Cum sărbătoreau românii Paştele sub Ceauşescu: mielul transportat pe ascuns, slujba de Înviere la Europa Liberă 15

În timpul regimului comunist, Paştele era o sărbătoare trecută sub tăcere. Cum Nicolae Ceauşescu voia un popor de atei, de marea sărbătoare a Învierii Domnului românii erau chemaţi la muncă ca în orice altă zi. La biserică se mergea pe ascuns, iar mielul, procurat tot pe ascuns de la ţară, era transportat clandestin în portbagaj sau chiar în sicriu.

Cum sărbătoreau românii Paştele sub Ceauşescu: mielul transportat pe ascuns, slujba de Înviere la Europa Liberă Vezi comentarii 15

Pentru teleormănenii condamnaţi în dosarul ”Fraudă la referendum” s-au menţinut aceleaşi pedepse

Pentru teleormănenii condamnaţi în dosarul ”Fraudă la referendum” s-au menţinut aceleaşi pedepse

În cazul celor 13 teleormăneni care s-au ales cu condamnări în dosarul ” Fraudă la referendum”, magistraţii de la Înalta Curte au decis să menţină aceleaşi pedepse. Cei 13 condamnaţi alături de Liviu Dragnea au fost membri sau preşedinţi ai secţiilor de votare din mai multe localităţi din judeţ şi au primit între şase luni şi trei ani de închisoare cu suspendare.

Măsuri ale MAI pentru 5 iunie: Fiecare secţie de votare va fi dotată cu stingător, iar personalul din comisiile electorale va fi instruit pentru situaţii de urgenţă

Măsuri ale MAI pentru 5 iunie: Fiecare secţie de votare va fi dotată cu stingător, iar personalul din comisiile electorale va fi instruit pentru situaţii de urgenţă

Efectul ”Colectiv” se resfrânge şi asupra organizării scrutinului pentru alegerile locale din 5 iunie. Într-o circulară emisă de Ministerul Afacerilor Interne şi trimisă Birourilor Electorale Judeţene sunt enumerate condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spaţiu în care se va amenaja secţie de votare.

Secretele lui Liviu Dragnea, baronul „sărac” de Teleorman care a înviat morţii, a lăsat România fără banii UE şi a pus stăpânire pe tot poporul PSD | psd

Secretele lui Liviu Dragnea, baronul „sărac” de Teleorman care a înviat morţii, a lăsat România fără banii UE şi a pus stăpânire pe tot poporul PSD

Liviu Dragnea, liderul PSD, a fost condamnat definitiv vineri, 22 aprilie, la doi ani de închisoare cu suspendare în Dosarul ”Referendumului”, după ce prima instanţă îl condamnase la un an de închisoare cu suspendare. ”Adevărul” vă prezintă cele mai importante momente din cariera politică a lui Dragnea, care l-au ridicat la statutul de baron de Teleorman şi, apoi, la lider al întregii suflări social-democratice din România.

Povestea controversatului premiu Nobel pentru pace pe care l-ar fi câştigat un român: distincţie furată sau simple legende postdecembriste

Povestea controversatului premiu Nobel pentru pace pe care l-ar fi câştigat un român: distincţie furată sau simple legende postdecembriste

Ioan Moraru este românul care a făcut parte din organizaţia „Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear“, cea care a câştigat în 1985 premiul Nobel pentru Pace. Românul nu apare nominalizat pe site-ul Nobel la categoria câştigători. În vreme ce unele voci de specialişti străini nu recunosc meritul românului la câştigarea premiului, în ţară a existat legenda potrivit căreia Ceauşescu i-a „furat“ distincţia şi l-a condamnat la uitare.

Port filmul acesta cu mine de câteva zile. Eu şi, cred, toţi cei care l-au văzut. Un film care doare. Rămâi cu un sentiment puternic, covârşitor, dureros, că ai făcut parte dintr-o experienţă la limita dintre ficţiunea cinematografică şi o altă dimensiune a realităţii, a unui trecut care, deşi s-a estompat, pare că ar exista undeva în plină desfăşurare, ca un fel de pedeapsă, rulând „over and over again”.

acum 28 zile · comentarii (21)
Sport /

14

Trecerea unui fotbalist în uitare nu provoacă accidente emoţionale majore. O avalanşă statistică ingrată îşi îngroapă fără întîrziere victima sub scoruri măturate de propria repetiţie. Un mare fotbalist e cruţat doar un pic mai mult. O vreme, dar numai o vreme, Netzer sau Francescoli sfidează din filme de arhivă, după care se retrag lîngă Gento sau Lubanski, într-o obscuritate de muzeu abandonat.

acum 28 zile · comentarii (6)

Fără sfârşit pare să fie seria cărţilor, a memoriilor şi jurnalelor ce ne aduc mărturii despre ce a fost şi cum a fost noaptea totalitară comunistă în întreg Estul european. Despre felul în care o ideologie utopică, mincinoasă, falimentară a provocat ori a adus cu sine, din 1917 şi până la începutul anilor 90 ai secolului trecut, într-o mare parte a Europei şi nu numai, dezastre colective şi individuale.

acum 29 zile · comentarii (1)

Tehnologia digitală are un impact semnificativ asupra tuturor segmentelor din societate şi economie, atât în lume, cât şi în Europa, influenţând astfel evoluţia şi profilul pieţei muncii. În faţa noilor provocări generate de această nouă revoluţie industrială, ţările trebuie să se adapteze pentru a transforma noile schimbări în oportunităţi. Este însă România pregătită pentru a 4-a revoluţie industrială generată de dezvoltarea sectorului digital?

acum 29 zile · comentarii (3)

După „La fille mal gardeé“, „Marguerite and Armand“ şi „The Dream“, bijuteriile coregrafice ale lui Sir Frederick Ashton, a venit rândul creaţiilor lui Sir Kenneth MacMillan să ajungă, chiar dacă postum, pe scena ONB. În acest scurt timp, Johan Kobborg a adus pe scena din Bucureşti o parte din istoria locului de unde a venit: The Royal Ballet.

acum 29 zile · comentarii (0)

Dacă până în secolul al XIX-lea, în scrierile occidentale, reprezentarea femeilor musulmane era totuşi mai variată, retorica imperialistă colonialistă, asumată adesea şi de către feministele devotate misionarismului, a subordonat insolent definirea statutului normativ al femeilor musulmane şi/sau descrierea vieţilor lor concrete, reale, justificării necesităţii politice a cuceririi şi dominării spaţiului musulman.

acum 30 zile · comentarii (131)

Costin Popa: Aici, la Deutsche Oper am Rhein, am asistat la un spectacol de excepţie cu „Lucia di Lammermoor”, graţie vouă, protagoniştilor. O spun cu toată convingerea şi răspunderea critică, prestaţia voastră era demnă de orice scenă foarte mare. Cum aţi ajuns la performanţă, cum v-aţi simţit?

luna trecuta · comentarii (0)

Deoarece în ultimele luni cap de afiş al evenimentelor politice se pare că este uciderea de locuitori ai oraşelor vest-europene, devine imperios necesar să formulăm o întrebare: ce doresc musulmanii astăzi de la comunitatea lor şi de la lume? Un răspuns la această întrebare trebuie formulat, iar urmare a acestuia va trebui să pornim la adâncirea analizelor asupra situaţiei în care ne aflăm astăzi.

luna trecuta · comentarii (76)

Un cuvânt frumos din limba veche a cărţilor rare, bisericeşti, care, la prima vedere, ar putea să însemne traducerea în limba contemporanilor a unor propoziţiuni şi fraze întregi, chiar şi Cazanii şi, mai ales, traducerea cuvintelor vechi, dezvăluirea nebănuitului tezaur de sentimente, de idei care fac farmecul unei propoziţiuni simple dintr-o Cazanie.

luna trecuta · comentarii (0)