Norme simplificate pentru ajutoarele de stat privind investiţiile în porturi şi aeroporturi 0

Statele membre vor putea face investiţii publice în aeroporturile regionale care deservesc până la 3 milioane de pasageri anual, fără un control prealabil din partea Comisiei. În ceea ce priveşte porturile, se vor putea realiza investiţii publice de până la 150 de milioane euro în porturile maritime şi de până la 50 de milioane euro în porturile interioare în aceleaşi condiţii.

Norme simplificate pentru ajutoarele de stat privind investiţiile în porturi şi aeroporturi Vezi comentarii 0

HARTĂ România, statul din UE cu cele mai mari disparităţi între regiuni. Lipsa infrastructurii, principalul obstacol în calea creşterii economice | mugur isarescu

HARTĂ România, statul din UE cu cele mai mari disparităţi între
regiuni. Lipsa infrastructurii, principalul obstacol în calea creşterii
economice

România este în continuare o ţară a contrastelor, dovadă făcând faptul că, la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, disparităţile la nivelul regiunilor ţării rămân contrastante. Potrivit guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, România este statul membru al UE care înregistrează cele mai mari disparităţi dintre regiuni, iar principala cauză este lipsa infrastructurii.

Ce preţ va avea aurul la finalul acestui an

Ce preţ va
avea aurul la finalul acestui an

Luna aprilie a fost o lună agitată pentru aur, care a fost influenţat de alegerile din Franţa şi de raportul lui Trump la 100 de zile de la preluarea mandatului. Deşi opune rezistenţă la creştere, Ole Hansen, şeful analizei pe mărfuri la Saxo Bank, crede că metalul preţios va atinge un preţ de 1,325 dolari pe uncie până la finalul anului.

Premierul a cerut un grup de lucru la ANAP pentru analizarea cu prioritate a proiectelor de infrastructură

Premierul a cerut un grup de lucru la ANAP pentru analizarea cu
prioritate a proiectelor de infrastructură

Premierul Sorin Grindeanu a cerut preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, Bogdan Puşcaş, să constituie un grup de lucru (task force) dedicat proiectelor de infrastructură incluse în Masterplan-ul de Transport, astfel încât, în colaborare cu Ministerul Transporturilor, termenele pentru finalizarea documentaţiilor de licitaţie să fie cât mai scurte.

România este pe ultimul loc din Europa la educaţie financiară

România este pe ultimul loc din Europa la educaţie
financiară

De ceva timp, auzim vorbindu-se din ce în ce mai des despre educaţie financiară, însă statisticile nu arată foarte bine pentru ţară noastră. Un studiu de acum doi ani realizat de Banca Mondială la nivelul Uniunii Europene şi prezentat în cadrul celei de a doua ediţii a European Money Week de ARB a plasat România pe o poziţie codaşă în materie de cunoştinţe financiare.

Cum va cheltui Primăria Capitalei 5 miliarde lei anul acesta: 877 de milioane lei pentru cultură, recreere şi religie, 85 milioane de lei pentru biserici şi statui

Cum va cheltui Primăria Capitalei 5 miliarde lei anul
acesta: 877 de milioane lei pentru cultură, recreere şi religie, 85 milioane de lei pentru biserici şi statui

Primăria Capitalei are un buget de cheltuieli de 5,05 miliarde lei pentru anul acesta, din care plănuieşte să dea o cincime către cheltuieli socio-culturale, din care 877 milioane lei vor merge către cultură, recreere şi religie, dublu faţă de sănătate şi de opt ori mai mult decât pentru învăţământ. Pentru biserici şi statui, primăria vrea să aloce circa 85 milioane de lei.

Unii amintesc că BNR a ratat ţinta de inflaţie (cu marje) în anii recenţi. Dar a ignora şocurile externe este nedrept - multe bănci centrale au fost în această situaţie. „Şocul intern” de la jumătatea lui 2015 (scăderea dramatică a TVA la alimente) este de pus la socoteală – aşa cum a fost în sens invers şocul creşterii TVA la 24%.

acum 1 an · comentarii (11)

Sute de milioane de euro au fost băgaţi de România pentru înfiinţarea de reţele de apă şi canalizare şi care la acest moment nu sunt funcţionale din diverse motive. Banii veniţi din Europa, care în fapt erau chiar fonduri cu care noi am cotizat, au fost distribuiţi defectuos şi conform unor politici centralizate la Bruxelles şi care nu ţineau cont de realităţile din România.

acum 3 luni · comentarii (10)

Specialiştii în construcţii cer ministrului dezvoltării, doamnei Sevil Shhaideh, un secretat de stat care să se ocupe de relaţia cu corpul profesional, în vederea unui proiect amplu de refacere şi completare a legislaţiei în construcţii şi a reglementărilor tehnice aferente.

acum 5 luni · comentarii (8)

Obţinerea Autorizaţiei de funcţionare de la Pompieri a devenit o Misiune Imposibilă în care lupta dintre cetăţean / investitor şi stat se vede cel mai bine. Incompetenţa ultimilor 25 de ani, reflectată în cazul Colectiv, se transpune acum într-un sistem ce are menirea de a te forţa să încalci legea şi de a funcţiona în ilegalitate.

acum 8 luni · comentarii (9)

Miliarde şi miliarde aruncă România pe autostrăzi care niciodată nu se finalizează. Pe tronsonul Comarnic-Braşov ar trebuie să plătească şi urmaşii-urmaşilor noştri, dacă am lăsa să fim batjocoriţi cu preţurile propuse şi lansate în spaţiul public. Mai jos vă fac un calcul simplu şi darnic prin care arăt că şi dacă am face un tunel prin munte, tot mai ieftin ar ieşi autostrada.

acum 2 ani · comentarii (32)

După o experienţă de 7 ani în serviciul public românesc, în domeniul politicii comerciale comune a Uniunii Europene, inclusiv în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE, am avut, în ultimele 10 luni, şansa de a lucra, din nou, în cadrul administraţiei publice, de data asta, la Departamentul pentru Energie, astăzi Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri.

acum 2 ani · comentarii (11)

O istorie ultracondensată a ultimelor campanii de pe Facenook arată cam aşa: mai întâi a fost ”Ice Bucket Challenge”. După, a venit leapşa celor mai importante zece cărţi. Ce propun, pe acest blog, e o leapşă a celor mai importanţi parametri macroeconimici pe care e bine să-i urmăreşti  dacă vrei să ajungi milionar din bursă.

acum 3 ani · comentarii (48)

La începutul anilor 2000, un bancher de la Goldman Sachs inventa un acronim care avea să facă istorie: BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China), cu referire la noile staruri economice din lumea emergentă. Slăbiciunile de ultimă oră ale acestui grup select riscă însă să lase BRIC doar cu istoria.

acum 3 ani · comentarii (33)

Premierul Franţei a demisionat după ce economia a stagnat pentru al doilea trimestru consecutiv, Germania a scăzut peste aşteptări, Italia se află în a treia recesiune din 2008 încoace şi nici zona euro, ca ansamblu, nu se simte prea bine. Vestea cu adevărat proastă e că toată lumea aşteaptă salvarea divină, adică se pregăteşte pentru dezastru.

acum 3 ani · comentarii (26)

Principalii indici bursieri ai pieţelor din America, Europa sau Asia se menţin la niveluri maxime, superioare celor dinaintea prăbuşirii Lehman Brothers deşi tiparniţa de bani a SUA se apropie de momentul în care va lua o pauză, iar economia nu e suficient de zdravănă încât să meargă pe propriile picioare.

acum 3 ani · comentarii (9)

O plecare şi o vulnerabilitate. Anunţul ieşirii din România a grupului italian de energie Enel readuce în prim plan discuţia despre cât de vulnerabilă e România pe fondul dependenţei de capitalurile străine. O alternativă şi două modele. Economiile Poloniei şi Turciei ne arată că se poate (mai bine) prin forţe proprii.

acum 3 ani · comentarii (14)