Emoţiile te pot costa un examen. Sfaturile medicilor şcolari pentru cea mai grea perioadă a anului: pastilele şi energizantele fac mai mult rău decât bine 0

Elevii intră în cea mai grea perioadă a anului şcolar, cu teze trimestriale şi examene naţionale, de la evaluări până la bacalaureat, sesiune şi admitere la facultate. Stresul emoţional este la cotele cele mai înalte pentru copii, dar şi pentru părinţi, astfel că un medic şcolar, dr. Elena Ionescu, ne sfătuieşte ce să facem ca să depăşim etapa cu „pierderi“ cât mai puţine.

Emoţiile te pot costa un examen. Sfaturile medicilor şcolari pentru cea mai grea perioadă a anului: pastilele şi energizantele fac mai mult rău decât bine Vezi comentarii 0

Încheiem astăzi dificultăţile morfologice persistente. De aceea, nu voi relua toate aspectele din „Îndreptar”, ci doar pe cele curente, discutând şi unele tendinţe recente. Actuala fază se caracterizează îndeosebi prin absenţa modelelor de limbă. Jurnalismul nu mai are demult un stil îngrijit, lumea citeşte tot mai puţin, administraţia centrală nu iese din „limba de lemn“ ş.a.m.d.

acum 3 ore · comentarii (0)

Rar mi-a fost dat să văd atâtea comentarii şi discuţii, pasionale, înfierbântate, interesante, pentru o speţă care priveşte o singură persoană: Mariana Rarinca. Şi nu mă refer la tabere politice, care profită de orice eveniment să-şi facă promovare. Nu reiau istoria, este în general cunoscută. Cele două tabere se plasează pe baricade ireconciliabile.

acum 4 ore · comentarii (16)

Domnule preşedinte Iohannis, vă scriu din nou tot cu amărăciune, tot cu dezamăgire. Aş vrea să vă înţeleg, dacă tot v-am votat şi am crezut, cum au făcut-o mulţi la fel ca mine, că facem România bine. Aflu, domnule preşedinte, că aţi decorat un şpăgar nenorocit. Aşa le spunem noi doctorilor care ne lasă să trăim doar pentru un pumn de bani.

acum 2 zile · comentarii (43)

A mai trecut un Bookfest, dominat, ca întotdeauna, de “lansări”. Probabil că e cuvântul cel mai frecvent al săptămânilor când se întâmplă târguri de carte: în presă, pe Facebook, la radio (că televiziunile nu prea au treabă cu cărţile) se anunţă lansări pe bandă rulantă. Acum, că s-a terminat, reintrăm în ritmurile noastre sărăcăcioase.

acum 2 zile · comentarii (1)

În manipulările politice, prezenţa unui duşman este indispensabilă. Expertul ucrainean Gheorghi Pocepţov, analizând rolul duşmanului ca factor de coalizare a unui grup sau popor, menţionează importanţa identificării, a selectării acestuia, fie şi în chip simbolic, atunci când el lipseşte ca ameninţare reală.

acum 3 ore · comentarii (0)

Dl. Traian Băsescu a fost preşedintele României vreme de zece ani din care trebuie neapărat scăzute lunile de suspendare. De aproape şase luni, dl. Băsescu nu mai este preşedinte, însă în tot acest timp, din care iarăşi trebuie scăzută luna de tăcere autoimpusă, a rămas o prezenţă hiperactivă în spaţiul public.

acum 4 ore · comentarii (16)

Anul acesta, regizorul Corneliu Porumboiu s-a întors la Cannes cu un nou lungmetraj, „Comoara“, cel care a câştigat premiul „Un Certain Talent“ în cadrul secţiunii Un Certain Regard. Povestea a doi vecini – Adrian Purcărescu (Adrian) şi Toma Cuzin (Costi) –, aflaţi în căutarea unei comori, îngropate de străbunicii lui Adrian, în grădina casei familiei lui, a pornit de la o situaţie reală.

acum 6 ore · comentarii (0)

Atenţiune! La comanda mea, toată lumea strânge sfincterul. Unu, doi, trei şi strânge. Şi dă drumul. Şi strânge. Şi dă drumul. Aşa. Trebuie să fim cu toţii pregătiţi în cazul în care ne atacă vreun gay. Nimic nu intră şi nu iese fără acordul nostru. Strânge mă sfincterul, nu râde, că să te văd eu dacă mai râzi după, când o să te împrăştii peste tot.

În fiecare an, Conferinţa VeloCity atrage experţi si reprezentanţi ai administraţiilor din toată lumea care îşi doresc să afle noutăţile pe subiectul încurajării utilizării bicicletei. Anul acesta, pentru prima dată în istoria Conferinţei, un proiect românesc de realizare a infrastructurii pentru biciclete a fost ales de organizatori pentru a fi prezentat ca model de bună practică.

acum 2 zile · comentarii (1)

Mai mulţi oficiali de top ai FIFA, cea mai importantă şi mai bănoasă organizaţie sportivă din lume, au fost reţinuţi de FBI după o descindere ca în filme la un hotel din Elveţia. Acuzele sunt spectaculoase: oamenii ar fi încasat şpăgi de sute de milioane de euro pentru a măslui diverse alegeri în cadrul organizaţiei şi pentru a direcţiona contracte de publicitate şi drepturi de televiziune.

acum 2 zile · comentarii (9)

Dragă DNA, ştiu că nu îţi vezi capul de treabă. Nu vreau să te încarc mai mult. Dimpotrivă, vreau să te ajut, de asta fac acest denunţ legat de corupţia din sistemul de educaţie românesc. Am văzut că ai mai cules pe un profesor sau altul care ia mită de la studenţi sau elevi, că ai trimis în judecată oameni care păzesc sălile de bacalaureat sau pe cei prinşi cu fiţuici.

acum 2 zile · comentarii (0)

Trecutul recent al ţării vecine din sud-vest este unul tulburător, care s-a suprapus peste întreaga istorie a Europei din vremi îndepărtate. În iunie 1991, tancurile iugoslave au intrat în nou-declarata Republică Slovenă, declanşând un lung şi atroce război. La un an de la începerea ostilităţilor, erau 50.000 de morţi, peste două milioane de oameni fără un acoperiş şi proprietăţi distruse în valoare de peste 60 de miliarde de dolari.

acum 2 zile · comentarii (25)