Ce s-a întâmplat cu prinţesa Mignon de România şi de ce Regina Maria a numit-o „copilul cărnii mele“

Ce s-a întâmplat cu prinţesa Mignon de România şi de ce Regina Maria a numit-o „copilul cărnii mele“

Regina Maria şi-a numit cea de-a doua fiică, pe prinţesa Mignon, „copilul cărnii mele”. În epocă au existat suspiciuni legate de paternitatea acesteia şi s-a spus că fetiţa născută în Germania n-ar fi fost, de fapt, fiica lui Ferdinand, ci a unui presupus amant al reginei. Mignon a ajuns regina Iugoslaviei, în urma căsătoriei cu regele Alexandru. A rămas văduvă după asasinarea acestuia şi timp de 20 de ani a trăit în exil.

Stagiul de pregătire a Lotului naţional restrâns de informatică al României se desfăşoară la Alexandria

Stagiul de pregătire a Lotului naţional restrâns de informatică al României se desfăşoară la Alexandria

Ministerul Educaţiei Naţionale, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, organizează în perioada 20-27.05.2017, la Colegiul Naţional “Al.D.Ghica”din Alexandria, Stagiul de pregătire a Lotului naţional restrâns de informatică al României pentru seniori şi juniori, în vederea selecţiei elevilor ce vor participa la competiţiile internaţionale aprobate în Calendarul competiţional al ministerului pentru acest an şcolar.

Ce a rămas după Marin Preda în satul Moromeţilor. Pe urmele marelui scriitor, la Siliştea Gumeşti: „Aşa mândru cum era el, nu prea vorbea cu lumea“

Ce a rămas după Marin Preda în satul Moromeţilor. Pe urmele marelui scriitor, la Siliştea Gumeşti: „Aşa mândru cum era el, nu prea vorbea cu lumea“

O incursiune în lumea lui Moromete, în Siliştea Gumeşti, satul copilăriei lui Marin Preda, este o întoarcere în timp. „În câmpia Dunării, cu câţiva ani înaintea celui de-al doilea război mondial, se pare că timpul avea cu oamenii nesfârşită răbdare: viaţa se scurgea aici fără conflicte mari“, aşa descria Marin Preda, cu mulţi ani în urmă, localitatea natală. O observaţie perfect valabilă şi astăzi.

S-a întîmplat ceva cu PSD. Ceva, probabil, inevitabil, adică pierzînd aripa Meleşcanu, aripa Geoană-Diaconescu şi aripa Ponta, nici nu mai vorbesc de tehnocraţii lui Roman care au rămas pînă în zilele noastre cei mai buni oricîte grade la SIE aveau, s-au golit de expertiză, că ţara o fi ea mare, dar resursele umane sunt pe sponci. Urmarea, prostii la Codul Fiscal, prostii la politica medicamentelor şi iată, prostii enorme la capitală.

acum 3 zile · comentarii (0)

„Mămică, celui ce te urăşte să-i dai apă şi pâine! Şi să fii bun, mama, că binele tare greu se face!”. Pe mama mea o cheamă Ileana şi toată lumea ii spune Lina. Are aproape 78 de ani şi în ultimii 58 a fost unul dintre cei doi stâlpi pe care s-a clădit familia noastră. Ea ne-a învăţat să trecem peste greutăţi şi să cerem mai mult de la noi. În ultimii 40 mi-a fost cea mai bună prietenă, dar şi cel mai dur critic. Ea, Lina lu' Râpă!

acum 3 zile · comentarii (33)

Spre finalul stagiunii Operei Naţionale Bucureşti, se conturează, retrospectiv, o structură aparte în concepţia repertorială, primele luni aducând o avalanşă de evenimente cu totul speciale, în care s-au regăsit şi oaspeţi din galeria „celor mari” pe plan internaţional - fie în gale fastuoase, de operă sau de balet -, fie în premiere ce s-au succedat lunar, alternând,

acum 3 zile · comentarii (0)

Luni, înaintea momentului întâlnirii oficiale cu prim-ministrul Benjamin Netanayahu, Donald Trump a efectuat un gest simbolic de mare rezonanţă şi cu o semnificaţie cu totul deosebită: a fost primul preşedinte american în funcţie care a mers la Zidul Plângerii, locul sacru de rugăciune pentru evrei şi care este situat în zona de est a Ierusalimului, ocupată şi mai apoi anexată de Israel.

acum 4 zile · comentarii (40)

Ca s-o pomenesc pe inspirata şi îndrăgita noastră Agatha Christie, al cărei roman a fost tradus chiar de Domnul Cinema, D.I. Suchianu! Deja în Cannes a apărut anunţul, foarte tentant, al noului remake după Crimă în Orient Express, care va ieşi în noiembrie şi are o distribuţie de-ţi lasă gura apă: Dame Judi Dench, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer şi Sir Derek Jacobi (care vine la TIFF).

acum 3 zile · comentarii (1)

Îi invidiez pe bătrînii care se simt din ce în ce mai înţelepţi, care se pot lăuda cu ”experienţa” lor de viaţă şi sunt trataţi în consecinţă de generaţiile mai tinere. Eu unul sunt tot mai nedumerit, ca să nu zic de-a dreptul perplex. Şi sunt din ce în ce mai stingherit cînd mi se cer ”sfaturi”, ”soluţii”, ”învăţături” competente.

acum 4 zile · comentarii (197)

S-a întâmplat şi anul acesta celebrul eveniment „Noaptea Muzeelor”. Ce-i drept, mai promovată a fost mişcarea de protest a muzeografilor care a precedat pomana culturală, pentru că vremea ploioasă nu i-a mai scos pe români din case ca în alte dăţi, dar nici de această dată nu au lipsit cozile la care oamenii au aşteptat ore în şir.

acum 4 zile · comentarii (16)

Marţi am participat pentru prima dată la întâlnirea Grupului Ecumenic de Rugăciune din Parlamentul României. Am aflat de existenţa lui acum trei săptămâni, când un coleg deputat m-a înscris într-un grup de What's App. Da, sunt creştin. Adică merg duminica la biserică fie singur, fie cu familia, după cum ne potrivim.

acum 6 zile · comentarii (75)