La Teach for Romania, profesorii sunt formaţi pentru pedagogie, dar şi cum să inspire valori copilului şi cum să se raporteze acesta la societate

La Teach for Romania, profesorii sunt formaţi pentru pedagogie, dar şi cum să inspire valori copilului şi cum să se raporteze acesta la societate

42% din elevii de 15 ani sunt analfabeti funcţional, adică nu înţeleg ce citesc şi nu pot aplica ceea ce învaţă la realitate, din cauza metodelor învechite de predare. În acest context, dar şi al faptului că pe 18 aprilie este ultimul termen de înscriere în programul Teach for Romania, am stăt de vorbă cu directorul de recrutare al Asociaţiei, Aura Stan, şi învăţătoarea Sînziana Badea, de la Şcoala 134 Ferentari.

Evaluarea Naţională 2017. Elevii claselor a II-a susţin, astăzi, proba de citire la Limba Română, respectiv Limba Maternă

Evaluarea Naţională 2017. Elevii claselor a II-a susţin, astăzi, proba de citire la Limba Română, respectiv Limba Maternă

Peste 176.000 de elevi de clasa a II-a sunt aşteptaţi astăzi să susţină proba de citire la Limba Română, respectiv la Limba Maternă, în cadrul Evalurăii Naţionale, după ce, luni, aceştia au dat proba de scriere. Miercuri, copiii vor susţine proba la Matematică, iar joi minorităţile naţionale vor susţine probele la scris şi citit la Limba Română.

Evaluarea Naţională 2017. Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii claselor a II-a la proba de scriere la Limba Română

Evaluarea Naţională 2017. Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii claselor a II-a la proba de scriere la Limba Română

Elevii claselor a II-a au susţinut, astăzi, proba de verificare a competenţelor de scriere la Limba Română, respectiv Limba Maternă, în cadrul Evaluării Naţionale, urmând ca marţi acestora să le fie examinată capacitatea de a recepta un text citit. Miercuri, copiii vor susţine proba la Matematică, iar joi minorităţile naţionale vor susţine probele la scris şi citit la Limba Română.

Evaluarea Naţională la clasa a II-a 2017. Elevii susţin, luni, proba de Scriere în Limba română şi în Limba maternă

Evaluarea Naţională la clasa a II-a 2017. Elevii susţin, luni, proba de Scriere în Limba română şi în Limba maternă

Elevii de clasa a II-a susţin de luni, 10 aprilie, Evaluarea Naţională, prima probă programată fiind cea de Scriere în Limba română, respectiv în Limba maternă. Marţi, 11 aprilie, elevii vor da proba la Citit la Limba română sau maternă, iar miercuri, 12 aprilie, la Matematică. Pe 13 aprilie, minorităţie naţionale vor susţine probele de scris şi citit la Limba română.

Rezultate simulări 2017. Doar 38% dintre elevii claselor a XII-a au obţinut medii de promovare a BAC-ului. La Capacitate, 51% dintre elevi au luat note peste 5

Rezultate simulări 2017. Doar 38% dintre elevii claselor a XII-a au obţinut medii de promovare a BAC-ului. La Capacitate, 51% dintre elevi au luat note peste 5

51,47% dintre elevii prezenţi la simularea Evaluării Naţionale au obţinut medii peste 5, informează Ministerul Educaţiei. Pe de altă parte, situaţia rezultatelor la simulările examenului de Bacalureat sunt mult mai dramatice întrucât ponderea elevilor de clasa a XII-a cu medii de promovare este de 38%, iar la clasa a XI-a rata de promovare este de 29%.

Ţările cu economie solidă, Germania, Olanda, Finlanda, Polonia, etc., au înţeles importanţa învăţământului profesional pentru o piaţă a muncii de calitate, bază unei economii performante. În Germania este bătaie pe Şcoala Profesională, circa 70% dintre elevi sunt în şcoli profesionale. În România, doar 20%.

acum 18 zile · comentarii (1)

Inspirată şi de înţelepciunea băsesciană, cunoaşterea noastră comună s-a îmbogăţit în ultimii ani cu conştiinţa acută a lipsei meseriaşilor de pe piaţa muncii şi a serviciilor din România. Pentru mulţi, lipsa electricienilor, a strungarilor, sudorilor sau a instalatorilor este turnesolul eşecului politicilor educaţionale autohtone care au preferat formarea teoreticienilor inutili, în licee şi universităţi, în favoarea deţinătorilor de meserii adevărate.

acum 19 zile · comentarii (2)

Din ’90 încoace, România este într-o continua reformă. Cuvântul „reformă” stă ţanţoş pe buzele cotidianului românesc. Se reformează totul, fără să se schimbe, în esenţă, nimic ― sau mai degrabă fără un rezultat funcţional. Totul se desfăşoară la nivel superficial, formal sau, cum se spune în popor,  totul e făcut în dorul lelii.

acum 5 zile · comentarii (0)

Au fost invitaţi de diriginte să-i informeze în privinţa calendarului admiterii cu tot ceea ce prevede acesta prin reglementările Ministerului Educaţiei. După prelucrarea documentului, semnarea procesului verbal şi părăsirea sălii de către diriginte, părinţii elevilor au trecut la cel mai important subiect care-i interesa pe majoritatea şi nu le dădea linişte de mai multe săptămâni.

luna trecuta · comentarii (4)

Chiar dacă în continuare este o structură consultativă a Ministerului Educaţiei Naţionale şi nu are un statut juridic propriu, Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) reuşeşte să pună piciorul în prag. Spre fericirea elevilor pe care îi reprezintă şi spre binele democraţiei şcolare, CNE se delimitează de relaţia de subordonare pe care inspectoratele şcolare tind să o imprime elevilor din fruntea consiliilor judeţene ale elevilor (CJE).

luna trecuta · comentarii (3)

Iată că de ce ne este frică nu scăpăm. Şi actuala guvernare rade tot ce s-a construit în educaţie şi vine cu o nouă lege, considerând că premierii şi miniştrii anteriori au fost nişte proşti, nişte incompetenţi, şi doar ei, actualii, sunt trimişii proniei cereşti pe pământ, să facă binele pe care n-au reuşit să-l facă alţi 20 de miniştri şi premieri.

luna trecuta · comentarii (5)

La redactarea acestui articol am beneficiat de sprijin de specialitate din partea d-nei Dr. Oana Lupu. Şi la această programă autorii vor să demonstreze că stăpânesc rigoarea ştiinţifică a disciplinei lor. Dar cu sacrificarea bucuriei elevilor de a afla lucruri noi, de a descoperi, de a-şi satisface curiozitatea.

acum 2 luni · comentarii (2)

La fizică, situaţia este chiar mai dificilă decât la matematică. Programa, altă dată de liceu, s-a mutat la gimnaziu. Cel puţin, generaţia mea a învăţat toate conceptele existente acum la gimnaziu, în programa la liceu. S-a schimbat inteligenţa şi puterea de înţelegere a elevilor în câteva zeci de ani? Imposibil, ne avertizează specialiştii.

acum 2 luni · comentarii (7)

Actualul ministru al Educaţiei, Pavel Năstase, cade şi el în păcatul predecesorilor săi. Are impresia că se pot rezolva problemele din educaţie printr-o nouă lege. Cu viteza cu care se succed miniştrii la cârma Educaţiei, nici actualul ministru nu-şi va finaliza „opera”, care să-l propulseze în instoria învăţământului românesc.

acum 2 luni · comentarii (2)

Dacă evaluez CARACTERUL cu note de la 0 la 10 şi COMPETENŢA tot aşa, constat că 0 x 10 = 0, 10 x 0 = 0, dar şi că 10 x 10 = 100. Admit că nu putem fi doar „un pic integri”, dar, de la 1 x 1 = 1 la 10 x 10 = 100, putem accepta că tocmai am definit o scală rezonabilă pe Calea Învăţării despre cum să fim profesori adevăraţi. Şi, ca să luăm nota 100, ce-ar fi să începem, de pildă,... iată cum! :-)

acum 2 luni · comentarii (1)

În detrimentul copiilor, tinerilor, al societăţii şi al viitorului acestei ţări.Când nu ai o programă echilibrată şi performantă corespunzătoare cerinţelor actuale. Când nu asiguri fondurile suficiente desfăşurării unui proces educativ normal, nu asiguri şanse egale tuturor copiilor.Când multe şcoli, chiar şi din mediul urban, inclusiv din Bucureşti, se confruntă cu invazii de păduchi şi diverse epidemii.

acum 2 luni · comentarii (2)

Până anul trecut, „post-truth” (post-adevăr) era un termen destul de izolat, însă votul pentru Brexit din Marea Britanie şi alegerea lui Donald Trump în fruntea Statelor Unite ale Americii l-au transformat în cuvântul anului 2016. Zilele acestea, dezbaterea despre metodele prin care putem face faţă acestui registru de gândire în care ceea ce noi credem sau vrem să credem este mai important decât faptele obiective a cuprins şi România.

acum 2 luni · comentarii (11)

În 7 februarie, Parlamentul României a votat Bugetul de stat pe 2017. Acum e literă de lege. Am decis să... prorog (!) ex-post formularea vreunei opinii privind importanţa REALĂ, nu contrafăcută, acordată Educaţiei de actuala configuraţie politico-guvernamentală, majoritară beton. Pe texte de lege, nu pe fiţe artistice, Guvernul Grindeanu tocmai a setat un cinic precedent. Numele jocului otrăvit: OUG 9 / 2017.

acum 3 luni · comentarii (1)

Din proiectul de buget pe 2017, publicat de Ministerul Finanţelor Publice, rezultă că educaţia primeşte mai puţini bani pe 2017, comparativ cu 2016. Ministerul Educaţiei Naţionale are alocat, pentru 2017, un buget de peste 8,2 miliarde de lei, cu 7,89% mai puţin decât în 2016, când a avut 8,9 miliarde de lei.

acum 3 luni · comentarii (8)

Dincolo de controversele politice, uneori ascuţite şi fără fond, este util să judecăm şi să analizăm Programul de guvernare al PSD. Fără prejudecăţi. Pentru că ne va afecta viaţa în următorii ani, aşa cum au decis cei 18% dintre românii care au votat PSD la recentele alegeri. 60% nu s-au deranjat să voteze, aşa că se vor mulţumi cu orice tip de guvernare.

acum 4 luni · comentarii (13)
Postari Recente