Creşterea costurilor standard per elev aduce profesorilor o mărire salarială în medie de 15% 1

Finanţarea cheltuielor privind salariile profesorilor pe cap de elev a crescut de la 3.043 lei/an la 3.740 lei, luând ca sistem de referinţă învăţământul gimnazial din mediul urban. Totodată, pentru anul 2017 finanţarea pregătirii profesionale a cadrelor a crescut de la 321 lei/an la 330 de lei, potrivit unor hotărâri adoptate în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Creşterea costurilor standard per elev aduce profesorilor o mărire salarială în medie de 15% Vezi comentarii 1

Simularea la Română pentru clasa a XI-a, axată pe înţelegerea textului. Model pentru examenul de BAC din 2018

Simularea la Română pentru clasa a XI-a, axată pe înţelegerea textului. Model pentru examenul de BAC din 2018

Subiectele la Română de la simularea examenului de Bacalaureat pentru elevii de clasa a XI-a vor fi, începând din acest an, axate pe partea de interpretare a textului, elevii vor avea de rezolvat mai puţine întrebări tehnice, în sensul că dispar întrebările legate de ortografie, iar numărul minim de cuvinte în care trebuie să se încadreze eseul scade şi el, de la 600 la 400.

Cursurile se reiau luni în Capitală. Elevii vor merge marţi la şcoală de la ora 9:00, deoarece luni noaptea sunt aşteptate din nou ninsori abundente în Bucureşti

Cursurile se reiau luni în Capitală. Elevii vor merge marţi la şcoală de la ora 9:00, deoarece luni noaptea sunt aşteptate din nou ninsori abundente în Bucureşti

Cursurile vor fi reluate luni, la toate şcolile, liceele şi grădiniţele din Capitală, a anunţat vineri primarul Capitalei, Gabriela Firea. Potrivit prognozei meteorologice, nu există motive pentru prelungirea suspendării cursurile, dar dacă acestea vor apărea, se vor lua măsuri în consecinţă, a adăugat primarul.

Concursul pentru directori de şcoli îi încaieră pe fostul şi pe actualul ministru al Educaţiei

Concursul pentru directori de şcoli îi încaieră pe fostul şi pe actualul ministru al Educaţiei

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, îl învinovăţeşte pe fostul ministru, Mircea Dumitru, că a creat metodologia de concurs pentru directori din birou şi că acum trebuie să repare greşelile lui. Asta, după ce tehnocratul Dumitru a acuzat că noii directori de şcoli, numiţi în urma concursului organizat de nivel naţional, sunt presaţi să renunţe la funcţii.

Avem mare nevoie de o abordare coerentă, strategică şi, mai ales, holistică a transformărilor care să îmbunătăţească educaţia din România! Vom începe anul 2017 cu un nou guvern şi, desigur, cu un nou ministru la educaţie! Un lucru bun, aş spune, pentru că avem mare nevoie de o abordare coerentă, strategică şi, mai ales, holistică a transformărilor care să îmbunătăţească educaţia din România.

acum 22 zile · comentarii (7)

În anul şcolar 2017-2018, vor păşi pragul clasei a V-a în jur de 190000 de elevi. Este, pentru mine, de departe testul acid suprem în materie de leadership al verticalei politice şi birocratice responsabile în materia Educaţiei, referinţă infinit mai relevantă decât doctoratele plagiate anulate unui impostor sau altuia. Rateul din 2016 dă măsura unei societăţi şi unei Şcoli ce continuă să se complacă în propria lor mediocritate.

acum 30 zile · comentarii (2)

Pe vremuri, în epoca democraţiei populare, se folosea frecvent sintagma „ştiinţa pentru toţi”. Existau şi o revistă şi o colecţie de carte cu acest titlu, ales anume ca să sugereze nu numai buna intenţie a „popularizării”, ci şi ideologia dreptului fiecărui cetăţean de a avea acces la un domeniu rezervat - pe vremea exploatatorilor - numai unor privilegiaţi ai soartei.

luna trecuta · comentarii (149)

Experţii desemnaţi de CNATDCU spre a stabili cum stau cu adevărat lucrurile în cazul tezei de doctorat elaborată de doamna Laura Codruţa Kövesi au stabilit că şefa DNA este în procent de 4-5% mai puţin virgină din punct de vedere ştiinţific decât ar trebui să fie orice cetăţean care a obţinut pe căi absolut cinstite respectivul titlu ştiinţific.

luna trecuta · comentarii (19)

Toată lumea vorbeşte în ultima vreme despre educaţie, iar părinţii cu posibilităţi şi educaţie pot chiar să ia măsuri pentru viitorul copiilor lor. Ca fapt divers, Şcoala Americană din Bucureşti tocmai ce a anunţat finalizarea – la finalul verii următoare – a unui centru educaţional inovator ce ar urma să găzduiască 190 de copii. Valoarea investiţiei? 6.5 milioane de euro.

luna trecuta · comentarii (10)

În 24-25 noiembrie, Colegiul Naţional Pedagogic „Andrei Şaguna” din Sibiu a găzduit sărbătorirea a 230 de ani de învăţământ pedagogic în urbea sibiană. Cu acest prilej, am acceptat onoranta invitaţie a conducerii colegiului de a desfăşura un atelier de leadership cu directori şi directori adjuncţi ai liceelor pedagogice din ţară, prezenţi la eveniment. Tema: exerciţii de viziune - programe de licenţă pentru profesia didactică.

luna trecuta · comentarii (2)

Este important să extragem din Raportul de 516 pagini cu rezultatele PISA 2015 cât mai multe evaluări care să ne permită să înţelegem etapa actuală din educaţia românească, comparativ cu alte state europene. Ne propunem să vedem cum au evoluat scorurile testelor PISA între 2009 şi 2015, pe ţări, şi cum stă România în această evoluţie.

luna trecuta · comentarii (40)

Motivele pentru care merită să alegeţi pentru copiii voştri o astfel de aventură de 2 săptămâni sunt numeroase, noi vă oferim doar 10 dintre ele. oi, adulţii, ne plănuim de cele mai multe ori concediul din timp. Ne alegem destinaţia în funcţie de ceea ce ne dorim să facem în zilele noastre libere... aventură, relaxare, vizitarea unor oraşe noi, descoperirea şi explorarea unei culturi noi şi aşa mai departe.

acum 2 luni · comentarii (0)

Testarea internaţională PISA se desfăşoară odată la trei ani şi evaluează nivelul elevilor de 15-16 ani la matematică, ştiinţe şi la înţelegerea textelor. 5.103 elevi români, cu vârste cuprinse între 15 ani şi 16 ani la data testării, din 185 de şcoli au susţinut, în luna aprilie 2015, testarea PISA propriu-zisă.

acum 2 luni · comentarii (36)

În ultimii 3 ani, sprijiniţi de una dintre cele mai cunoscute organizaţii interguvernamentale din lume, lucrăm în sute de şcoli din România. Prin activitatea noastră încercăm să sprijinim copiii din comunităţile dezavantajate să se bată cu limitele pe care le au, cu greutăţile vieţii şi cu ei înşişi în încercarea de a depăşi bariere care, de multe ori, le sunt impuse de societate.

acum 2 luni · comentarii (11)

Recunosc că în ultima vreme nu prea mai înţeleg modul în care se fac politici educaţionale în România. În ultima perioadă, Guvernul şi Parlamentul par a se întrece într-un concurs cu tema cine promovează mai multe măsuri despre care se spune că ar avea impact în domeniul educaţiei, dar care nu au nicio legătură cu domeniul.

acum 2 luni · comentarii (16)

Am auzit de multe ori că educaţia este o prioritate, dar declaraţiile au fost demagogice sau au presupus ceva diferit, cum ar fi investiţiile materiale în dotări sau salariile personalului didactic. A făcut mare vâlvă declaraţia a unui director al filialei Samsung în România: „Cred că este de preferat să avem tablete în şcoli întâi şi abia apoi să rezolvăm cu toaleta din curte” (Cristian Cojocaru, Samsung România).

acum 2 luni · comentarii (38)

Aud şi citesc foarte des formula „integrarea absolvenţilor pe piaţa muncii”. E ceva foarte important, sunt întru totul de acord. Absolvenţii de liceu şi de facultate trebuie să-şi găsească un loc de muncă. Şi devine tot mai problematic: şomajul în rândul tinerilor e în creştere şi la noi, ca şi în alte ţări din Europa.

acum 2 luni · comentarii (19)

Ce fel de ţară europeană suntem de ne alungăm copiii, am pierdut milioane de cetăţeni (inclusiv cupluri fertile) şi în aceşti copii puţini care au rămas nu putem investi măcar 1.000 EUR/lună în educatoarea sau învăţătoarea pe care o au la clasă, o învăţătoare blândă, dar fermă, care ştie să pună limite, care are toate competenţele de a fixa gramatica de bază, scrierea corectă şi tabla înmulţirii? Bugetul pentru educaţie este o investiţie.

acum 2 luni · comentarii (43)

Nu este prima dată când situaţia din Educaţie este descrisă, semnalată, analizată, de către diferite ONG-uri specializate, de către experţi, analişti, ziarişti din societatea civilă. Degeaba. Instituţiile statului care au în responsabilitate sistemul de educaţie sunt surde şi mute. Se prefac că nu pricep nivelul inacceptabil de jos la care a ajuns învăţământului românesc.

acum 2 luni · comentarii (47)

Un studiu recent arată că 42% dintre elevii români de 15 ani sunt analfabeţi funcţional. Mai simplu spus, ei nu înţeleg cum trebuie un text simplu citit la prima vedere, nu ştiu să facă legăturile între informaţiile din acel text, nu ştiu să aplice în viaţa de zi cu zi cunoştinţe elementare. Studii mai vechi arată că, la adulţi, proporţia e cam aceeaşi (între 37 şi 40%). Situaţia e foarte gravă.

acum 2 luni · comentarii (45)

Carevasăzică aşa. În imensa lui generozitate cu iz electoral, Parlamentul, adică aripa PSD-ALDE-UDMR din componenţa lui, vrea să îmi mărească leafa de bugetar cu aproximativ 15% . El vor, dar  eu nu vreau şi pace. Unde mai pui că mai şi scriu şi vituperez  împotriva acestei magnanimităţi, socotind-o iresponsabilă, ruşinoasă şi suspectă.

acum 3 luni · comentarii (47)

Transcriu aici din caietul unui elev de clasa a VII-a: „Arta poetică este un concept cu un caracter normativ specific esteticii ce desemnează un ansamblu de reguli/norme privind «naşterea» sau facerea poeziei ori in general tehnica literaturii”. Aţi înţeles, dragi cititori? Vă place cum sună? Aţi vrea să faceţi din nou clasa a VII-a? Că mai am exemple.

acum 3 luni · comentarii (49)

Se află în dezbatere publică un proiect de lege  privind dezvoltarea învăţământului profesional-dual (ÎPD). Hăţişul reglementărilor în zona acestui tip de învăţământ este aşa de greu de pătruns încât puţini se încumetă să-i dea de capăt, puţini părinţi şi tineri ştiu ce înseamnă de fapt învăţământul profesional-dual.

acum 3 luni · comentarii (0)
Postari Recente