carte - ultimele știri
Compatriotul Marian Dulă este un septuagenar, încă în putere, care a purtat, cu mândrie, uniforma de ofițer al Armatei României.
Timp de cinci zile, în perioada 23-27 octombrie, orașul Iași a cunoscut o efervescență literară impresionantă, grație celei de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), festival ce a reunit sute de invitați de marcă de pe tot globul.
Pentru a înţelege dinamica politică internă a Austriei, nimic nu este mai binevenit decât lectura scrierilor lui Paul Lendvai.
Într-o antologie despre locuințele scriitorilor celebri reflecțiile lui Balzac s-ar așeza cu tandrețea unui gest de copil.
Un hoţ din Roma a fost prins după ce s-a oprit în timpul unei spargeri să citească o carte despre mitologia greacă, relatează presa italiană, potrivit BBC.
Despre universul lui Alice, vorbește la Adevărul Live, Andreea Verde, PR Managerul editurii, într-o nouă ediție realizată și moderată de Antoaneta Banu.
Corp de teatru (În cinci rochii strălucitoare) a fost concepută în timp ce lucra la volumul despre literatura dramatică feminină, Female Playwrights and Applied Intersectionality in Romanian Theater.
După ce a scris cartea în perioada de lockdown din timpul pandemiei, Shelby Van Pelt a trimis un prim manuscris către o agenție. Curajul avea să îi fie răsplătit din belșug, căci volumul a devenit imediat un bestseller.
La trei zile după ce a devenit rege al Danemarcei, Frederik al X-lea a publicat o carte, aparent, de nicăieri.
Dacă de Black Friday, coada uriașă la un fast food din centrul Clujului, unde se dădea șaorma gratis, a devenit știre națională, de Sfântul Andrei, clujenii stau la coadă la cărți gratis
Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, dă de înțeles că ar urma să candideze din postura de independent la alegerile prezidențiale din 2024. Potrivit unor fragmente publicate de Digi24 din cartea pe care urmează să o publice, sunt oferite mai multe indicii în acest sens.
Scriitorul americano-britanic de origine indiană Salman Rushdie va lansa în primăvara anului 2024 o carte despre agresiunea cu cuţitul care a fost aproape să îl coste viaţa în vara anului 2022.
Ştiţi ce sunt pancovele, răchișele pe plită, cocioane, ori zama de pătură pârgălită cu pitoance ca la Budureasa? Aţi auzit de zama de șelată, de cici sau de moșocoarne? Bihorul are prima carte cu reţete tradiţionale locale, atât româneşti cât şi ale maghiarilor, slovacilor şi evreilor din judeţ.
Nemira invită publicul larg la o serie de evenimente relaxate și faine, pentru a marca lansarea primelor două titluri de non-ficțiune din imprintul n’autor.
DUSÎNTORS, o carte eveniment, un obiect de colecţie, o poveste şi un proiect de familie, o perspectivă unică asupra călătoriilor pe motocicletă de la un personaj legendar pentru adventure riding în România.
Spre sfârșitul lunii mai a acestui an a văzut lumina tiparului la prestigioasa editură bucureșteană Corint volumul cu titlul Integrarea României în sfera de influență sovietică (1944-1947).
Amendă record pentru o librărie din Budapesta, pentru punerea la vânzare a unui roman grafic. Potrivit directorului, sancțiunea de 35.000 de dolari este cea mai mare aplicată vreodată unei companii din domeniul distribuţiei cărţii, din Ungaria.
"Evangheliarul lui Macarie", cea mai veche carte românească aflată într-o colecţie privată, "Evangheliarul lui Macarie", va fi expusă în acest weekend la Salonul Internaţional de Carte Bookfest.
Meteorologii anunță temperaturi de vară chiar din iunie. Editura Nemira completează sezonul cu cele mai fierbinți titluri de care te poți bucura la soare, la mare.
Elizabeth Borne cere eliminarea unora dintre informațiile „legate de sănătate și orientare sexuală”, precum și de viața de familie, relatează AFP.
O carte cu autor necunoscut face ravagii în Statele Unite ale Americii. Nu are nici titlu, nici autor, iar prețul este piperat. Cu toate acestea, momentan disponibil în precomandă, romanul se vinde ca pâinea caldă.
Destinul personajelor și cel al țării în care trăiesc se întrepătrund măiestrit și deseori dur în noul roman al scriitoarei Zeruya Shalev, una dintre cele mai puternice voci ale literaturii israeliene actuale.
Criza generată de pandemia Covid 19 și inflația cu care ne confruntăm în prezent au afectat profund industria culturală, implicit editorii și cititorii.
Ducii de Sussex, o familie de scriitori. Meghan, soția Prințului Harry publică propria carte. Cartea va apărea la Editura NEMIRA. BĂNCUȚA, este prima carte pentru copii scrisă de Meghan.
Descoperă cartea despre piedicile pe care ni le punem singuri. Află că autosabotarea poate să fie învinsă. Cum putem să ne atingem potențialul maxim de dezvoltare
Primul instrument musical a fost creat de Homo sapiens în urmă cu 40 de mii de ani . Cum a început totul. Omul muzical. O istorie a vieții pe Pământ de Michael Spitzer la Editura Nemira
Vraja lumii. Redescoperirea miraculosului într-o epocă tulbure de Katherine May. Sursă de inspirație pentru cei care se simt epuizați și lipsiți de speranță
La 9 ani de la înființarea proiectului și al Asociației Culturale Cărțile pe Față, Victor Miron aduce micilor cititori de la sate o mare surpriză: un nou BookTruck plin cu cărți, povești și invitați speciali.
Volumul cu titlul „Mass media din comunism pe înțelesul tinerilor” a fost publicat la editura Tritonic în anul 2022 și a fost coordonat de Alexandra Bardan, Antonio Momoc și Gheorghe Anghel.
La finalul anului trecut, poetul Andrei Novac a lansat, la Paris, ediția franceză a cărții „Prin închisori și prin libertate”, în prezența regretatului teatrolog George Banu, care a semnat și prefața cărții.
Regele Charles al III-lea al Marii Britanii şi-a făcut prima sa apariţie joi, în Scoţia, de la publicarea cărţii de memorării a fiului său, prinţul Harry, în care acesta din urmă face o serie de acuzaţii la adresa familiei regale britanice, informează DPA.
Volumul de memorii al prinţului Harry este cartea de non-ficţiune cea mai rapid vândută vreodată, a anunţat marţi Sky News citând editorul, care a precizat că a înregistrat până acum vânzări de 400.000 de exemplare.
Daniel Morar a scris o carte de memorii. Se intitulează „Putea să fie altcumva”. Prevăzător, i-a pus și un subtitlu acoperitor - „O istorie subiectivă a justiției după 1990”. „Subiectivă” - adică nu-mi cereți să spun chiar tot adevărul.
„Umbra exilată“ de Norman Manea, unul dintre cei mai apreciați prozatori și eseiști români, a apărut în limba spaniolă și declarată Cartea săptămânii în prestigioasa publicație „El Pais”.
„Rezervă“, volumul de memorii al Prințului Harry, Duce de Sussex, va fi publicat internațional pe data de 10 ianuarie 2023, inclusiv în România, la Editura Nemira. Veniturile obţinute în urma vânzărilor vor sprijini două organizaţii caritabile.
Fanii personajelor Lisbeth Salander şi Mikael Blomkvist au motive de bucurie: al şaptelea volum din saga "Millennium" - primul scris de Karin Smirnoff, a doua persoană care a fost aleasă pentru a continua trilogia iniţială a lui Stieg Larsson - a fost lansat în Suedia.
Mama lui Elon Musk, cel mai bogat om din lume, va veni în vizită la București pentru un eveniment la care va participa din postura de gazdă.
Cartea de memorii, ce urmează să apară, „Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing” a lui Matthew Perry, actor devenit celebru în rolul lui Chandler Bing din serialul „Friends”, conține mai multe dezvăluiri, inclusiv că acesta a părăsit un film după ce inima i s-a oprit timp de cinci minute.
Descoperirea unei ştampile în limba poloneză pe o carte a lui Immanuel Kant, ce a fost oferită luni de preşedintele francez Emmanuel Macron papei Francisc, a provocat o avalanşă de comentarii uneori ostile în Polonia, informează AFP.
Yeva Skalietska a ținut un jurnal în primele zile ale războiului din Ucraina. Textele au fost adunate într-o carte publicată în străinătate și în România.
Volumul a fost îngrijit de politologul și istoricul Sabin Drăgulin, iar traducerea din engleză în română a fost realizată de către Antoaneta Ancuța Brașoveanu.
Editura Humanitas duce peste Prut, la Bookfest Chișinău, peste 600 de titluri, 80 de cărți-eveniment, lansări, dezbateri, sesiuni de autografe, întâlniri cu scriitori, istorici, editori și jurnaliști din România și Republica Moldova.
Cum august este bun pentru intrat în lumea subtilă, propun să vorbim despre lucrurile nevăzute. Și voi începe cu un fragment din romanul “Fantoma din moară”:
„Adevărul“ vă oferă un fragment din romanul „Banchetul cerșetorilor“ de Irina Anghel, câştigătoarea Concursului de Debut al Editurii Polirom – 2022.
O mamă și fiica sa făceau cumpărături într-un magazin din Brașov și își planificau ce vor mânca până vor ajunge la bunica, unde vor scăpa de grija hranei. Fata și-ar fi dorit o carte, dar știa că nu o va obține
O colecţie de documente şi articole inedite referitoare la trecutul localităţii ialomiţene Bueşti au fost reunite într-o carte de un preot. Volumul a văzut lumina tiparului în acest an, cu ajutorul unei sponsorizări din Anglia.
Prima traducere în limba română din opera Karolinei Ramqvist, una dintre cele mai influente scriitoare şi feministe din Suedia, cunoscută în egală măsură şi în lumea cinematografiei, unde a semnat scenariile mai multor filme, a apărut în colecţia Ana...
O nouă carte a apărut la Urziceni, un volum care poartă semnătura protopopului Aurel Berbec şi a părintelui Adrian Lucian Scărlătescu. Volumul 5 din colecţia „Tezaur documentar” prezintă monografii ale comunelor ialomiţene, alcătuite în anul 1915.
Harry îşi spune povestea într-o carte bombă. Ba mai mult, Prinţul se află într-un curs de coliziune editorială cu fosta primă doamnă a SUA Michelle Obama - deoarece ambii urmăresc să domine vânzările de cărţi de dinainte de Crăciun....
„Adevărul“ vă oferă un fragment din romanul "Repetiţie pentru o lume mai bună“, de Mihai Radu, apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.
Un exemplar original al primei cărţi cu piese de William Shakespeare a fost vândut pentru 2,4 milioane de lire sterline la casa de licitaţii Sotheby’s din New York.
Apariţia în limba italiană, la Editura „Criterion” din Milano, a nuvelei „Un fluture alb cu sânge pe aripi”, prin iniţiativa şi stăruinţa îndârjită a doamnei Nicoleta Călina Presură, conferenţiar universitar de limba italiană la Universitatea din Cra...
Pe la începutul anilor 2000 mă obseda o casă de pe Calea Victoriei, nu atât prin stil ori prin alte detalii arhitectonice, ci pentru că între mine şi casa aia exista o legătură aproape mistică.
Universitatea Ovidius Constanţa, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” din Constanţa au inaugurat vineri, 15 iulie 2022, prima minibibliotecă stradală din cadrul proiectului „Raftul verde”.
„Adevărul“ vă prezintă un fragment din „Valul negru. Arabia Saudită, Iran şi rivalitatea de patruzeci de ani care a destrămat cultura, religia şi memoria colectivă în Orientul Mijlociu“, cea mai recentă carte a jurnalistei Kim Ghattas, publicată la E...
Marţi, 28 iunie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu va fi gazda unei întâlniri cu Cristian Preda, Marina Constantinescu, Alina Pavelescu şi Radu Paraschivescu, prilejuită de apariţia recentă a volumului Robul succesului. Viaţa politic...
Cele mai „vânate" licee din Craiova au obţinut rezultate mai slabe decât anii trecuţi. Niciunul nu a avut promovabilitate de 100%.
Am fost înnebunit, transfigurat când am citit prima oară „Noaptea de Sânziene“, de fapt în întregime proza fantastică a lui Mircea Eliade. Vedeam peste tot „semne“, mă plimbam obsedant pe strada Mântuleasa şi pe străzile din jurul Căii Moşilor, îmi p...