Nemira și n’autor scot oamenii în stradă la Iași, Chișinău, București, Ploiești, Brașov, Cluj și Timișoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemira invită publicul larg la o serie de evenimente relaxate și faine, pentru a marca lansarea primelor două titluri de non-ficțiune din imprintul n’autor.

Nemira invită publicul larg la o serie de evenimente relaxate Sursa foto Nemira
Nemira invită publicul larg la o serie de evenimente relaxate Sursa foto Nemira

Evenimentele au loc la librăriile Cărturești, în Iași, Chișinău, București, Ploiești, Brașov, Cluj și Timișoara, în perioada 18 – 28 septembrie

Săptămâna trecută, Grupul Editorial Nemira anunța, cu bucurie, că n’autor a devenit primul imprint dedicat în exclusivitate scriitorilor români, un moment important pentru piața de carte autohtonă. Acest lucru înseamnă că n’autor, brand deja cunoscut în breaslă și iubit de mai bine de 5 ani, cuprinde acum două colecții: ficțiune și non-ficțiune.

Pentru a marca această nouă colecție de non-ficțiune, n’autor iese în stradă să prezinte publicului două titluri noi, deja aclamate de comunitatea digitală: Fără instrucțiuni de folosire, de Ioana Burtea, și Despre memoriile femeii și alți dragoni, de Raluca Nagy.

Turneul de prezentare a primelor două cărți de non-ficțiune marca n’autor are premiera la Iași, pe 18 septembrie, în spațiul în aer liber din dreptul librăriei Cărturești, începând cu ora 19:00. Ioana Burtea și Raluca Nagy vor dialoga pe marginea volumelor lor, dar și în legătură cu misiunea și viziunea scriitorilor români contemporani, iar discuția va fi moderată de Eli Bădică, coordonatoarea imprintului n’autor.

Conversația va fi urmată de un moment scurt de lectură, la care va fi prezent și un invitat surpriză local, care se va alătura lecturilor. Seara va oferi ocazii de networking lângă un pahar de prosecco, în compania unui moment artistic și a unei sesiuni de Q&A, totul într-un cadru plăcut, laissez-faire.

Cele două scriitoare, alături de Eli Bădică, vor continua turneul în același format până pe 28 septembrie. Pe 19 septembrie, de la ora  19:00, n’autor le dă întâlnire cititorilor la Chișinău, în grădina Cărturești Muzeu. Pe 22 septembrie, turneul ajunge din capitala Moldovei în capitala României, unde, tot de la ora 19:00, în grădina Cărturești Modul, îi așteaptă pe cei care vor să petreacă o seară culturală faină și interesantă, alături de o parte dintre n’autorii de la Nemira și alți invitați surpriză.

Apoi, iubitorii cărților românești și cei care sunt interesați să le descopere sunt invitați pe 25 septembrie la Ploiești (terasa Fundației pentru Tineret Ploiești, cu sprijinul Cărturești Ploiești), pe 26 septembrie la Brașov (Piața Sfatului, lângă Cărturești Brașov), pe 27 septembrie la Timișoara (Piața Operei, în fața Cărturești Timișoara) și pe 28 septembrie la Cluj (terasa Cărturești).

Mai multe detalii despre fiecare eveniment în parte veți puteți regăsi pe paginile de Facebook Nemira și Cărturești, la secțiunea de evenimente.  Până la întâlnirea față în față cu Raluca Nagy și Ioana Burtea, cărțile lor se află la precomandă pe site-ul Nemira, aici și aici.

Despre scriitoare și cărțile lor

Ioana Burtea (n. 1988) a terminat Jurnalismul în Marea Britanie. Lucrează de 15 ani în presă, dintre care peste 7 ani la DoR (Decât o Revistă). A scris despre subiecte sociale și politice, dar și de ordine publică, respectiv de justiție. Materialele ei despre justiție au fost nominalizate de două ori în cadrul Premiilor Superscrieri, în 2018 și 2019.

În 2021, a câștigat Premiul I la Premiile Superscrieri, categoria Portret, pentru eseul Vorbesc. Ca să nu știu doar eu.  Fără instrucțiuni de folosire este volumul ei de debut.

„Poveștile personale pot fi o cheie către sufletele oamenilor, așa înțelegem lucruri despre lume, povestindu-ne viețile și experiențele“, spune Ioana Burtea spre finalul cărții, iar în fraza aceasta e așezat (o parte din) adevărul pe care-l conține între copertele sale. Căci, scriind despre sine, autoarea scrie (și) despre umanitatea din și dintre noi, despre drumul pe care îl parcurgem în căutările noastre, despre provocările, obstacolele, alegerile și relațiile care ne dau sens, despre imperfecțiunea vieților noastre, pe care le primim Fără instrucțiuni de folosire, fără garanții, fără perioade de valabilitate. Cum ne împăcăm cu toate acestea, cum ne vindecăm și cum mergem înainte?

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective.

Un cal într-o mare de lebede (Editura Nemira, 2018), primul său roman, a obţinut premiile pentru debut „Sofia Nădejde“ şi „Observator cultural“ și a fost nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry, Franța.

Cea de-a doua carte, Teo de la 16 la 18 (Editura Nemira, 2021), a fost nominalizată la Premiile „Sofia Nădejde“ (2021), la Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași“ (2022), la Premiile „Observator cultural“ (2022) și Premiul Leibniz pentru Proză (2022). De asemenea, a fost finalista din partea României la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură 2022.

Despre memoriile femeii și alți dragoni este cea de-a treia carte a scriitoarei, prima de non-ficțiune creativă. Spre sfârșitul lui 2019, scriitoarea și antropologa Raluca Nagy ajunge în Vietnam, iar criza sanitară mondială și alegerile proprii o rețin acolo aproape doi ani. Aceasta este, aparent, premisa ori pretextul memoir-ului de față. Numai că, încet, încet, autoarea se imersează în acest spațiu complet necunoscut, într-o cultură și-un context noi, în timp și-n memorie, iar ceea ce descoperă despre sine și despre lume e inedit, dar relevant pentru fiecare dintre noi.  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite