Controversa „generaţiei Facebook“ continuă. Publicistul Mihnea Rudoiu îi dă replica lui Mircea Cărtărescu

Controversa „generaţiei Facebook“ continuă. Publicistul Mihnea Rudoiu îi dă replica lui Mircea Cărtărescu

Valul de reacţii stârnite de declaraţia despre generaţia „limitată“ Facebook făcută de rectorul Ioan Aurel Pop de la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca continuă cu opinia publicistului Mihnea Rudoiu. Acesta ţine să-i răspundă scriitorului Mircea Cărtărescu, care l-a contrazis pe rectorul Pop dându-i exemplu copilului său şi al prietenilor acestuia, care folosesc tehnologia pentru a-şi dezvolta aptitudinile.

România în Primul Război Mondial. Numele eroilor, rostite la 100 de monumente de pe tot cuprinsul ţării

România în Primul Război Mondial. Numele eroilor, rostite la 100 de monumente de pe tot cuprinsul ţării

La 100 de monumente ale eroilor a avut loc vineri, 26 august, un ceremonial insolit, dedicat împlinirii a 100 ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. În premieră pentru ţara noastră, numele celor 330.000 militari români pieriţi în lupte a fost rostit de oficiali şi soldaţi, la principalele opere sculpturale care cinstesc memoria eroilor din acel război.

Cinci români au murit în cutremurul din Italia. Bilanţ sumbru: 250 de morţi, sute de răniţi. Panică în urma unei replici

Cinci români au murit în cutremurul din Italia. Bilanţ sumbru: 250 de morţi, sute de răniţi. Panică în urma unei replici

Cel puţin 250 de oameni au murit, printre care şi cinci români, iar alte câteva sute de persoane au fost rănite în urma cutremurului cu magnitudinea de 6,2 pe scara Richter care a zguduit miercuri dimineaţă Italia şi care a avut epicentrul în apropierea oraşului Perugia. Autorităţile se feresc să estimeze numărul persoanelor aflate încă sub dărâmături.

Invitat duminica trecută la emisiunea „În faţa ta” de la postul de televiziune Digi24, ministrul Fondurilor Europene, dl. Cristian Ghinea, a făcut o afirmaţie ce a condus la reaprinderea discuţiei legate de o eventuală participare a d-lui Dacian Cioloş, gardat de o seamă dintre cei mai fideli dintre colaboratorii lui, în postura de candidat la alegerile parlamentare programate a avea loc în primele zile ale iernii viitoare.

acum 2 zile · comentarii (3)

Mult mai tânărul meu prieten, de la care am auzit prima din cele trei întâmplări pe care vreau să vi le povestesc astăzi, a părăsit România la vârsta de şase ani, împreună cu unul din părinţi, şi a trăit până de curând în Spania. Vorbind într-o seară, l-am întrebat – Care e prima amintire de după plecarea din ţară?

acum 2 zile · comentarii (52)

La o sută de ani de la intrarea României în Marele Război, v-aş propune, dragi cititori, un exerciţiu de rememorare a acestuia, aducând în atenţia dumneavoastră gândurile, faptele celor care, la acea vreme, au fost martori oculari, participând la înfăptuirea istoriei şi, mai apoi, încercând prin scrierile lor, să transmită viitorimii povestea suferinţelor acelei generaţii.

acum 2 zile · comentarii (0)

Sunt zile în care discutăm chiar şi despre 3-4 subiecte fierbinţi, după care uităm de ele a doua zi; dar sunt perioade când un subiect ne acaparează atât de tare, încât ignorăm alte subiecte zile la rând. De ce discutăm despre cele întâmplate pe-o plajă din Franţa de aproape o săptămână? Voi încerca să rezum în 5 puncte scurte:

A patra zi din a patra săptămână a lunii august 2016 a fost marcată de întâlnirea a doi premieri europeni, care vorbesc aceeaşi limbă - a lui Mihai Eminescu - care au salutat în faţa gărzii de onoare, de la Reşedinţa de stat a Republicii Moldova, acelaşi Tricolor, simbolic unificator, care flutură liber atât la Chişinău, cât şi la Bucureşti.

Este o realitate. Va fi o realitate ce va face parte din cotidian, avertizează fără încetare serviciile de informaţii. Au dreptate oare spunând că, în acest moment, sub ochii noştri, are loc o transformare fundamentală a tipologiei acţiunilor teroriste? Dar, de fapt, ce se schimbă şi în ce fel ne poate afecta în mod direct, mult mai mult şi pe o scară cu mult mai amplă decât înainte?

La începutul lunii august am fost invitata Festivalului de muzică de cameră de la Moritzburg, eveniment organizat anual, începând din 1993, într-o zonă pitorească de lângă Dresda – Moritzburg este un sat unde se găsea reşedinţa de vânătoare a principilor Saxoniei, un frumos castel în stil baroc înconjurat de păduri şi pajişti.

acum 2 zile · comentarii (0)

De cîte ori pot, mă uit la Las Fierbinţi şi regret cînd agenda cîte unei seri mă împiedică s-o fac. Dezamăgit n-am fost niciodată, deşi, inevitabil, nu toate episoadele sînt la aceeaşi înălţime. „Cum?“ – sare cîte un snob, care mă socoteşte „om serios“, abonat pe viaţă numai la Noica sau Kant. „Te uiţi la aşa ceva?!

acum 2 zile · comentarii (88)

Locaţie - Arena Sferisterio din oraşul aparţinător regiunii Marche, aflat la doi paşi de Recanati, locul de baştină al marelui poet Giacomo Leopardi, al legendarului tenor Beniamino Gigli, aproape de Ancona unde s-a născut ilustrul tenor Franco Corelli şi de Pesaro, legat indestructibil de spiritul lui Rossini, de numele celebrei soprane Renata Tebaldi. Spaţiu generator de înaltă cultură.

acum 3 zile · comentarii (1)
Postari Recente