Tinerii români vor avea curând o lege a internshipului

Tinerii români vor
avea curând o lege a internshipului

Guvernul începe demersurile pentru elaborarea unei legi care să reglementeze programele de tip internship şi relaţia dintre interni şi organizaţia-gazdă, printr-un nou tip de contract.  Cât de curând, vor fi iniţiate consultări cu instituţiile publice şi private, cele de învăţământ şi ONG-uri, conform site-ului Guvernului.

Olimpiada Europeană de Fizică: o medalie de aur şi trei de argint pentru România

Olimpiada Europeană de Fizică: o medalie de aur şi trei de argint pentru România

O medalie de aur şi trei de argint sunt premiile cu care se întorc acasă elevii români care au participat la Olimpiada Europeană de Fizică – EuPhO 2017, desfăşurată între 20 şi 24 mai la Tallin, în Estonia. Echipa care a reprezentat România la Olimpiadă s-a pregătit prin intermediul programului „Hai la Olimpiadă!”, susţinut de Banca Comercială Română şi de Fundaţia eMAG.

Tavanul unei şcoli din Capitală s-a prăbuşit. Elevii erau plecaţi în excursie. Medic: „Nu există nicio victimă”

Tavanul unei şcoli din Capitală s-a prăbuşit. Elevii erau plecaţi în excursie. Medic: „Nu există nicio victimă”

La Şcoala 141 din Rahova s-a prăbuşit tavanul de la ultimul etaj. Autorităţile susţin că nu există victime deoarece elevii erau plecaţi în excursie. „Nu se confirmă niciun fel de victime. Nu era nimeni în şcoală în momentul în care a căzut tavanul”, au declarat oficiali din Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pentru „Adevărul”.

Gabriela Firea a devenit îngrijorată de traficul din Capitală şi omoară paradele absolvenţilor din două licee de prestigiu

Gabriela Firea a devenit îngrijorată de traficul din Capitală şi omoară paradele absolvenţilor din două licee de prestigiu

O tradiţie de 48 de ani a luat sfârşit anul acesta la solicitarea Gabrielei Firea. Edilul a devenit brusc interesat de traficul din Bucureşti exact în ziua în care absolvenţii claselor a XII-a de la Colegiul „ILCaragiale” aveau parada de sfârşit de an. Aceştia nu au mai fost lăsaţi să defileze pe Calea Dorobanţilor ca până acum, fiind obligaţi să-şi ţină parada pe trotuar. În aceeaşi situaţie au fost puşi şi elevii de la Gheorghe Şincai.

Campanie în şcoli: Fără ură, cu toleranţă!

Campanie în şcoli: Fără ură, cu toleranţă!

Premierea câştigătorilor concursului şcolar „Fără Ură, cu Toleranţă“ a avut loc pe 24 mai, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Spaţiul Public European din Bucureşti. Competiţia a reunit 300 de proiecte din 239 de şcoli şi a implicat peste 24.000 de persoane în activităţile desfăşurate la nivel naţional de către elevi şi cadre didactice.

Ce ar însemna includerea voucherelor în sistemul educaţional american

Ce ar însemna includerea voucherelor în sistemul educaţional american

Alegerea preşedintelui Trump a ridicat speculaţii privind introducerea „sistemului de vouchere“ pentru şcolile din SUA.  Astfel, părinţii ar putea primi un voucher, finanţat din bani publici, pe care să îl poată folosi la orice şcoală unde vor să îşi înscrie copilul, arată BBC. Acest scenariu stârneşte reacţii atât pro cât şi contra, mai scrie aceeaşi sursă.

Metoda elveţiană pentru învăţământul românesc: elevii iau contact încă din gimnaziu cu angajatorii, iar profesorul vorbeşte cel mult cinci minute la curs

Metoda elveţiană pentru învăţământul românesc: elevii iau contact încă din gimnaziu cu angajatorii, iar profesorul vorbeşte cel mult cinci minute la curs

Proiectul Jobs, realizat cu ajutorul fondurilor elveţiene, îşi propune să ofere sprijin elevilor în vederea pregătirii lor pentru momentul în care vor dori să se angajeze. Programul combină două componente: piaţa muncii şi educaţia din ultimii ani de gimnaziu, respectiv, din primii ani de liceu. În cadrul proiectului, elevilor li se dau sarcini pe care trebuie să le rezolve singuri.

Acceleratorul de experienţe: un concept revoluţionar în educaţie şi leadership

Acceleratorul de experienţe: un concept revoluţionar în educaţie şi leadership

Tinerilor li se cere experienţă la angajare. Dar experienţa se dobândeşte dacă eşti angajat. Fundaţia LEADERS rezolvă acest paradox şi lansează acceleratorul de experienţe, un concept revoluţionar în educaţie şi leadership, în care 30 de participanţi cu vârste până în 25 de ani vor fi puşi în situaţii reale de viaţă, timp de 6 luni, şi vor dobândi competenţe şi abilităţi necesare pe piaţa muncii.

Distinsul învăţător din Cluj este un educator consacrat, recunoscut în breasla profesioniştilor de profil din România. Dată fiind propensiunea domniei-sale către textul academic-prescriptiv,  mai degrabă decât către cel de opinie, de blog, am agreat amândoi această modalitate de a disemina modelul al cărui autor este. Eu sunt doar frecvenţa purtătoare. Modulaţia îi aparţine integral.

acum 24 zile · comentarii (0)

Mi-am scris lucrarea de licenţă în 1999, de mână. O am şi acum. Deşi nu aş fi crezut, am ajuns să o lucrez pe literatura română veche, cu domnul profesor Dan Horia Mazilu, Decanul Facultăţii de Litere Bucureşti pe vremea aceea. Avea un mod blând şi cald de a preda acea bucată, nu tocmai digerabilă a literaturii noastre, care te fermeca.

acum 24 zile · comentarii (2)

Din ’90 încoace, România este într-o continua reformă. Cuvântul „reformă” stă ţanţoş pe buzele cotidianului românesc. Se reformează totul, fără să se schimbe, în esenţă, nimic ― sau mai degrabă fără un rezultat funcţional. Totul se desfăşoară la nivel superficial, formal sau, cum se spune în popor,  totul e făcut în dorul lelii.

luna trecuta · comentarii (0)

Ţările cu economie solidă, Germania, Olanda, Finlanda, Polonia, etc., au înţeles importanţa învăţământului profesional pentru o piaţă a muncii de calitate, bază unei economii performante. În Germania este bătaie pe Şcoala Profesională, circa 70% dintre elevi sunt în şcoli profesionale. În România, doar 20%.

acum 2 luni · comentarii (1)

Inspirată şi de înţelepciunea băsesciană, cunoaşterea noastră comună s-a îmbogăţit în ultimii ani cu conştiinţa acută a lipsei meseriaşilor de pe piaţa muncii şi a serviciilor din România. Pentru mulţi, lipsa electricienilor, a strungarilor, sudorilor sau a instalatorilor este turnesolul eşecului politicilor educaţionale autohtone care au preferat formarea teoreticienilor inutili, în licee şi universităţi, în favoarea deţinătorilor de meserii adevărate.

acum 2 luni · comentarii (2)

Ministrul Muncii, doctorul în sociologie, deci intelectualul Olguţa Vasilescu, a făcut următoarea observaţie profundă: închisorile din România sunt pline de intelectuali. De fapt România geme de falşi universitari şi de pseudo-specialişti. Pretutindeni avem cercetători în apă de ploaie şi analişti ai găurilor din covrigi. Catastrofa intelectuală a României nu se vede în puşcării, ci în universităţi.

acum 2 luni · comentarii (70)

Au fost invitaţi de diriginte să-i informeze în privinţa calendarului admiterii cu tot ceea ce prevede acesta prin reglementările Ministerului Educaţiei. După prelucrarea documentului, semnarea procesului verbal şi părăsirea sălii de către diriginte, părinţii elevilor au trecut la cel mai important subiect care-i interesa pe majoritatea şi nu le dădea linişte de mai multe săptămâni.

acum 2 luni · comentarii (4)

Chiar dacă în continuare este o structură consultativă a Ministerului Educaţiei Naţionale şi nu are un statut juridic propriu, Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) reuşeşte să pună piciorul în prag. Spre fericirea elevilor pe care îi reprezintă şi spre binele democraţiei şcolare, CNE se delimitează de relaţia de subordonare pe care inspectoratele şcolare tind să o imprime elevilor din fruntea consiliilor judeţene ale elevilor (CJE).

acum 2 luni · comentarii (3)

Iată că de ce ne este frică nu scăpăm. Şi actuala guvernare rade tot ce s-a construit în educaţie şi vine cu o nouă lege, considerând că premierii şi miniştrii anteriori au fost nişte proşti, nişte incompetenţi, şi doar ei, actualii, sunt trimişii proniei cereşti pe pământ, să facă binele pe care n-au reuşit să-l facă alţi 20 de miniştri şi premieri.

acum 2 luni · comentarii (5)

La redactarea acestui articol am beneficiat de sprijin de specialitate din partea d-nei Dr. Oana Lupu. Şi la această programă autorii vor să demonstreze că stăpânesc rigoarea ştiinţifică a disciplinei lor. Dar cu sacrificarea bucuriei elevilor de a afla lucruri noi, de a descoperi, de a-şi satisface curiozitatea.

acum 3 luni · comentarii (2)

O declaraţie altminteri lucidă, făcută zilele trecute de unul dintre consilierii Ministrului Educaţiei, în privinţa capacităţilor cognitive ale elevilor din clasele I-VIII dezvăluie - fără să vrea, sunt convins - că îndoctrinarea religioasă pe linie ortodoxă a copiilor la şcoală este o acţiune cel puţin conştientă, dacă nu şi premeditată.

acum 3 luni · comentarii (170)

La fizică, situaţia este chiar mai dificilă decât la matematică. Programa, altă dată de liceu, s-a mutat la gimnaziu. Cel puţin, generaţia mea a învăţat toate conceptele existente acum la gimnaziu, în programa la liceu. S-a schimbat inteligenţa şi puterea de înţelegere a elevilor în câteva zeci de ani? Imposibil, ne avertizează specialiştii.

acum 3 luni · comentarii (7)

Dezbaterea despre oportunitatea şi modul în care ar trebui să se facă orele de religie din şcolile româneşti continuă an de an să nască numeroase controverse aprinse în societate. Teoretic, o oră de istorie a religiilor ar fi benefică şi interesantă pentru elevi, însă Biserica Ortodoxă Română s-a opus permanent unei astfel de abordări a orelor de religie şi a beneficiat, în acest sens, şi de sprijinul responsabililor din Ministerul Educaţiei.

acum 3 luni · comentarii (204)

Cele declarate de ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, într-un recent interviu, sunt lucruri cunoscute, auzite şi răsauzite. Din toate direcţiile, de la specialişti, profesori, parlamentari, preşedinţi, miniştri. DEGEABA. Toţi spunem, toţi auzim de 20 de ani aceste lucruri, dar de schimbat nu se schimbă nimic. Ar fi un miracol ca de data aceasta să fie altfel. Nu de declaraţii şi interviuri avem nevoie, ci de purcederea la reformarea sistemului în componentele sale fundamentale.

acum 3 luni · comentarii (4)

La un concurs şcolar, elevii au fost stimulaţi să joace rolul persecutorului şi să imagineze discursul urii de clasă. Prostie întâmplătoare sau viciu post-modern? Toată lumea dezaprobă subiectul dat la Olimpiada de Limba şi Literatura Română din judeţul Prahova şi în alte două judeţe. Inspectoratele şcolare se delimitează, ministrul Educaţiei „a cerut explicaţii în scris”, presa a condamnat la unison, cel puţin prin punerea în pagină.

acum 3 luni · comentarii (5)

Actualul ministru al Educaţiei, Pavel Năstase, cade şi el în păcatul predecesorilor săi. Are impresia că se pot rezolva problemele din educaţie printr-o nouă lege. Cu viteza cu care se succed miniştrii la cârma Educaţiei, nici actualul ministru nu-şi va finaliza „opera”, care să-l propulseze în instoria învăţământului românesc.

acum 3 luni · comentarii (2)

Dacă evaluez CARACTERUL cu note de la 0 la 10 şi COMPETENŢA tot aşa, constat că 0 x 10 = 0, 10 x 0 = 0, dar şi că 10 x 10 = 100. Admit că nu putem fi doar „un pic integri”, dar, de la 1 x 1 = 1 la 10 x 10 = 100, putem accepta că tocmai am definit o scală rezonabilă pe Calea Învăţării despre cum să fim profesori adevăraţi. Şi, ca să luăm nota 100, ce-ar fi să începem, de pildă,... iată cum! :-)

acum 3 luni · comentarii (1)