Învăţământul universitar românesc este în urmă cu 10 -15 ani faţă de învăţământul din Vest

Învăţământul universitar românesc este în urmă cu 10 -15 ani faţă de învăţământul din Vest

Învăţământul superior românesc este în urmă cu 10 - 15 ani faţă de nivelul din vest, din UE, potrivit Ministrului Educaţiei, Pavel Năstase, însă dacă bugetul naţional nu va permite alocarea unor fonduri substanţiale în Educaţie nu vom reuşi niciodată să recuperăm acest decalaj. Totodată, acesta a mai spus că materia la clasa a V-a va fi subţiată, iar toate manualele vor fi revaluate pentru a fi eliminate redundanţele.

Şcoală
Articol publicitar

Digitalizarea învăţământului, prioritate pentru directorii de şcoli din UE; România face paşi în aceeaşi direcţie cu o soluţie educaţională completă numită „Catalog Electronic”

Digitalizarea învăţământului, prioritate pentru directorii de şcoli din UE; România face paşi în aceeaşi direcţie cu o soluţie educaţională completă numită „Catalog Electronic”

Liceul Teoretic Vasile Alecsandri din Iaşi, cu aproape 1.000 de elevi şi 75 de cadre didactice, a reuşit să reducă cu 60% numărul de absenţe ale elevilor de la ore, în decurs de un an, printr-o comunicare rapidă şi eficientă cu părinţii acestora, cu ajutorul unei platforme digitale prin care, de exemplu, orice mesaj trimis de către şcoală a ajuns la o rată de citire de către părinţi de 50% în maxim o jumătate de oră de la trimitere.

Olimpicii ar putea primi bani din partea statului pentru cercetare. Valeca: E vorba de un grant de 3.500 de euro pe an, cu anumite condiţii

Olimpicii ar putea primi bani din partea statului pentru cercetare. Valeca: E vorba de un grant de 3.500 de euro pe an, cu anumite condiţii

Ministrul Cercetării, Şerban Valeca, a declarat, joi, că, potrivit unei note pe care a prezentat-o la începutul şedinţei Executivului, tinerii care au obţinut locuri fruntaşe la olimpiadele naţionale şi internaţionale, vor putea primi un grant de 3.500 de euro pe an, la care se adaugă încă 5.000 de euro pentru echipe de cinci olimpici care vor face modele experimentale, însă banii ar urma să fie acordaţi în anumite condiţii.

Noutăţi la admiterea la Universitatea Bucureşti: Înscrierea la concurs se poate face de către o altă persoană decât candidatul, pe bază de procură

Noutăţi la admiterea la Universitatea Bucureşti: Înscrierea la concurs se poate face de către o altă persoană decât candidatul, pe bază de procură

Cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi ai spaţiul Schengen pot participa la concursul de admitere în Universitatea Bucureşti în aceleaşi condiţii prevăzute de lege pentru cetăţenii români, inclusiv în ceea ce priveşte taxele de şcolarizare, iar înscrierea la concurs se poate face, în numele candidatului, şi de către o altă persoană, pe bază de procură, sunt câteva dintre noutăţile la admitere pentru anul universitar 2017-2018.

Se dă startul înscrierilor la clasa pregătitoare

Se dă startul înscrierilor la clasa pregătitoare

Înscrierile copiilor în clasa pregătitoare în anul şcolar 2017-2018 încep luni şi se încheie în 30 martie, iar părinţii pot vizita şcolile şi pot vorbi cu învăţătoarele săptămâna aceasta cu ocazia „Zilelor porţilor deschise”. În clasa pregătitoare pot fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2017 inclusiv.

La loc comanda. Condiţii noi pentru călătoriile „gratuite” cu trenul ale studenţilor | psd

La loc comanda. Condiţii noi pentru călătoriile „gratuite” cu trenul ale studenţilor

Aleşii s-au răzgândit. Comisia de Buget din Senat a amendat legea de aprobare a Ordonanţei care le permitea studenţilor să călătorească gratuit cu trenul. Parlamentarii s-au gândit că ar fi mai bine ca studenţii să poată călători gratuit doar pe distanţele dintre localitatea de domiciliu şi cea în care se află unitatea de învăţământ frecventată.

Dacă citeşti programa actuală la consiliere V-VIII, copiii români nu trăiesc pubertatea, nu se îndrăgostesc, nu suferă şi sunt asexuaţi. Clar, programa e făcută de nişte profesori puritani! Ministerul Educaţiei Naţionale şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei au lansat în consultare (până astăzi, ghinion) proiectele de programe şcolare pentru clasele V-VIII. Personal, am fost interesat de programa şcolară pentru disciplina Consiliere şi Dezvoltare Personală.

acum 12 zile · comentarii (4)

În 7 februarie, Parlamentul României a votat Bugetul de stat pe 2017. Acum e literă de lege. Am decis să... prorog (!) ex-post formularea vreunei opinii privind importanţa REALĂ, nu contrafăcută, acordată Educaţiei de actuala configuraţie politico-guvernamentală, majoritară beton. Pe texte de lege, nu pe fiţe artistice, Guvernul Grindeanu tocmai a setat un cinic precedent. Numele jocului otrăvit: OUG 9 / 2017.

acum 15 zile · comentarii (1)

Pentru cei care nu ştiu, PISA este un clasament al performanţelor şcolare din 72 de ţări, alcătuit de departamentul Educaţiei din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), al cărei membru România nu era încă în urmă cu un an. Directorul departamentului este germanul Andreas Schleicher, 52 de ani, profesor de fizică, dar fără cine ştie ce activitate didactică, mai ales de când funcţia l-a transformat într-un fel globe-trotter.

acum 22 zile · comentarii (16)

Din proiectul de buget pe 2017, publicat de Ministerul Finanţelor Publice, rezultă că educaţia primeşte mai puţini bani pe 2017, comparativ cu 2016. Ministerul Educaţiei Naţionale are alocat, pentru 2017, un buget de peste 8,2 miliarde de lei, cu 7,89% mai puţin decât în 2016, când a avut 8,9 miliarde de lei.

luna trecuta · comentarii (8)

Dincolo de controversele politice, uneori ascuţite şi fără fond, este util să judecăm şi să analizăm Programul de guvernare al PSD. Fără prejudecăţi. Pentru că ne va afecta viaţa în următorii ani, aşa cum au decis cei 18% dintre românii care au votat PSD la recentele alegeri. 60% nu s-au deranjat să voteze, aşa că se vor mulţumi cu orice tip de guvernare.

acum 2 luni · comentarii (12)

Avem mare nevoie de o abordare coerentă, strategică şi, mai ales, holistică a transformărilor care să îmbunătăţească educaţia din România! Vom începe anul 2017 cu un nou guvern şi, desigur, cu un nou ministru la educaţie! Un lucru bun, aş spune, pentru că avem mare nevoie de o abordare coerentă, strategică şi, mai ales, holistică a transformărilor care să îmbunătăţească educaţia din România.

acum 2 luni · comentarii (7)

În anul şcolar 2017-2018, vor păşi pragul clasei a V-a în jur de 190000 de elevi. Este, pentru mine, de departe testul acid suprem în materie de leadership al verticalei politice şi birocratice responsabile în materia Educaţiei, referinţă infinit mai relevantă decât doctoratele plagiate anulate unui impostor sau altuia. Rateul din 2016 dă măsura unei societăţi şi unei Şcoli ce continuă să se complacă în propria lor mediocritate.

acum 2 luni · comentarii (2)

Pe vremuri, în epoca democraţiei populare, se folosea frecvent sintagma „ştiinţa pentru toţi”. Existau şi o revistă şi o colecţie de carte cu acest titlu, ales anume ca să sugereze nu numai buna intenţie a „popularizării”, ci şi ideologia dreptului fiecărui cetăţean de a avea acces la un domeniu rezervat - pe vremea exploatatorilor - numai unor privilegiaţi ai soartei.

acum 2 luni · comentarii (149)

Experţii desemnaţi de CNATDCU spre a stabili cum stau cu adevărat lucrurile în cazul tezei de doctorat elaborată de doamna Laura Codruţa Kövesi au stabilit că şefa DNA este în procent de 4-5% mai puţin virgină din punct de vedere ştiinţific decât ar trebui să fie orice cetăţean care a obţinut pe căi absolut cinstite respectivul titlu ştiinţific.

acum 3 luni · comentarii (19)

Toată lumea vorbeşte în ultima vreme despre educaţie, iar părinţii cu posibilităţi şi educaţie pot chiar să ia măsuri pentru viitorul copiilor lor. Ca fapt divers, Şcoala Americană din Bucureşti tocmai ce a anunţat finalizarea – la finalul verii următoare – a unui centru educaţional inovator ce ar urma să găzduiască 190 de copii. Valoarea investiţiei? 6.5 milioane de euro.

acum 3 luni · comentarii (10)

În 24-25 noiembrie, Colegiul Naţional Pedagogic „Andrei Şaguna” din Sibiu a găzduit sărbătorirea a 230 de ani de învăţământ pedagogic în urbea sibiană. Cu acest prilej, am acceptat onoranta invitaţie a conducerii colegiului de a desfăşura un atelier de leadership cu directori şi directori adjuncţi ai liceelor pedagogice din ţară, prezenţi la eveniment. Tema: exerciţii de viziune - programe de licenţă pentru profesia didactică.

acum 3 luni · comentarii (2)

Este important să extragem din Raportul de 516 pagini cu rezultatele PISA 2015 cât mai multe evaluări care să ne permită să înţelegem etapa actuală din educaţia românească, comparativ cu alte state europene. Ne propunem să vedem cum au evoluat scorurile testelor PISA între 2009 şi 2015, pe ţări, şi cum stă România în această evoluţie.

acum 3 luni · comentarii (40)

Motivele pentru care merită să alegeţi pentru copiii voştri o astfel de aventură de 2 săptămâni sunt numeroase, noi vă oferim doar 10 dintre ele. oi, adulţii, ne plănuim de cele mai multe ori concediul din timp. Ne alegem destinaţia în funcţie de ceea ce ne dorim să facem în zilele noastre libere... aventură, relaxare, vizitarea unor oraşe noi, descoperirea şi explorarea unei culturi noi şi aşa mai departe.

acum 3 luni · comentarii (0)

Testarea internaţională PISA se desfăşoară odată la trei ani şi evaluează nivelul elevilor de 15-16 ani la matematică, ştiinţe şi la înţelegerea textelor. 5.103 elevi români, cu vârste cuprinse între 15 ani şi 16 ani la data testării, din 185 de şcoli au susţinut, în luna aprilie 2015, testarea PISA propriu-zisă.

acum 3 luni · comentarii (36)

În ultimii 3 ani, sprijiniţi de una dintre cele mai cunoscute organizaţii interguvernamentale din lume, lucrăm în sute de şcoli din România. Prin activitatea noastră încercăm să sprijinim copiii din comunităţile dezavantajate să se bată cu limitele pe care le au, cu greutăţile vieţii şi cu ei înşişi în încercarea de a depăşi bariere care, de multe ori, le sunt impuse de societate.

acum 3 luni · comentarii (11)

Recunosc că în ultima vreme nu prea mai înţeleg modul în care se fac politici educaţionale în România. În ultima perioadă, Guvernul şi Parlamentul par a se întrece într-un concurs cu tema cine promovează mai multe măsuri despre care se spune că ar avea impact în domeniul educaţiei, dar care nu au nicio legătură cu domeniul.

acum 3 luni · comentarii (16)

Am auzit de multe ori că educaţia este o prioritate, dar declaraţiile au fost demagogice sau au presupus ceva diferit, cum ar fi investiţiile materiale în dotări sau salariile personalului didactic. A făcut mare vâlvă declaraţia a unui director al filialei Samsung în România: „Cred că este de preferat să avem tablete în şcoli întâi şi abia apoi să rezolvăm cu toaleta din curte” (Cristian Cojocaru, Samsung România).

acum 3 luni · comentarii (38)

Aud şi citesc foarte des formula „integrarea absolvenţilor pe piaţa muncii”. E ceva foarte important, sunt întru totul de acord. Absolvenţii de liceu şi de facultate trebuie să-şi găsească un loc de muncă. Şi devine tot mai problematic: şomajul în rândul tinerilor e în creştere şi la noi, ca şi în alte ţări din Europa.

acum 3 luni · comentarii (19)

Ce fel de ţară europeană suntem de ne alungăm copiii, am pierdut milioane de cetăţeni (inclusiv cupluri fertile) şi în aceşti copii puţini care au rămas nu putem investi măcar 1.000 EUR/lună în educatoarea sau învăţătoarea pe care o au la clasă, o învăţătoare blândă, dar fermă, care ştie să pună limite, care are toate competenţele de a fixa gramatica de bază, scrierea corectă şi tabla înmulţirii? Bugetul pentru educaţie este o investiţie.

acum 3 luni · comentarii (43)