Legenda Lacului Vrăjitoarelor din centrul Braşovului, locul unde o sută de femei au fost aruncate cu bolovani legaţi de picioare. Dacă scăpau, erau arse de vii 0

Lacul Vrăjitoarelor a existat acum peste 400 de ani la intersecţia unde astăzi începe strada Republicii. Legenda spune că femeile considerate vrăjitoare erau aruncate în lac cu greutăţi legate de picioare, iar dacă reuşeau să iasă la suprafaţă erau considerate a fi slujitoarele Satanei şi erau ulterior arse pe rug.

Legenda Lacului Vrăjitoarelor din centrul Braşovului, locul unde o sută de
femei au fost aruncate cu bolovani legaţi de picioare. Dacă scăpau, erau arse de vii Vezi comentarii 0

Citesc cu uimire un val de articole fioros redactate împotriva diasporei. Cam repede după votul din toamnă. Sunt poveşti vechi, reîncălzite de filmul documentar The Romanians are coming al unei televiziuni englezeşti şi faţă de care o parte dintre românii din Anglia au protestat. Cum s-au priceput. Alţi români, din ţara natală, au pus mana pe furci împotriva lor. A românilor care au protestat.

acum 4 zile · comentarii (8)

Un eminent politolog francez, Dominick Moisi, reliefa contrastul între perceptia multor non-europeni privind o Uniune Europeană prosperă şi democratică şi problemele cu care aceasta se confruntă, mai ales în ultimul deceniu [1]; tot el observa că, fără forţa internă de a găsi rezolvări la aceste probleme, scenarii dintre cele mai cenuşii pot deveni aievea.

acum 4 zile · comentarii (2)

De multă vreme, aproape orice nouă producţie oferită publicului la Opera Naţională Bucureşti generează reacţii extrem de amalgamate, întrebări fără răspuns şi comentarii aprinse, în special dacă este vorba despre creaţii ale genului liric, aşa cum s-a petrecut, spre exemplu, în urmă cu ani, la „Trubadurul” regizat de Hausvater, la „Flautul fermecat” în regia pe atunci debutantului-tânără speranţă Ioan-Răzvan Dincă

acum 4 zile · comentarii (3)

După mult comentata vizită a preşedintelui Putin în Ungaria, eveniment pe care Viktor Orban l-a considerat important deoarece „nu se poate imagina o Europă fără Rusia”, premierul ungar a simţit nevoia să se explice în faţa aliaţilor săi apropiaţi, respectiv statele membre ale Grupului de la Visegrad (Ungaria, Slovacia, Cehia şi Polonia) şi a decis să efectueze o vizită fulger în Polonia.

acum 4 zile · comentarii (32)

Ce s-a întîmplat în ultima perioadă în Republica Moldova pare că vine din nebunii ani 90. Jaf ca în codru. Totul sub lozinca „eurointegrării”. Foştii bandiţi s-au tranformat în eurobaniţi. Acum jaful s-a extins mai ales spre păturile foarte sărace. Europa închide oare ochii la aceste abuzuri fără prcedent? Vă ofer trei poveşti culese de la cîţiva prieteni şi o concluzie folcorică. Fără comentarii.

acum 4 zile · comentarii (8)

Premiile Oscar  2015 încep cu un monolog. Monologul este îndeobşte muncă de comedie şi actorul care face comedie la Oscar trebuie să fie în acelaşi timp prestigios şi să aibă afecţiunea oamenilor. Comedia nu ne umileşte pe noi, ci pe cei mândri... Comicul trebuie să pună limite rezonabile--limite politice--exaltării şi mândriei, care sunt pasiunile trezite de aceste premii. Pe scurt, comicul este aproape un arbitru al competiţiei.

acum 4 zile · comentarii (2)

Săptămâna trecută s-a încheiat cu câteva manifestaţii de amploare în unele capitale est-europene. La Moscova a fost organizat un miting anti-Maidan, la Kiev – un marş de comemorare a victimelor agresiunii ruseşti (care a început încă pe timpul lui Ianukovici), pe când la Chişinău s-au mâncat clătite şi s-a jubilat pe nesimţite în Piaţa Marii Adunări Naţionale de dragul unui sărbători străine şi păgâne: Masleniţa.

acum 4 zile · comentarii (2)

Fără îndoială că zona de est a Europei rămâne unul dintre punctele fierbinţi către care îşi îndreaptă atenţia întreaga planetă. Cel de-al doilea acord de la Minsk, semnat la mijlocul lunii februarie de către preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, în prezenţa cancelarului german Angela Merkel şi a preşedintelui francez Francois Hollande, creează un orizont specific de aşteptare.

acum 5 zile · comentarii (0)

M-am referit, în comentariul de acum o săptămână, la rata creşterii preţurilor în ianuarie anul acesta. Dezinflaţia merge mai departe. Şi am în vedere atât rata pe 12 luni, care a scăzut la 0,41 la sută, cât şi rata medie anuală, de 1,00 la sută. Fără îndoială, preţurile vor continua să crească. Vor creşte însă încet.

acum 5 zile · comentarii (6)

Ultimele ieşiri publice ale lui Traian Băsescu nu au mai avut parte de strălucirea de odinioară. În ciuda atmosferei electrizante create în jurul lor de către „băsişti”, fostul preşedinte al României a părut obosit şi pe alocuri anacronic. Presat de evenimentele în centrul cărora s-a aflat „preferata” Elena Udrea, Băsescu a ieşit nepregătit din sânul familiei în care se refugiase strategic.

acum 5 zile · comentarii (11)

Agenda noastră publică e mereu plină de surprize, de la dramele Biancăi şi ale lui Victor Slav, la noul 007 fără talent, domnul Ponta. Asta ne face însă de multe ori să uităm de indignarea legitimă faţă de unele măsuri. De ce? Pentru că între timp, şi relativ rapid, „s-a mai întâmplat ceva". Este ceva normal, mai ales în societatea alertă în care trăim.

acum 5 luni · comentarii (1)

Braşov, Strada Prundului, nr. 9, intersecţie cu Strada Trotuş, nr. 2. Un imobil verde, ce poartă patina timpului, şi o parcare amenajată cu locuri libere. O duminică perfectă de august. Vacanţă, în sfârşit, vacanţă! Te bucuri de prieteni, de  frumuseţile ţării, de natură, de oraşe medievale devenite oraşe europene.

acum 7 luni · comentarii (0)
Postari Recente