Ce se va întâmpla cu preţurile locuinţelor în acest an

Ce se va întâmpla cu preţurile locuinţelor în
acest an

Prima jumătate a acestui an a adus o majorare a preţurilor locuinţelor la nivel naţional, după cum era de aşteptat Capitala, Clujul şi oraşele mari conducând în topul creşterilor. Cu toate acestea, analiştii se aşteaptă ca, procentual, scumpirile să nu fie mai mari de o cifră până la finalul acestui an, tendinţa fiind numai temporară, datorată condiţiilor facile de creditare.

Primăriile din ţară au nerezolvate mii de cereri de retrocedare a imobilelor. Circa 30.000 de cazuri şi-ar putea găsi soluţionare în instanţă

Primăriile
din ţară au nerezolvate mii de cereri de retrocedare a imobilelor. Circa 30.000
de cazuri şi-ar putea găsi soluţionare în instanţă

Câteva primării din ţară au nerezolvate sute, mii şi chiar zeci de mii de notificări de retrocedare a imobilelor depuse în baza Legii 10/2001, cele mai multe dosare regăsindu-se în Bucureşti şi Constanţa, potrivit unei statistici prezentate de Radu-Cătălin Pavel, Managing Partner al societăţii de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii.

Şapte milioane de imobile ar putea fi cadastrate gratuit dacă primarii ar depune cereri

Şapte milioane de imobile ar putea fi cadastrate gratuit
dacă primarii ar depune cereri

Primarii mai au la dispoziţie aproape o lună pentru a depune cererile pentru finanţarea lucrărilor de cadastrare gratuită a imobilelor la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituţie căreia i-au fost alocate peste 442 milioane lei în acest scop. Din păcate, deocamdată, doar puţin peste 600 de unităţi administrativ teritoriale şi-au manifestat interesul.

STUDIU Antreprenoriatul românesc în construcţii se află în cel mai slab moment al ultimilor zece ani

STUDIU Antreprenoriatul românesc în construcţii se află în
cel mai slab moment al ultimilor zece ani

Situaţia financiară a companiilor din construcţii se deteriorează, pe fondul reducerii investiţiilor cuplate cu extinderea termenului de colectare a creanţelor, creşterii gradului de îndatorare şi profitabilităţii modeste, iar pentru antreprenoriat acesta este unul dintre cei mai slabi ani, arată un studiu despre sectorul construcţiilor din România realizat de Coface.

Analiză Directimo: Pe piaţa din Bucureşti vor apărea peste 100.000 de locuinţe noi în perioada următoare, mai scumpe cu până la 20 la sută

Analiză Directimo: Pe piaţa din Bucureşti vor apărea peste 100.000 de locuinţe noi în perioada următoare, mai scumpe cu până la 20 la sută

Pe piaţa din Capitală vor apărea, în următorii ani, peste 100.000 de locuinţe noi, mai scumpe cu până la 20 la sută, arată o analiză realizată de platforma de ansambluri rezidenţiale Directimo. Mai mult de jumătate dintre aceste locuinţe provin de la top 15 dezvoltatori, care vor să construiască peste 50.000 de locuinţe în 22 de ansambluri rezidenţiale.

Unii amintesc că BNR a ratat ţinta de inflaţie (cu marje) în anii recenţi. Dar a ignora şocurile externe este nedrept - multe bănci centrale au fost în această situaţie. „Şocul intern” de la jumătatea lui 2015 (scăderea dramatică a TVA la alimente) este de pus la socoteală – aşa cum a fost în sens invers şocul creşterii TVA la 24%.

acum 1 an · comentarii (11)

S-au implinit 32 de ani de la cel mai dramatic accident din activitatea de transport gaze. Zeci de case din satul Ferastrau-Oituz, au fost arse dinpreuna cu proprietarii acestora, in urma exploziei din noaptea de 1 spre 2 Aprilie 1984, a conductei de transport gaze care trece prin apropierea acestuia.

acum 1 an · comentarii (0)

Sub masca realizării unui preţ scăzut pentru populaţie, unii furnizori – folosindu-se de modul în care se stabileşte preţul reglementat al gazelor în România, cu ajutorul firmelor „căpuşă” a căror acţionari sunt tot furnizorii – îşi externalizează profituri importante realizate pe pe spatele populaţiei şi în detrimentul statului.

acum 1 an · comentarii (7)

SCURTĂ FIŞĂ BIOGRAFICĂ. Dacă veţi scotoci prin canalele de comunicare ale Parlamentului, ca să găsiţi Legea Marii Prudenţe, efortul va fi zadarnic. Documentul, în acte, are altă denumire: LEGE privind Supravegherea Macroprudenţială a Sistemului Financiar Naţional. Şi consfinţeşte înfiinţarea, în România, a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială.

acum 1 an · comentarii (10)

Românii sunt înşelaţi de ani buni de autorităţi şi politicieni cu preţul la gaze. Românii sunt foarte uşor de mulţumit. Reţeta este simplă: se arată un calendar cu creşteri de preţ şi apoi se oferă soluţia îngheţării acestora.

acum 1 an · comentarii (2)

Toată lumea vorbeşte de criza refugiatilor. Se aloca miliarde de euro, se fac dezbateri, se propun politici... Nu se vede barna din ochi cred, in conditiile in care avem pe masă de ani buni o problemă de o sută de ori mai gravă - problema generaţiei pierdute, problema tinerilor peste care s-a asezat mare parte din povara crizei...

acum 1 an · comentarii (1)

UN PACHET DE LEGI CE ÎNTÂRZIE. Ne apropiem, deja, de jumătatea lunii martie. Normal ar fi fost – pentru a respecta termenul de 21 martie 2016 dat de Uniunea Europeană, prevăzut în Directiva 17/2014 – să fi fost deja gata, adică aprobat în Parlament, promulgat, publicat în Monitorul Oficial şi pus în aplicare, un pachet de legi care să asigure îmblânzirea pieţei serviciilor financiare.

acum 1 an · comentarii (5)

România, cu a sa creştere economică de 3,7% în 2015 (dublul mediei din UE), este din nou „Tigrul Europei“. Dar, atenţie, consumul - principalul motor de creştere - a venit din import, industria a avut o evoluţie pozitivă în volum şi negativă în preţuri, iar agricultura are un minus de aproape 10%. Exact ca înaintea crizei din 2009-2010.

acum 1 an · comentarii (13)

Guvernul a modificat procedura de recepţie a construcţiilor. Prezenţa dirigintelui de şantier şi a cărţii tehnice este una obligatorie. O altă modificare importantă: se poate recepţiona doar o construcţie din mai multe autorizate, dar numai în anumite condiţii.

acum 2 luni · comentarii (4)

Rugăm preşedintele să retrimită la Parlament Legea de Respingere a Ordonanţei 100/2016, cea care a fost făcută anul trecut împreună cu asociaţiile profesionale şi MDRAP, cu scopul expres de a îmbunătăţi şi debirocratiza procesul de autorizare al construcţiilor.

acum 3 luni · comentarii (1)

Nicuşor Dan a declarat cu maximă seninătate că s-a opus unei legi a urbanismului pentru că favoriza (ajuta) dezvoltatorii imobiliari. Ce înseamnă acest lucru? Că pentru el nu prezintă importanţă dacă toate părţile câştigă, important este ca Investitorii să piardă?

acum 7 luni · comentarii (2)

Guvernul dă o puternică lovitură birocraţiei: cea mai mare parte a procesului de autorizare a construcţiilor se poate desfăşura online. Acest aspect şi alte lucruri bune înscrise în ordonanţa de urgenţă le veţi regăsi în articolul de mai jos.

acum 8 luni · comentarii (7)

Lovitură grea dată birocraţiei din România de Guvernul condus de Dacian Cioloş: se vor modifica normele de aplicare ale Legii 50 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, iar întreaga procedură de obţinere a autorizaţiei de construire se va putea desfăşura online.

acum 12 luni · comentarii (6)

Un document oficial scos spre dezbatere publică de MDRAP şi intitulat Strategia Naţională a Locuirii, arată negru pe alb situaţia dezastruoasă din domeniu, susţinută de birocraţie şi reglementarea deficitară. 255 de zile sunt necesare, peste 14 proceduri şi mai mult de 2,3% din costul investiţiei pentru a putea parcurge procesul de autorizare al unei construcţii.

acum 1 an · comentarii (7)

Sunt, în definitiv, un student venit din Iaşi la Bucureşti, care a rămas aici să-şi îndeplinească visurile şi nevoile. Spre deosebire de mulţi dintre colegii mei, am locuit mereu în chirie. Nu am avut experienţa căminului. Am fost un burghez. Dar unul care a trecut şi prin clipe grele din punct de vedere imobiliar. Un singur lucru nu am văzut niciodată înapoi, în toată călătoria mea: garanţia.

acum 4 ani · comentarii (55)
Postari Recente