ÎPS Teodosie, sursa „Mache“ a fostei Securităţi. Scuza arhiepiscopului Tomisului pentru că a acceptat să fie turnător: „Nu mai puteam pleca din ţară“

ÎPS Teodosie, sursa „Mache“ a fostei Securităţi. Scuza arhiepiscopului Tomisului pentru că a acceptat să fie turnător: „Nu mai puteam pleca din ţară“

Pe vremea când era asistent teolog la Institutul Teologic Ortodox din Bucureşti, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost chemat la sediul Miliţiei, unde a fost convins să semneze, în septembrie 1987, un acord de colaborare cu fosta Securitate, având numele de cod „Mache“. În apărarea sa, ÎPS Teodosie spune că „am fost obligat să semnez acel angajament“.

Românii ucişi în atentate, înmormântaţi la Paris. Câţi bani s-au strâns pentru copiii lor - colecta publică înregistrează o donaţie la 5 minute

Românii ucişi în atentate, înmormântaţi la Paris. Câţi bani s-au strâns pentru copiii lor - colecta publică înregistrează o donaţie la 5 minute

Românii ucişi în atentatele teroriste din 13 noiembrie au fost înmormântaţi la Paris. Francezii au demarat o colectă publică pentru ajutorarea celor doi copii rămaşi orfani în urma tragediei în care şi-au pierdut viaţa Lăcrămioara Pop (28 ani) şi Ciprian Calciu (32 ani). S-au adunat peste 50.000 euro în contul copiilor, iar la fiecare 5 minute cineva dintr-un colţ al lumii trimite bănuţi pentru Tania (11 ani) şi Kevin-Luca (1 an şi jumătate).

Povestea unei mari voci neştiute a României. Cine este Otilia Rădulescu Ipek, soprana care face senzaţie în Turcia

Povestea unei mari voci neştiute a României. Cine este Otilia Rădulescu Ipek, soprana care face senzaţie în Turcia

Cu câteva luni înainte de Revoluţie, Otilia Rădulescu, o tânără speranţă a muzicii româneşti, cucerea Trofeul Festivalului Mamaia 1989 cu piesa „Românie“, a compozitorului Temistocle Popa, pe care o interpretase în duet cu Daniel Iordăchioaie. După un sfert de veac, Otilia Rădulescu Ipek este soprană la Opera din Istanbul şi predă canto la Conservator.

Cărţile pe care trebuie să le citească orice generaţie. Care sunt lecturile care au marcat literatura universală pentru copii

Cărţile pe care trebuie să le citească orice generaţie. Care sunt lecturile care au marcat literatura universală pentru copii

Copiii de altădată furau cireşe cu Nică a Petrei, mâncau dulceaţă alături de Monica, Olguţa şi Dănuţ, descopereau peşteri şi se pierdeau în Castelul fetei în alb şi au descoperit mormântul lui Ovidius. Au eşuat pe insulă alături de Robinson Crusoe şi au trăit în coliba unchiului Tom. Au fost Elevul Dima dintr-a şaptea, au trăit aventuri în jungla lui Tarzan şi au fost căpitani la 15 ani.

Una peste alta, primul interviu televizat al lui Dacian Cioloş din postura de prim-ministru ne face să credem că metafora cea mai potrivită este cea legată de pisica lui Schrödinger. Dacian Cioloş este în acelaşi timp şi mulţumit şi nemulţumit să fie un Premier-plombă, doar pentru un an, are şi nu are în acelaşi timp o viziune politică asupra administraţiei, are şi nu are un plan politic pentru după alegerile din 2016.

acum 3 zile · comentarii (6)

Din câte ştiu eu, România are cea mai mare rată de eşec la angajare din UE, adică de abandon sau de separare în primele 3 luni de la preluarea unui job într-o nouă companie. E şi normal să fie astfel, de vreme ce România are cel mai redus indice de încredere generalizată dintre toate ţările europene în care s-au făcut aceste studii.

acum 3 zile · comentarii (10)

Este clar pentru toată lumea că nicio reformă educaţională nu va reuşi dacă ea nu atinge şi schimbă fiecare persoană care stă în faţa copiilor. Am spus şi repet, în România nu avem cel mai bun curriculum, dar nici cel mai rău din lume. Eficienţa şi calitatea lui sunt date de profesorul care îl predă.

acum 5 zile · comentarii (4)

România ocupă locul 28, ultimul, pe lista performanţelor sistemelor şi infrastructurilor la nivelul UE, aşa cum reiese din cea de-a doua ediţie a raportului „EU Transport Scoreboard” dat publicităţii la Bruxelles exact în momentul când noi publicăm acest text.

acum 6 zile · comentarii (5)

Care este logica constituirii listei ţintelor Statului Islamic? De ce aceste locaţii anume? Răspunsul exact este foarte important pentru că lista aceasta este constituită într-o logică specială, cea a planificatorilor ISIS, rezultatul al punerii în practică al unei anumite doctrine militar-religioase, complet diferită, fundamental diferită de orice tip de raţionamente europene privind morala comună şi ducerea războiului.

acum 6 zile · comentarii (44)

În lumea de azi, mesajele scrise apar pretutindeni. Le întâlnim pe stradă, pe afişe şi indicatoare, în magazine, pe etichete, alături de tot ce se vinde, pe şosele, la intrarea şi ieşirea din localităţi etc. Omul contemporan trăieşte într-o lume prolixă, înconjurat de mesaje de felurite genuri şi concepute cu felurite scopuri.

acum 6 zile · comentarii (23)

Artan Arachelian: Cine era Năiţă Lucean? Dinu Săraru: Cine era Năiţă Lucean? Era un ţăran de la mine din sat, cu şase copii, toţi băieţi, care, printr-o întâmplare, era finul părinţilor mei şi deci şi finul meu. Personaj pitoresc, de o rară inteligenţă, care a făcut tot războiul.

acum 6 zile · comentarii (1)

Legea concurenţei afirmă că atunci când oferta este mai diversificată, calitatea are şanse mai mari să fie „degustată” şi, totodată, să genereze calitate. O asemenea supoziţie se aplică pentru orice activitate umană, inclusiv pentru cea politică. Pentru ca politica să îmbrace haina „posibilului”, este nevoie de idei capabile să se transforme în acţiune şi care să se concretizeze material spre folosul cetăţii.

acum 5 zile · comentarii (3)

Toţi cei ce se îndeletnicesc cu scrisul, în sensul că şi-au făcut din aceasta o profesie ori că scrisul este o componentă a acesteia, ştiu foarte bine că nimic nu e mai greu decât găsitul primei fraze. Al frazei de început, frază de tip iluzie, de tip garanţie că ai ales drumul cel bun şi că cel care te citeşte va continua să o facă stârnit de ideea din incipit.

acum 5 zile · comentarii (0)

Ne întrebăm adesea, cu uimire, de unde vine nostalgia unora după „Epoca de Aur“ a lui Nicolae Ceauşescu şi cum se explică amnezia lor în ceea ce priveşte frica şi umilinţele de atunci. Pare curios că ele nu sunt ale tinerilor, care pot fi de stânga, fără să fie însă ceauşişti, ci tocmai ale mai vârstnicilor care au trăit acele vremuri şi au stat ore întregi la cozi pentru zahăr sau ulei (date, de la un moment dat, cu raţia), pâine ori salam.

acum 6 zile · comentarii (15)
Postari Recente