LIVE TEXT Greva din educație, ziua a X-a. Ultima propunere a Guvernului, respinsă, protestul continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatele din Educație au anunțat că greva generală va continua și că nu vor semna niciun acord, fie el și unul girat de Președintele României, dacă nu li se garantează majorarea salariilor.

Greva generală din Educație va continua / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Greva generală din Educație va continua / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 20.46 Guvernul anunță că va adopta totuși OUG prin care mărește salariile de la 1 iunie, conform ofertei făcute miercuri după-masă. Textul ordonanței a fost pus în transparență decizională și ar urma să fie adoptat în ședința executivului de joi, 1 iunie.  

UPDATE 20.16 Greva din educație continuă. Sindicatele au respins oferta guvernului pentru 1.000 de lei brut pentru profesori

Greva din Educație continuă. Sindicatele din învățământ au anunțat miercuri seară că oferta propusă de Guvern, de 1000 de lei brut pentru profesori, nu este de acceptat. Detalii aici

UPDATE 17.59 Ciolacu susține că s-a ajuns la soluție privind greva: Este clar că obiectivul nostru este unul comun

Președintele PSD se arată convins că s-a ajuns la o soluție, împreună cu liderii de sindicate din învățământ, privind încetarea grevei. Ciolacu susține că majorarea salariilor profesorilor „este un pas semnificativ dintr-un proces mai larg”.

„Am convingerea că am ajuns, împreună cu liderii sindicali din Educație, la o soluție care oferă toate premisele ca profesorii să se întoarcă la ore, iar anul școlar să se termine în condiții normale. Majorarea cu 1000 de lei a salariilor pentru profesori , respectiv 400 de lei pentru personalul auxiliar, pe care am convenit-o astăzi este un pas semnificativ dintr-un proces mai larg, care va fi întărit prin noua lege a salarizării unitare”, susține președintele PSD într-o postare pe Facebook.

UPDATE 17.52 Care este impactul bugetar al ordonanţei propuse pentru majorarea salariilor din Educaţie

Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a explicat, în cadrul unor declarații de presă, că propunerea făcută de Coaliție în cadrul negocierilor cu sindicatele din Educație pentru încetarea grevei ar urma să aibă un impact bugetar de peste două miliarde de lei. 

„În acest moment s-au dat 1.000 lei brut pentru fiecare persoană din corpul didactic. Când intră în aplicare legea salarizării se ţine cont de această sumă, nu se măreşte peste această sumă. Din acea primă tranşă de 40% se va lua în calcul această sumă de 1.000 de lei şi 400 lei la personalul auxiliar”, a afirmat Marcel Ciolacu în urma ședinței de negocieri cu sindicaliștii de miercuri dimineață. 

UPDATE 17.50 Sindicaliștii buzoieni din educație, nemulțumiți de „pomana“ guvernanților. Anunță că nu vor renunța la grevă

Peste 500 de cadre didactice și nedidactice au protestat miercuri, 31 mai 2023, în fața Prefecturii Buzău, pe fondul nemulțumirilor salariale. Deși Guvernul a venit cu propuneri noi, profesorii buzoieni au transmis că nu vor „pomana” guvernanților.

Dascălii se declară la fel de hotărâți să continue greva generală. Noi proteste în stradă sunt anunțate pentru săptămâna viitoare.

La fel ca şi în zilele anterioare, cadrele didactice și nedidactice buzoiene au venit la protest cu pancarte şi vuvuzele.

Angajaţii din sistemul de educaţie au scandat aceleaşi mesaje prin care cer respect şi demnitate, anunţând în acelaşi timp că nu vor ceda până când nu vor vedea scris, negru pe alb, că solicitările lor au fost acceptate de Guvern.

UPDATE 17:30 Marșul Demnității, la Pitești: „Vrem mai mult bănet, vrem să fie brutul net!“

Aproximativ 2.500 de persoane au participat miercuri, 31 mai 2023, la un miting la Pitești. Mulțimea a mers în aplauzele celor care treceau prin zonă sau ieșeau din birouri pentru a-i vedea. Profesorii au blocat circulația pe mai multe străzi! A fost un marș în zgomot de fluiere, sirene și vuvuzele. Protestatarii au scandat: „Unitate, unitate!, „Fără educație, moare orice nație!”, „Hoții!, Hoții!”, „Demisia!”, „Nota 4 la purtare pentru guvernare!” sau „Nu cedăm!, Nu cedăm!”.

UPDATE 17:05 Ariana Dudună, Asociația Elevilor din Constanța, mesaj pentru profesori: Continuați să luptați!

  Președinta Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Ariana Dudună, face apel la profesori să continue greva și să nu cedeze la această nouă ofertă a Guvernului. „Noi ne-am solidarizat cu voi. E rândul vostru să vă solidarizați cu viitorul nostru“, a scris ea pe Facebook.  

Ariana Dudună susține că „România Educată a fost o minciună”, iar timpul a dovedit asta. „Au scos prevederea cu salariile pentru că știau că nu le vor da. În decembrie cel mai probabil vor da OUG trenuleț ca să vă amâne creșterile”, mai precizează eleva.

UPDATE: 16:19 Ciucă, despre majorarea salariilor profesorilor: Reprezintă un avans din legea salarizării/Diseară, o nouă întâlnire cu sindicatele

Premierul a precizat, la începutul ședinței de Guvern, că mâine va avea loc o altă ședință a Executivului prin care se va adopta Ordonanța de Urgență care va asigura mărirea salariilor profesorilor. El a afirmat că majorarea salariilor cu 1.000 de lei brut reprezintă „un avans din legea salarizării”.

Premierul a precizat că liderii de sindicat trebuie să discute cu profesorii și să prezinte decizia acestora într-o altă întâlnire care va avea loc la ora 19:00.

UPDATE 15:35 OUG pentru creșterea salariilor din educație cu 1.000 de lei. Ce zic sindicaliștii

Surse din Coaliție au precizat că Guvernul e dispus să dea o ordonanță de urgență prin care are loc mărirea cu 1.000 de lei a salariului personalului didactic și cu 400 de lei pentru personalul nedidactic, fiind vorba de o sumă brută, nu netă.

„Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, care se va regasi in viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invatamant, cresterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar.”, arată Guvernul, într-un comunicat de presă.

Marius Nistor, liderul FSE „Spiru Haret” a transmis că el crede că această ofertă este una .îmbunătățită. „Ea va fi adusă la cunoștiință colegilor noștri și vom vedea. Actul normativ se dorește publicat maine, ca masurile să intre în vigoare de la 1 iunie 2023”.

Întrebat daca este mulțumit de această decizie, acesta a precizat doar că „deocamdată avem niște date concrete, iar dacă colegii vor fi mulțumiți, vom fi și noi”.

UPDATE 14:18 Bode a anunțat măriri salariale pentru polițiști. Sindicalist în Educație: „Pentru unii se poate”

Sindicatele din poliție au anunțat proteste, astfel că Lucian Bode, ministrul de Interne, a intervenit și a chemat la discuții polițiștii. „La inițiativa ministrului afacerilor interne, Lucian Nicolae Bode, a avut loc astăzi, 30 mai 2023, la sediul MAI, o întâlnire de lucru intre conducerea ministerului si reprezentanți ai sindicatelor din cadrul structurilor MAI”, se arată într-un comunicat de presă.

Sursa mai precizează că salariile polițiștilor vor fi mărite de la 1 iunie 2023. „Cu privire la componenta salarială s-a convenit ca, începând cu data de 1 iunie 2023, pentru soldele și salariile de funcție să fie aplicat nivelul acestora astfel cum este prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022. Acest lucru înseamnă că soldele și salariile de funcție vor fi majorate la nivelul acestora prevăzut de lege pentru anul 2022, începând cu drepturile salariale aferente lunii iunie, care se plătesc în luna iulie 2023”, conform comunicatului citat.

Marius Nistor, liderul FSE a reacționat la anunțul lui Bode și a transmis că pentru unii se poate, dar pentru profesori încă se negociează. „Nu am nimic cu polițiștii, nu am nimic cu cei din sănătate, nu vreau niciun fel de divergențe între categorii socio-profesionale. Fiecare este îndreptățit în felului, dar noi am înțeles de fiecare dată care au fost prioritățile. Acum prioritatea trebuie să fie sistemul de învățământ preuniversitar trebuie să fie educația”, a zis acesta la Digi24.

UPDATE 14:12 Concluzia lui Iohannis după discuția cu liderii Coaliției: continuarea negocierilor până răspund cerințelor profesorilor

Președintele României a venit cu precizări despre discuția purtată cu liderii Coaliției și ministra Educației, Ligia Deca, fiind stabilit faptul că trebuie continuate negocierile până când acestea vor răspunde solicitărilor venite de la profesorii protestatari.

UPDATE 13:08 Noi consultări cu sindicatele

Sindicaliștii din Educație vor merge, miercuri, la ora 13:30 la Palatul Victoria, pentru noi negocieri, a transmis Anton Hadăr, preşedinte Alma Mater.

UPDATE 12:00 Părinții: Copiii nu trebuie să ajungă victimele colaterale

Iulian Cristache, președintele Federației Părinților a transmis că sistemul educațional a ajuns foarte jos și revendicările profesorilor sunt 100% îndreptățite. Acesta afirmă că susține profesorii și că părinții pot accepta o decalare a examenelor, dacă nu va exista consens. „Nu înțelegem de ce Guvernul și Administrația Prezidențială nu găsesc soluții”, a transmis părintele.

„Copiii nu trebuie să ajungă victime colaterale. Aceste examene trebuie să fie susținute, să găsim o soluție de comun acord împreună cu sindicatele și ministerul Educației și aceste examene să fie susținute! Mai departe, dacă vor să continue cu greva până la începutul anului școlar, sunt sigur că vor fi susținuți de părinți, dar nu în detrimentul copiilor noștri. Suntem alături de sindicate dar până la a influența calendarul examenelor sau până a fi împotriva propriilor noștri copii. Bănuiesc că și profesorii au elevi în anii terminali, poate chiar nepoți. Trebuie să gândim într-o cheie echilibrată și nu în care disputa să meargă la nesfârșit”, mai precizează Iulian Cristache, președintele Federației Părinților.

UPDATE 11:50 Care este noua ofertă a guvernanților

Surse politice din Coaliție au declarat pentru „Adevărul” că noua ofertă a Guvernului pentru profesori constă în: majorare salarială de 25-30%, începând cu 2023, în raport cu salariul minim și restul majorării, până la 60%, eşalonat in următorii doi ani.

De asemenea, aceleași surse politice au transmis că întâlnirea guvernanților cu președintele Iohannis începe la ora 12:00.

Dimineață sindicatele anunțaseră că nu vor semna niciun acord care să nu conțină măriri salariale. „Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică și, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor”, se arată într-un comunicat de presă.

Federațiile menționau că solicitările profesorilor rămân aceleași: 

·       Majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare;

·       Emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic).

Preşedintele Klaus Iohannis i-a chemat miercuri pe liderii coaliţiei de guvernare la Cotroceni, pentru consultări pe tema grevei din învăţământ, întâlnire confirmată și de Administrația Prezidențială. Sindicaliștii din Educație au discutat marți după-amiază cu președintele Klaus Iohannis, care le-a promis că se oferă să gireze un acord între guvernanţi şi sindicalişti, care va conţine grila salarială şi termene clare de aplicare.

Directoarea Colegiului I.L. Caragiale,  Andreia Bodea, a spus marți seară, la Digi24, că a salutat decizia președintelui de a vorbi cu sindicaliștii, dar că nu a venit cu o perspectivă mai concretă, ci doar cu vorbe goale. „Pare că toată lumea se așteaptă ca un lucru iminent să fie oprirea grevei pe data de 8 iunie, dacă pe 9 iunie vom fi la școală să încheiem mediile. Este ceva ce mie îmi scapă și cu siguranță nu îmi place”, a mai spus directoarea.

De asemenea, în contextul grevei din învățământ, Ministerul Educației a făcut marți noi precizări privind desfășurarea activităților specifice de final de an școlar, care vizează absolvenții claselor a XII-a zi și a XIII-a seral și frecvență redusă. „A fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului educației nr. 4.339/2023 pentru completarea ordinului de ministru nr. 3.505/2022 privind structura anului școlar 2022 - 2023, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, situația școlară a elevilor se poate încheia până la data de 9 iunie 2023”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite