Monografii din 1915 ale aşezărilor din Ialomiţa, devenite „Tezaur documentar“. Volumul este scris de doi preoţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrarea a apărut sub semnătura a doi preoţi din Urziceni FOTO Pr.Al.L.Scărlătescu
Lucrarea a apărut sub semnătura a doi preoţi din Urziceni FOTO Pr.Al.L.Scărlătescu

O nouă carte a apărut la Urziceni, un volum care poartă semnătura protopopului Aurel Berbec şi a părintelui Adrian Lucian Scărlătescu. Volumul 5 din colecţia „Tezaur documentar” prezintă monografii ale comunelor ialomiţene, alcătuite în anul 1915.

Acest volum este o transcriere a unui document aflat la Arhivele Naţionale, sediul Central. Transcrierea s-a făcut de către prof. dr. Valentin Gheorghe din Feteşti-Ialomiţa, muzeograf Andreea Panait din Slobozia şi preot Adrian Lucian Scărlătescu din Urziceni. Stilizarea finală, apropiată de grafia zilelor noastre, împreună cu prescurtările aparţin preotului Scărlătescu.

Documentul cuprinde monografii de comune ialomiţene, alcătuite în 1915, de notarii/secretarii acestor comune. Fiecare capitol are câte un mic istoric, date despre viaţa religioasă, precum şi lista împroprietăririlor până la data scrierii documentului, se arată în lucrarea apărută la editura Editgraph Buzău.

Adrian Lucian Scărlătescu, doctorand în Istorie, este preot la Catedrala din Urziceni. Pasionat de studiu, părintele Scărlătescu a efectuat cercetări în arhive pentru documentarea mai multor lucrări apărute de-a lungul anilor la Urziceni.

Vă recomandăm să citiţi şi:

România se stinge încet şi sigur. Anul trecut, numărul de nou-născuţi a fost cel mai mic din întreaga istorie a ţării

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Nave avariate de „mine” pe canalul Bîstroe. Trei posibile ameninţări la adresa Ucrainei din partea Transnistriei

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite