Aventura incredibilă a celor patru români plecaţi în jurul lumii în costume populare şi opinci. Trei dintre ei au sfârşit tragic

Aventura incredibilă a celor patru români plecaţi în jurul lumii în costume populare şi opinci. Trei dintre ei au sfârşit tragic

Dumitru Dan, Paul Pârvu, Alexandru Pascu şi Gheorghe Negreanu, patru studenţi români la Paris au plecat în 1910 în aventura vieţii lor, să facă înconjurul pământului în opinici. Românii au fost singurii selectaţi din 200 de concurenţi atraşi de premiul de 100.000 de franci pus în joc de o agenţie franceză. Doar Dan Dumitru a terminat călătoria, după 13 ani de peripeţii 100.000 de kilometri parcurşi pe jos şi peste 490 de perechi de opinici rupte.

Românca Hariclea Darclée, prima Tosca din istorie, preferata compozitorilor Verdi şi Puccini, a murit în cruntă sărăcie

Românca Hariclea Darclée, prima Tosca din istorie, preferata compozitorilor Verdi şi Puccini, a murit în cruntă sărăcie

Hariclea Hartulary Darclee a fost considerată cea mai mare cântăreaţă de operă din lume vreme de 25 de ani. Cântăreaţa româncă a fost preferata celebrilor compozitori Puccini şi Verdi. S-a retras de pe scenă la 58 de ani. A murit în România, atât de săracă încât a fost nevoie ca Ambasada Italiei să suporte cheltuielile de înmormântare.

Controversata Maria Obrenovici, amanta din patul lui Alexandru Ioan Cuza care i-a făcut domnitorului doi copii

Controversata Maria Obrenovici, amanta din patul lui Alexandru Ioan Cuza care i-a făcut domnitorului doi copii

Maria Obrenovici a fost amanta şi marea iubire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. I-a dăruit doi copii care au fost crescuţi de soţia lui Cuza, doamna Elena. Deşi a fost acuzată de colaborare cu complotiştii la abdicarea lui Cuza, Maria Obrenovici a luat calea exilului cu domnitorul rămas fără ţară şi putere. S-a sinucis la Dresda, când a aflat că este bolnavă de cancer.

Cel mai recent articol din publicaţia britanică „The Guardian” povesteşte lumii întregi cum, în România, deţinuţii cu „ştaif” îşi redobândesc libertatea publicând lucrări ştiinţifice. Este o formă la limita legii prin care corupţia continuă şi din spatele gratiilor. Aşa s-a umplut România de oameni de ştiinţă în ultimii trei ani. Uşor ironic să citim un astfel de articol într-o publicaţie care i-a dat şansa să scrie unui criminal condamnat.

luna trecuta · comentarii (19)

„Tot înainte că înapoi nu se mai poate!“ este o expresie des repetată, cu plăcere, pe care am auzit-o prima dată, cu nişte ani în urmă, la unul dintre miliardarii de carton ai României noi, spusă cu siguranţa omului de „afaceri“, obişnuit cu urcatul în avionul prezidenţial, cu afacerile cu statul, cu folosirea şi încălcarea legilor după bunul plac şi manipularea crasă.

luna trecuta · comentarii (1)

Căderea cabinetului tehnocrat  Ion Sturza la votul de încredere,luni, în plenul de la Chişinău, ca urmare a lipsei de cvorum, era previzibilă întrucât nu beneficia de un sprijin politic consistent din partea PDM sau PLDM şi nici nu a putut cristaliza o majoritate politică, care să continue reformele necesare continuării drumului european al Republicii Moldova.

luna trecuta · comentarii (2)

Nora Iuga împlineşte astăzi 85 de ani. Vă vine să credeţi? Cea care a scris, odinioară, "Sexagenera şi tânărul", e mai tânără în spirit decât mulţi aşa-zişi tineri. Poeta mi-a mărturisit, într-un interviu, că mama sa a învăţat-o că "cea mai mare calitate a unei femei este să rămână demnă”.

luna trecuta · comentarii (1)

Pentru că îi expirase permisul auto, un bucureştean s-a prezentat în octombrie 2015 la Serviciu public de permise de conducere ca să şi-l înnoiască. Funcţionarii de la ghişeu au refuzat să-i primească actele deoarece poza din buletinul de identitate nu corespundea cu realitatea. Mai exact omul îşi lăsase între timp barbă.

luna trecuta · comentarii (1)

Familia Bodnariu a devenit un caz. Un denunţ din partea şcolii a dus la luarea pe rând a celor cinci copii: Eliana (9 ani), Naomi (7 ani), Matei (5 ani), Ioan (2 ani) şi Ezekiel (4 luni) de la părinţii lor Marius si Ruth Bodnariu, o familie româno-norvegiană din orăşelul Naustdal fapt ce a alarmat oameni şi autorităţi.

luna trecuta · comentarii (389)

Agonia celui de al doilea stat românesc se prelungeşte prin incapacitatea forţelor politice de la Chişinău de a numi un guvern. Toate calculele arată că echipa propusă de Ion Sturza va fi respinsă de Parlament. În spatele lor, stă o istorie complicată, cu fire care duc către Bucureşti şi spre clasa politică dâmboviţeană de ieri şi de azi...

luna trecuta · comentarii (4)

Colonel STS Ştefan Enache: „Eu ştiu ce a fost acolo la... când au dat ăia foc! Eu le-am spus: «D-acolo nu scapă nimeni!»Păi, acolo a fost dat de aia şi când a ajuns flacăra a făcut prăpăd acolo.“ Traian Băsescu: „Ceva nu se leagă. Întârzierea în prezentarea rezultatelor expertizei de la Petroşani, deci ceva nu este în regulă. Probabil rezultatele experimentale nu duc la toate concluziile acreditate până acum.“

luna trecuta · comentarii (28)

Creativitatea culturii populare este cunoscută, chiar dacă ea este inegal recunoscută, de către unii sau alţii. Nu este vorba doar de Paremiologie, adică de proverbe şi zicători, sau de glumele (bancurile) lui Bulă, ci şi de diverse metafore epistemice, numite aşa, pentru că ele au şi un conţinut cognitiv, nu numai valenţe expresive, poetice.

luna trecuta · comentarii (28)

Cât din ceea ce aţi realizat vă aparţine? Cât se datorează şanselor primite de la alţii? Unde aţi fi fără şcolile bune la care v-au trimis părinţii? Fără hainele cele frumoase pe care vi le-au plătit, fără meditatori, fără lumea bună în care aţi crescut, fără cărţi, fără jucării?

luna trecuta · comentarii (2)

În data de 4 ianuarie 2016, pe site-ul oficial al Kremlinului  era anunţat decesul lui Igor Sergun, şeful serviciului militar de spionaj al Federaţiei Ruse cunoscut sub acronimul GRU (Glavnoye Razvedyvatel'noye Upravleniye). Conform agenţiei media ruseşti TASS, decesul generalului ar fi avut loc în data de 3 ianuarie, acesta lăsând soţia şi cele două fiice în urma sa.

luna trecuta · comentarii (78)

Începutul anului este şi momentul cel mai bun pentru previziuni şi planuri, atât personale cât şi colective. România a intrat în 2016 cu un Guvern nou şi cu multe teme nefăcute dar şi cu speranţe mari că, totuşi, nu prea are cum să urmeze un an mai rău decât cel care a trecut. Ca să nu avem dezamăgiri premature să vedem însă cam ce ar putea să ne aştepte.

luna trecuta · comentarii (18)

OPŢIUNI „Adevărul“ vă propune un clasament al celor mai bune filme difuzate pe marile noastre ecrane în anul cinematografic 2015, despre care aţi putut citi în cronicile de film de pe print sau online. Este vorba strict de cele care au avut premiera oficială românească în 2015, de aceea foarte multe dintre ele au de fapt ca an de producţie... 2014. Încă două topuri se ocupă de blockbusteruri şi de filmele proaste ale lui 2015.

luna trecuta · comentarii (4)
Postari Recente