FOTO Foaia matricolă a lui Marin Preda, un elev mediocru în primii ani de şcoală, cu nota scăzută la purtare. A avut media 10.00 la Compunere abia în clasa VII-a 1

Marin Preda, marele scriitor care a dat literaturii române capodopera „Moromeţii“, a fost un elev mediocru, cu media scăzută la purtare şi a avut note mici la Compunere. Deşi i-a plăcut cartea, Marin T. Călăraşu, pe numele său adevărat, fiul de plugar din Siliştea Gumeşti, a făcut cu greu faţă primilor ani de şcoală. Acest lucru reiese din foile matricole păstrate la Direcţia Judeţeană Teleorman a Arhivelor Naţionale.

FOTO Foaia matricolă a lui Marin Preda, un elev mediocru în primii ani de şcoală, cu nota scăzută la purtare. A avut media 10.00 la Compunere abia în clasa VII-a Vezi comentarii 1

Slăbitul, de la preocupare la obsesie. De ce ajung femeile să ia laxative şi să facă foamea. „A fi slabă“ s-a transformat în „a avea succes“

Slăbitul, de la preocupare la obsesie. De ce ajung femeile să ia laxative şi să facă foamea. „A fi slabă“ s-a transformat în „a avea succes“

Femeile vor să fie slabe pentru că asociază slăbitul cu succesul, spun specialiştii. „Moda slăbitului” este o consecinţă firească a factorilor socio-culturali actuali. Specialiştii avertizează însă că între preocuparea excesivă şi obsesia pentru slăbit este o linie foarte fină. Cele care ajung în pragul bulimiei sau anorexiei nu realizează niciodată că au problemă.

Angajaţii din sistemul medical cer bonuri de masă

Angajaţii din sistemul medical cer bonuri de masă

Comisia de Dialog Social s-a întrunit, astăzi,la Prefectura Teleorman la cererea reprezentanţilor Federaţiei Sanitas.Tichetele de masă reprezintă principalul motiv pentru care sindicaliştii de la Sanitas au purtat discuţii la aceeaşi masă cu autorităţile judeţene, directorii unităţilor spitaliceşti şi reprezentanţii instituţiilor direct implicate în această problemă.

Primării din Teleorman ajunse în vizorul organelor de cercetare penală

Primării din Teleorman ajunse în vizorul organelor de cercetare penală

Primăria Băbăiţa a vândut unei firme private iazul din comună şi drepturile de exploatare aferente  contra sumei de 127.000 de lei. Patru luni mai târziu cumpărătorul  a revândut iazul la un preţ de şapte ori mai mare. Fapta cu iz penal de care este suspectată instituţia a ieşit la iveală în urma unui control efectuat de  Curtea de Conturi, anul trecut . Instituţia a sesizat Parchetul

Proiectul ”Tele-Job” a ajuns la final

Proiectul ”Tele-Job” a ajuns la final

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Teleorman a organizat astăzi, la Alexandria, conferinţa de închidere a proiectului ” Tele-Job-Organizarea pieţei muncii adiacente Municipiului Bucureşti”.Proiectul a fost cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 şi s-a derulat pe o perioadă de 36 de luni, având un buget total de 21.348.882 lei.

Am o greutate în suflet. Nu pot să mă relaxez şi nu pot dormi. Nu pot să continui nişte proiecte cu gândul că cineva are nevoie de ajutor, cerut mie printre altele, iar cei în măsură să o facă afişează indiferenţă şi nesimţire. Nu sunt socialistă, nici nu încurajez ajutoarele sociale, dar ceea ce vreau să vă povestesc astăzi este efectul unei nesimţiri fără margini.

acum 5 luni · comentarii (150)

Aşa s-a trezit. În mijlocul Bucureştiului, în traficul infernal de la ora 18.00. Murdar, cu un sacou rupt în coate, cu pantalonii jigăriţi, cu părul vâlvoi şi uşor ameţit de haos. Se uita în stânga şi în dreapta. Claxoane, praf, gunoaie şi un maidanez. Era imaginea dezolantă pe care o avea în faţa ochilor.

acum 5 luni · comentarii (3)

Nu este o sărbătoare românească, dar cu siguranţă poate fi una foarte amuzantă. Mă refer la Halloween şi la partea cu costumele caraghioase. Partea întunecată nu mă pasionează, aşa că an de an fac abstracţie de ea, pentru că vreau să le ofer copiilor o experienţă distractivă. Sigur că avem ornamente cu fantome, mumii sau vrăjitoare, dar ele sunt de fiecare dată prietenoase.

acum 5 luni · comentarii (2)

Peste 2500 de femei vor fi testate în cadrul unui proiect internaţional de prevenire a cancerului de col uterin, în Regiunea de Nord-Vest. Testările sunt asigurate în cadrul unui proiect de prevenire a cancerului de col uterin câştigat de Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj, în parteneriat Registrul de Cancer din Norvegia şi o asociaţie a rromilor din regiunea de Nord-Vest.

acum 5 luni · comentarii (11)

Probabil că lecţia de învăţat numărul unu, din evoluţia extrem de rapidă a evenimentelor de azi, politice, economice şi militare, care vor deveni, sau nu, istorice, o constituie determinarea fiecărei fiinţe umane de a îşi respecta identitatea, cu luminile şi umbrele sale, de a nu imita pe alţii, de a fi unică, mândră de această diferenţă specifică, care nu striveşte, ci doar amplifică corola de minuni a lumii. Marcată şi în anul 2014 de război.

acum 5 luni · comentarii (0)

La şase luni de la trecerea sa la cele veşnice, Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop al Râmnicului intră tulburător în legendă. Cu acest nume simplu, popular şi emblematic, GHERASIM AL RÂMNICULUI, ierarhul care a slujit strălucit Biserica Ortodoxă în Oltenia de sub munte păşea, din al nouăzecilea an al vieţii sale, ca şi cum ar fi plutit, cum spunea el însuşi, pe calea veşniciei. A veşniciei creştine.

acum 5 luni · comentarii (0)

Peste 10 000 de români au cerut în stradă, Duminica trecută, Reunirea României cu Republica Moldova. „Profesionalismul” presei a făcut ca şi de această dată mesajul public să fie diminuat prin înaintarea unei cifre eronate de aproximativ 3000, valabilă cu 1 oră înainte de eveniment. O fi incompetenţă, o fi rea intenţie, o fi manipulare voită, e mai puţin important.

acum 5 luni · comentarii (2)

ÎNDRĂZNEALĂ Filmul „Dracula: Povestea nespusă“ este poezie pură, spunând istoria transformării prinţului Vlad Ţepeş în Dracula aşa cum nu a mai fost spusă niciodată pe ecran. Aceasta în ciuda numeroaselor licenţe istorice şi anacronisme pe care le conţine. Cine n-a învăţat istorie în şcoală n-are decât să se informeze, dar sala de cinema are alt rost.

acum 5 luni · comentarii (1)

Reacţia iritată a lui Iohannis la întrebarea despre dobândirea caselor şi acel „ghinion” rostit atât de nefericit arată incompetenţă. Iar cei care îl văd pe Iohannis nu neapărat ca pe salvatorul României, ci măcar ca pe candidatul cu cele mai multe şanse de a-l bate pe Ponta, s-ar putea să înceapă să se uite şi mai jos pe lista de candidaţi.

acum 5 luni · comentarii (54)

Cu câteva ore înainte ca preşedintele Federaţiei Ruse să se reîntâlnească cu preşedintele Ucrainei - stat european liber să îşi aleagă singur viitorul -, un dialog dedicat posibilelor evoluţii ulterioare, ale raporturilor, acum tensionate, dintre Moscova şi Kiev, dintre Moscova şi Bruxelles, dintre Kremlin şi Casa Albă a inclus un flux de date, nuanţări şi predicţii de interes general, la postul public de radio.

acum 5 luni · comentarii (0)

A venit din nou momentul să fim mândri că suntem români! Acum e vremea cea mai fecundă să înghesuim prejudecăţi fudule, să fluturăm mituri şi resentimente, să facem paradă cu salvări naţionale şi să fim măcar înduioşaţi, dacă nu chiar să ne identificăm cu acest fatalism romantic al propriului românism. O să fim, fără să ţinem seama de periodicitatea trăirilor noastre, patrioţi.

acum 5 luni · comentarii (22)
Postari Recente