„Cuvântul Regelui”, cartea noului suveran al Danemarcei, Frederik al X-lea, apărută „de nicăieri”. Despre ce este vorba

0
Publicat:

La trei zile după ce a devenit rege al Danemarcei, Frederik al X-lea a publicat o carte, aparent, de nicăieri.

Regele Frederik al X-lea, alături de regina Mary FOTO Arhivă
Regele Frederik al X-lea, alături de regina Mary FOTO Arhivă

Cartea a fost o surpriză pentru danezi, iar instituțiile media au transmis, în grabă, vestea și informații despre ea, potrivit BBC News.

„The King’s Word” („Cuvântul Regelui”) promite să dezvăluie gândurile lui Frederik cu privire la diferite subiecte, inclusiv locul Danemarcei în lume și relația sa cu soția sa, regina Maria.

Frederik a fost încoronat rege duminică, după ce mama sa, Margrethe a II-a, a abdicat în ajunul Anului Nou.

Cât costă cartea și ce subiecte abordează

Cartea costă până la 250 de coroane daneze (29 lire sterline; 33,50 euro) și are aproximativ 110 pagini.

A fost scrisă împreună cu Jens Andersen, autorul biografiei lui Frederik din 2017 și se bazează pe interviuri realizate în ultimul an și jumătate.

Într-o secțiune, Frederik spune că, în copilărie, a avut dificultăți în a accepta că va deveni rege al Danemarcei, spunând că „dorea să fie ca toți ceilalți băieți de vârsta sa”.

„Îmi amintesc de ziua mea de 18 ani ca fiind ceva asemănător cu sfârșitul lumii. Era sentimentul că acum tot ce era distractiv și interesant se apropie de sfârșit. Din fericire, nu s-a întâmplat”, spune Frederik.

Cartea publicată de regele Frederik al X-lea FOTO X (Twitter)
Cartea publicată de regele Frederik al X-lea FOTO X (Twitter)

Ulterior, în paginile cărții, regele vorbește despre religie și credință, spunând că el și soția sa, născută în Australia, se roagă împreună cu copiii lor în fiecare seară. El povestește și despre viața de familie, spunând că tatăl său - regretatul prinț Henrik al Danemarcei, care a murit în 2018 - a fost „foarte patriarhal” și „a încercat să transmită acel model celor doi fii ai săi”.

Frederik spune: „Am învățat multe din faptul că am o soție care, din când în când, îmi amintește că desigur că nu am întotdeauna dreptate, iar cuvintele mele nu sunt automat ascultate, doar pentru că sunt bărbat în casă.”

Frederik al X-lea, succesor al Margarethei a II-a

Zeci de mii de oameni au participat, duminică, la încoronarea regelui Frederik al X-lea, care i-a succedat mamei sale ca monarh al Danemarcei. Cu lacrimi în ochi, Frederik a spus în fața mulțimii, adunate în fața Castelului Christiansborg din Copenhaga că speră să devină „un rege unificator” pentru viitor. Mama sa, Margarethe a II-a, a abdicat după 52 de ani.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite