Cristian Unteanu

Corespondent de presa Bruxelles

Este o întrebare care priveşte şi România dar, evident, nu numai ţara noastră, parte, ca întotdeuna, din marile aranjamente de securitate. Un pachet care se renegociază în acest moment. Este un dialog anunţat a se desfăşura la cel mai înalt nivel asupra problematicilor globale şi care, fundamental, poate să evolueze în două sensuri.

A venit acest avertisment transmis de Moscova către România şi, mai departe, către NATO şi UE: oricând se pot scoate hărţi care să fundamenteze cereri de tip revendicare teritorială. În orice moment, pentru orice ţară din această parte a Europei, pe o asemenea bază, pot fi realimentate, instantaneu şi cu o forţă destructivă potenţială enormă, vechile uri şi tensiuni, reformulate în termenii geopoliticii secolului XXI.

Este un moment excepţional şi o performanţă de marcă în istoria noastră de care trebuie să ne bucurăm ca atare: un autor român contemporan, Eugen Ovidiu Chirovici, cu cartea sa Book of Mirrors, scrisă direct în limba engleză, figurează pe lista celor mai traduse opere literare din toate timpurile.

Ieri, la Moscova, Saëb Erakat, al doilea ca rang în ierarhia Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, s-a întâlnit cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov pentru a-i transmite un mesaj urgent pentru preşedintele Putin, „mesaj plin de gravitate din partea preşedintelui Mahmoud Abbas“.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 6 zile

  Din păcate pentru lumea în care urmează să trăim, nu este deloc un scenariu apocaliptic, ci o realitate care se construieşte în acest moment, prin adăugarea unor elemente de tensiune care, cumulate, ar putea exploda sub forma unui conflict.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 7 zile
 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 7 zile

  Aici ne aflăm, în momentul în care, cu mare pompă, pe 25 martie, la Roma, liderii europeni plănuiesc să se întâlnească pentru a sărbători 60 de ani de la semnarea Tratatului care a pus bazele construcţiei pe care o numim Uniunea Europeană şi din care facem şi noi parte de un deceniu.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 9 zile
 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 10 zile

  Atentatorul de la Istanbul a fost un cetăţean turc de origine uzbekă, iar informaţiile culese de unele servicii de informaţii îl leagă nu numai de ISIS în general, ci mult mai precis, de foarte temuta „Brigadă caucaziană”, unitate de elită a jihadiştilor.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 16 zile

  Spectaculoase şi neaşteptat de dure şi complexe sunt măsurile pe care Thomas de Maiziere, ministrul germane de Interne, anunţă că doreşte să le propună ca nou pachet de acţiuni de luptă împotriva ameninţărilor cu care se confruntă Germania.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 17 zile

  Cu o tendinţă de fond şi cu trei mari procese electorale. Tendinţa este cea inaugurată de BREXIT şi, într-un fel sau altul, cu mai mică sau mai mare intensitate, amplificată în acest moment pe multe pieţe politice din UE: izolaţiunismul, teama de „străini”, dorinţa de a „ne lua ţara înapoi” şi de a ieşi din chingile considerate mult prea dure şi constrângătoare impuse de reglementările specifice pieţii unice europene.

 • Cristian Unteanu a publicat un nou articol acum 20 zile

  Seria de atentate din noaptea Anului Nou (Turcia, China, Filipine) reprezintă un dublu avertisment. Se transmite, în clar, scris cu sânge, acelaşi mesaj trecut de la o generaţie de terorişti la alta: nicăieri, nimeni nu este în siguranţă, oricât de ample şi profesioniste ar fi măsurile de securitate, fie chiar şi extrem de dure cum sunt cele existente acum.

Vezi mai multe