Cum se pregătesc moşocoarnele şi cicile. Judeţul cu prima carte de bucate tradiţionale locale

0
Publicat:

Ştiţi ce sunt pancovele, răchișele pe plită, cocioane, ori zama de pătură pârgălită cu pitoance ca la Budureasa? Aţi auzit de zama de șelată, de cici sau de moșocoarne? Bihorul are prima carte cu reţete tradiţionale locale, atât româneşti cât şi ale maghiarilor, slovacilor şi evreilor din judeţ.

Cartea a fost prezentată la primul târg gastronomic cu reţete tradiţionale.
Cartea a fost prezentată la primul târg gastronomic cu reţete tradiţionale.

Cartea, "Reţete tradiţionale de Bihor" a fost prezentată în cadrul primului târg gastronomic cu reţete tradiţionale din judeţ, care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii în Oradea.

Este vorba despre 49 de rețete autentice culese din Bihor, românești, maghiare, slovace și evreiești, culese de muzeografi şi cercetători ai Muzeul Ţării Crişurilor. Dintre acestea, 12 la număr, au şi fost propuse de Consiliul Judeţean Bihor pentru a fi certificate ca produse „de Bihor” de către Ministerul Agriculturii.

Documentația ce include istoricul produselor culinare respective și apartenența lor la județul Bihor a fost depusă, însă deocamdată este în analiză.

Reţetele au fost culese de la gospodinele din judeţ iar în carte se găsesc ingredientele și indicațiile de pregătire pentru produse celebre, cum e faimoasa plăcintă de Beiuș, pancovele, răchișele pe plită, cocioanele, zama de răzălăi, zama de pătură pârgălită cu pitoance, ca la Budureasa, gulașul, zama de șelată, cicile de Bihor, toroș, tocana de unghii de porc, găluștele cu brânză și slănină, moșocoarnele, humentaș-ul ori gomboții cu prune.

Din carte aflăm, de pildă, reţeta moşocoarnelor cu brânză dulce, un delicios desert tradiţional de pe Valea Barcăului, servit de sătenii din această zonă oaspeţilor care le trec pragul cu prilejul diverselor sărbători religioase de peste an, a cicilor de Bihor, cunoscute şi ca "nudli", ori în alte zone ale ţării drept "puţişoare", soare”, in Ardeal ca „nudli”, şi care sunt varianta locală pentru gnocchi, un fel de paste din aluat cu cartofi.

Cartea a fost tipărită în 1.000 de volume în limba română. Totodată, vor fi tipărite 500 în limba maghiară și 500 în limba engleză, care vor fi folosite de către industria HoReCa și vor fi împărțite entităților de promovare a turismului. 

Între timp, pentru cei care vor să încerce reţetele, cartea de bucate poate fi găsită și descărcată gratuit, în format PDF, de pe site-ul Consiliului Județean Bihor, precum și de pe site-ul debihor.com.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite