Noi reguli privind admiterea la licee şi facultăţi pentru românii de pretutindeni

Noi reguli privind admiterea la licee şi facultăţi pentru românii de pretutindeni

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a aprobat metodologia ce reglementează procedurile de şcolarizare a românilor de pretutindeni în învăţământul preuniversitar şi superior de stat pentru anul 2017 - 2018. Printre modificări se numără posibilitatea candidaţilor de aplica la un număr nelimitat de universităţi, dar şi faptul că dosarele de înscriere pentru facultate sau liceu se vor putea depune online sau prin poştă.

Admiterea pentru nehotărâţi. Universităţile din străinătate vin după Bac să-şi recruteze studenţii: interviul va dura 15 minute

Admiterea pentru nehotărâţi. Universităţile din străinătate vin după Bac să-şi recruteze studenţii: interviul va dura 15 minute

Absolvenţii de clasa a XII-a care vor trece cu bine examenul de Bacalaureat mai au o şansă să studieze în străinătate. Pe ultima sută de metri, 15 universităţi din Marea Britanie şi una din Olanda îşi deschid porţile pentru potenţiali studenţi şi asta nu oricum, ci printr-o admitere care durează doar 15 minute, iar răspunsul e dat pe loc.

STUDIU Cum influenţează şcoala creierul unui copil de clasa I

STUDIU Cum influenţează şcoala creierul unui copil de
clasa I

Statul pe scaun, urmăritul lecţiilor, rezistatul la tentaţiile celorlalţi copii - practic, începutul şcolii este o provocare pentru toţi elevii de clasa I care vin deseori de la grădiniţe orientate spre joacă. Studiile arată că mediul structural de învăţare din şcoli pare să ajute creierul copiilor, abilităţile de concentrare şi de controlare a comportamentului fiind mai dezvoltate la aceştia decât la preşcolarii de aceeaşi vârstă.

Avocatul Poporului: În Şcoala Specială nr. 4 din Bucureşti nu au fost respectate prevederi din Legea privind protecţia copilului

Avocatul Poporului: În Şcoala Specială nr. 4 din 
Bucureşti nu au fost respectate prevederi din Legea privind protecţia copilului

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a stabilit, în urma verificărilor făcute la Şcoala Specială Gimnazială Nr. 4 din Bucureşti, unde s-a făcut o sesizare privind violenţe exercitate asupra copiilor cu dizabilităţi de către un profesor, că nu au fost respectate o serie de prevederi din Legea privind protecţia copilului şi a solicitat conducerii unităţii de învăţământ investigarea oricăror suspiciuni de abuzuri exercitate asupra copiilor.

Capacitate 2017. Elevii, greu încercaţi cu un subiect abstract la Română: subiectele şi baremele de punctaj de la Evaluarea Naţională

Capacitate 2017. Elevii, greu încercaţi cu un subiect abstract la Română: subiectele şi baremele de punctaj de la Evaluarea Naţională

Absolvenţii claselor a VIII-a nu au avut o misiune uşoară la prima probă a Evaluării Naţionale, Limba şi Literatura Română. La primul subiect, adolescenţii au primit o poezie greu de înţeles şi de către un adult, spun profesorii de Limba Română care au analizat şi rezolvat pentru cititorii „Adevărul“ subiectele primite de elevi.

Premieră în domeniul Învăţământului Profesional în Republica Moldova

Premieră în domeniul Învăţământului Profesional în Republica Moldova

13 elevi la meseria „Tencuitor”, absolvenţi ai Şcolii Profesionale nr.7 din Chişinău, au susţinut la sfârşitul săptămânii examenul de calificare în incinta unui bloc imobiliar ce aparţine companiei de construcţii unde ei au făcut practica pe parcursul anilor de studiu. Acest model de evaluare reprezintă o noutate pentru Învăţământul Profesional din Moldova, iar la noi în ţară încă nu s-a experimentat

Candidaţii la admiterea la Universitatea Bucureşti au, în premieră, cazare gratuită, pentru cel mult trei nopţi

Candidaţii la admiterea la Universitatea Bucureşti au, în premieră, cazare gratuită, pentru cel mult trei nopţi

Universitatea din Bucureşti asigură în premieră cazare gratuită în căminele proprii candidaţilor la admiterea din acest an, pentru cel mult trei nopţi, în limita locurilor disponibile, înscrierile la facultăţile instituţiei de învăţământ superior fiind organizate perioada 6 - 25 iulie, iar data limită de afişare a rezultatelor este 29 iulie, anunţă reprezentanţii Universităţii.

Rezultate BAC 2017: câţi candidaţi au obţinut certificatul de utilizator experimentat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice

Rezultate BAC 2017: câţi candidaţi au obţinut certificatul de utilizator experimentat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice

Săptămâna 6-9 iunie a fost destinatăPeste 84.000 de candidaţi au obţinut certificatul de utilizator experimentat în săptămâna 6-9 iunie, destinată evaluării competenţelor lingvistice de comunicare orală atât în limba română, cât şi în cea maternă din cadrul examenului de Bacalaureat. Notele sunt mai mari decât cele de anul trecut.

ONG-urile au mers în Parlament ca să ceară sprijin pentru implementarea Programului „Şcoală după Şcoală“. Reacţia deputaţilor: indiferenţa

ONG-urile au mers în Parlament ca să ceară sprijin pentru implementarea Programului „Şcoală după Şcoală“. Reacţia deputaţilor: indiferenţa

Mai multe asociaţii nonguvernamentale au mers în Parlament pentru a cere ca statul să finanţeze Programul „Şcoală după Şcoală“. Legea Educaţiei Naţionale din 2011 prevede dreptul la acces gratuit al tuturor copiilor, însă, de şase ani, de când există această legislaţie, Ministerul Educaţiei nu a investit niciun ban pentru astfel de programe - care ar putea să crească gradul de incluziune al copiilor ce provin din medii defavorizate.

Tehnologia: soluţia salvatoare pentru educaţia a milioane de copii din Africa

Tehnologia:
soluţia salvatoare pentru educaţia a milioane de copii din Africa

În statele dezvoltate, oamenii nu realizează că educaţie este de fapt un privilegiu. Potrivit Institutului de Statistică UNESCO, 15 milioane de fete din toată lumea n-o să aibă niciodată şansa să înveţe să citească sau să scrie, iar rata mortalităţii la mamele fără educaţie e de două ori mai mare decât a celor cu studii gimnaziale. Însă, o fundaţie a găsit o soluţie pentru aceştia: acces gratuit la materiale de învăţare.

De luni începe evaluarea naţională pentru clasa a VIII-a. Un examen care habar nu am ce va aduce nou sub soare, însă care ne va arăta, o dată-n plus, ce ne încăpăţânăm să ignorăm. Trebuie să recunosc că nu am înţeles vreodată la ce foloseşte această evaluare şi de ce ţinem morţis să o menţinem, glorificându-i rolul.

acum 6 zile · comentarii (61)

Toţi am avut cel puţin un moment în care ne-am dorit o schimbare de peisaj, o ieşire din rutina zilnică, o clipă pentru noi pentru a ne înţelege mai bine trăirile şi sentimentele. Pentru mine, colegii care plecau în mobilităţi de studiu mi se păreau exemple de urmat, prin curajul de a-şi ieşi din zona de confort, de a-şi testa limitele şi de a-şi extinde orizontul cunoaşterii prin participarea la cursuri predate în alte limbi decât cea nativă.

acum 14 zile · comentarii (1)

Atunci când eşti mic, toată lumea te întreabă ce îţi doreşti să devii când o să fii mare, iar tu răspunzi inocent ce îţi trece prin minte în momentul respectiv. Poate chiar crezi, pentru o secundă, că exact asta o să se întâmple. Apoi, când creşti, ai alte idealuri, dezvolţi pasiuni şi descoperi lucruri care te atrag şi îţi plac cu adevărat. Începi să-ţi conturezi personalitatea şi te gândeşti serios la ce ai vrea să faci în viitor.

acum 15 zile · comentarii (0)

Ţi-ai dorit vreodată să părăseşti zona de confort şi să te laşi purtat pe aripile unui drum nou, atipic, care să te provoace spiritual şi intelectual? Dacă da, atunci e momentul să te pui pe căutat, să aduni informaţii şi să găseşti calea prin care să aduni într-un bagaj de cală o mulţime de experienţe noi.

acum 24 zile · comentarii (6)

Ne începem ziua, adeseori, citind sau ascultând ce se petrece în ţară şi aflând ce se întâmplă în lume. Fie că suntem tradiţionalişti şi preferăm să lecturăm un ziar fizic, fie că aflăm subiectele zilei din publicaţiile online, că ascultăm radio în drum spre serviciu sau că privim ştirile la televizor, zi de zi, intrăm în contact cu presa. Dar cum este ea privită de adolescenţii care tocmai au depăşit graniţa copilăriei?

luna trecuta · comentarii (1)

E bine că existaţi. Problema e să puneţi în fapt potenţialul vostru, ceea ce vă doresc fără rezerve. În nume propriu, eu vă cer să acţionaţi pe măsura aşteptărilor mele foarte mari pe un segment şi numai unul, critic pentru România: schimbarea paradigmei Educaţiei. Vă cer să fiţi de nota 10. Acum sunteţi de nota 3, în materia acestor politici publice. Şi unii, şi ceilalţi. Dar puteţi fi de 10, fără probleme.

luna trecuta · comentarii (7)

Actualul Guvern s-a angajat ca la 1 septembrie 2017 toate posturile de director de şcoală vor fi ocupate prin concurs. Atragem atenţia că planificarea unei singure sesiuni de concurs poate să repete situaţiile de neocupare din 2016, drept care Coaliţia pentru Educaţie recomandă planificarea a minim doua sesiuni de concurs şi limitarea numărului de numiri succesive ale aceleiaşi persoane pe acelaşi post.

luna trecuta · comentarii (0)

Micile afaceri şi marile învârteli din şcolile româneşti înfloresc mai ales primăvara, odată cu apropierea sfârşitului de an şcolar.Chiar dacă în aparenţă, s-a redus fenomenul afacerilor în unităţile de învăţământ, acestea nu au dispărut deloc. Sunt ca râia, sunt ciclice, la fel ca şi problemele educaţiei româneşti. La fel ca şi banii, nu au culoare politică.Continuă să se facă profit ilegal, consistent, de pe urma elevilor.

luna trecuta · comentarii (3)

Distinsul învăţător din Cluj este un educator consacrat, recunoscut în breasla profesioniştilor de profil din România. Dată fiind propensiunea domniei-sale către textul academic-prescriptiv,  mai degrabă decât către cel de opinie, de blog, am agreat amândoi această modalitate de a disemina modelul al cărui autor este. Eu sunt doar frecvenţa purtătoare. Modulaţia îi aparţine integral.

acum 2 luni · comentarii (0)

Mi-am scris lucrarea de licenţă în 1999, de mână. O am şi acum. Deşi nu aş fi crezut, am ajuns să o lucrez pe literatura română veche, cu domnul profesor Dan Horia Mazilu, Decanul Facultăţii de Litere Bucureşti pe vremea aceea. Avea un mod blând şi cald de a preda acea bucată, nu tocmai digerabilă a literaturii noastre, care te fermeca.

acum 2 luni · comentarii (10)

Din ’90 încoace, România este într-o continua reformă. Cuvântul „reformă” stă ţanţoş pe buzele cotidianului românesc. Se reformează totul, fără să se schimbe, în esenţă, nimic ― sau mai degrabă fără un rezultat funcţional. Totul se desfăşoară la nivel superficial, formal sau, cum se spune în popor,  totul e făcut în dorul lelii.

acum 2 luni · comentarii (0)

Ţările cu economie solidă, Germania, Olanda, Finlanda, Polonia, etc., au înţeles importanţa învăţământului profesional pentru o piaţă a muncii de calitate, bază unei economii performante. În Germania este bătaie pe Şcoala Profesională, circa 70% dintre elevi sunt în şcoli profesionale. În România, doar 20%.

acum 3 luni · comentarii (1)

Inspirată şi de înţelepciunea băsesciană, cunoaşterea noastră comună s-a îmbogăţit în ultimii ani cu conştiinţa acută a lipsei meseriaşilor de pe piaţa muncii şi a serviciilor din România. Pentru mulţi, lipsa electricienilor, a strungarilor, sudorilor sau a instalatorilor este turnesolul eşecului politicilor educaţionale autohtone care au preferat formarea teoreticienilor inutili, în licee şi universităţi, în favoarea deţinătorilor de meserii adevărate.

acum 3 luni · comentarii (2)

Ministrul Muncii, doctorul în sociologie, deci intelectualul Olguţa Vasilescu, a făcut următoarea observaţie profundă: închisorile din România sunt pline de intelectuali. De fapt România geme de falşi universitari şi de pseudo-specialişti. Pretutindeni avem cercetători în apă de ploaie şi analişti ai găurilor din covrigi. Catastrofa intelectuală a României nu se vede în puşcării, ci în universităţi.

acum 3 luni · comentarii (71)

Au fost invitaţi de diriginte să-i informeze în privinţa calendarului admiterii cu tot ceea ce prevede acesta prin reglementările Ministerului Educaţiei. După prelucrarea documentului, semnarea procesului verbal şi părăsirea sălii de către diriginte, părinţii elevilor au trecut la cel mai important subiect care-i interesa pe majoritatea şi nu le dădea linişte de mai multe săptămâni.

acum 3 luni · comentarii (4)

Chiar dacă în continuare este o structură consultativă a Ministerului Educaţiei Naţionale şi nu are un statut juridic propriu, Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) reuşeşte să pună piciorul în prag. Spre fericirea elevilor pe care îi reprezintă şi spre binele democraţiei şcolare, CNE se delimitează de relaţia de subordonare pe care inspectoratele şcolare tind să o imprime elevilor din fruntea consiliilor judeţene ale elevilor (CJE).

acum 3 luni · comentarii (3)

Iată că de ce ne este frică nu scăpăm. Şi actuala guvernare rade tot ce s-a construit în educaţie şi vine cu o nouă lege, considerând că premierii şi miniştrii anteriori au fost nişte proşti, nişte incompetenţi, şi doar ei, actualii, sunt trimişii proniei cereşti pe pământ, să facă binele pe care n-au reuşit să-l facă alţi 20 de miniştri şi premieri.

acum 3 luni · comentarii (5)
Postari Recente