a nisipului, apei, esenţelor, sau într-o lume a bărbaţilor. Pentru mine, Iordania a început la Aqaba, în miez de noapte. Mi s-a părut că am coborât din avion direct în deşertul bătut de vânt – într-un fel, chiar aşa era. Dincolo de pistă se întindea nisipul cenuşiu. Şi de aici a început călătoria.

acum 5 zile · comentarii (5)

Având în vedere recenta discuţie care a ocupat ştirile săptămânilor trecute în România privind comunitatea gay sau mai degrabă LGBTI din ţara noastră, poate ar fi interesant de reamintit care este statutul acestei comunităţi în America latină şi care sunt ţările care recunosc căsătoria sau uniunea civilă între persoane de acelaşi gen.

acum 5 zile · comentarii (25)
Postari Recente