Peste 150.000 de cereri de înscriere în învăţământul primar în prima etapă. Aproape un sfert dintre părinţi preferă o altă şcoală decât cea din circumscripţie

Peste 150.000 de cereri de înscriere în învăţământul primar în prima etapă. Aproape un sfert dintre părinţi preferă o altă şcoală decât cea din circumscripţie

Peste 150.000 de cereri de înscriere în învăţământul primar au fost depuse de către părinţi în prima etapă de întregistrare în clasa 0. Dintre acestea, 99,2% au şi fost admise. 1.230 de cereri vor fi soluţionate în a doua etapă, deoarece nu conţineau opţiunea aferentă revenirii la şcoala de circumscripţie. În mediul urban, 23% dintre cereri vizează o şcoală din altă circumscripţie.

Nici în acest an elevii n-au tratat cu seriozitate Simulările

Nici în acest an elevii n-au tratat cu seriozitate Simulările

Săptămâna de foc pentru elevii de clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a s-a încheiat după ce în perioada 12 - 16 martie aceştia au susţinut simulările pentru Evaluarea Naţională şi pentru Bacalaureat. Specialiştii susţin că, deşi la unele materii gradul de dificultate a fost ridicat, spre exemplu la Matematică, subiectele s-au încadrat în standardele de anii trecuţi şi au respectat întocmai programa şcolară.

Simulare 2017. Subiectele la proba la alegere a profilului şi specializării. Care a fost nivelul de dificultate

Simulare 2017. Subiectele la proba la alegere a profilului şi specializării. Care a fost nivelul de dificultate

Elevii claselor a XII-a au susţinut astăzi simularea probei la alegere a profilului şi specializării din cadrul Bacalaureatului. Asta, după ce luni peste 450.000 de elevi ai claselor a VIII-a, a XI-a şi a XII-a au susţinut proba la Limba Română, iar joi proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie). Marţi, o parte dintre ei au avut testarea la Limba Maternă.

Simulare 2017. Subiectele la Istorie şi la Matematică

Simulare 2017. Subiectele la Istorie şi la Matematică

Elevii claselor a VIII-a au suţinut, astăzi, simularea Evaluării Naţionale la Matematică, în timp ce elevii claselor a XI-a şi a XII-a dau proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie), după ce cu toţii au susţinut luni proba la Limba Română, iar marţi o parte dintre au avut testarea scrisă la Limba Maternă. Vineri elevii din ultimul an de liceu susţin proba la alegere a profilului şi specializării.

Pavel Năstase: Am lansat un proiect pentru revizuirea programelor şcolare şi a manualelor; gândim un pachet educaţional

Pavel Năstase: Am lansat un proiect pentru revizuirea programelor şcolare şi a manualelor; gândim un pachet educaţional

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat marţi, la Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, că Ministerul Educaţiei a lansat un proiect pentru revizuirea programelor şcolare şi a manualelor, existând posibilitatea adoptării unui pachet educaţional care să conţină manualul cadru, un ghid pentru profesor şi un caiet auxiliar.

Pavel Năstase: Ministerul Educaţiei a lansat procedura de achiziţie a manualelor; termenul-limită este luna iulie

Pavel Năstase: Ministerul Educaţiei a lansat procedura de achiziţie a manualelor; termenul-limită este luna iulie

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat marţi, în cadrul Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor, că ministerul a lansat procedura de achiziţie a manualelor pentru anul şcolar viitor, astfel încât elevii să beneficieze de ele încă din prima zi a cursurilor. El a ţinut să precizeze că manualele sunt „foarte încărcate” din punctul de vedere al conţinutului.

La redactarea acestui articol am beneficiat de sprijin de specialitate din partea d-nei Dr. Oana Lupu. Şi la această programă autorii vor să demonstreze că stăpânesc rigoarea ştiinţifică a disciplinei lor. Dar cu sacrificarea bucuriei elevilor de a afla lucruri noi, de a descoperi, de a-şi satisface curiozitatea.

acum 16 zile · comentarii (2)

La fizică, situaţia este chiar mai dificilă decât la matematică. Programa, altă dată de liceu, s-a mutat la gimnaziu. Cel puţin, generaţia mea a învăţat toate conceptele existente acum la gimnaziu, în programa la liceu. S-a schimbat inteligenţa şi puterea de înţelegere a elevilor în câteva zeci de ani? Imposibil, ne avertizează specialiştii.

acum 17 zile · comentarii (7)

Au fost invitaţi de diriginte să-i informeze în privinţa calendarului admiterii cu tot ceea ce prevede acesta prin reglementările Ministerului Educaţiei. După prelucrarea documentului, semnarea procesului verbal şi părăsirea sălii de către diriginte, părinţii elevilor au trecut la cel mai important subiect care-i interesa pe majoritatea şi nu le dădea linişte de mai multe săptămâni.

acum 3 zile · comentarii (4)

Chiar dacă în continuare este o structură consultativă a Ministerului Educaţiei Naţionale şi nu are un statut juridic propriu, Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) reuşeşte să pună piciorul în prag. Spre fericirea elevilor pe care îi reprezintă şi spre binele democraţiei şcolare, CNE se delimitează de relaţia de subordonare pe care inspectoratele şcolare tind să o imprime elevilor din fruntea consiliilor judeţene ale elevilor (CJE).

acum 11 zile · comentarii (3)

Iată că de ce ne este frică nu scăpăm. Şi actuala guvernare rade tot ce s-a construit în educaţie şi vine cu o nouă lege, considerând că premierii şi miniştrii anteriori au fost nişte proşti, nişte incompetenţi, şi doar ei, actualii, sunt trimişii proniei cereşti pe pământ, să facă binele pe care n-au reuşit să-l facă alţi 20 de miniştri şi premieri.

acum 11 zile · comentarii (5)

Ministrul Educaţiei a aprobat prin Ordin noile programe pentru gimnaziu. Speranţa şi aşteptările erau ca noile programe să fie mai simple, mai puţin teoretizante, să conţină dimensiunile aplicativ-practică, interdisciplinară şi generatoare de învăţare continuă.

acum 18 zile · comentarii (9)

Actualul ministru al Educaţiei, Pavel Năstase, cade şi el în păcatul predecesorilor săi. Are impresia că se pot rezolva problemele din educaţie printr-o nouă lege. Cu viteza cu care se succed miniştrii la cârma Educaţiei, nici actualul ministru nu-şi va finaliza „opera”, care să-l propulseze în instoria învăţământului românesc.

acum 29 zile · comentarii (2)

Dacă evaluez CARACTERUL cu note de la 0 la 10 şi COMPETENŢA tot aşa, constat că 0 x 10 = 0, 10 x 0 = 0, dar şi că 10 x 10 = 100. Admit că nu putem fi doar „un pic integri”, dar, de la 1 x 1 = 1 la 10 x 10 = 100, putem accepta că tocmai am definit o scală rezonabilă pe Calea Învăţării despre cum să fim profesori adevăraţi. Şi, ca să luăm nota 100, ce-ar fi să începem, de pildă,... iată cum! :-)

acum 30 zile · comentarii (1)

În detrimentul copiilor, tinerilor, al societăţii şi al viitorului acestei ţări.Când nu ai o programă echilibrată şi performantă corespunzătoare cerinţelor actuale. Când nu asiguri fondurile suficiente desfăşurării unui proces educativ normal, nu asiguri şanse egale tuturor copiilor.Când multe şcoli, chiar şi din mediul urban, inclusiv din Bucureşti, se confruntă cu invazii de păduchi şi diverse epidemii.

luna trecuta · comentarii (2)

Până anul trecut, „post-truth” (post-adevăr) era un termen destul de izolat, însă votul pentru Brexit din Marea Britanie şi alegerea lui Donald Trump în fruntea Statelor Unite ale Americii l-au transformat în cuvântul anului 2016. Zilele acestea, dezbaterea despre metodele prin care putem face faţă acestui registru de gândire în care ceea ce noi credem sau vrem să credem este mai important decât faptele obiective a cuprins şi România.

luna trecuta · comentarii (11)

În 7 februarie, Parlamentul României a votat Bugetul de stat pe 2017. Acum e literă de lege. Am decis să... prorog (!) ex-post formularea vreunei opinii privind importanţa REALĂ, nu contrafăcută, acordată Educaţiei de actuala configuraţie politico-guvernamentală, majoritară beton. Pe texte de lege, nu pe fiţe artistice, Guvernul Grindeanu tocmai a setat un cinic precedent. Numele jocului otrăvit: OUG 9 / 2017.

luna trecuta · comentarii (1)

Din proiectul de buget pe 2017, publicat de Ministerul Finanţelor Publice, rezultă că educaţia primeşte mai puţini bani pe 2017, comparativ cu 2016. Ministerul Educaţiei Naţionale are alocat, pentru 2017, un buget de peste 8,2 miliarde de lei, cu 7,89% mai puţin decât în 2016, când a avut 8,9 miliarde de lei.

acum 2 luni · comentarii (8)

Dincolo de controversele politice, uneori ascuţite şi fără fond, este util să judecăm şi să analizăm Programul de guvernare al PSD. Fără prejudecăţi. Pentru că ne va afecta viaţa în următorii ani, aşa cum au decis cei 18% dintre românii care au votat PSD la recentele alegeri. 60% nu s-au deranjat să voteze, aşa că se vor mulţumi cu orice tip de guvernare.

acum 3 luni · comentarii (13)

În anul şcolar 2017-2018, vor păşi pragul clasei a V-a în jur de 190000 de elevi. Este, pentru mine, de departe testul acid suprem în materie de leadership al verticalei politice şi birocratice responsabile în materia Educaţiei, referinţă infinit mai relevantă decât doctoratele plagiate anulate unui impostor sau altuia. Rateul din 2016 dă măsura unei societăţi şi unei Şcoli ce continuă să se complacă în propria lor mediocritate.

acum 3 luni · comentarii (2)

În 24-25 noiembrie, Colegiul Naţional Pedagogic „Andrei Şaguna” din Sibiu a găzduit sărbătorirea a 230 de ani de învăţământ pedagogic în urbea sibiană. Cu acest prilej, am acceptat onoranta invitaţie a conducerii colegiului de a desfăşura un atelier de leadership cu directori şi directori adjuncţi ai liceelor pedagogice din ţară, prezenţi la eveniment. Tema: exerciţii de viziune - programe de licenţă pentru profesia didactică.

acum 4 luni · comentarii (2)
Postari Recente