Elevii vor învăţa la şcoală noţiuni de drept şi elemente de combatere a corupţiei. „Să înţeleagă că libertatea înseamnă ceea ce îţi permite legea” 2

Elevii vor studia în şcoli despre funcţionarea sistemului judiciar, elemente de bază ale dreptului civil şi penal, dar şi despre combaterea corupţiei. „Într-o societate atât de rapidă şi de dezvoltată ca cea de astăzi este obligatoriu ca minorii să înveţe care sunt îndatoririle lor din perspectiva legii şi să înţeleagă că libertatea înseamnă ceea ce îţi permite legea, a explicat unul dintre iniţiatorii proiectului, judecătorul Cristi Danileţ.

Elevii vor învăţa la şcoală noţiuni de 
drept şi elemente de combatere a corupţiei. „Să înţeleagă că libertatea înseamnă ceea ce îţi permite legea” Vezi comentarii 2

Câţi bani vor primi anul acesta de la Guvern elevii care au luat 10 la Bacalaureat şi la Evaluarea Naţională

Câţi bani vor primi anul acesta de la Guvern elevii care au luat 10 la Bacalaureat şi la Evaluarea Naţională

Guvernul acordă candidaţilor care au obţinut media 10 la examenul de Bacalaureat câte 3.000 de lei, iar absolvenţilor de clasa a VIII-a care, de asemenea, au luat nota maximă la Evaluarea Naţională câte 1.000 de lei, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, pus în dezbatere publică. Aceleaşi sume au fost acordate de către Executiv şi anul trecut.

UPDATE Proba scrisă a concursului pentru directori are loc luni. Sunt disponibile peste 3.500 de locuri

UPDATE Proba scrisă a concursului pentru directori are loc luni. Sunt disponibile peste 3.500 de locuri

Proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea funcţiilor vacante de director şi director adjunct de unităţi de învăţământ se desfăşoară luni, 17 iulie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). La nivel naţional sunt disponibile 3.508 de locuri, dintre care 2.365 pentru directori şi aproximativ 1.140 pentru directori adjuncţi.

Ambasada României în SUA: Diplome de Excelenţă pentru echipa României la Olimpiada de robotică

Ambasada
României în SUA: Diplome de Excelenţă pentru echipa României la Olimpiada de
robotică

Ambasada României în Statele Unite Ale Americii a onorat participarea echipei României la Olimpiada de robotică „FIRST Global Robotics Olympics”, din Washington, D.C. prin acordarea de Diplome de Excelenţă. Ambasadorul României, George Cristian Maior, a dorit să îşi arate aprecierea pentru membrii echipei olimpice care, prin activitatea desfăşurată în capitala SUA, devin adevăraţi ambasadori ai României.

Harta liceelor de top. Elevi cu medii peste 9 rămaşi fără loc în urma repartizării la liceu. Ce locuri îi aşteaptă

Harta liceelor de top. Elevi cu medii peste 9 rămaşi fără loc în urma repartizării la liceu. Ce locuri îi aşteaptă

Anul acesta s-a schimbat, din nou, topul celor mai bune licee din ţară. Asta a ieşit la iveală în urma repartizării computerizate la liceu a absolvenţilor de gimnaziu. În acelaşi timp, Ministerul Educaţiei a constatat că încă aproape 30.000 de copii au abandonat şcoala după opt clase. Alţi 581 de elevi au rămas pe dinafară deoarece nu au completat suficiente opţiuni astfel încât să îşi asigure un loc, printre care şi candidaţi cu media 9,79.

UPDATE Cinci candidaţi pe loc la concursul de titularizare de miercuri. Subiectele primite de profesorii de Română

UPDATE Cinci candidaţi pe loc la concursul de titularizare de miercuri. Subiectele primite de profesorii de Română

Un număr de 27.556 de candidaţi s-au înscris la concursul de titularizare, în creştere cu 970 comparativ cu anul trecut când au fost 26.586 de candidaţi. Proba scrisă de miercuri se desfăşoară în 88 de centre. La nivel naţional sunt disponibile 4.930 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată (titularizabile), cu 508 mai multe decât anul trecut, când au fost 4.422, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale.

UPDATE Admitere liceu 2017. S-au afişat rezultatele primei repartizări la licee. Top 10 licee din ţară după cea mai mare medie

UPDATE Admitere liceu 2017. S-au afişat rezultatele
primei repartizări la licee. Top 10 licee din ţară după cea mai mare medie

Rezultatele primei repartizări la licee au fost afişate pe admitere.edu.ro. Aproape 113.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a s-au înscris la prima repartizare computerizată organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale(MEN). În urma centralizării datelor la nivel naţional, MEN a realizat top 10 licee din ţară cu cea mai mare medie de admitere.

O şcoală nu este bună sau rea în sine. Este bună atunci când răspunde nevoilor şi cerinţelor societăţii la o etapă a evoluţiei acesteia. Într-o societate a cunoaşterii, a ţine în ignoranţă populaţia, doar pentru a fi mai uşor manipulată în procesele electorale, se dovedeşte un act sinucigaş, pe termen mediu şi lung.

acum 20 zile · comentarii (4)

De luni începe evaluarea naţională pentru clasa a VIII-a. Un examen care habar nu am ce va aduce nou sub soare, însă care ne va arăta, o dată-n plus, ce ne încăpăţânăm să ignorăm. Trebuie să recunosc că nu am înţeles vreodată la ce foloseşte această evaluare şi de ce ţinem morţis să o menţinem, glorificându-i rolul.

luna trecuta · comentarii (62)

Ne începem ziua, adeseori, citind sau ascultând ce se petrece în ţară şi aflând ce se întâmplă în lume. Fie că suntem tradiţionalişti şi preferăm să lecturăm un ziar fizic, fie că aflăm subiectele zilei din publicaţiile online, că ascultăm radio în drum spre serviciu sau că privim ştirile la televizor, zi de zi, intrăm în contact cu presa. Dar cum este ea privită de adolescenţii care tocmai au depăşit graniţa copilăriei?

acum 2 luni · comentarii (1)

E bine că existaţi. Problema e să puneţi în fapt potenţialul vostru, ceea ce vă doresc fără rezerve. În nume propriu, eu vă cer să acţionaţi pe măsura aşteptărilor mele foarte mari pe un segment şi numai unul, critic pentru România: schimbarea paradigmei Educaţiei. Vă cer să fiţi de nota 10. Acum sunteţi de nota 3, în materia acestor politici publice. Şi unii, şi ceilalţi. Dar puteţi fi de 10, fără probleme.

acum 2 luni · comentarii (7)

Actualul Guvern s-a angajat ca la 1 septembrie 2017 toate posturile de director de şcoală vor fi ocupate prin concurs. Atragem atenţia că planificarea unei singure sesiuni de concurs poate să repete situaţiile de neocupare din 2016, drept care Coaliţia pentru Educaţie recomandă planificarea a minim doua sesiuni de concurs şi limitarea numărului de numiri succesive ale aceleiaşi persoane pe acelaşi post.

acum 2 luni · comentarii (0)

Micile afaceri şi marile învârteli din şcolile româneşti înfloresc mai ales primăvara, odată cu apropierea sfârşitului de an şcolar.Chiar dacă în aparenţă, s-a redus fenomenul afacerilor în unităţile de învăţământ, acestea nu au dispărut deloc. Sunt ca râia, sunt ciclice, la fel ca şi problemele educaţiei româneşti. La fel ca şi banii, nu au culoare politică.Continuă să se facă profit ilegal, consistent, de pe urma elevilor.

acum 2 luni · comentarii (3)

Distinsul învăţător din Cluj este un educator consacrat, recunoscut în breasla profesioniştilor de profil din România. Dată fiind propensiunea domniei-sale către textul academic-prescriptiv,  mai degrabă decât către cel de opinie, de blog, am agreat amândoi această modalitate de a disemina modelul al cărui autor este. Eu sunt doar frecvenţa purtătoare. Modulaţia îi aparţine integral.

acum 3 luni · comentarii (0)

Din ’90 încoace, România este într-o continua reformă. Cuvântul „reformă” stă ţanţoş pe buzele cotidianului românesc. Se reformează totul, fără să se schimbe, în esenţă, nimic ― sau mai degrabă fără un rezultat funcţional. Totul se desfăşoară la nivel superficial, formal sau, cum se spune în popor,  totul e făcut în dorul lelii.

acum 3 luni · comentarii (0)

Ţările cu economie solidă, Germania, Olanda, Finlanda, Polonia, etc., au înţeles importanţa învăţământului profesional pentru o piaţă a muncii de calitate, bază unei economii performante. În Germania este bătaie pe Şcoala Profesională, circa 70% dintre elevi sunt în şcoli profesionale. În România, doar 20%.

acum 4 luni · comentarii (1)

Au fost invitaţi de diriginte să-i informeze în privinţa calendarului admiterii cu tot ceea ce prevede acesta prin reglementările Ministerului Educaţiei. După prelucrarea documentului, semnarea procesului verbal şi părăsirea sălii de către diriginte, părinţii elevilor au trecut la cel mai important subiect care-i interesa pe majoritatea şi nu le dădea linişte de mai multe săptămâni.

acum 4 luni · comentarii (4)

Chiar dacă în continuare este o structură consultativă a Ministerului Educaţiei Naţionale şi nu are un statut juridic propriu, Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) reuşeşte să pună piciorul în prag. Spre fericirea elevilor pe care îi reprezintă şi spre binele democraţiei şcolare, CNE se delimitează de relaţia de subordonare pe care inspectoratele şcolare tind să o imprime elevilor din fruntea consiliilor judeţene ale elevilor (CJE).

acum 4 luni · comentarii (3)

Iată că de ce ne este frică nu scăpăm. Şi actuala guvernare rade tot ce s-a construit în educaţie şi vine cu o nouă lege, considerând că premierii şi miniştrii anteriori au fost nişte proşti, nişte incompetenţi, şi doar ei, actualii, sunt trimişii proniei cereşti pe pământ, să facă binele pe care n-au reuşit să-l facă alţi 20 de miniştri şi premieri.

acum 4 luni · comentarii (5)

La redactarea acestui articol am beneficiat de sprijin de specialitate din partea d-nei Dr. Oana Lupu. Şi la această programă autorii vor să demonstreze că stăpânesc rigoarea ştiinţifică a disciplinei lor. Dar cu sacrificarea bucuriei elevilor de a afla lucruri noi, de a descoperi, de a-şi satisface curiozitatea.

acum 5 luni · comentarii (2)
Postari Recente