Librărie din Budapesta, amendată cu 35.000 de dolari, din cauza unui roman. Ce conține cartea
0Amendă record pentru o librărie din Budapesta, pentru punerea la vânzare a unui roman grafic. Potrivit directorului, sancțiunea de 35.000 de dolari este cea mai mare aplicată vreodată unei companii din domeniul distribuţiei cărţii, din Ungaria.
Ungaria a adoptat, în urmă cu doi ani, o lege în care homosexualitatea și pedofilia sunt echivalente. Legea interzice librăriilor să vândă cărţi despre homosexualitate, transsexualitate, tranziţie de gen sau despre „sexualitate doar de dragul sexualităţii” în secţiunile pentru tineri, iar cărţile să fie ambalate pentru a împiedica răsfoirea lor. Astfel de materiale pot fi puse doar la dispoziția persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.
Amendă record
În caz contrar, sancțiunile sunt uriașe. Directorul unei librării din Budapesta resimte acum consecințele încălcării legii. El a primit o amendă record, în valoare de 12 milioane de forinţi (35.000 de dolari), din cauza unui roman grafic care include teme referitoare la homosexualitate, potrivit DPA.
Amenda a vizat cartea „Heartstopper”, un volum de benzi desenate semnat de Alice Oseman, iar librăria Lira vindea versiunea în traducere. Aceasta ar fi însă recomandată tinerilor de 14 ani şi peste și spune povestea a doi băieţi care se îndrăgostesc.
„Este cea mai mare amendă aplicată vreodată unei companii din domeniul distribuţiei cărţii în Ungaria”, a spus Krisztian Nyary, directorul librăriei, referindu-se la amenda care vizează distribuirea de conţinut ce include informaţii despre comunitatea LGBTI.
Proprietarul librăriei este hotărât să conteste amenda prin toate mijloacele legale posibile. De altfel, el a recunoscut că, până în prezent compania nu a vândut cărţi cu tematică LGBTI ambalate în folie.
„Am considerat această lege cu dispoziţiile ei generale inaplicabilă. Nu s-a întâmplat nimic timp de doi ani”, a spus Nyary.
Libri, cea mai mare reţea de librării din Ungaria, a început în ultimele zile să ambaleze în folie volumele care ar putea fi vizate de legea anti-LGBTI. Demersul vine după ce o fundaţie pro-guvernamentală a obţinut pachetul majoritar în companie în urmă cu câteva săptămâni.
Comisia Europeană a trimis Ungaria la Curtea de Justiţie a UE la finalul anului trecut din cauza „legii pentru protecţia copiilor”. Comisia a argumentat că legea restricţionează dreptul tinerilor la informaţie, violând astfel un drept fundamental în Uniunea Europeană.